info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Hummus z dynią i imbirem 200 g - VIVIO

Hummus z dynią i imbirem 200 g, hummus przepis, kcal

Hummus z dynią i imbirem 200 g - VIVIO

4,99 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Hummus z dynią i imbirem - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

gotowana ciecierzyca 43%, dynia 14 %, pieczona marchewka 14%, woda, pasta sezamowa, sok z cytryny, świeży czosnek, sól morska, pieprz mielony, curry, pieprz, imbir

Wartość odżywczaW 100g produktu
Wartość energetyczna
/energia/
578 kJ/138 kcal
Tłuszcz7,4 g
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0,8 g
Węglowodany11,1 g
W tym
Cukry1,9 g
Błonnik3,9 g
Białko4,8 g
Sól0,9 g

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Hummus z dynią i imbirem - Zastosowanie

Hummus z dynią i imbirem świetnie sprawdza się jako dodatek do kanapek. Doskonale zastępuje również wysokokaloryczne i tłuste dipy do przekąsek lub sałatek. Może być wykorzystywany jako baza do sosów wytrwanych.

Przechowywać w temperaturze do 20OC. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

Hummus z dynią i imbirem - KCAL

Hummus z dynią i imbirem jest produktem niskokalorycznym. 100 g smarowidła dostarcza niecałe 140 kcal. Taka porcja produktu dostarcza również prawie 5g białka oraz około 7g tłuszczów, z których zdecydowaną większość stanowią kwasy tłuszczowe nienasycone.

Hummus z dynią i imbirem - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania hummusu z dynią i imbirem

Różnorodność w diecie to klucz do zdrowia i prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Kiedy brakuje nam już pomysłów na nowe smaki, warto sięgnąć po gotowe, pełnowartościowe produkty, takie jak hummus z dynią i imbirem. Ciecierzyca stanowiąca bazę smarowidła, stanowi świetne źródło roślinnego białka. Dynia wprowadza delikatny i wyrazisty smak, a imbir nadaje nutkę ostrego charakteru.

Gdzie kupić hummus z dynią i imbirem?

Jak przechowywać hummus z dynią i imbirem?

Czy hummus z dynią i imbirem zawiera alergeny?

  • Hummus z dynią i imbirem – wartości odżywcze

  • Hummus z dynią i imbirem, przepisy

  • Hummus z dynią i imbirem – zastosowanie

Czym jest i jak powstaje hummus z dynią i imbirem?

Hummus to produkt kuchni Bliskiego Wschodu, który w ostatnich latach zdobył popularność również w krajach Europy. Z języka arabskiego termin „hummus” oznacza dosłownie „ciecierzyca”. Jest to bardzo niewyszukana nazwa zważywszy na fakt, że oryginalna receptura produktu opiera się właśnie na ugotowane, utartej ciecierzycy. W Azji często stosuje się również inne rośliny strączkowe, takie jak np. bob.

Hummus wykorzystywany jest głównie jako smarowidło do pieczywa lub dip na zimno do przekąsek. Obecnie coraz więcej osób eksperymentuje w kuchni, stosując pastę jako bazę do produkcji sosu do makaronów, sosów sałatkowych lub tortilli.

Hummus z dynią i imbirem to nowa wersja tradycyjnego azjatyckiego specjału. Klasyczna receptura opierająca się na gotowanej ciecierzycy została uzupełniona o pieczone warzywa – dynię i marchewkę. Dodatek świeżych przypraw, przede wszystkim nieco pikantnego imbiru, sprawia, że produkt zyskuje oryginalnego i niebanalnego smaku.

Hummus – przepis na smaczne i zdrowe śniadanie

Hummus z dynią i imbirem to doskonała alternatywa dla klasycznych smarowideł do kanapek i bułek. Jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Dostarcza bardzo niewielkich ilości kwasów tłuszczowych nasyconych. Charakteryzuje się delikatnym smakiem z nutką ciekawych przypraw. Wszystko to sprawia, że produkt przypadnie do gustu wszystkim – zarówno dorosłym, jak i dzieciom. To doskonały sposób na włączenie do diety większej ilości produktów pochodzenia roślinnego, pełnych zdrowia i smaku.

Hummus z dynią i imbirem idealny dla wegetarian!

Hummus z dynią i imbirem nadaje się dla wegan i wegetarian. Niebanalny smak i całe mnóstwo przypraw sprawia, że każdy niedowiarek szybko przekona się, że dieta bezmięsna może być niezwykle smaczna i pełna ciekawych doznań dla naszych kubków smakowych.

Hummus może stanowić źródło białka w diecie bezmięsnej. Jego receptura opiera się w znacznym stopniu na ciecierzycy, zaliczanej do roślin strączkowych. Wiadomo natomiast, że to właśnie ta grupa produktów cechuje się najbardziej pożądanym składem aminokwasowym wśród surowców pochodzenia roślinnego. Nie bez znaczenia pozostaje również obecność nienasyconych kwasów tłuszczowych i dużych ilości witamin oraz soli mineralnych.

Hummus – kcal i wartości odżywcze

Hummus dyniowy z imbirem stanowi produkt pożądany na diecie odchudzającej ze względu na niską zawartość kalorii, kwasów tłuszczowych nasyconych oraz tłuszczów prostych. Główny składnik produktu, ciecierzyca, charakteryzuje wysoką zawartością składników odżywczych. Według publikacji naukowych, może stanowić ona źródło niezbędnych aminokwasów egzogennych. Dane literaturowe wskazują również na obecność w niej witamin z grupy B, witaminy C, E oraz K. Ponadto, ważnym ze względów zdrowotnych składnikiem jest błonnik pokarmowy.

Błonnik pokarmowy to grupa polisacharydów, które nie ulegają trawieniu w przewodzie pokarmowym człowieka. Według danych, w ciecierzycy znajduje się nawet 22 g błonnika w 100 g produktu. Naukowcy wykazali, że wpływa on na stymulację perystaltyki jelit, spowalnia wchłanianie cukrów prostych oraz zwiększa uczucie sytości. Regularne spożywanie odpowiednich ilości błonnika może wpłynąć na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi oraz zmniejszać ryzyko występowania raka jelita grubego.

Hummus dyniowy z imbirem bogaty jest w pikantne przyprawy, które już tysiące lat temu wykorzystywane były w medycynie tradycyjnej i niekonwencjonalnej. Według Ajurwedy, imbir pomaga w łagodzeniu dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Przyprawy mogą stanowić również źródło polifenoli, które zmniejszają stres oksydacyjny w naszym organizmie. Warto zatem wzbogacać codzienną dietę w jak największe ilości takich naturalnych dodatków smakowych.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące hummusu z dynią i imbirem

Pytanie 1: Gdzie kupić hummus z dynią i imbirem?

Tradycyjny hummus kupić można niemal w każdym supermarkecie. Hummus z dynią i imbirem jest natomiast produktem znacznie bardziej wyszukanym i oryginalnym. Najłatwiej znaleźć go w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Decydujących się na zaufanych wytwórców, zyskujemy pewność, że wybrany produkt cechuje się najwyższą jakością i brakiem zbędnych substancji konserwujących i sztucznych barwników.

Pytanie 2: Jak przechowywać hummus z dynią i imbirem?

Hummus z dynią i imbirem pakowany jest do wygodnych słoiczków. Jest to praktyczne i ekologiczne rozwiązanie. Produkt po otwarciu należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.

Pytanie 3: Czy hummus z dynią i imbirem zawiera alergeny?

Ciecierzyca, tak jak inne rośliny strączkowe, należy do grupy silnych alergenów. Również niektóre przyprawy mogą wywoływać stanu uczulenia u wrażliwych osób. Przed spożyciem warto zatem dokładnie zapoznać się z wszystkimi informacjami umieszczonymi na opakowaniu.

 

 

Bibliografia

  1. A. K. Jukanti, P. M. Gaur, C. L. L. Gowda, R. N. Chibbar. Nutritional quality and health benefits of chickpea (Cicer arietinum L.): a review. British Journal of Nutrition (2012), 108, S11–S26.
  2. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/ciecierzyca-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-ciecierzycy,21452.html [dostęp: 18.11.2020r.].
  3. Zygmunt Zdrojewicz, Jacek Majewski, Justyna Pająk, Maciej Majewski. Hummus – trochę egzotyki na talerzu. Med Rodz 2017; 20(3): 233-236.
  4. JA Wood, MA Grusak - Chickpea breeding and management, 2007
  5. https://naturacoldpress.pl/2018/01/14/pozytywny-wplyw-przypraw-na-organizm-czlowieka/ [dostęp: 18.11.2020r.].
  6. https://nutripoint.pl/rola-przypraw-i-ich-wplyw-na-organizm-czlowieka/ [dostęp: 18.11.2020r.].
  7. Maciej Bienkiewicz, Ewa Bator, Monika Bronkowska. Błonnik pokarmowy i jego znaczenie w profilaktyce zdrowotnej. Probl Hig Epidemiol, 2015 - phie.pl.

Opinie klientów