Pasta z orzechów nerkowca 330g - VIVIO
Pasta z orzechów nerkowca 330g - VIVIO
Produkt niedostępny
Pasta z orzechów nerkowca - skład
MARKA |
---|
VIVIO |
100% prażone orzechy nerkowca
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Pasta z orzechów nerkowca - Zastosowanie
Zastosowanie pasty z orzechów nerkowca w codziennej kuchni
Najnowszą pastę orzechową marki VIVIO możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów.
- Po pierwsze: idealnie nadaje się ona do przygotowania odżywczych kanapek dla naszych dzieci;
- Po drugie: świetnie uzupełnia smak domowych wypieków;
- Po trzecie: doskonale podkreśla aromat sosów do sałatek, jak również sosów do kasz;
- Po czwarte: bez przeszkód można dodawać ją do aromatycznych mięs;
- Po piąte: bardzo dobrze sprawdzi się podczas przygotowywania pożywnych kotletów wegańskich.
Pasta z orzechów nerkowca - KCAL
Pasta z orzechów nerkowca stanowi niezrównane źródło energii. W 100g niniejszego produktu znajdziemy około 604 kalorii. Ponadto, pasta ta jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenne tłuszcze, węglowodany, błonnik oraz białko. Warto przy tym pamiętać, że każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 10-15g wspomnianego produktu. Oznacza to, iż stosując pastę zgodnie z zaleceniami, nie dostarczymy do organizmu więcej niż 60 – 90 kalorii. Dlatego też, bez przeszkód możemy wprowadzać ją do codziennej diety, również w przypadku osób, które zmagają się z problemem nadmiernej masy ciała.
Pasta z orzechów nerkowca - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pasty z orzechów nerkowca
Zrównoważone odżywianie oraz systematyczna aktywność fizyczna są kluczem do zachowania dobrego zdrowia i samopoczucia. W świetle najnowszych zaleceń, w naszym jadłospisie, oprócz dużej ilości świeżych warzyw, owoców, produktów pełnoziarnistych i tłuszczów roślinnych, nie powinno zabraknąć również orzechów. Pasta z orzechów nerkowca marki VIVIO to doskonała forma dostarczenia do naszego organizmu zestawu cennych witamin i minerałów. Okazuje się bowiem, że spożywanie tego smacznego produktu jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka rozwoju cukrzycy typu II w przyszłości, a nawet wsparcia procesu odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pasty z orzechów nerkowca? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.
Czym charakteryzuje się pasta z orzechów nerkowca i z jakich składników została przygotowana?
Pasta z orzechów nerkowca – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka;
Pasta z orzechów nerkowca w diecie bezmięsnej;
Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasty z orzechów nerkowca;
Pasta z orzechów nerkowca – cena;
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty z orzechów nerkowca:
Gdzie kupić pastę z orzechów nerkowca?
Czy pasta z orzechów nerkowca jest zdrowa?
Czym różni się pasta z orzechów nerkowca od masła orzechowego?
Czy pasta z orzechów nerkowca jest tucząca?
Jak często można jeść pastę z orzechów nerkowca?
Pasta z orzechów nerkowca – kcal;
Zastosowanie pasty z orzechów nerkowca w codziennej kuchni;
Pasta z orzechów nerkowca – przepisy.
Czym charakteryzuje się pasta z orzechów nerkowca i z jakich składników została przygotowana?
Najnowszy produkt marki VIVIO to doskonała w smaku i pełna cennych składników odżywczych pasta z orzechów nerkowca. Charakteryzuje się ona delikatnie maślanym aromatem, jak również kremową konsystencją. Pasta ta idealnie nadaje się zarówno do smarowania kanapek, jak i tworzenia aromatycznych sosów sałatkowych. Stworzona została wyłącznie z wysokiej jakości orzechów nerkowca, które od wielu pokoleń uznawane są za niezrównane źródła cennych dla zdrowia witamin i minerałów.
Orzechy nerkowca swoją nazwę zawdzięczają specyficznemu kształtowi, który na myśl przywodzi właśnie nerkę. W odróżnieniu od innych orzechów, charakteryzują się one miękkością i wyraźną słodkością. Są one owocami nerkowca zachodniego - drzewa, które w naturalnych warunkach występuje na terenie Ameryki Południowej (ze szczególnym uwzględnieniem Brazylii). Co ciekawe, nerkowce możemy również spotkać w Indiach, Wietnamie oraz niektórych regionach Afryki Środkowej. Niemniej jednak, orzechy nerkowca pochodzące z brazylijskich odmian niniejszego drzewa uznawane są za najsłodsze. Pasta z orzechów nerkowca, za sprawą prostego składu, jest w stanie dostarczyć do organizmu człowieka szereg cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje kwas gamma-linolenowy. Ponadto, orzechy zawarte w składzie najnowszej pasty marki VIVIO zapewniają nam dowóz niezbędnych witamin (w tym: witaminy A, D, E oraz K), jak również wartościowych minerałów (takich jak: wapń, fosfor, potas, miedź oraz żelazo).
W celu zachowania jak największej ilości wartościowych składników odżywczych, pasta z orzechów nerkowca została zamknięta w szczelnym słoiku. Jeśli chcemy jak najdłużej utrzymywać jej walory smakowe, powinniśmy przechowywać ją w chłodnym i suchym miejscu, na przykład w lodówce.
Pasta z orzechów nerkowca – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka
Za sprawą prostego składu, spożywanie pasty z orzechów nerkowca, w połączeniu ze zrównoważoną dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie i samopoczucie. Wszystko to dzięki składnikom zawartym w składzie nieocenionych orzechów nerkowca.
Najnowsze badania naukowe (przeprowadzone przez specjalistów z kanadyjskiego uniwersytety w Montrealu) wskazują, iż orzechy te stymulują proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, a tym samym poprawiają reakcję tkanek na insulinę. Dlatego też, wprowadzenie nerkowców do zrównoważonej diety może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości. Co ważne, niniejsze orzechy charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym (IG=15). W związku z tym, bez przeszkód mogą wprowadzane być do diety osób, które zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Warto również wiedzieć, iż orzechy nerkowca, zawarte w najnowszej paście marki VIVIO, są doskonały źródłem potasu. W 100g wspomnianych orzechów znajdziemy aż 660mg niniejszego minerału. Dzięki temu, wprowadzenie pasty z orzechów nerkowca do zdrowej diety może sprzyjać ochronie układu sercowo-naczyniowego. Wpływ na ochronę układu krążenia wywierają również niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zawarte są w pysznych nerkowcach. To właśnie dzięki nim, możliwe staje się obniżenie poziomu cholesterolu, jak również trójglicerydów we krwi.
Co ciekawe, pasta z orzechów nerkowca nie tylko pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, ale również samopoczucie. Wszystko to dzięki bogatej zawartości witamin z grupy B, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego, a co za tym idzie zwiększają naszą odporność na stres i podnoszą nastrój. Ponadto, warto wiedzieć, że witaminy te w połączeniu z magnezem istotnie wpływają na zwiększenie zdolności człowieka do zapamiętywania i koncentracji.
Pasta z orzechów nerkowca (mimo, iż zawiera w sobie istotną dawkę energii) jest również w stanie wesprzeć proces utraty nadmiaru zbędnych kilogramów. Potwierdzeniem niniejszej tezy są badania opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition", z których dowiadujemy się, iż spożywanie garści niniejszych orzechów dziennie zapewnia na długo uczucie sytości, jak również zmniejsza tendencję do gromadzenia się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha. Dodatkowo, nie bez znaczenia są cynk oraz selen występujące w orzechach nerkowca. Pierwiastki te poprawiają kondycję naszych włosów i paznokci. Dzięki nim, możliwe staje się wzmocnienie płytki paznokcia, jak również zmniejszenie wypadania włosów. Warto jednak pamiętać, że osiągnięcie powyższego efektu możliwe jest tylko dzięki połączeniu spożywania pasty z orzechów nerkowca ze zrównoważoną dietą i systematyczną aktywnością fizyczną.
Pasta z orzechów nerkowca w diecie bezmięsnej
Pasta z orzechów nerkowca to nie tylko doskonałe źródło energii, witamin i minerałów, ale również białka. Dlatego też, może okazać się ona cennym uzupełnieniem diety osób, które na co dzień rezygnują ze spożywania mięsa oraz produktów odzwierzęcych. Warto również wiedzieć, że orzechy nerkowca, z których wytwarzana jest najnowsza pasta marki VIVIO, zawierają w sobie istotne ilości wapnia oraz fosforu. W związku z tym, wprowadzenie niniejszego produktu do diety wegańskiej lub wegetariańskiej, wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu kostnego, jak również może zmniejszać ryzyko wystąpienia osteoporozy w przyszłości.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania pasty z orzechów nerkowca
Chociaż w większości przypadków spożywanie pasty z orzechów nerkowca jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze, nadmiernych ilości produktu nie powinny spożywać osoby zmagające się z problemem nadwagi lub otyłości. Po drugie, podawanie pasty z orzechów nerkowca nie jest zalecane w przypadku dzieci poniżej pierwszego roku życia, jak również kobiet w ciąży (u których rozpoznano alergię na inne orzechy). Bezwzględnym przeciwwskazaniem do spożywania niniejszego produktu jest alergia na orzechy nerkowca. Ponadto, zaleca się, aby wprowadzać pastę z orzechów nerkowca do swojej diety stopniowo i jednocześnie obserwować reakcje organizmu. W przypadku wystąpienia takich objawów jak: zaczerwienienie, świąd i/lub pieczenie skóry, zaczerwienienie i/lub podrażnienie oczu, uczucie duszności, zawroty i/lub bóle głowy; bóle brzucha i/lub nudności, a nawet wymioty – należy jak najszybciej zgłosić się na konsultacje do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.
Pasta z orzechów nerkowca – cena
Pasta z orzechów nerkowca sprzedawana jest w szklanych słoikach o pojemności 330g. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 27,00 – 29,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pasty z orzechów nerkowca uzależniona jest od aktualnych promocji umieszczonych na stronie producenta.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące pasty z orzechów nerkowca
Pytanie 1: Gdzie kupić pastę z orzechów nerkowca? Chociaż tradycyjne masła orzechowe dostępne są w większości marketów spożywczych, wyjątkową pastę z orzechów nerkowca możemy kupić wyłącznie w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Decydując się na zakup w takim miejscu, często zyskujemy dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej oraz gwarancję najwyższej jakości produktu.
Pytanie 2: Czy pasta z orzechów nerkowca jest zdrowa? Najnowszy produkt marki VIVIO stworzony został z aromatycznych orzechów nerkowca. Niemniej jednak, bakalie te są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim pełne cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, włączenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety może przyczyniać się do poprawy naszego codziennego samopoczucia.
Pytanie 3: Czym różni się pasta z orzechów nerkowca od masła orzechowego? Większość dostępnych na rynku maseł orzechowych produkowana jest z orzeszków ziemnych (które tak naprawdę należą do rodziny roślin strączkowych). Najnowszy produkt marki VIVIO jest wyjątkowy, ponieważ został stworzony wyłącznie z najwyższej jakości orzechów nerkowca, wyróżniających się zarówno delikatnym smakiem, jak i maślaną konsystencją.
Pytanie 4: Czy pasta z orzechów nerkowca jest tucząca? Pasta stworzona z orzechów nerkowca jest doskonałym źródłem energii oraz cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponadto, warto wiedzieć, iż na postawie badań naukowych udowodniono, że orzechy nerkowca mogą sprzyjać utracie nadmiaru zbędnych kilogramów. Mimo to, spożywanie nadmiernych ilości niniejszej pasty (powyżej 4-5 łyżeczek dziennie) może wywierać efekt przyrostu masy ciała. Szczególnie wtedy, gdy połączone jest z nieodpowiednią dietą i niską aktywnością fizyczną.
Pytanie 5: Jak często można jeść pastę z orzechów nerkowca? Jeśli przestrzegamy zaleceń zdrowej diety oraz aktywnego trybu życia, pastę z orzechów nerkowca w odpowiednich ilościach możemy spożywać nawet każdego dnia.
Podsumowanie
Najnowsza pasta z orzechów nerkowca marki VIVIO to nie tylko doskonały dodatek do pożywnych kanapek, to przede wszystkim prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, warto włączyć niniejszy produkt do zrównoważonej diety i cieszyć się dobrym samopoczuciem przez długie lata.
Bibliografia
- Ashraf S.M., Rathinasamy K., Antibacterial and anticancer activity of the purified cashew nut shell liquid: implications in cancer chemotherapy and wound healing, „Natural Product Research” 2017, 21, 1–5;
- Biernat J. et al., Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2014, 47(2), 121–129;
- Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego” 2014, 1, 90–96;
- Hu FB, Stampfer MJ: Nut consumption and risk of coronary heart disease: a review of epidemiologic evidence. Curr Atheroscler Rep 1999; 1(3): 204-209;
- Jiménez-Gómez Y, López-Miranda J, Blanco-Colio LM et al.: Olive oil and walnut breakfasts reduce the postprandial inflammatory response in mononuclear cells compared with a butter breakfast in healthy men. Atherosclerosis 2009; 204(2): e70-76;
- Kulik K., Waszkiewicz-Robak B., Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. Karwowskiej M., Gustawa W., Kraków 2015, 143–156;
- Papanastasopoulos P, Stebbing J: Nuts and cancer: where are we now? Lancet Oncol 2013 Nov; 14(12): 1161-1162;
- Sabate’ J, Wien M: Consumption of nuts in the prevention of cardiovascular disease. Curr Nutr Rep 2013; 2: 258-266;
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny Epidemiologii” 2016, 97(4), 328–334.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.