Pasta curry żółta 400g - COCK BRAND
Pasta curry żółta 400g - COCK BRAND
Pasta curry żółta 400g COCK BRAND - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Tajlandia | COCK BRAND | 2026-02-06 |
SKŁAD: Suszone chili czerwone 20%, szalotka, czosnek, trawa cytrynowa, sól, galangal, kurkuma, kminek, nasiona kolendry, cynamon, gałka muszkatołowa
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Pasta curry żółta 400g COCK BRAND - Zastosowanie
Żółta pasta curry służy do przygotowania tajskiego żółtego curry. Jest to danie składające się z warzyw oraz tofu, mięsa lub owoców morza z dodatkiem pasty curry i mleka kokosowego. Najczęściej podaje się je z ryżem. Pasta może służyć również do przyprawiania zup, sosów i dipów.
Przygotowanie bazy dania dla 2 - 3 osób:
Do rozgrzanego oleju (2 stołowe łyżki) dodajemy 50g pasty curry, mieszamy i podsmażamy około 3 minut, dodajemy ok 400ml mleka kokosowego i cały czas mieszając podgrzewamy 1 - 2 minut. Zamiast mleczka możemy wykorzystać bulion lub wodę, a gotowe danie podać z odrobina jogurtu, śmietany lub śmietanki sojowej. Do tak przygotowanej bazy dodajemy warzywa i tofu lub nasze ulubione mięso, krewetki czy inne owoce morza. Mięso może być uprzednio podsmażone lub surowe - wówczas dusimy je, aż zmięknie. Całość serwujemy z ryżem, pszennym lub ryżowym makaronem.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Pasta curry żółta 400g COCK BRAND - Opis produktu
Pasta curry o oryginalnym, lekko wyczuwalnym pikantnym smaku i niezapomnianym aromacie. Ceniona za swą unikalność, zarówno przez wielbicieli kuchni orientalnej, jak i przez smakoszy kuchni tradycyjnej. Możliwości zastosowania past curry są nieograniczone. Pasta curry to utarte i wymieszane składniki, aromatyczne zioła i przyprawy dające produkt wyrazisty w smaku oraz idealnie podkreślający smak przygotowywanych z nią dań.
Kuchnia tajska znana jest z oryginalnych i aromatycznych dań, których fundamentem są przyprawy. Wśród nich znajdziemy m.in. chili, imbir, trawę cytrynową, galangal, tajską bazylię, szalotkę, kurkumę, nasiona kolendry, gałkę muszkatołową i wiele innych.
Niewielka ilość tajskiej żółtej pasty curry zupełnie odmieni walory smakowe serwowanego posiłku. Jest ona najmniej pikantna pośród trzech wersji tajskich past curry: czerwonej, zielonej i właśnie żółtej. Delikatnie wyczuwalna ostrość, ziołowy aromat i doskonały smak urozmaici nasze codzienne dania nawet osobom nie przepadającym za ostrym jedzeniem.
Zastosowanie past curry jest bardzo szerokie: od oryginalnych tajskich dań przez zupy do gęstych dipów lub sosów do mięs i warzyw.