info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

KONTAKT

promocje
Podkategorie
-19%Paprykarz wegański 200 g, paprykarz z warzyw, kcal
Paprykarz wegański 200 g, paprykarz z warzyw, kcal

Paprykarz wegański 200 g - VIVIO

7,99 zł6,49 zł(5)
Najniższa cena z 30 dni: 4,29 zł
  duża dostępność
POZOSTAŁE GRAMATURY:

Paprykarz wegański Wartości odżywcze

gotowana kasza jaglana 34%, pomidory, czerwona papryka 12%, marchew, cebula, czosnek naturalny, sól morska, pieprz naturalny, przyprawy naturalne, sezam


 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Paprykarz wegański Zastosowanie

Paprykarz wegański nadaje się do bezpośredniego spożycia. Świetnie sprawdza się jako smarowidło do kanapek. Można wykorzystywać go również jako dip do chipsów warzywnych bądź frytek. Nadaje się także jako baza do gęstych sosów lub pasta do tortilli.


Przechowywać w temperaturze do 20OC. Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 48 godzin.


Paprykarz wegański KCAL

Paprykarz wegański zawiera mało kalorii. W 100 g produktu występuje jedynie około 180 kcal. Produkt stanowi źródło białka roślinnego (niecałe 4 g/100 g) oraz tłuszczów nienasyconych. Główny składnik paprykarza – kasza jaglana – stanowi źródło węglowodanów złożonych, których w gotowym produkcie znajduje się około 7,5 g/100 g.


Paprykarz wegański Opis

Dieta wegetariańska to model żywienia, który z dnia na dzień zdobywa coraz więcej zwolenników. Z mięsa rezygnują już nie tylko młode dziewczyny podążające za modą, ale również coraz więcej świadomych kobiet i mężczyzn, szukających równowagi i najzdrowszego dla nich rozwiązania żywieniowego. Rzeczywiście dieta wegetariańska bądź wegańska pozwala poczuć lekkość duszy i ciała. Prawidło zbilansowana sprawia, że użytkownik czuje energię i siłę, mimo braku pozornie niezbędnego białka zwierzęcego. Jednak aby dieta bezmięsna była zdrowa, musi być ona prawidłowo zbilansowana. Niezwykle ważna jest różnorodność produktów oraz bogactwo składników takich jak kasze czy warzywa. Doskonałym urozmaiceniem takiego jadłospisu będzie paprykarz wegański, obfitujący w witaminy i składniki mineralne oraz cechujący się niebanalnym smakiem.

Czy paprykarz wegański jest odpowiedni dla osób na diecie?

Czy paprykarz wegański to dobre źródło białka?

Paprykarz wegański z ryżu, kaszy czy strączków – jaki produkt będzie najlepszy?

Czy paprykarz wegański jest odpowiedni dla dzieci?

  • Paprykarz wegański – kcal;

  • Paprykarz wegański, przepisy;

  • Paprykarz wegański – zastosowanie;

Paprykarz wegański z ryżem, kaszą czy warzywami? – bo dieta wegetariańska wcale nie musi być nudna!

Wiele osób boi się przejść na dietę wegańską lub wegetariańską w obawie przed brakiem pomysłów na możliwe dania lub zwyczajnym brakiem czasu. Na szczęście jednak strach ten jest zupełnie nieuzasadniony. Dieta bezmięsna stała się obecnie bardzo popularnym modelem żywienia. Ludzie wybierają ją ze względów zdrowotnych, ideologicznych lub ekologicznych. Z tego powodu na sklepowych półkach pojawiło się wiele produktów dostosowanych do potrzeb wegan i wegetarian. Do jednych z nich należy właśnie paprykarz wegański – bezmięsna wersja uwielbianego przez wielu smarowidła do pieczywa. Paprykarz wegański może być wykonany na bazie kaszy, ryżu, warzyw bądź pieczarek. Właściwie nie ma ograniczeń jeśli chodzi o mieszanie składników i łączenie różnych smaków. Jeszcze większe pole do popisu dają różnorodne przyprawy, nierzadko pochodzące z odległych zakątków świata. Wszystko to sprawia, że w diecie bezmięsnej naprawdę nie ma miejsca na nudę! Wystarczy odrobina pomysłowości, by z wykorzystaniem kilku produktów stworzyć przepyszne danie.

Paprykarz wegański – wartości odżywcze warzywnej pasty

Paprykarz wegański to produkt naturalny i w 100% pozbawiony składników pochodzenia odzwierzęcego. Jest to niskokaloryczna pasta, której receptura opiera się na kaszy jaglanej, warzywach i przyprawach. 100 g produktu dostarcza jedynie 182 kcal. Jednocześnie paprykarz może stanowić źródło białka pochodzenia roślinnego i błonnika pokarmowego. Zawiera również NNKT – niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Pozbawiony jest natomiast dużych ilości cukrów prostych i kwasów tłuszczowych nasyconych.

Paprykarz wegański to produkt bardzo odżywczy. Jego składniki zawierają wiele witamin i soli mineralnych niezbędnych w naszej diecie. Produkt ten doskonale nada się dla wegan i wegetarian. Stanowi jednak również bardzo dobre urozmaicenie diety osób stosujących tradycyjną dietę, wprowadzając do niej nutkę nowego smaku oraz wiele składników odżywczych.

Paprykarz wegański z marchewki i kaszy jaglanej – o składnikach naszego paprykarza

Podstawą w paprykarzu wegańskim jest kasza jaglana. Stanowi ona ponad 30% produktu, nadając mu pożądaną konsystencję i wartości odżywcze. Nie bez powodu jest bowiem nazywana królową kasz. Wytwarzana jest z ziaren prosa, czyli prawdopodobnie najstarszego uprawianego zboża. Niestety, chociaż jest bardzo łatwo dostępna i tania, bardzo rzadko gości na naszych stołach. Dane literaturowe wskazują, że może stanowić ona źródło białka dla wegan i wegetarian. W 100 g kaszy znaleźć można ponad 10 g protein. Oczywiście zawiera ona również duże ilości węglowodanów złożonych i błonnika pokarmowego. Na uwagę zasługuje szczególnie ten drugi składnik. Wiele badań udowodniło korzystny wpływ błonnika pokarmowego na zdrowie, zwłaszcza w kwestii funkcjonowania układu pokarmowego. Naukowcy wykazali, że stymuluje on ruchy perystaltyczne jelit, zwiększa objętość treści pokarmowej, zapobiega zaparciom oraz biegunkom oraz pełni ważną rolę w prewencji nowotworu jelita grubego. Ponadto, tabele odżywcze wskazują również na znaczną zawartość witamin z grupy B w kaszy jaglanej. Na szczególną uwagę zasługuje tiamina, niacyna, ryboflawina i witamina B6. 100 g kaszy może dostarczyć ponad 25% dziennego zapotrzebowania na te składniki odżywcze. Badania wskazują również, że składniki zawarte w prosie wykazują działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że spożywanie kaszy jaglanej może wpłynąć na zmniejszenie stresu oksydacyjnego w naszym organizmie.

Paprykarz wegański zawiera również dużo warzyw, w tym pomidorów. Każdy zdaje sobie sprawę, że warzywa są zdrowe, jednak mało kto tak naprawdę wie, jak wiele skarbów kryje w sobie zwykły pomidor. Literatura wskazuje, że stanowią one bardzo dobre źródło witaminy C, witaminy E oraz beta-karotenu. Zawierają one również niezwykle cenny likopen. Jest to związek zaliczany do karotenoidów, posiadający bardzo silne właściwości przeciwutleniające. Badania naukowe wykazały, że ma on znaczący wpływ na obniżanie stresu oksydacyjnego poprzez neutralizację reaktywnych form tlenu. Ponadto w eksperymentach dowiedziono, że zmniejsza on inwazyjność komórek rakowych. Warto zauważyć, że likopen jest znacznie łatwiej dostępny dla naszego organizmu z przetworów pomidorowych niż ze świeżych warzyw.

Kolejnym cennym warzywem, jakie możemy znaleźć w paprykarzu wegańskim jest papryka czerwona. Także ten składnik bogaty jest w przeciwutleniacze, takie jak karotenoidy czy witamina C. Jedzenie tego warzywa może wpłynąć na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego, regulację poziomu cholesterolu oraz spowolnienie procesów starzenia zdrowych komórek.

W paprykarzu wegańskim znaleźć można również niezwykle bogatą w beta-karoten marchewkę oraz pełną związków antybakteryjnych cebulę. Do tego nie brakuje naturalnych przypraw, takich jak czosnek, pieprz czarny, sól morska czy sezam.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące paprykarza wegańskiego

Pytanie 1: Czy paprykarz wegański jest odpowiedni dla osób na diecie?

Paprykarz wegański jest produktem niskokalorycznym, co sprawia, że doskonale sprawdzi się w diecie osób odchudzających się. Stanowi bardzo dobry dodatek do pieczywa pełnoziarnistego lub ciemnego makaronu. Tak skomponowany posiłek będzie sycący, niskokaloryczny i odżywczy.

Pytanie 2: Czy paprykarz wegański to dobre źródło białka?

Paprykarz wegański zawiera pewne ilości białka. Jednak ze względu na brak roślin strączkowych w składzie, nie może on stanowić pełnowartościowego źródła tego składnika odżywczego. Warto łączyć go z innymi grupami produktów spożywczych, aby dostarczyć organizmowi wszystkich aminokwasów egzogennych.

Pytanie 3: Paprykarz wegański z ryżu, kaszy czy strączków – jaki produkt będzie najlepszy?

Wybór wegańskiego paprykarza zależy w głównej mierze od indywidualnych preferencji smakowych. Pasty oparte głównie na warzywach będą stanowiły świetne źródło witamin i antyoksydantów. Te z roślinami strączkowymi to natomiast znakomity sposób na dostarczenie białka w diecie bezmięsnej. Warto próbować wielu wersji smakowych, tak aby nasza dieta była maksymalnie zróżnicowana.

Pytanie 4: Czy paprykarz wegański jest odpowiedni dla dzieci?

Paprykarz wegański jest produktem jak najbardziej odpowiednim dla dzieci. Pozwoli nieco urozmaicić codzienne szkolne śniadanie naszej pociechy. Warto włączyć go do diety najmłodszych, jeśli tylko nie istnieje ryzyko pojawienia się pokarmowych reakcji alergicznych.

 


 

Bibliografia

  1. https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/kasza-jaglana-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-kasza-jaglana,18653.html [dostęp: 01.10.2020r.].
  2. Palanisamy Bruntha Devi, Rajendran Vijayabharathi, Sathyaseelan Sathyabama, Nagappa Gurusiddappa Malleshi, Venkatesan Brindha Priyadarisini. Health benefits of finger millet (Eleusine coracana L.) polyphenols and dietary fiber: a review. J Food Sci Technol. 2014 Jun; 51(6): 1021–1040. Published online 2011 Nov 22. doi: 10.1007/s13197-011-0584-9.
  3. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza_jaglana [dostęp: 01.10.2020r.].
  4. https://www.ekologia.pl/kobieta/zdrowie/kasza-jaglana-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-przepisy-kasza-jaglana,18653.html [dostęp: 01.10.2020r.].
  5. Ewelina Gwóźdź, Piotr Gębczyński. Prozdrowotne właściwości owoców pomidora i jego przetworów. Med Rodz 2015; 4(18): 186-188.
  6. Dariusz Wawrzyniak, Olga Wawrzyniak, Piotr Chomczyński, Stefan Oziewicz, Jan Barciszewsk. Likopen w chemoprofilaktyce chorób nowotworowych oraz sercowo-naczyniowych. NAUKA 3/2015, 127-150.
  7. Katarzyna Terlikowska, Anna Witkowska, Bożena Dobrzycka, Sławomir Jerzy Terlikowski. Likopen w chemoprofilaktyce raka piersi. Przegląd menopauzalny 4/2013. DOI: 10.5114/pm.2013.37856.
  8. https://www.ekologia.pl/styl-zycia/zdrowa-zywnosc/papryka-warzywo-wlasciwosci-witaminy-i-wartosci-odzywcze-papryki,21219.html [dostęp: 01.10.2020r.].

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY160g

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Makaron po wegańsku
PRZEPIS

Makaron po wegańsku

Składniki:

- 40 g makaronu pełnoziarnistego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- ½ cebuli
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki paprykarza wegańskiego

Wykonanie:

Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu i odcedzić. Do tego samego, jeszcze gorącego garnka, wrzucić pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dodać ugotowany, gorący makaron, cebulkę i paprykarz. Dokładnie wymieszać.

Tortille warzywne
PRZEPIS

Tortille warzywne

Składniki:

- 2 placki do tortilli (najlepiej pełnoziarniste)
- 2 łyżki paprykarza wegańskiego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 100 g ciecierzycy (ugotowanej bądź z puszki)
- 100 g mozzarelli
- garść rukoli

Wykonanie:

Placki do tortilli posmarować paprykarzem. Układać kolejno pomidorki, ciecierzycę, pokrojoną w kostkę mozzarellę i rukolę. Zwinąć tortille i smażyć chwilę na mocno rozgrzanej suchej patelni.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Pasta z soczewicy inaczej – WEGAŃSKIE PRZEPISY!

Pasty do kanapek, w tym pasta z soczewicy, to łatwy sposób na wprowadzenie do diety ciekawych i jednocześnie zdrowych produktów, a tym samym urozmaicenie codziennych posiłków. Szczególną dbałością o dostarczenie witamin i minerałów powinni wykazać się weganie. To im poleca się spożywać rośliny strączkowe z uwagi na stosunkowo wysoką zawartość białka. Dobrym źródłem tego składnika […]

czytaj więcej...