



Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Papryka słodka mielona Zastosowanie
Słodka papryka jest niesamowicie uniwersalną przyprawą. Jej łagodny smak można wzmocnić poprzez dodanie szczypty do pogrzanego oleju i zmieszanie z innymi dodatkami tj. czosnek, czy też pieprz Cayenne. Przyprawa ta doskonale pasuje do dań mięsnych (zarówno drobiowych, jak i wieprzowych), sosów, wszelkiego rodzaju marynat. Świetnie komponuje się z daniami rybnymi. Pasuje do twarogu, sałatek warzywnych, potraw z pomidorami, gulaszu i zup. Papryka mielona jest podstawowym składnikiem tradycyjnej kuchni węgierskiej. Wykorzystuje się ją m.in. do przygotowywania leczo. W kuchni hiszpańskiej i hinduskiej stanowi składnik wielu mieszanek przyprawowych.
Papryka słodka mielona KCAL
Papryka słodka mielona odznacza się niską kalorycznością. W 100 g mielonej, słodkiej papryki znajdziemy zaledwie 27 kalorii. Co więcej, zawiera spore dawki błonnika pokarmowego, który wspiera prawidłową przemianę materii. Przyprawa ta z powodzeniem może być stosowana przez osoby na diecie redukcyjnej oraz dbające o szczupłą sylwetkę.
Papryka słodka mielona Opis
Słodka papryka mielona to skarbnica witaminy C, witamin z grupy B i przeciwutleniaczy. Pobudza apetyt oraz poprawia trawienie. Niewątpliwie jej zaletą jest także niska kaloryczność. Właściwości papryki docenili już Aztekowie. Natomiast Węgrzy sprawili, że stała się ona niezastąpionym składnikiem ich tradycyjnej kuchni. Czym byłoby bez niej leczo lub dobrze nam znany paprykarz? Poznaj wartości odżywcze słodkiej papryki, dowiedz się jak powstaje i do czego możesz ją wykorzystać.
Jak powstaje papryka słodka mielona?
Gdzie kupić słodką paprykę mieloną i jaka jest jej cena?
Przeciwwskazania;
Wartości odżywcze papryki mielonej;
Właściwości słodkiej papryki mielonej;
Ile ma kalorii?
Do czego stosować?
Jak powstaje papryka słodka mielona?
Słodka mielona papryka obok pieprzu jest jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych przypraw na świecie. Sproszkowana forma powstaje w wyniku mielenia suszonych warzyw. Słodki smak zawdzięcza specjalnym odmianom papryki, z których jest produkowana. Uprawa tego gatunku obejmuje rejony Ameryki Środkowej oraz Europy Południowej. Do mielenia wykorzystuje się zarówno dojrzałe papryki (czerwone, pomarańczowe, purpurowe i żółte), a także zielone – jeszcze niedojrzałe. Dzięki odpowiednim proporcjom produkt końcowy uzyskuje łagodny lub ostry smak. Słodka papryka mielona to nie tylko popularna przyprawa, która wzbogaci smak zarówno dań mięsnych, jak i warzywnych. To także doskonały barwnik i element dekoracyjny. Dzięki niej potrawy uzyskają piękny, czerwony kolor.
Gdzie kupić słodką paprykę mieloną i jaka jest jej cena?
Wszechstronne zastosowanie mielonej, słodkiej papryki sprawia, że jest ona powszechnie dostępna. Możemy kupić ją w każdym sklepie spożywczym, supermarkecie oraz sklepie ze zdrową żywnością. Warto skorzystać z oferty sprawdzonego sklepu internetowego, co jest gwarancją świeżości i najwyższej jakości tej przyprawy. Za 100-gramowe opakowanie dobrej jakości mielonej papryki zapłacimy mniej niż 10 zł.
Przeciwwskazania
Przeciwwskazaniem do spożycia słodkiej papryki jest uczulenie na nią. Chociaż występuje ono stosunkowo rzadko, zawsze dobrze jest obserwować reakcję organizmu po spożyciu tej przyprawy. Objawy takie jak wysypka, obrzęk jamy ustnej i gardła, pieczenie, swędzenie, biegunka należą do typowych objawów alergii. Słodka odmiana jest zdecydowanie łagodniejsza dla przewodu pokarmowego dlatego osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowe nie powinny się jej obawiać.
Wartości odżywcze papryki mielonej
Papryka zawiera wiele cennych wartości odżywczych. Jest źródłem witaminy C, witamin z grupy B, witaminy E oraz przeciwutleniaczy, które eliminują wolne rodniki. Przyprawa ta dostarcza naszemu organizmowi potasu, fosforu, żelaza i magnezu. Jest także źródłem beta-karotenu, który odpowiada za jej piękny, wyrazisty kolor.
Właściwości słodkiej papryki mielonej
Zawartość wielu cennych dla zdrowia witamin i składników mineralnych sprawia, że czerwona papryka jest bardzo wartościowym produktem, po który warto sięgać jak najczęściej. Witaminy C, A i E zawarte w papryce dbają o kondycję naczyń krwionośnych, młody wygląd skóry oraz wpierają odporność. Zawartość przeciwutleniaczy hamuje działanie wolnych rodników i wspiera pracę serca. Słodka papryka wspiera także pracę układu pokarmowego, dzięki zawartości błonnika pokarmowego. Natomiast zawartość beta-karotenu i luteiny ma pozytywny wpływ na nasz wzrok. Spożywanie słodkiej mielonej papryki w połączeniu ze zdrowymi tłuszczami (tj. oliwa z oliwek) pozwoli wydobyć z niej to co najcenniejsze i w pełni cieszyć się jej wartościami prozdrowotnymi.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Chiny |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Hamburgery bezmięsne
Składniki:
4 ugotowane ziemniaki
2 szklanki cieciorki garbanzo
1 łyżka skrobi kukurydzianej
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
1 łyżeczka przyprawy warzywnej
1 łyżeczka sproszkowanego uprażonego czosnku
1 pęczek posiekanego cilantro
Wykonanie:
Ugotowaną ciecierzycę miksujemy wraz z ziemniakami. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy. Z tak powstałej masy formujemy kształt kotletów i smażymy je z obydwu strony. Z takiej porcji uzyskamy ok. 10 kotletów.
Inspiracja: zdrowienatalerzu.pl

ZUPA Z ZIELONEJ SOCZEWICY
Składniki:
- 3-4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 kawałek selera
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy
- 4-5 liści laurowych
- 8 ziaren ziela angielskiego
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 duża cebula
- 3 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
- 1 czerwona papryka
- puszka zielonego groszku
- puszka krojonych pomidorów
- łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki chili
- 2 łyżeczki majeranku
- sól, pieprz
Wykonanie:
2 litry wody doprowadzamy do wrzenia. Obieramy i kroimy warzywa – ziemniaki, pietruszkę, marchewkę i selera. Wrzucamy do garnka razem z soczewicą, liściem laurowym i zielem angielskim, a następnie dodajemy obrany czosnek oraz łyżeczkę soli. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Cebulę podsmażamy, aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę. Dusimy do momentu, aż papryka zmięknie, po czym wsypujemy warzywa do gotującego się wywaru. Kiedy soczewica zmięknie, dodajemy groszek i pomidory. Doprawiamy do smaku słodką papryką, chili oraz majerankiem. Według uznania dodajemy soli oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Gotujemy jeszcze 5 minut. Jeśli konsystencja zupy nam nie odpowiada, można dolać do niej nieco wody, aby nie była zbyt gęsta.

Polędwiczki z indyka
Składniki:
- 400 g polędwiczek z indyka
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- sól i pieprz
- pieprz kolorowy
- 1 cebula
- 200 ml bulionu
- olej rzepakowy
Wykonanie:
Polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki i rozbij tłuczkiem na grubość ok. 1 cm.
Przygotowane polędwiczki nasmaruj mieszanką przypraw i pozostaw na minimum godzinę.
Na głębokiej patelni rozgrzej łyżkę oleju, zeszklij pokrojoną drobno cebulkę. Na patelnię wyłóż polędwiczki i obsmaż z każdej strony na złoty kolor.
Polędwiczki zalej bulionem i gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut.

Kurczak tandoori masala
Składniki:
- 4-6 udek lub 6-8 skrzydełek lub 2-3 piersi z kurczaka
- 2-3 łyżki jogurtu greckiego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- kawałek świeżo startego imbiru lub imbir mielony
- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej
- 2 łyżeczki kurkumy mielonej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. W ten sposób powstaje nam marynata. Jeśli wybraliśmy piersi kurczaka, to kroimy je na podłużne kawałki. Mięso: piersi lub udka zanużamy w marynacie na conajmniej 4 godziny, a najlepiej dłużej. Można to przygotować np. dzień wcześniej. Tak zamarynowane mięso jest idealne na grilla. Smacznego.

Kotlety mielone w sosie z kminkiem
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe 500 g
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mąka pszenna (do obtoczenia)
- mleko do namoczenia bułki
- sos: 5 cebul, masło do smażenia, olej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, ¼ szklanki wody, sól, pieprz, kminek, tymianek, słodka papryka
Przygotowanie:
5 sztuk cebul pokroić w kostkę i zeszklić na maśle.
Namoczyć kajzerkę w mleku.
Do mięsa mielonego dodać pokrojoną w kostkę cebulę, odciśniętą kajzerkę, wszystko wymieszać, gdy masa jest zbyt rzadka, dodać bułki tartej, doprawić do smaku.
Formować kotlety, obtaczać w mące, smażyć na rozgrzanym oleju do zarumienienia.
Kotlety przełożyć do garnka, dodać podsmażoną cebulę, zalać całość wodą, dodać kminek i tymianek, gotować na wolnym ogniu około 30 min.
Rozrobić wodę z mąką, by zagęścić sos, dodać do kotletów, ponownie zagotować.
Kotlety podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami
Dieta jajeczna – czy jest skuteczna, a przede wszystkim bezpieczna dla naszego zdrowia?
Zgodnie z danymi przedstawionymi przez Światową Organizację Zdrowia, każdego roku przybywa na świecie osób zmagających się z problemem nadwagi oraz otyłości. Zjawisko to coraz częściej dotyka młodzież i najmłodsze dzieci. Otyłość niesie ze sobą wiele konsekwencji nie tylko natury somatycznej, ale także psychologicznej i społecznej. Dlatego też, wiele osób poszukuje skutecznych sposobów na to, jak […]
czytaj więcej...Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety
Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]
czytaj więcej...