Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały
Migdały XXL, cena zastosowanie, migdał cały

Migdały całe 1000g - hiszpańskie - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAHiszpania / USA / Australia
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
3 pkt
OPAKOWANIE PAPIEROWEMigdały całe 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY250g

36,99 zł

RABAT - 20%

45,99 zł

-20

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Migdały Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat migdałów i ich właściwości zdrowotnych

Migdały znane są na całym świecie nie tylko dzięki doskonałemu smakowi, ale przede wszystkim niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia składników odżywczych. Produkt ten często spożywany jest przez osoby, które przywiązują szczególną uwagę do swojego odżywiania oraz wyglądu sylwetki. Ponadto, wybierany jest przez osoby zmagające się na co dzień z nadmiernym stresem. A co jeszcze warto wiedzieć na temat migdałów?

  • Migdały - co to jest?

  • Migdały - Jak jeść i czy icg nadmiar może nam zaszkodzić?

  • Migdały - właściwości odżywcze i ich wpływ na nasze zdrowie

  • Migdały w ciąży - Czy pomogą na mdłości?

  • Migdały - Kto nie może ich jeść?

  • Migdały - Cena

  • Migdały - KCAL

  • Migdały - Zastosowanie w kuchni

  • Migdały - Zastosowanie w kosmetyce

 Migdały CO TO JEST?

Migdały to nasiona migdałowca. Chociaż w rzeczywistości nimi nie są, przez wielu opisywane są mianem „królów orzechów”. Wszystko to za sprawą niezwykłej zawartości cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Migdały charakteryzują się słodkawym, lekko maślanym smakiem. Z zewnątrz pokryte są delikatną, brązową skórką o gorzkawym posmaku. W środku przybierają kolor kości słoniowej. Migdały często wykorzystywane są do produkcji mąki, która szczególnie ceniona jest przez osoby przestrzegające zasad diety bezglutenowej. Ponadto, nasiona migdałowca stosowane są w produkcji specjalnej pasty migdałowej o wyjątkowych wartościach odżywczych.

Migdały JAK JEŚĆ? I CZY ICH NADMIAR MOŻE NAM ZASZKODZIĆ?

Ze względu na sporą wartość energetyczną, spożywanie migdałów w nadmiernych ilościach może przyczynić się do szybkiego przyrostu masy ciała. Dlatego też, przyjmuje się, iż każdego dnia powinniśmy spożywać nie więcej niż 40 g nasion migdałowca. Migdały możemy jeść na wiele różnych sposobów:

  • Na surowo, w formie przekąski między posiłkami z dodatkiem świeżych owoców oraz jogurtu naturalnego.
  • Na ciepło, w roli smacznego dodatku do domowych ciasteczek owsianych.

Warto również pamiętać, iż w naszej kuchni doskonale sprawdzić może się mąka migdałowa, z której bez trudu można przygotować nie tylko smaczne, ale również niezwykle eleganckie makaroniki. Jeśli nie lubisz posmaku goryczki, nie zapomnij obrać migdałów ze skórki. Natomiast, jeśli jesteś zwolennikiem/zwolenniczką prostych rozwiązań, postaw na słupki lub płatki migdałowe, które pozbawione są brązowej skórki. Nasiona migdałowca w takiej odsłonie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do owsianki lub sałatki pełnej warzyw. Dzień bez słodyczy jest dla Ciebie dniem straconym? Wybierz zatem migdały w czekoladowej polewie. Dzięki temu, nie tylko zaspokoisz swoja ochotę na „coś słodkiego”, ale również dostarczysz do swojego organizmu zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Migdały WŁAŚCIWOŚCI ODŻYWCZE I ICH WPŁYW NA NASZE ZDROWIE?

Naukowcy wskazują, iż migdały stanowią doskonałe źródło niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia witamin i minerałów. Dzięki zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, regularnie spożywane migdały (w połączeniu ze zdrowia dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną) są w stanie wpłynąć na zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób serca w przyszłości. Co ważne, są one również źródłem cennych w walce z problemem nadciśnienia flawonoidów. Natomiast, za sprawą witaminy E, wprowadzenie migdałów do swojej zdrowej diety przyczynia się do obniżenia poziomu złego cholesterolu. Warto również wiedzieć, iż nasiona migdałowca mogą wpłynąć na:

  • Poprawę poziomu odpowiedzi na insulinę;
  • Usprawnienie procesu odchudzania;
  • Zwiększenie odporności na stres;
  • Zwiększenie zdolności do koncentracji;
  • Zmniejszenie ryzyka wystąpienia depresji;
  • Poprawę wydolności mięśni;
  • Wzmocnienie i poprawę wyglądu naszej skóry, włosów i paznokci.

Migdały w ciąży CZY POMOGĄ NA MDŁOŚCI?

Migdały wymieniane są często jako jeden ze zdrowych sposobów na łagodzenie uczucia mdłości. Czy spożywanie niniejszego produktu rzeczywiście może wpłynąć na zminimalizowanie objawów związanych z przebiegiem ciąży? Po pierwsze, migdały stanowią cenny element w diecie każdej kobiety w ciąży, ze względu na sporą zawartość kwasu foliowego, niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka. Ponadto, dzięki właściwościom zobojętniającym, nasiona migdałowca mogą przyczynić się do złagodzenia objawów zgagi, która często pojawia się u kobiet zarówno w drugim, jaki i trzecim trymestrze ciąży.

Migdały KTO NIE MOŻE ICH JEŚĆ?

Przed spożywaniem nadmiernych ilości migdałów (powyżej 40g/24h) powinny wzbraniać się osoby o nadmiernej masie ciała. Wszystko to za sprawą dużej wartości kalorycznej w nich zawartej.

Migdały CENA

Cena migdałów przede wszystkim uzależniona jest od ich wagi oraz producenta. Niemniej jednak, za opakowanie o wadze 250g migdałów ze skórką zapłacisz około 15,00zł. Podczas zakupu zwróć uwagę na to, czy wybrany przez Ciebie produkt został poddany wcześniej obróbce termicznej. Staraj się wybierać migdały całe, czyli takie, które są najmniej przetworzone. Dzięki temu uzyskasz pewność, że znajduje się w nich wszystko to, co cenne dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia.

Migdały ODPOWIADAMY NA NAJCZĘŚCIEJ ZADAWANE PYTANIA

Pytanie 1: Dlaczego migdały są zdrowe?

Migdały stanowią cenny składnik naszej diety ze względu na bogatą zawartość witamin, minerałów oraz Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych.

Pytanie 2: Dlaczego migdały pomagają na mdłości?

Migdały są w stanie zmniejszyć odczuwanie mdłości, dzięki właściwościom zobojętniającym kwasy żołądkowe. Niniejszy produkt jest niezwykle cenny w diecie kobiet znajdujących się w okresie ciąży, również ze względu na zawartość niezbędnego dla prawidłowego rozwoju dziecka kwasu foliowego.

Pytanie 3: Dlaczego migdały są gorzkie?

Migdały dostępne w większości sklepów charakteryzują się wyłącznie gorzką skórką. Dlatego też, przed ich spożyciem należy je obrać.

Pytanie 4: Jak migdały obrać ze skórki?

Jeśli chcesz pozbyć się skórki z migdałów, przez kilka minut płucz je w ciepłej wodzie, a następnie usuń skórkę przy pomocy łyżeczki albo małego nożyka. Jeśli nie masz na to czasu, wybierz migdały w formie płatków lub słupków, które przed zapakowaniem zostały pozbawione skórki mechanicznie. Warto jednak pamiętać, że to w całych migdałach znajdziemy najwięcej cennych dla zdrowia składników odżywczych.

Migdały to nie tylko smaczny dodatek do ciast, czy deserów, ale również niezrównane źródło cennych dla zdrowia witamina i składników mineralnych. Jeśli chcesz się o tym przekonać, wprowadź migdały do swojej diety już dziś. Pamiętaj jednak, aby w ciągu doby nie spożywać więcej niż 40 g niniejszego produktu.

 

Migdały


Migdały Wartości odżywcze / Skład

Składniki: migdały łuskane

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

 

WITAMINY

Migdały stanowią doskonałą skarbnicę witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, takie jak: tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy oraz witamina B6. Ponadto, migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu cenną dla zdrowia naszej skóry witaminę E oraz niezbędną dla utrzymania prawidłowej odporności witaminę A.

MINERAŁY

Oprócz faktu, iż migdały są w stanie dostarczyć do naszego organizmu sporą dawkę energii i witamin z grupy B (odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie naszego układu nerwowego). Nasiona migdałowca zapewniają również dowóz niezbędnych dla organizmu minerałów, w tym: wapnia, magnezu, żelaza, potasu, sodu, cynku oraz fosforu.


Migdały KCAL

100 gramów produktu zawiera aż 623 kcal, z tego też powodu lepiej nie przesadzać z ich ilością. Zaleca się spożywanie jednej garści około 40 gramów migdałów dziennie, które dostarczy sporo składników odżywczych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, magnezu i witamin z grupy B jednocześnie nie przesadzając z ilością dostarczonych kalorii. Co ciekawe produkty takie jak, mąka migdałowa czy pasta z migdałów zawierają również sporo kalorii i z tymi produktami i ich ilością w diecie również nie można przesadzać.


Migdały przepisy / Migdały zastosowanie

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

KRUCHE CIASTECZKA MIGDAŁOWE

Składniki:

  • 175g masła
  • 200g brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka amaretto lub esencji migdałowej
  • 300g mąki pszennej
  • 100g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Migdały przy pomocy blendera zmiel na drobny proszek, następnie wymieszaj je z mąką, proszkiem do pieczenia i solą. W osobnym naczyniu utrzyj miękkie masło (ręcznie lub mikserem) z cukrem, stopniowo dodając jajka i esencję migdałową. Masę miksuj aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do maślano-jajecznej masy dodawaj stopniowo suchą mieszankę i cały czas mieszaj zawartość miski. Ciasto powinno utworzyć zwartą i nie klejącą się do rąk bryłę. Ciasto podziel na dwie lub trzy części. Każdą z nich przełóż do foliowego woreczka i włóż na ok. 25 minut do zamrażalnika (lub na 1 godzinę do lodówki). Po wyjęciu ciasta ułóż jeden kawałek na oprószonym mąką blacie i wałkuj do uzyskania placka o grubości 4-5 mm. Za pomocą foremek wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piecz przez 8 – 10 minut.


MUFFINKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA

MUFFINKI MIGDAŁOWE Z NASIONAMI CHIA

Składniki:

  • 1,5 szklanki surowych migdałów
  • 1/4 szklanki mleka migdałowego
  • 1/4 szklanki syropu z agawy
  • białka z 6 jajek
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/4 szklanki nasion chia
 

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190°C. Zmiel migdały robotem kuchennym na drobno, aby przypominały mąkę. Zmieszaj trzepaczką lub ubij mleko migdałowe, syrop z agawy, białka jajek, wanilię, cynamon, sól. Dodaj mielone migdały i nasiona chia. Wymieszaj wszystkie składniki. Nakładaj do foremek po ok. 1,5 łyżce masy. Wstaw do piekarnika na 20 minut, do uzyskania złocistobrązowej barwy. Z podanych składników wychodzi 12 muffinek.


KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO

SZYBKIE KOKOSANKI - RAFAELLO

Składniki: 

- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g inuliny
- 25 ml wody
- migdały lub orzechy laskowe

Wykonanie:

Inulinę, wiórki kokosowe i wodę mieszamy w misce i zagniatamy ciasto. Formujemy niewielkie kulki. Do środka upychamy migdał lub orzech i obtaczamy kulkę w wiórkach kokosowych. Gotowe kokosanki możemy umieścić w papilotkach do pralinek dla lepszego efektu wizualnego.
Przechowujemy w szczelnym opakowaniu najlepiej w lodówce. 


CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

CZEKOLADOWE KULECZKI W PISTACJACH

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 200 ml śmietanki kremówki 30-36%
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 5-6 łyżek cukru brązowego lub ksylitolu
  • pistacje, mogą byc solone
  • garść migdałów

Wykonanie:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę ubić z cukrem lub ksylitolem na sztywną pianę. Po ubiciu powoli ją zagotować. Taką gorącą śmietankę wlewać powoli do rozpuszczonej czekolady i od razu miksować. Na koniec dodawać po odrobinie masła kontynuując miksowanie. Masę schłodzić w lodówce.
Kiedy masa będzie już wystarczająco gęsta, zacznij lepić z niej kulki, do środka każdej włóż 1 migdał. Kulki obtaczaj w drobno posiekanych pistacjach. 
Uwaga! Masę dobrze jest schłodzić np. w 3 mniejszych porcjach. Szybciej się schłodzi i potem przy lepieniu kulek - można stopniowo wyciągać z lodówki, by nie zdążyła się znów rozpuścić. 
Gotowe kuleczki przetrzymuj w lodówce. 

 

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

CIASTECZKA Z BIAŁYM MAKIEM

Składniki:
– 2 szklanki mąki
– 1/2 szklanki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 3 łyżki mleka
– 200 g masła
– starte migdały do obtoczenia

 

Składniki na masę makową:

- Około 300 gramów suchego, zmielonego białego maku;
- Około 150 mililitrów wybranego mleka roślinnego (np. mleka sojowego lub kokosowego) -lub mniej jesli będzie za rzadkie
- Skórki startej z jednej pomarańczy;
- Około 200 mililitrów miodu spadziowego lub syropu z agawy;
- Dwóch łyżeczek ekstraktu waniliowego.

 

Wykonanie:

Do miski wsypać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać miękkie masło, cukier i mleko. Wyrobić ciasto. Na końcu dodać masę makową (wszystkie składniki masy mieszaj aż do połączenia się składników) i jeszcze raz krótko zagnieść ciasto. Podzielić je na pięć części. Z każdej części uformować wałek o grubości ok. 2-3 cm. Obtaczać w startych migdałach lub innych orzechach. Schłodzić w lodówce (przez ok. 1 godzinę). Po tym czasie pokroić wałki w plasterki o wielkości ok. 0,5 cm i ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 12 minut w 180 stopniach.


SAŁATKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

SAŁATKA Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI

Składniki: 

  • 50 g liści rukoli;
  • 2 gruszki;
  • 150 g pomidorków koktajlowych;
  • 50 g pokruszonego sera gorgonzola;
  • 40 g obranych ze skórki migdałów;
  • 1 łyżka oliwy z oliwek.

Sposób przygotowania:

Rozkrusz migdały i upraż je na suchej patelni;

Dokładnie umyj liście rukoli, a następnie rozłóż je równomiernie na talerzu;

Umyj dokładnie gruszkę, wytnij z niej gniazda nasienne, a następnie pokrój na cienkie plastry i ułóż na liściach rukoli;

Umyte pomidorki przekrój na pół i rozłóż na talerzu;

Na sałatce rozkrusz palcami ser gorgonzola, polej całość niewielką ilością oliwy z oliwek, a następnie posyp prażonymi migdałami.


Migdały Zastosowanie

Migdały ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Migały możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Idealnie pasują zarówno do pełnej świeżych owoców owsianki, jak i kruchych ciasteczek zbożowych. Ponadto, migdały są niezastąpione podczas wypieku świątecznych ciast. Bez przeszkód można połączyć je z warzywami, a nawet mięsem lub rybą.

Migdały ZASTOSOWANIE W KOSMETYCE

Olejek migdałowy, powstający z nasion migdałowca, stanowi cenny składnik kosmetyczny. Doskonale wpływa on zarówno na nawilżenie, jak i regenerację suchej skóry. Ponadto, pozyskiwany z gorzkich migdałów, kwas AHA na szeroką skalę wykorzystywany jest w medycynie estetycznej. Na przykład, podczas zabiegów mających na celu zwalczanie trądziku.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Migdały Film


Migdały Opinie o produkcie: Migdały całe 1000g - hiszpańskie

M
Maria
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
09/05/20
migdały
Review by Maria on9 May 2020 review stating migdały
pyszne .gorąco polecam
Z
Zdzislawa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
03/05/20
migdaly
Review by Zdzislawa on3 May 2020 review stating migdaly
Migdaly odpowiedniej twardosci, smaczne i zdrowe. Szybka dostawa
K
Kinga
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
22/04/20
Kinga
Review by Kinga on 22 Apr 2020 review stating Kinga
Migdały świeże, po otwarciu są delikatne, nie są twarde jak kamienie, bardzo pyszne, słodkie
A
Antonina
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
16/04/20
Duże migdały
Review by Antonina on 16 Apr 2020 review stating Duże migdały
Całe, nie kruszą się, nie są gorzkie - polecam!! :)
E
Ewa
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
19/02/20
Wspaniałe!
Review by Ewa on 19 Feb 2020 review stating Wspaniałe!
Migdały są pyszne! Najlepsze są po namoczeniu w wodzie i pozbawione skórki. Delikatnie chrupiące, słodkie. Długa data ważności, dobra cena.


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Migdały – jakie wartości w sobie skrywają i dlaczego warto wprowadzić je do swojej diety?

Dlaczego warto wprowadzić je do swojej codziennej diety? I jakie zastosowanie mogą znaleźć w naszej kuchni? Te oraz inne informacje na temat migdałów znajdziesz w dalszej części tekstu. Migdały, nazywane najszlachetniejszymi z orzechów, posiadają wiele wartościowych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Odpowiedzialne są one między innymi za wspomożenie czynności układu sercowo-naczyniowego […]

czytaj więcej...

Migdały. Czego o nich nie wiesz? Czy warto je jeść?

Migdały to popularna przekąska i składnik ciast i deserów. Czy warto po nie sięgać? Czy są zdrowe? Kto powinien szczególnie je jeść? Sprawdź już teraz w artykule! Tego o nich nie wiesz! Migdały mają szerokie zastosowanie w kuchni i są też samodzielną przekąską. Ciekawostką jest, że są to… pestki. Drzewo, z którego pochodzą to migdałowiec […]

czytaj więcej...

Migdały w diecie – sprawdź, dlaczego warto je spożywać!

Migdały słodkie są uprawiane na potrzeby zastosowania w przemyśle spożywczym, kosmetycznym i w lecznictwie. Najlepiej spożywać je na surowo, ponieważ w trakcie obróbki chemicznej tracą swoje cenne właściwości. Wykorzystanie migdałów w kuchniach świata Migdały spożywane są na świeżo lub po przetworzeniu. W Gruzji przyrządza się z ich dodatkiem tzw. czurkchały, czyli owocowo-migdałowe kiełbaski. Ormianie z […]

czytaj więcej...