info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Ostropest mielony 300g - VIVIO

Mielony ostropest plamisty dawkowanie

Ostropest mielony 300g - VIVIO

6,10 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Ostropest mielony - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Składniki: Ostropest mielony

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1236kJ/297kcal15%
Tłuszcz21g30%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
4 g20%
Węglowodany7 g2,7%
W tym
Cukry1 g1,1%
Błonnik--
Białko20 g40%
Sól0,01 g0,16%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Ostropest mielony - Zastosowanie

Ostropest mielony – zastosowanie

Ostropest mielony to jedna z wygodniejszych naturalnych form suplementacji sylimaryny. Rozdrobnienie produktu sprawia, że jest on niemal niewyczuwalny w większości dań i przekąsek. Doskonale sprawdzi się jako dodatek do półpłynnych deserów, takich jak jogurty, owsianki czy musy. Można dodawać go również do koktajli i soków. Świetnie nadaje się także jako dodatek do wypieków, zarówno tych słodkich, jak i słonych. Zalecana dzienna dawka ostropestu to 2-3 łyżeczki.

Ostropest mielony - KCAL

Wartości odżywcze ostropestu mielonego

Ostropest mielony cechuje się stosunkowo niską kalorycznością. 100g produktu to niespełna 300kcal. Jednocześnie roślina ta stanowi bogate źródło białka roślinnego. W 100g znajdziemy go aż 20g. Dzięki temu suplementacja ostropestu może być świetnym rozwiązaniem dla osób przebywających na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej. Roślina ta dostarcza również dużych ilości błonnika pokarmowego oraz może stanowić źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Ostropest mielony - Opis produktu

Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania ostropestu plamistego

Na przestrzeni ostatnich lat ostropest plamisty zdobył bardzo dużą popularność wśród osób zainteresowanych zdrowym stylem życia. Nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę wszystkie korzystne aspekty zdrowotne związane z codzienną suplementacją tej rośliny. Szczególnie ceniony jest wpływ ostropestu na wątrobę. Zależności te zostały zauważone już setki lat temu przez starożytne cywilizacje. Współczesna nauka pozwoliła określić, że głównym związkiem odpowiadającym za wyjątkowe właściwości tej rośliny jest sylimaryna, czyli kompleks związków izolowanych z łupin nasiennych ostropestu.

Ostropest mielony czy ziarno – jaką formę wybrać?

Ostropest a odchudzanie – czy ostropest mielony pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów?

Ostropest plamisty, czy można spożywać na czczo?

Czy można stosować ostropest dla dzieci?

  • Wartości odżywcze ostropestu mielonego

  • Ostropest mielony – zastosowanie

Co to jest ostropest plamisty?

Ostropest plamisty to niewielka roślina śródziemnomorska zaliczana do rodziny astrowatych. Obecnie, na skutek działalności człowieka, znaleźć ją można już nie tylko w pierwotnym obszarze występowania, ale również w wielu innych rejonach świata. W Polsce znajduje zastosowanie jako roślina uprawna z charakterystycznymi białymi plamkami na liściach.

Ostropest plamisty stosowany jest w ziołolecznictwie już od wieków. Do produkcji mieszanek leczniczych wykorzystuje się głównie owoce tej roślinny. W kuchni, jako dodatek do sałatek, zastosowanie znalazły jego liście. Do produkcji kosmetyków nawilżających stosuje się natomiast olej z jego nasion.

Ostropest mielony to jedna z dostępnych na rynku form suplementacji tej rośliny. Powstaje przez sproszkowanie nasion, czyli części rośliny, która cechuje się największym nagromadzeniem składników bioaktywnych.

Ostropest mielony – właściwości prozdrowotne

Badania naukowe jasno wskazują, że za prozdrowotne właściwości ostropestu plamistego odpowiada kompleks związków chemicznych określanych wspólnym mianem sylimaryna. Ponad połowę tego kompleksu stanowi flawonoid o nazwie sylibina. Inne substancje to m.in.: izolsylibina, sylikrystyna, sylidianina oraz taksyfolina. Zawartość sylimaryny w nasionach szacuje się na około 2-3%.

Według badań naukowych ostropest mielony, a dokładniej zawarta w nim sylimaryna, wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Zdolność do unieszkodliwiania wolnych rodników jest szczególnie dostrzegalna w przypadku hepatocytów, czyli komórek budujących wątrobę. To dlatego ostropest znalazł zastosowanie w terapii wielu schorzeń tego narządu, na czele z niealkoholowym stłuszczeniowym zapaleniem wątroby. Publikacje wskazują ponadto na właściwości stymulujące sylimaryny w stosunku do proliferacji zdrowych komórek wątroby oraz jej regeneracji. Co więcej, źródła naukowe podkreślają aktywność przeciwzapalną, przeciwwirusową oraz odtruwającą tegokompleksu związków z ostropestu.

Biorąc pod uwagę wiele doniesień naukowych oraz badań, mówi się, że ostropest wykazuje bardzo silne działanie hepatochronne. Może chronić wątrobę przed toksycznymi czynnikami, wspomagać jej funkcjonowanie oraz regenerację.

Istnieją również badania wskazujące na potencjalne właściwości immunomodulujące sylimaryny. Okazuje się, że związek ten może wpływać na podwyższenie poziomu limfocytów T i interleukin oraz obniżenie poziomu wszystkich typów immunoglobulin. Stanowi to silną przesłankę do tego, aby twierdzić, że suplementacja ostropestu mielonego może wpłynąć na poprawę odporności.

Wiele badań naukowych skupiało się także na właściwościach przeciwnowotworowych ostropestu plamistego. Wykazano, że ekstrakty z tej rośliny działają hamująco na rozmnażanie komórek nowotworowych w przypadku raka prostaty, pęcherza, jajnika, płuc oraz piersi. Podobne doniesienia dotyczą m.in. nowotworów jamy ustnej oraz skóry.

Publikacje naukowe wskazują również na potencjalne możliwości wykorzystania ostropestu przy leczeniu zaburzeń pamięci. Istnieją badania potwierdzające neuroprotekcyjne działanie sylimaryny w stosunku do centralnego układu nerwowego.

Naukowcy badają również wpływ suplementacji ostropestu plamistego na poziom glukozy we krwi. Istnieją bowiem podstawy do twierdzenia, iż roślina ta pozwala utrzymać stały poziom cukru w osoczu, co stwarza z niej potencjalny dobry środek zapobiegający rozwojowi cukrzycy typu II.

Jak ostropest plamisty działa w organizmie człowieka?

Według badań naukowych ostropest plamisty działa ochronnie na komórki wątroby oraz hamuje proliferacje komórek nowotworowych. Taka aktywność związków zawartych w nasionach śródziemnomorskiej ma podłoże w kilku różnych procesach i właściwościach.

Publikacje naukowe wskazują, że ochrona zdrowych komórek wątroby oraz zapobieganie ich nieprawidłowym zmianom, wynika głównie z właściwości antyutleniających sylimaryny, a w szczególności zawartej w niej sylibiny.

Drugim mechanizmem wskazywanym przez naukowców, jest mechaniczne zapobieganie wnikaniu toksyn do komórek. Związki chemiczne zawarte w ostropeście wiążą się z receptorami błonowymi komórek wątroby, co uniemożliwia działanie szkodliwych substancji na hepatocyty.

Co więcej, prace naukowe opisują również działanie przeciwzapalne ostropestu. Związki aktywne w nim zawarte hamują migrację neutrofili oraz syntezę leukotrienów oraz prostaglandyn. Wpływa to ograniczająco na powstawanie stanu zapalnego.

Sylimaryna wpływa także na hamowanie rozmnażania komórek gwiaździstych i przekształcanie ich w miofibroblasty. Ostatecznie prowadzi to do zredukowania procesów włóknienia zachodzących w wątrobie.

Ostropest mielony, jak stosować - dawkowanie i przeciwwskazania do stosowania ostropestu plamistego

Ostropest mielony stanowi łatwą i naturalną formę suplementacji sylimaryny. Proszek można spożywać bezpośrednio po rozprowadzeniu w niewielkiej ilości napoju lub dodawać do potraw, koktajli czy deserów. Istnieją nawet badania, które potwierdzają możliwość dodawania ostropestu do samodzielnie wypiekanego chleba. Ze względu na naturalne pochodzenie surowca nie jest możliwe dokładne określenie ilości sylimaryny zawartej w gotowym produkcie. Z tego względu trudno również przyjąć jedną konkretną dawkę odpowiadającą potrzebom każdego organizmu. Przyjmuje się jednak, że zalecana porcja to 2-3 łyżeczki ostropestu mielonego na dobę.

Na uwagę zasługuje fakt, że substancje czynne zawarte w ostropeście plamistym mogą wchodzić w interakcję z innymi lekami. Jak wskazują badania, sylimaryna zawarta w nasionach tej rośliny wpływa bezpośrednio na funkcje wątroby. Narząd ten stanowi główne miejsce rozkładu wszystkich leków. Z tego względu suplementacja ostropestu w jakiejkolwiek postaci przez osoby zażywających inne leki musi zostać skonsultowana z lekarzem. Na ostropest powinny również uważać osoby chorujące na cukrzycę. Substancje zawarte w nasionkach mogą spowodować u diabetyków niepożądany spadek poziomu cukru.

Generalnie jednak ostropest plamisty uważany jest za suplement bezpieczny. Większość osób może spożywać go bez obaw o jakiekolwiek skutki uboczne.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące ostropestu plamistego

Pytanie 1: Ostropest mielony czy ziarno – jaką formę wybrać?

Zarówno w ostropeście mielonym, jak i nasionach znajdziemy dokładnie te same składniki aktywne w podobnych ilościach. Wybór formy suplementacji zależy zatem głównie od indywidualnych preferencji. Dla osób z problemami żołądkowymi korzystniejsza może okazać się forma maksymalnie rozdrobniona. Warto również zaznaczyć, że ostropest, choć nie posiada wyraźnego smaku, może nadawać nieprzyjemną konsystencję potrawom. Jeśli jesteś osobą wyczuloną w tej kwestii, wybierz ostropest mielony.

Pytanie 2: Ostropest a odchudzanie – czy ostropest mielony pomaga pozbyć się nadmiaru kilogramów?

Ostropest mielony nie jest suplementem wpływającym bezpośrednio na odchudzanie. Niemniej jednak nasiona tej rośliny zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, który może wpłynąć korzystnie na funkcje przewodu pokarmowego oraz zwiększyć uczucie sytości. Z tego względu suplementacja ostropestem może okazać się pomocna podczas odchudzania.

Pytanie 3: Ostropest plamisty, czy można spożywać na czczo?

Ostropest plamisty nie jest lekiem. Nie istnieją zatem przeciwwskazania dotyczące spożywania tego suplementu na czczo. Proszek warto jednak rozprowadzić w napoju lub jogurcie, bo znacznie ułatwi to spożycie określonej dawki. Jeśli borykamy się z problemami żołądkowymi lepiej unikać suplementacji ostropestu na czczo ze względu na możliwe drażniące działanie dużej ilości błonnika pokarmowego. Jeśli natomiast mamy problemy z prawidłowym wchłanianiem składników odżywczych w jelitach, również ze względu na błonnik warto spożywać produkt w pewnym odstępie czasu od innych posiłków.

Pytanie 4: Czy można stosować ostropest dla dzieci?

Ostropest plamisty jest suplementem bezpiecznym. Podobnie jednak jak inne zioła, również ta roślina może wywoływać alergie, szczególnie u młodszych dzieci. Z tego względu należy zachować dużą ostrożność przy podawaniu tego suplementu maluchowi. Jeśli jesteśmy pewni, że u naszego dziecka nie występuje alergia, możemy zdecydować się na regularną suplementację. Jednak ze względu na dużą zawartość błonnika, dawka dla malucha powinna być co najmniej dwa razy mniejsza niż dla osoby dorosłej.  

 

ostropest mielony

 

Bibliografia

  1. F. Kvasnicka i inni, Analysis of the active components of silymarin, „Journal of Chromatography. A”, 990 (1-2), 2003, 239–245
  2. Artur Ptasznik. Rola sylimaryny w zapobieganiu i leczeniu chorób wątroby. Postępy Fitoterapii 4/2004, s. 189-190
  3. https://testosterone.pl/wiedza/ostropest-plamisty-sylimaryna-w-prewencji-i-leczeniu-schorzen-watroby/ [dostęp: 08.09.2020r.].
  4. Renata Nurzyńska – Wierdak, Jan Dyduch, Agnieszka Sawicka, Helena Łabuda, Halina Buczkowska. Ostropest plamisty (Silybum marianum [L.Gaertn.]) – fitochemia i efekty terapeutyczne. Annales Horticulturae. VOL. XXVIII(4). 2018.
  5. Katarzyna Karłowicz-Bodalska, Tadeusz Bodalski. Znaczenie surowców roślinnych w leczeniu schorzeń wątroby. Postępy Fitoterapii 3/2007, s. 155-167.
  6. Paweł Siudem, Katarzyna Paradowska.Sylimaryna jako lek i suplement diety. Lek w Polsce. VOL 28 NR 09’18 (328).
  7. https://surojadek.com/ostropest-plamisty/[dostęp: 08.09.2020r.].
  8. Frassová Z, Rudá-Kučerová J. Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) jako podpůrný fytoterapeutický prostředek v onkologii [Milk Thistle (Silybum Marianum) as a Supportive Phytotherapeutic Agent in Oncology]. Klin Onkol. 2017;30(6):426-432.
  9. Kidd P, Head K. A review of the bioavailability and clinical efficacy of milk thistle phytosome: a silybin-phosphatidylcholine complex (Siliphos).
  10. Abenavoli L, Capasso R, Milic N, Capasso F. Milk thistle in liver diseases: past, present, future. Phytother Res. 2010;24(10):1423-1432.
  11. Abenavoli L, Izzo AA, Milić N, Cicala C, Santini A, Capasso R. Milk thistle (Silybum marianum): A concise overview on its chemistry, pharmacological, and nutraceutical uses in liver diseases. Phytother Res. 2018;32(11):2202-2213.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów