info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Papryka chili mielona -50g - VIVIO

Papryka chili przepisy, papryczka chili cena

Papryka chili mielona -50g - VIVIO

2,90 zł

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Papryka chili - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
Hiszpania / ChinyVIVIO

Papryka chili - Zastosowanie

Papryka chili wyróżnia się bardzo ostrym smakiem oraz intensywnym zapachem. Szczególnie polecana jest do dań kuchni węgierskiej, hiszpańskiej i meksykańskiej. Suszone i świeże chili jest dodawane do pikantnych, włoskich dań z makaronem. Chili jest składnikiem marynat, a jako przyprawę dodaje się je do zapiekanek, topionych serów, oraz zup.

Chili zastępuje sól i tłuszcz w diecie, nadając potrawom mocny smak, dzięki czemu nie wymagają one już doprawiania.

Mielona papryka chili znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni indyjskiej, czy meksykańskiej. Stanowi ona popularną przyprawę również w podczas przygotowywania zdrowych dań, wywodzących się z kuchni całego świata. A jak wykorzystać ją w codziennym jadłospisie?

Po pierwsze: mielonej papryki chili możemy użyć podczas przygotowywania smacznych past kanapkowych na bazie świeżych warzyw;

Po drugie: niniejszą przyprawę możemy dodać do rozgrzewającej gorącej czekolady lub aromatycznej kawy z dodatkiem przypraw korzennych;

Po trzecie: paprykę chili warto wykorzystać podczas przyprawiania mięs, a nawet kotletów wegańskich;

Po czwarte: przyprawa ta idealnie podkreśli smak zapiekanek warzywnych, pasztetów wegetariańskich, a przede wszystkim aromatycznego leczo.

Warto również wiedzieć, iż mielona papryka chili wykorzystywana jest podczas produkcji balsamów przeznaczonych do redukcji cellulitu, jak również podczas wytwarzania niektórych perfum.

 

Papryka chili - KCAL

W 100 gramach grubo mielonej papryki chili znajdziemy około 300 kalorii. Należy jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż około 5 gramów niniejszej przyprawy. Oznacza to, iż papryka chili mielona jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu niespełna 15 kalorii.

Papryka chili - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych papryki chili mielonej

Papryka chili mielona to dobrze nam znana przyprawa. Charakteryzuje się ona ostrym smakiem i aromatem, który w zaledwie kilka chwil jest w stanie całkowicie odmienić charakter przygotowywanych przez nas potraw. Chociaż na tereny Europy trafiła dopiera w XV wieku, dziś trudno wyobrazić sobie kuchnię bez niniejszej przyprawy. Co ciekawe, papryka chili odznacza się nie tylko niepowtarzalnymi walorami smakowymi, ale również zawartością cennych substancji o działaniu leczniczym. Okazuje się, iż jej spożywanie może przyczyniać się do ochrony organizmu przed rozwojem zaburzeń w obrębie układu krążenia. Natomiast wprowadzenie jej do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia sprzyja zwiększaniu efektywności zastosowanych metod odchudzania. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości papryki chili mielonej? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie można kupić paprykę chili grubo mieloną?

Czy mielona papryka chili jest ostra?

Jak prawidłowo przechowywać paprykę chili grubo mieloną?

Czy mieloną paprykę chili można podawać dzieciom?

Papryka chili mielona a pieprz cayenne, jakie są między nimi różnice?

  • Papryka chili mielona – kcal;

  • Zastosowanie mielonej papryki chili w codziennej kuchni i nie tylko;

Czym jest i skąd pochodzi papryka chili oraz jakie wartości odżywcze w sobie skrywa?

Papryka chili mielona wytwarzana jest z suszonych warzyw, które od lat stanowią cenny element nie tylko Środkowo-Amerykańskiej kuchni, ale również współczesnej fitoterapii. Źródła historyczne donoszą, iż przyprawa ta stosowane była już 5000 lat przed naszą erą. Co ciekawe, ówcześni Aztekowie używali jej zarówno w celach kulinarnych, jak i w roli środka do dezynfekcji pomieszczeń mieszkalnych. Na tereny europejskie papryka chili sprowadzona została dopiero w 1492 roku i stało się to za sprawą Krzysztofa Kolumba, który reklamował swoje odkrycie jako doskonałą alternatywę dla popularnego pieprzu czarnego. Warto wiedzieć, iż przyprawa ta zyskała ogromną popularność nie tylko na ziemiach starego kontynentu, ale również w Azji. Na terenie Indii uznawana jest ona za niezbędny element aromatycznego curry. Natomiast w Japonii, samurajscy wojownicy spożywali ostre papryczki przed rozpoczęciem walki, wierząc, że te będą w stanie zapewnić im niezwyciężoną siłę.

Współcześnie za największego na świecie producenta niniejszej przyprawy uznaje się Meksyk. Niemniej jednak, uprawy ostrej papryki możemy odnaleźć także na terenie Chin, Hiszpani, Turcji oraz Nigerii. Papryka chili (podobnie jak pomidor, czy bakłażan) zaliczana jest do rodziny psiankowatych. Poszczególne odmiany niniejszego warzywa mogą różnić się od siebie nie tylko kształtem, ale również kolorem. Niemniej jednak, podczas produkcji mielonej papryki chili najczęściej wykorzystywana jest jej czerwona lub pomarańczowa odmiana.

Warto wiedzieć, iż słodki smak papryki chili to zasługa zawartej w niej kapsaicyny. Niniejszy alkaloid obecny jest zarówno w nasionach niniejszego warzywa, jak i w jego wewnętrznej membranie. Ciekawą informacje stanowi fakt, iż ostry smak kapsaicyny są w stanie odczuwać jedynie ssaki (w tym ludzie). Okazuje się, iż ptaki są całkowicie niewrażliwe na działanie wspomnianej substancji i bez trudu są w stanie spożywać nawet te najostrzejsze odmiany papryczek chili. W tym miejscu warto również wspomnieć, iż mielona papryka jest źródłem nie tylko dobroczynnej kapsaicyny, ale także wartościowych witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej między innymi: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, E i K. Ponadto, papryka chili jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu: cynk, fosfor, żelazo, magnez, potas, sód, wapń, mangan i miedź. Warzywo to (również w formie mielonej) znane jest z bogatej zawartości niezbędnych dla naszego zdrowia flawonoidów, wśród których na szczególną uwagę zasługuje beta-karoten, luteina i zeaksantyna.

Papryka chili mielona – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Ze względu na zawartość cennych przeciwutleniaczy, witamin oraz minerałów, wprowadzenie papryki chili mielonej do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może wpłynąć na poprawę naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Okazuje się, że przyprawa ta jest w stanie pozytywnie wpływać na nasz układ oddechowy (szczególnie w okresie przeziębienia). Substancje w niej zawarte przyczyniają się do oczyszczenia dróg oddechowych, a także działają rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwbólowo.

Wprowadzenie papryki chili do zdrowego stylu życia sprzyja także profilaktyce chorób w obrębie układu krążenia. Zawarta w niniejszej przyprawie kapsaicyna skutecznie obniża zarówno poziom „złego cholesterolu” (LDL), jak również trójglicerydów we krwi. Dzięki temu, możliwe staje się zmniejszenie ryzyka rozwoju miażdżycy w przyszłości. Co ciekawe, papryka chili korzystnie oddziałuje również na nasze naczynia krwionośne, przyczyniając się do ich rozszerzania. Niniejsze zjawisko oddziałuje między innymi na prewencję zaburzeń seksualnych u mężczyzn. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zawracają uwagę na potencjał przeciwcukrzycowy wspomnianej przyprawy. Jej regularne spożywanie może obniżać poziom glukozy we krwi, a tym samym zmniejszać ryzyko rozwoju insulinooporności oraz cukrzycy typu II.

W ostatnich latach coraz więcej badań poświęca się właściwościom przeciwnowotworowym papryki chili, a właściwie zawartej w niej kapsaicynie. Na podstawie licznych obserwacji stwierdzono, iż składnik ten skutecznie zwalcza komórki nowotworowe (ze szczególnym uwzględnieniem raka prostaty). Niemniej jednak, działanie to wymaga przeprowadzenia dalszych badań klinicznych. Właściwości przeciwnowotworowe wykazują również przeciwutleniacze zawarte w składzie mielonej papryki ostrej, takie jak beta-karoten, witamina E, czy witamina C. To właśnie one skutecznie zwalczają negatywny wpływ wolnych rodników na nasz organizm, a przy tym wpływają na opóźnienie procesów starzenia się.

Warto również wiedzieć, że papryka chili uznawana jest za cenne wsparcie odporności. Dlatego też, warto włączyć ją do zrównoważonego jadłospisu, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy najbardziej narażeni jesteśmy na działanie szkodliwych patogenów. Papryka chili znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w dziedzinie ziołolecznictwa, ale także kosmetyki. Jest ona w stanie przyczynić się do ujędrniania skóry oraz niwelowania jej niedoskonałości.

Chociaż mielona papryka chili wykazuje liczne właściwości zdrowotne, należy pamiętać, że jest to jedynie przyprawa, a nie lek. W związku z tym, nie można stosować jej zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Stosowanie papryki chili w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu, doświadczonym farmaceutą lub zaufanym fitoterapeutą.

Papryka chili na odchudzanie – najważniejsze informacje

W Polsce z roku na rok coraz więcej osób zmaga się z problemem nadwagi lub otyłości. Podstawą zwalczania niniejszych zaburzeń jest przede wszystkim przestrzeganie zasad zdrowego odżywiania oraz aktywnego stylu życia. Warto jednak wiedzieć, iż na rynku dostępne są liczne substancje, które mogą przyczyniać się do nasilenia zjawiska termogenezy, a tym samym przyspieszenia procesu odchudzania. Nie mówimy tu o drogich suplementach diety, a łatwo dostępnych przyprawach, które w swojej kuchni posiada prawie każdy z nas. Jedną z takich przypraw jest mielona papryka chili, która jest w stanie przyspieszyć procesy przemiany materii nawet o 25%! Należy jednak pamiętać, że osiągnięcie wymarzonego efektu możliwe jest tylko wtedy, gdy regularne spożywanie papryki chili połączymy ze zdrowym stylem życia, a przede wszystkim pełną świeżych warzyw i produktów pełnoziarnistych dietą. Ponadto, w przypadku istotnej nadwagi lub otyłości, podczas ustalania jadłospisu redukcyjnego warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie dietetyka. W ten sposób odchudzanie będzie nie tylko efektywne, ale przede wszystkim bezpieczne dla naszego zdrowia.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania papryki chili mielonej

Spożywanie mielonej papryki chili w odpowiednich ilościach w większości przypadków jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej stosowaniem. Po pierwsze: papryki chili nie powinny spożywać osoby zmagające się z zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego (w tym z chorobą wrzodową żołądka lub z zespołem jelita drażliwego). Niniejsza przyprawa może odpowiadać za wywoływanie wzdęć, zgagi oraz bólu brzucha. Po drugie: przed spożywaniem mielonej papryki chili powinny wzbraniać się kobiety w ciąży, matki karmiące piersią oraz najmłodsze dzieci. Po trzecie: papryka chili (stosowana w dużych ilościach) może wchodzić w negatywną interakcję z niektórymi lekami. Dlatego też, jeśli na stałe przyjmujemy określone środki lecznicze, przed wprowadzeniem niniejszej przyprawy do codziennej diety warto zasięgnąć opinii w gabinecie specjalisty. Papryka chili może odpowiedzialna być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po jej spożyciu, warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie specjalisty.

Papryka chili grubo mielona – cena

Papryka chili mielona sprzedawana jest w opakowaniach o pojemności 50 gramów. Za niniejszy produkt zapłacimy zazwyczaj około 3,00 – 5,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena mielonej papryki chili może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące papryki chili mielonej

Pytanie 1: Gdzie można kupić paprykę chili grubo mieloną? Produkt ten dostępny jest w niektórych marketach spożywczych oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, wysokiej jakości papryki chili mielonej warto poszukać także w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu możemy zyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Czy mielona papryka chili jest ostra? Niniejsza przyprawa charakteryzuje się wyjątkową ostrością. Dzięki temu, w zaledwie kilka chwil jest ona w stanie całkowicie odmienić smak przygotowywanych przez nas potraw. Ponadto, dzięki zawartej w papryczce chili kapsaicynie (odpowiadającej za jej ostrość) możliwe staje się wywołanie korzystnego wpływu na funkcjonowanie organizmu człowieka.

Pytanie 3: Jak prawidłowo przechowywać paprykę chili grubo mieloną? Przyprawę tę należy przechowywać w suchym i wolnym od działania promieni słonecznych miejscu. Na przykład w szafce kuchennej lub w spiżarni. Dzięki zamknięciu jej w szczelnym pojemniku, możliwe staje się zachowanie na dłużej cennych walorów smakowych, jak i właściwości zdrowotnych. Mieloną paprykę chili należy trzymać z dala od dzieci.

Pytanie 4: Czy mieloną paprykę chili można podawać dzieciom? Ze względu na ostry smak, nie zaleca się podawania papryki chili najmłodszym dzieciom. Może wywoływać ona u nich ból brzucha, a nawet nudności. Niemniej jednak, niniejszą przyprawę warto wprowadzić do jadłospisu dzieci starszych, szczególnie w okresie przeziębienia lub grypy.

Pytanie 5: Papryka chili mielona a pieprz cayenne, jakie są między nimi różnice? Co ciekawe, zarówno mielona papryka chili, jak i pieprz cayenne produkowane są z suszonych na słońcu, a następnie mielonych ostrych papryk. Warto jednak wiedzieć, że przyprawy te pozyskiwane są z innych odmian. W porównaniu do papryki chili, pieprz cayenne charakteryzuje się nieco łagodniejszym smakiem.

 

papryka chili

 

Podsumowanie

Papryka chili mielona to coś znacznie więcej niż zwykła przyprawa. To doskonałe uzupełnienie zdrowej diety oraz aktywnego stylu życia. Dlatego tez, już dziś warto wprowadzić niniejszą przyprawę do swojego codziennego jadłospisu i cieszyć się jej niezwykłymi właściwościami.

Bibliografia

  1. Abdel Salam O.M.E., Mozsik G., Szolcsanyi J. Studies on the effect of intragastric capsaicin on gastric ulcer and on the prostacyclin- induced cytoprotection in rats. Pharmacological Research 1995; 32(4):209-215;
  2. Bioscientist 2013;1(1):89-93. 3. Shotorbani N, Jamei, R, Heidari R. Antioxidant activities of two sweet pepper Capsicum annuum L. varieties phenolic extracts and the effects of thermal treatment. Avicenna J Phytomed 2013;3(1):25-34;
  3. Careagaa M., Fernandezb E., Dorantesa L., Motab L., Jaramilloa M.E., Hernandez-Sancheza H. Antibacterial activity of Capsicum extract against Salmonella typhimurium and Pseudomonas aeruginosa inoculated in raw beef meat. International Journal of Food Microbiology 2003; 83:331– 335;
  4. Chávez-Mendoza C, Sanchez E, Muñoz-Marquez E, Sida-Arreola JP, Flores- Cordova MA. Bioactive compounds and antioxidant activity in different grafted varieties of bell pepper. Antioxidants 2015;4(2):427-46;
  5. Igbokwe GE, Aniakor GC, Anagonye CO. Determination of β-carotene and vitamin C content of fresh green pepper (Capsicum annuum), fresh red pepper (Capsicum annuum) and fresh tomatoes (Solanum lycopersicum) fruits;
  6. Kim JS, An GC, Park JS, Lim YP, Kim S. Carotenoid profiling from 27 types of paprika (Capsicum annuum L.) with different colors, shapes, and cultivation methods. Food Chem 2016;201:64-71.;
  7. Kurita S., Kitagawa E., Kim C.H., Momose Y., Iwahashi H. Studies on the Antimicrobial Mechanisms of Capsaicin Using Yeast DNA Microarray. Biosci. Biotechnol. Biochem. 2002; 66(3):532-536;
  8. Lejeune P.G.M.E., Kovacs M.R., Westerterp-Plantenga M.S. Effect of capsaicin on substrate oxidation and weight maintenance after modest body-weight loss in human subjects. British Journal of Nutrition (2003), 90, 651–659;
  9. Materska M, Perucka I. Antioxidant activity of the main phenolic compounds isolated from hot pepper fruit (Capsicum annuum L.). J Agric Food Chem 2005;53(5):1750-6;
  10. Yang D., Luo Z., Ma S., Wong W.T., Ma L., Zhong J., He H., Zhao Z., Cao T., Yan Z., Liu D., Arendshorst W.J., Huang Y., Tepel M., Zhu Z. Activation of TRPV1 by dietary capsaicin improves endothelium-dependent vasorelaxation and prevents hypertension. Cell Metab. 2010; 4;12(2):130-41;
  11. Shin D.H., Kim O.H., Jun H.S., Kang M.K. Inhibitory effect of capsaicin on B16-F10 melanoma cell migration via the phosphatidylinositol 3-kinase/Akt/Rac1signal pathway. Experimental And Molecular Medicine 2008; 40(5):486-494;
  12. Sun T, Xu Z, Wu CT, Janes M, Prinyawiwatkul W, No HK. Antioxidant activities of different colored sweet bell peppers (Capsicum annuum L.). J Food Sci 2007;72(2):98-102.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów