Orzeszki Pinii – jako dodatek do pizzy, sałatki i makaronu

Chociaż rzadko po nie sięgamy w naszej codziennej kuchni, orzeszki piniowe stanowią nie tylko doskonałą przekąskę, ale przede wszystkim idealny dodatek do większości dań kuchni włoskiej. Dodając je do wytrawnej sałatki, makaronu lub pizzy stworzysz niepowtarzalne dania, które z pewnością podbiją serca Twoich najbliższych. Chcesz poznać przepisy, które odmienią oblicze Twojej kuchni? Zapraszamy do lektury poniższego artykułu.

Z tego artykułu dowiesz się

  • Czym są orzeszki pinii;
  • Skąd pochodzą orzeszki pinii;
  • Jak przygotować oryginalną sałatkę z orzeszkami pinii;
  • Jak przygotować smaczną pizzę z orzeszkami piniowymi;
  • Jak przygotować wyjątkową pastę z dodatkiem orzechów piniowych

Czym są i skąd pochodzą orzeszki pinii?

Orzeszki pinii (nazywane również orzechami piniowymi lub pinolami) stanowią jadalne nasiona sosny z gatunku pinii. Ze względu na swój oryginalny, lekko migdałowy, żywiczny smak, na szeroką skalę wykorzystywane są w kuchni śródziemnomorskiej. Niniejsze orzechy charakteryzują się kremowym zabarwieniem oraz podłużnym kształtem. Orzechy pionowe pochodzą zarówno z krajów basenu morza śródziemnego (Włoch, Hiszpanii, Grecji), jak również Azji (w tym przypadku wydobywane są z innych gatunków pinoli: sosny koreańskiej oraz cedru syberyjskiego).

Jak przygotować oryginalną sałatkę z orzeszkami piniowymi?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 150g pokrojonego w kostkę melona;
  • 2 garści świeżych liści szpinaku;
  • 100 gramów sera typu feta;
  • Garści prażonych orzechów piniowych;
  • Łyżki oliwy z oliwek;
  • Łyżeczki świeżo wyciśniętego soku z limonki;
  • Łyżeczki miodu.

Sposób przygotowania

Krok I: Liście szpinaku dokładnie opłucz pod strumieniem chłodnej wody, osusz je przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie rozłóż na talerzu, na którym masz zamiar podać sałatkę;

Krok II: Pokrojonego w kostkę melona rozłóż równomiernie na liściach szpinaku;

Krok III: Pokrusz ser feta przy pomocy palców i rozsyp go równomiernie na pozostałych składnikach sałatki;

Krok IV: Oliwę z oliwek zmieszaj z łyżeczką soku z limonki oraz z miodem, a następnie polej sosem przygotowaną sałatkę;

Krok V: Na koniec, posyp całość prażonymi orzeszkami piniowymi.

Jak przygotować smaczną pizzę z orzeszkami piniowymi?

Jakich składników potrzebujesz?

Sposób przygotowania

Krok I: Przy pomocy dłoni uformuj cienkie ciasto na pizzę;

Krok II: Rozsmaruj cienką warstwę pesto bazyliowego na cieście;

Krok III: Pokrój mozzarellę w cienkie plastry i rozłóż ją na warstwie pesto bazyliowego;

Krok IV: Suszone pomidory pokrój w cienkie plastry i rozłóż je równomiernie na pozostałych składnikach;

Krok V: Włóż pizzę do rozgrzanego piekarnika (w temperaturze 220o) i piecz ją przez około 15 – 20 minut;

Krok VI: Przed podaniem posyp całość prażonymi orzeszkami pinii.

Nasza rada: Podawaj pizzę z niewielką ilością oliwy z oliwek oraz świeżej rukoli.

Jak przygotować wyjątkową pastę z dodatkiem orzeszków piniowych?

Jakich składników potrzebujesz?

  • 100g ugotowanego (al dente) makaronu typu tagliatelle;
  • 50 gramów usmażonych krewetek;
  • 1 szalotki;
  • Pęczka świeżej kolendry;
  • Łyżki oliwy z oliwek;
  • Łyżki soku z limonki;
  • Garści orzechów pinii.

Sposób przygotowania

Krok I: Szalotkę pokrój w drobną kostkę i podsmaż ją na patelni;

Krok II: Ugotowany makaron oraz usmażone krewetki przełóż do miski;

Krok III: Kolendrę posiekaj przy pomocy noża i dodaj ją do makaronu oraz krewetek;

Krok IV: Do pozostałych składników dodaj podsmażoną szalotkę i delikatnie wymieszaj całość przy pomocy dużej łyżki;

Krok V: Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z limonki, a następnie polej makaron sosem;

Krok VI: Na koniec dodaj do całości orzeszki pinii i jeszcze raz wymieszaj wszystkie składniki.

Podsumowanie

Orzechy pinii stanowią doskonałe uzupełnienie większości dań kuchni włoskiej. Swobodnie możesz dodawać je zarówno do lekkich sałatek, jak i soczystych makaronów. Dzięki nim nie tylko dodasz charakteru swoim potrawom, ale również dostarczysz do swojego organizmu cenny zestaw składników odżywczych.