
Orzechy Nerkowca połówki 1000g - VIVIO
Wartości odżywcze
orzechy nerkowca połówki
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Wartość odżywcza w 100g
Wartość energetyczna 2472kJ/595kcal - 30% RWS*
Tłuszcz 43,85g - 63%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 7,78g - 39%
Węglowodany 30,19g - 12%
w tym cukry 3,01%g - 3%
Białko 18,22g - 36%
Błonnik 3,3g
Sól 0,77g - 13%
*Referencyjna Wartość Spożywcza
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Nerkowce są pyszną, zdrową, chrupiącą przekąską. Orzechy idealnie nadają się do musli, sałatek oraz deserów. Są głównym składnikiem, coraz bardziej ostatnio popularnego, ciasta nerkowca (wegański odpowiednik sernika) oraz napojów roślinnych. W kuchni azjatyckiej składnik sosów i dań typu curry.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Opis
Orzechy nerkowca to pyszna i zdrowa przekąska. Są wyjątkowo miękkie, słodkawe i delikatne. Połówki orzechów nadaję się doskonale do musli, sałatek przygotowywania ciast, deserów i napojów roślinnych.
Orzechy nerkowca stanowią bogate źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi sporą zawartość błonnika pokarmowego. Zawierają witaminę A, D, E, wapń, fosfor, miedź, potas, żelazo, cynk, selen, magnez oraz sód.
Orzechy nerkowca są bogate w magnez, który nie tylko wpływa na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji, ale również oddziałuje na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego w przyszłości i zminimalizowanie objawów związanych z przebiegiem arytmii. Zawarte w nich antyoksydanty odpowiedzialne są za neutralizację szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka.
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Wietnam, Wybrzeże Kości Słoniowej |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 3 pkt |

Tofu curry z ryżem i bazylią
Składniki:
- Tofu curry Vivio
- 50g suchego ryżu pełnoziarnistego lub białego
- Cebula
- Łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- Garść orzechów nerkowca
- Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Tofu curry podgrzać w kuchence mikrofalowej lub garnku. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelnię dodać ryż i dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu ryż z tofu curry. Posypać orzechami i świeżą bazylią. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje.