Weekend taniej dostawy
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g
Rodzynki z upraw ekologicznych, BIO, Organiczne, ekologiczne 250g

Bio Rodzynki 250g - VIBIO

PRODUCENTVIBIO
KRAJ POCHODZENIAUzbekistan
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
POZOSTAŁE GRAMATURY1000g

7,77 zł

RABAT - 11%

8,74 zł

-11

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Rodzynki sułtańskie to jedne z najpopularniejszych bakalii. Posiadają w swoim składzie znaczące ilości manganu, żelaza i witaminy B6. Stanowią także bogate źródło miedzi i potasu, które pozytywnie wpływają na układ nerwowy. 


Wartości odżywcze

Składniki: 99,5% organiczna suszona rodzynka sułtańska 0,5% organiczny olej słonecznikowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.


przepisy /zastosowanie

KUTIA

KUTIA

Składniki:

  • 10 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • 4 łyżki miodu
  • 5 dag rodzynek
  • 1 szklanka maku
  • aromat migdałowy
  • 5 dag migdałów
  • 1 szklanka ziaren pszenicy

Wykonanie:

Przygotowywanie kutii powinno rozpocząć się co najmniej jeden dzień przed wieczerzą wigilijną.

Pszenicę czyścimy, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na całą noc.

Kolejnego dnia ziarna odcedzamy, zalewamy ponownie wodą i gotujemy do miękkości, czyli około 3 godzin.

Mak płuczemy i sparzamy, następnie cedzimy i mielimy dwukrotnie (maszynką do mielenia).
Mieszamy go z pszenicy odsączoną z wody, miodem (wcześniej rozpuszczonym i podgrzanym) i aromatem migdałowym.

Do kutii dodajemy pokrojone bakalie – orzechy, migdały, rodzynki, śliwki, figi. Wszystko dokładnie mieszamy. Danie chłodzimy w lodówce. Przed podaniem dekorujemy bakaliami.


KEKS

KEKS

Składniki:
- 5 jajek
- 200 g masła
- pół szklanki ksylitolu
- 220 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 30 g orzechów włoskich
- 10 g morwy białej
- 10 g rodzynek
- 5 g imbiru kandyzowanego
- 5 g suszonego ananasa
- 5 g suszonych fig


Bakalie obtocz w jednej łyżce mąki pszennej (figi wcześniej pokrój w kosteczkę). Podłużną formę wyłóż papierem do pieczenia.
Żółtka oddziel od białek. Masło utrzyj z ksylitolem, dodaj żółtka. Do masy dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj bakalie i ubite na sztywną pianę białka.
Masę przelej do formy i piecz przez 60 minut w temperaturze 170°C. Posyp cukrem pudrem lub polej roztopioną czekoladą.


Kasza jaglana z musem

Kasza jaglana z musem

Składniki:

- Kasza jaglana
- mleko – pól na pól zmieszane z wodą
- imbir
- sól himalajska
- pestki moreli gorzkie
- gałka muszkatołowa
- kardamon
- imbir
- mus malinowy
- rodzynki
- żurawina
- masło

Wykonanie:

Zetrzyj na tarce pestki moreli, po czym wrzuć je na wrzącą wodę. Dodaj mleko, masło, suszone owoce i kaszę jaglaną. Dodaj przyprawy, według uznania. Dopraw 2 szczyptami soli i gotuj na małym ogniu przez 20 minut [pod przykryciem].


RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

RYŻ ZAPIEKANY Z JABŁKAMI

Składniki:

- 1,5 szklanki ryżu Basmati
- 1,5 szklanki wody
- 1,5 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- masło do wysmarowania naczynia
- 1/4 kostki masła
- 4-5 jabłek
- rodzynki - ilość według uznania

Wykonanie:

Ryż ugotować. 1,5 szklanki ryżu + tyle samo wody + tyle samo mleka mleka + łyżeczka cukru. Ryż gotować ok 20 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Potem pozostawić na 10 min do wchłonięcia płynu. W między czasie jabłka obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z rodzynkami.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać: warstwa ryżu, starte na tarce jabłka z rodzynkami. I znów ta sama kolejność: ryż, jabłka z rodzynkami.
Jeśli jabłka są kwaśne i soczyste to lekko odcisnąć z nich sok. Potem każdą warstę jabłek można posypać dwoma łyżeczkami cukru.
Na wierzch całości - położyć kilka plastrów masła.
Włożyć do nagrzanego piekarnika (180 stopni) - na ok 35 min.


Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Pożywna owsianka z dodatkiem miodu spadziowego

Składniki:

- 5 łyżek naturalnych płatków owsianych;
- 200 ml ciepłego mleka sojowego;
- 1 łyżeczka miodu spadziowego;
- 1 łyżka posiekanych rodzynek;
- 1 pokruszony orzech włoski;
- Szczypta cynamonu;
- 1 gruszka.

Sposób przygotowania:

Zalej płatki owsiane ciepłym mlekiem i odczekaj około 5 minut;
Do miękkiej owsianki dodaj: miód, cynamon oraz posiekane rodzynki. Całość delikatnie wymieszaj i odczekaj krótką chwilę;
Gruszkę dokładnie umyj, pokrój w kostkę, a następnie ułóż na owsiance;
Gotowe danie posyp pokruszonym orzechem włoskim i gotowe.


Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Chrupiące ciasteczka owsiane z dodatkiem miodu rzepakowego

Składniki:

- 200g masła klarowanego;
- 100g mąki tortowej;
- 100g mąki pełnoziarnistej;
- 200g płatków owsianych;
- 3 łyżki miodu rzepakowego;
- 50g pokruszonych orzechów włoskich;
- 50g posiekanych rodzynek;
- Łyżeczka cynamonu.

Sposób przygotowania:

Masło razem z cynamonem rozpuść w garnku;
W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz posiekane bakalie;
Do składników w misce dodaj rozgrzane masło oraz miód;
Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki;
Wyłóż blachę papierem do pieczenia, a następnie rozgrzej piekarnik do 170oC;
Przy pomocy łyżki uformuj ciasteczka na blaszce;
Wstaw ciastka do rozgrzanego piekarnika i piecz je przez około 15-20 minut, aż do momentu, w którym się zarumienią.


Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Dyniowe ciasteczka z zielem angielskim

Składniki:

- dynia – 100 g
- orzechy włoskie/migdały/słonecznik – 60 g
- laska wanilii
- cukier – 150 g
- masło – 120 g
- mąka pszenna – 200 g
- jajka – 2 szt.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- rodzynki/ suszona żurawina – 100 g
- szczypta zmielonego ziela angielskiego, soli i gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Dynie pokroić w kostkę, ugotować w osolonej wodzie do miękkości
Utrzeć masło z cukrem, dodać dynię, jajka, ziarenka wanilii, wszystko dokładnie wymieszać na gładką masę
W osobnym naczyniu zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawami, następnie dodawać partiami do masy dyniowej
Dodać rodzynki/żurawinę i pokrojone orzechy/migdały
Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskać ciasto na blachę do pieczenia wyłożoną papierem

Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 min do zarumienienia


Pudding z czarnego ryżu

Pudding z czarnego ryżu

Składniki:

- 1,5 litra mleka
- 0,5 szklanki czarnego ryżu
- cukier/słodzik wedle uznania
- garść rodzynek
- garść migdałów

Wykonanie:

Ryż moczyć w wodzie przez kilka godzin. Następnie odcedzić ziarna i dodać je do gotującego się mleka. Gotować cały czas mieszając. Pod koniec dodać dowolny słodzik. Gdy ryż wchłonie już większość płynu wyłączyć ogień i pozostawić danie na 10 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać rodzynki i migdały lub inne ulubione dodatki. Jeśli chcemy uzyskać zupełnie gładką konsystencję, możemy zblendować ugotowany ryż.


Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

Jesienne płatki jaglane z dodatkiem jabłka i cynamonu

Składniki:

- 1 jabłko;
- 5 łyżek płatków jaglanych;
- 200ml mleka migdałowego;
- 1 łyżeczka posiekanych rodzynek;
- 1 łyżeczka miodu;
- Szczypta cynamonu.

Sposób przygotowania:

Jabłko wraz ze skórką pokrój na mniejsze kawałki;

Ugotuj płatki na mleku roślinnym, a następnie dodaj do nich: posiekane jabłko, rodzynki i miód. Całość delikatnie wymieszaj;

Przełóż płatki do miseczki i posyp je cynamonem.


Zastosowanie

Rodzynki mogą być spożywane zarówno w formie dodatku do ciast, deserów, jogurtów czy owsianek jak i słodkiej, zdrowej przekąski.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Opinie o produkcie: Bio Rodzynki 250g

M
Monika
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
26/02/20
Rodzynki
Review by Monika on 26 Feb 2020 review stating Rodzynki
Bardzo dobra jakość
S
Stanisław
5.0 star rating
11/12/18
Rodzynki BIO
Review by Stanisław on 11 Dec 2018 review stating Rodzynki BIO
Wyjątkowy niepowtarzalny smak rodzynek z Uzbekistanu. Owoce suszone nie są duże ale smakują wyśmienicie ,polecam


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Rodzynki – co warto o nich wiedzieć?

Rodzynki to jedne z najczęściej wybieranych przez nas bakalii. Często wykorzystujemy je podczas wypieku świątecznych ciast oraz przygotowywania dań wytrawnych. Jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego jakie wartości odżywcze skrywają w sobie te niewielkie suszone owoce? O tym w dalszej części tekstu. Z tego artykułu dowiesz się Skąd się biorą rodzynki; Jakie wartości odżywcze […]

czytaj więcej...

Rodzynki w świątecznych przepisach!

To już oficjalne, ostatni miesiąc 2019 roku możemy uznać za rozpoczęty. To oznacza tylko jeno – czas zabrać się za świąteczne przygotowania! W poniższym poradniku wybraliśmy dla Ciebie kilka odważnych przepisów na wigilijne potrawy z rodzynkami w roli głównej. Mamy nadzieję, że dzięki naszym propozycjom urozmaicisz swoje świąteczne menu, a Twoi goście zachwycą się smakiem […]

czytaj więcej...