Orzechy włoskie 1 kg - DeliFOOD
Orzechy włoskie 1 kg - DeliFOOD
Orzechy włoskie - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA | DATA WAŻNOŚCI |
---|---|---|
Polska / Ukraina | DeliFOOD | 2025-05-31 |
Składniki: orzechy włoskie
Wartość odżywcza | W 100g produktu | % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia |
---|---|---|
Wartość energetyczna /energia/ | 2889 kJ/691 kcal | 34% |
Tłuszcz | 72 g | 103% |
W tym | ||
Kwasy tłuszczowe nasycone (kwasy nasycone) | 6,18 g | 31% |
Węglowodany | 13,86 g | 5% |
W tym | ||
Cukry | 3,97 g | 4% |
Błonnik | 9,6 g | - |
Białko | 9,17 g | 18% |
Sól | 0 g | 0% |
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Orzechy włoskie - Zastosowanie
Orzechy włoskie są świetną alternatywą dla niezdrowych przekąsek. Doskonale podkreślają także smak wypieków, owsianek, lodów i deserów oraz wielu potraw, tj. sałatki czy makarony.
Orzechy włoskie - KCAL
Wszystkie orzechy mają to do siebie, że zawierają sporą ilość kalorii. Orzechy włoskie w 100 gramach produktu zawierają około 690 kalorii, a garść orzechów włoskich waży około 30 gramów. Włączając je do diety pamiętajmy o umiarze, bo owszem orzechy włoskie są bardzo odżywcze i dostarczają mnóstwo prozdrowotnych tłuszczy NNKT, błonnika, witamin i mikroelementów, ale należą do tej grupy zdrowych produktów, z których ilością nie można przesadzać ze względu na wysoką kaloryczność.
Orzechy włoskie - Opis produktu
Orzechy włoskie, mimo tego, że są dość kaloryczne, zawierają wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Wyróżniają się spośród innych orzechów największą zawartością wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Zaleca się ich spożywanie zwłaszcza osobom, których dieta jest uboga w produkty mięsne i ryby, ponieważ nawet niewielka ilość orzechów dostarcza m.in. białka i kwasów omega-3. Dowiedz się co jeszcze kryje się pod tą niepozorną, brązową łupiną.
Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? Dlaczego tak się nazywają?
Jak rosną?
Uczulenie na orzechy – objawy
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Co zawierają?
Właściwości orzechów włoskich. Dlaczego są zdrowe?
Czy orzechy włoskie tuczą?
Ile można zjeść dziennie?
Jak jeść i obierać orzechy włoskie?
Co z nich zrobić?
Cena orzechów włoskich
Czy orzechy włoskie pochodzą z Włoch? Dlaczego tak się nazywają?
Nazwa w tym przypadku nie zawsze wskazuje na pochodzenie, choć skojarzenia są prawidłowe. Orzechy włoskie znany były już w starożytnej Grecji. Do naszego kraju dotarły z Wołoszczyzny (region Rumunii) i to właśnie od tej krainy pochodzi ich nazwa. Początkowo nazywane orzechami wołoskimi, obecnie znane jako orzechy włoskie. Często mówi się na nie jacki, ale ta nazwa zarezerwowana jest dla odmiany, która rzeczywiście przywędrowała do Polski z Włoch. Ten szlachetny gatunek charakteryzuje się bardzo cienką łupiną i wyjątkowo dużym rozmiarem owoców. Został sprowadzonyz Rzymu przez zakonnika Jacka Odrowąża. Orzechy włoskie są więc rzeczywiście włoskie, ale nie wszystkie ich odmiany pochodzą z tych rejonów. Obecnie największe ilości orzechów włoskich pochodzą ze Stanów Zjednoczonych. Nasza krajowa produkcja orzecha kształtuje się na poziomie 1000 ton rocznie.
Jak rosną?
Wydawałoby się, że orzechy włoskie mogą rosnąć w każdych warunkach i nie mają szczególnych wymagań. Nic bardziej mylnego. Uprawa tych drzew nie jest prosta. Kwiaty i liście są bardzo wrażliwe na niskie temperatury. Drzewo orzecha włoskiego lubi słoneczne i osłonięte od wiatru tereny oraz umiarkowanie wilgotne gleby. Niezbyt dobrze znosi przesadzanie. Wymaga regularnego przycinania. Świeże liście zawierają juglon – substancję, która może niekorzystnie wpływać na inne rośliny posadzone pod orzechem, hamując ich rozwój. Szczepione drzewka wydają owoce już po 2-3 latach. Kiedy można zbierać orzechy? Gdy spadają z drzewa, a ich zielona łupina zaczyna pękać, to znak, że można rozpocząć zbiory. Zwykle ma to miejsce na przełomie września i października.
Uczulenie na orzechy włoskie – objawy
Orzechy włoskie należą do produktów, które mogą wywołać reakcje alergiczne. Pierwsze objawy występują zazwyczaj po kilku minutach od spożycia. Pieczenie, mrowienie w okolicach jamy ustnej, powinny zaniepokoić. Mogą pojawić się również zmiany skórne, nieżyt nosa, biegunka, bóle brzucha. Chociaż do najbardziej alergennych orzechów zalicza się orzeszki ziemne i w tym przypadku należy zachować ostrożność.
Jak przechowywać orzechy włoskie?
Pod względem przechowywania, najlepiej wypadają orzechowy włoskie niełuskane. Łupina sprawia, że zachowają swoje właściwości nawet przez rok. Należy trzymać je w bawełnianym lub lnianym worku. Duże znaczenie ma również temperatura powietrza. Orzechy lubią chłodne i suche miejsca. Wybierając orzechy włoskie łuskane, dobrze zwrócić uwagę na opakowanie. Szczelnie zamykane sprawi, że pozostaną dłużej świeże i nie będą narażone na pleśń.
Co zawierają?
Badania naukowe dowodzą, że orzechy włoskie są skarbnicą łatwo przyswajalnych kwasów tłuszczowych (m.in. jest to kwas linolowy, stearynowy i oleinowy). Ich obecność w wysuszonych owocach sięga aż 70%! Co więcej, orzechy włoskie są również źródłem białka i soli mineralnych (fosforu, wapnia). Zawierają także witaminy B i C. Nie tylko owoce dostarczają cennych składników odżywczych. Naukowcy potwierdzają, że wyciąg z orzechów włoskich przyczynia się do zmniejszenia stężenia cukru we krwi i pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Natomiast preparaty produkowane z liści i okrywy owoców są przydatne w leczeniu nieżytów układu pokarmowego, biegunek itp.
Właściwości orzechów włoskich. Dlaczego są zdrowe?
Orzechy włoskie są wartościową przekąską z uwagi na największą zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które zdaniem naukowców wykazują wiele prozdrowotnych właściwości. Kwasy te biorą udział w metabolizmie lipidów i dlatego spożywanie orzechów włoskich może uchronić przed miażdżycą, zmniejszyć skłonność do tworzenia się zakrzepów oraz obniżyć zły cholesterol. Kwasy NNKT wspomagają również leczenie cukrzycy, otyłości, pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Badania naukowe dowodzą, że spożywanie 30-40 gram orzechów włoskich dziennie może pozytywnie wpłynąć na nasz organizm.
Czy orzechy włoskie tuczą?
Wszystkie orzechy, włoskie również, dostarczają naszemu organizmowi mnóstwo cennych składników odżywczych, ale też znaczną ilość kalorii. W 100 gramach zawierają około 690 kalorii. Ile waży średniej wielkości orzech włoski bez łupiny? To około 4 gramy i 27 kalorii. Dlategoteż włączając je do diety, pamiętajmy o umiarze.Orzechy włoskie należą do tej grupy zdrowych produktów, z których ilością nie można przesadzać ze względu na wysoką kaloryczność. Jest to jednak wartościowa przekąska i nie powinniśmy z niej rezygnować. Są bardzo odżywcze, szybko zaspokoją głów i dostarczą prozdrowotnych tłuszczy NNKT, błonnika, witamin i mikroelementów. Dlatego też zaleca się ich spożywanie w stanach rekonwalescencji. Doskonale wzmacniają organizm.
Ile można zjeść dziennie?
Garść orzechów włoskich zjedzona dziennie, przy zachowaniu odpowiedniego trybu życia i zbilansowanej diecie może przynieść same korzyści. Nie zaszkodzi sylwetce i dostarczy organizmowi cennych kwasów tłuszczowych. Nie należy przesadzać z ich ilością nie tylko ze względu na dużą wartość kaloryczną. Orzechy, nie tylko włoskie, są ciężkostrawne. Dlatego też najlepiej zachować umiar i nie spożywać ich wieczorem z uwagi na spowolnioną przemianę materii o tej porze.
Jak jeść i obierać orzechy włoskie?
Najlepiej spożywać orzechy włoskie uprzednio namoczone w wodzie. Dlaczego trzeba je moczyć? W ten sposób nasz organizm przyswoi z nich jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Jeśli zastanawiamy się, co zrobić żeby orzechy włoskie nie były gorzkie, to sprawdzonym sposobem na wyeliminowanie charakterystycznej goryczki jest ich sparzenie. W tym celu należy zalać orzechy włoskie wrzątkiem. Cały proces najlepiej powtórzyć dwa lub trzy razy. Inną metodą jest gotowanie orzechów w mleku, podsmażenie ich na patelni lub w piekarniku. To również pozwoli pozbyć się gorzkiego smaku. Pamiętajmy, aby wybierać orzechy włoskie naturalne, niesmażone i bez sztucznych dodatków, które niepotrzebnie zawyżają ich wartość kaloryczną.
Co z nich zrobić?
Orzechy włoskie doskonale wzbogacają smak słodkich wypieków. Będą idealnym dodatkiem nie tylko do ciasta, ale chleba i warzywnej sałatki. Świetnie komponują się z miodem oraz z cynamonem. Z łatwością można przyrządzić z nich wartościowe masło, które dostarczy energii na cały poranek. Wystarczy zblendować wcześniej namoczone i obrane ze skórki orzechy z odrobiną soli i dodatkiem miodu. Tak uzyskaną pastą można smarować pieczywo lub dodać do owsianki i pomysł na fit posiłek gotowy!
Cena orzechów włoskich
Na sklepowych półkach odnajdziemy orzechy włoskie mielone, łuskane i w łupinie. Różnią się między sobą ceną. Najtańsze będą oczywiście te mielone i w łupinach. Które wybrać? Wszystko zależy od naszych potrzeb. Jako dodatek do ciasta, sprawdzą się orzechy mielone. Jeśli natomiast chcemy sięgnąć po wartościową przekąskę, lepiej uniknąć niepotrzebnej pracy związanej z usunięciem twardej łupiny i wybrać orzechy łuskane. Warto jednak pamiętać, że te w łupinie, dłużej zachowają świeżość.
Bibliografia
Weronika Borecka, Zbigniew Walczak, Michał Starzycki – „Orzech włoski – naturalne źródło prozdrowotnych składników żywności”; Nauka Przyroda Technologie 2013, Tom 7, Zeszyt 2, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu
Karczmarczuk Roman – Orzech grecki, „wołoski” i w efekcie włoski; Wszechświat, t 114, nr 1-3/2013
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.