








Orzechy nerkowca - Wartości odżywcze
Składniki: Orzechy nerkowca
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
Orzechy nerkowca - Zastosowanie
Orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie nie tylko w kuchni wegańskiej, czy wegetariańskiej. Możemy spożywać je zarówno w formie słonej, prażonej, jak i w czekoladzie. Odznaczają się one delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Dlatego też, bez przeszkód możemy wykorzystać je zarówno podczas przygotowywania słodkich deserów (na przykład, pysznych ciasteczek zbożowych lub popularnego nerkownika), jak również dań wytrawnych (na przykład, pysznych past kanapkowych lub do produkcji wegańskiego sera). Warto również wiedzieć, iż orzechy nerkowca stanowią doskonały dodatek do pełnej warzyw sałatek lub pożywnej owsianki. Warto wprowadzić je do swojej diety zarówno ze względu na swój wyjątkowy smak, jak i zestaw zawartych w nich cennych składników odżywczych.
Orzechy nerkowca - Materiały video
Orzechy nerkowca - KCAL
100 gramów orzechów nerkowca zawiera sporo, bo ponad 600 kalorii, niestety orzechy nerkowca również należą do kalorycznych. Mają jednak zdecydowanie więcej białka niż inne orzechy, jego zawartość w 100 gramach produktu sięga nawet do 19 gramów. Orzechy nerkowca zawierają również NNKT, a wartość tłuszczu w 100 gramach waha się na poziomie 45 gramów. Z tego względu orzechy nerkowca stały się dobrym produktem dla wegan dostarczając sporą pulę białka i tłuszczu roślinnego do diety wegan. Są wykorzystywane w różnych potrawach kuchni wegańskiej począwszy od roślinnych napojów, poprzez różnego rodzaju pasty kanapkowe, a na popularnym nerkowniku kończąc.
Orzechy nerkowca - Opis produktu
Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych orzechów nerkowca
Od wielu lat orzechy nerkowca cieszą się dużym zainteresowaniem wśród dietetyków i znawców zdrowego odżywiania. Wszystko to nie tylko ze względu na ich wyjątkowy smak, ale również sporą zawartość cennych witamin i minerałów. Okazuje się, że wprowadzenie niniejszych orzechów do zdrowej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu II w przyszłości. Ponadto, orzechy nerkowca znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni i mogą stanowić podstawę licznych deserów, a nawet past kanapkowych. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tych niezwykłych bakalii?
Skąd się biorą i czym charakteryzują się orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca – właściwości zdrowotne
Orzechy nerkowca a cukrzyca
Przeciwwskazania dotyczące spożywania orzechów nerkowca
Orzechy nerkowca – cena
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące orzechów nerkowca
Gdzie kupić orzechy nerkowca?
Jak przechowywać orzechy nerkowca?
Jak namoczyć orzechy nerkowca?
Skąd się biorą i czym charakteryzują się orzechy nerkowca?
Orzechy nerkowca są owocem nanercza zachodniego, który w naturalnych warunkach występuje na terenie Ameryki Południowej. Niemniej jednak, niniejsze drzewa na szeroką skalę uprawiane są również na terenie państw strefy tropikalnej. Za największych na świecie producentów orzechów nerkowca uznaje się zarówno Indie, Wietnam, jak i Wybrzeże Kości Słoniowej. Warto również wiedzieć, iż o właściwościach zdrowotnych owoców nanercza zachodniego dowiedzieliśmy się stosunkowo niedawno (około 100 lat temu). Orzechy nerkowca swoim kształtem mogą przywodzić nam na myśl nerkę. Charakteryzują się one miękkością, kremowym kolorem oraz delikatnym, maślanym smakiem. Zanim trafią na nasze stoły, niniejsze bakalie odbywają długą drogę. Najpierw w sposób ręczny wyjmowane są z charakterystycznych łupin o kształcie pazura, a następnie poddawane są procesom prażenia i gotowania.
Orzechy nerkowca – właściwości zdrowotne
Orzechy nerkowca stanowią bogate źródło cennych dla naszego zdrowia witamin i minerałów. Znajdziemy w nich między innymi sporą zawartość błonnika pokarmowego, wpływającego na regulację rytmu wypróżnień oraz stymulację procesu utraty nadmiernej masy ciała. Ponadto, niniejsze bakalie są w stanie dostarczyć do naszego organizmu witaminę B6, która przyczynia się między innymi do: utrzymania prawidłowego poziomu przemian energetycznych, wspierania prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego, jak również wspomagania układu odpornościowego. Warto również wiedzieć, że orzechy nerkowca są bogate w magnez, który nie tylko wpływa na zwiększenie naszych zdolności do zapamiętywania i koncentracji, ale również oddziałuje na zmniejszenie ryzyka wystąpienia nadciśnienia tętniczego w przyszłości i zminimalizowanie objawów związanych z przebiegiem arytmii. Dodatkowo, owoce nanercza zachodniego doceniane są ze względu na zawarte w nich antyoksydanty, które odpowiedzialne są za neutralizację szkodliwego wpływu wolnych rodników na organizm człowieka.
Orzechy nerkowca a cukrzyca
Wpływ orzechów nerkowca na zmniejszenie ryzyka występowania cukrzycy typu II został podparty badaniami naukowymi przeprowadzonymi przez naukowców z Kanadyjskiego Uniwersytetu w Montrealu. Na ich podstawie odkryto, iż wyciąg z orzechów nerkowca wpływa na stymulację procesu wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, a tym samym poprawia wrażliwość tkanek na działanie insuliny. Warto również wiedzieć, iż indeks glikemiczny niniejszych bakali jest niski (IG=15). Dlatego też, owoce nanercza zachodniego bez przeszkód mogą być stosowane w diecie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.
Przeciwwskazania dotyczące spożywania orzechów nerkowca
Szczególną ostrożnością w spożywaniu niniejszych bakalii powinny wykazać się osoby zmagające się z alergią pokarmową na inne gatunki orzechów. Ponadto, orzechy nerkowca w nadmiernych ilościach nie mogą spożywane być przez pacjentów, którzy doświadczają istotnych zaburzeń w obrębie układu pokarmowego.
Orzechy nerkowca - cena
Orzechy nerkowca możemy kupić najczęściej w opakowaniach o wadze 100g, 200g, 500g lub 1000g. Za najmniejsze opakowanie zapłacimy około 7,00 – 10,00 złotych. Niemniej jednak, kilogram orzechów nerkowca kosztuje zazwyczaj około 45,00 – 55,00 złotych. Cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.
Odpowiadam na najczęściej zadawane pytania dotyczące orzechów nerkowca
Pytanie 1: Gdzie kupić orzechy nerkowca? Niniejsze orzechy możemy kupić w większości dyskontów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać ich również w sklepach internetowych ze zdrową żywnością. Wówczas, zyskamy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również możliwość zakupu orzechów w atrakcyjnej cenie.
Pytanie 2: Jak przechowywać orzechy nerkowca? Orzechy nerkowca najlepiej jest przechowywać w suchym pomieszczeniu. Na przykład, w szklanym słoiku z zakrętką lub plastikowym pojemniku ze szczelną pokrywką.
Pytanie 3: Jak namoczyć orzechy nerkowca? Orzechy nerkowca najlepiej jest moczyć w gorącej wodzie przez około 3-4 godziny przed planowanym wykorzystaniem ich w swojej kuchni.
Podsumowanie
Orzechy nerkowca to nie tylko doskonała forma przekąski między posiłkami, ale również cenne źródło niezbędnych dla zachowania naszego zdrowia witamin i minerałów. Dlatego też, warto wprowadzić niniejszy produkt do swojej zrównoważonej diety i w niewielkich ilościach dodawać go zarówno do słodkich deserów, jak i wytrawnych dań.
Bibliografia
- Ashraf S.M., Rathinasamy K., Antibacterial and anticancer activity of the purified cashew nut shell liquid: implications in cancer chemotherapy and wound healing, „Natural Product Research” 2017;
- Biernat J. et al., Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych, „Bromatologia i Chemia Toksykologiczna” 2014;
- Ciemniewska-Żytkiewicz H., Krygier K., Bryś J., Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie, „Postępy techniki przetwórstwa spożywczego” 2014;
- Kulik K., Waszkiewicz-Robak B., Orzechy jadalne jako źródło składników bioaktywnych, Trendy w żywieniu człowieka, pod red. Karwowskiej M., Gustawa W., Kraków 2015, 143–156;
- Stróżyk A., Pachocka L., Orzechy jako istotny składnik diety sportowców, „Problemy Higieny Epidemiologii” 2016.

KOKTAJL ENERGETYCZNY Z DAKTYLAMI
Składniki:
- Szklanka mleka - można dać więcej, jeśli wyjdzie zbyt gęste (dowolne: krowie, roślinne)
- 5 suszonych daktyli (wcześniej namoczonych w wodzie na ok pół godziny)
- garść orzechów nerkowca (można namoczyć je wcześniej razem z daktylami)
- 1 banan
- łyżka rodzynek
- odrobina kakao
- 1 łyżka płatków owsianych
- 1 łyżka płatków migdałowych (niekoniecznie)
Wykonanie: Daktyle i orzechy odsączyć. Wszystko razem zmiksować.

SURÓWKA ORZECHOWA typu COLESŁAW
Składniki:
- garść orzechów nerkowca (4 godziny wcześniej - namoczyć je w wodzie)
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka pasty tahini
- sok z cytryny - ok 2 łyżki
- 1-2 ząbki czosnku
- 100 ml wody
- 4-5 marchewek
- połowa główki czerwonej kapsuty
- sól i pieprz
Wykonanie:
Kapustę cienko poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
Orzechy, miód, pastę tahini, oliwe z oliwek, sok z cytryny i ząbek czosnku zmiksuj w blenderze. Dodaj odrobinę wody dla uzyskania kremowej konsystencji. Dopraw solą i pieprzem.
Przygotowany sos wymieszaj z warzywami.
Smacznego!

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY
Spód:
- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)
Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.
Masa nerkownikowa:
- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)
Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.
Polewa:
- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.
Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.

Pożywna sałatka z dodatkiem nerkowców
Składniki:
- 30g rozdzielonych na pół orzechów nerkowca;
- 150g piersi z kurczaka;
- 12 pomidorków koktajlowych;
- 50g rukoli;
- 1 pokrojonej w kostkę gruszki;
- 1 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Przypraw pierś z kurczaka według uznania i upiecz ją w piekarniku lub na grillu elektrycznym;
Gotową pierś pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidorki koktajlowe dokładnie opłucz i przekrój je na pół;
Do dużej miski przełóż umyte liście rukoli, przekrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę gruszkę;
Do składników w misce dodaj orzechy nerkowca oraz łyżkę oliwy z oliwek. Całość wymieszaj przy pomocy dużej łyżki;
Na koniec dodaj do sałatki pokrojonego na mniejsze kawałki kurczaka.

Tofu curry z ryżem i bazylią
Składniki:
- Tofu curry Vivio
- 50g suchego ryżu pełnoziarnistego lub białego
- Cebula
- Łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju kokosowego
- Garść orzechów nerkowca
- Kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania: Ryż ugotować w osolonej wodzie w proporcji 1:2. Tofu curry podgrzać w kuchence mikrofalowej lub garnku. Na tłuszczu zeszklić pokrojoną w kostkę cebulkę. Na patelnię dodać ryż i dokładnie wymieszać. Podawać na talerzu ryż z tofu curry. Posypać orzechami i świeżą bazylią. Z podanych proporcji wychodzą dwie porcje.
Dieta Paleo – na czym polega? Zasady, efekty.
Dieta paleolitu określana jest również jako dieta Stone Age, jaskiniowca lub myśliwsko-zbieracka. Nawiązuje do ery paleolitycznej, kiedy to prehistoryczny człowiek zaczął używać pierwszych prymitywnych technicznie, kamiennych narzędzi, między innymi do zdobywania pożywienia. Okres ten zakończył się pojawieniem rolnictwa. Dzięki ciągłym badaniom antropologicznym można domniemywać, na czym opierał się model żywienia praczłowieka, choć nigdy nie udało […]
czytaj więcej...Dieta lekkostrawna – zastosowanie, efekty
Dieta łatwostrawna, zwana również lekkostrawną jest prostą modyfikacją podstawowego racjonalnego żywienia ludzi zdrowych. Polega na doborze odpowiednich produktów spożywczych i technik kulinarnych. Jej funkcją jest odciążenie przewodu pokarmowego przez ułatwienie trawienia i wchłaniania składników odżywczych, a tym samym poprawa stanu zdrowia. Ma szerokie zastosowanie w zakładach leczniczych. Jest bazą do planowania diet szczegółowych, które w […]
czytaj więcej...Post dr Ewy Dąbrowskiej – zasady, wady i zalety
Temat oczyszczania, który z reguły opiera się na głodówkach wciąż wzbudza wiele kontrowersji zwłaszcza w środowiskach medycznych. Z jednej strony przeciwnicy tych metod uważają je za niezwykle ryzykowne, wyniszczające i nieskuteczne na dłuższą metę. Z drugiej strony zwolennicy podkreślają niezwykły wpływ diet oczyszczających nie tylko na utratę nadmiernych kilogramów, ale również na poprawę procesów metabolicznych […]
czytaj więcej...