Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g Anka Dziedzic - PROMOCJA - VIVIO
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g Anka Dziedzic - PROMOCJA - VIVIO
Produkt niedostępny
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g - skład
MARKA |
---|
VIVIO |
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g - Zastosowanie
Orzechy laskowe w czekoladzie stanowią świetną przekąskę samą w sobie. Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły lub pracy oraz prowiant na długą drogę samochodem lub piesze wycieczki. Mogą stanowić również dodatek do deserów, owsianek, naleśników i innych słodkości.
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g - KCAL
Wartości odżywcze produktu
Orzechy laskowe w czekoladzie cechują się wysoką kalorycznością. Stanowią źródło cennych kwasów tłuszczowych nienasyconych, szczególnie kwasu oleinowego i kwasów z rodziny omega-6. Zawierają niewielkie ilości cukrów prostych.
Składniki: czekolada 76% (miazga kakaowa, substancja słodząca: malitol, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyny (z soi), naturalny aromat waniliowy), orzechy laskowe prażone 23%, substancja glazurująca: guma arabska, aromat.
Spożycie w nadmiernych ilościach może powodować efekt przeczyszczający.
Produkt może zawierać orzeszki arachidowe i inne orzechy
Czekolada: masa kakaowa minimum 54%
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej 80g - Opis produktu
Wszystko co należy wiedzieć na temat właściwości i zastosowania orzechów laskowych w czekoladzie bezcukrowej
Czy zdrowe przekąski mogą być smaczne i słodkie? Okazuje się, że tak! Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej to moc zdrowia i przepysznego smaku. Wszystko to bez dodatków cukrów prostych, za to z całym mnóstwem witamin, soli mineralnych i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy stanowią źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Czekoladowa polewa nadaje im jeszcze lepszego smaku i doskonale zaspokaja ochotę na słodycze.
Orzechy laskowe dla zdrowia i urody
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – właściwości i zastosowanie
Dlaczego orzechy laskowe są zdrowe?
Jak orzechy laskowe wpływają na nasz organizm?
Orzechy i kakao – solidna dawka magnezu dla naszych mięśni i mózgu
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – doskonały smak bez dodatku cukru!
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące orzechów laskowych w czekoladzie bezcukrowej:
Orzechy laskowe czy włoskie, które są zdrowsze?
Czy orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej są odpowiednie dla dzieci?
Czy orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej są dobre na diecie?
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – wartości odżywcze
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – zastosowanie
Orzechy laskowe dla zdrowia i urody
Powszechnie wiadomo, że orzechy stanowią niezwykle ważny element zdrowej diety. Jednocześnie ze względu na ich wysoką kaloryczność, wiele osób eliminuje je ze swojej diety. Niestety taki sposób na ograniczenie kalorii z pożywienia jest wyjątkowo niekorzystnym rozwiązaniem jeśli chodzi o kwestie odchudzania i zdrowia. Orzechy zawierają cały szereg składników odżywczych, które mogą bardzo korzystnie wpływać na funkcjonowanie organizmu człowieka. Do najzdrowszych odmian produktów z tej kategorii należą z pewnością orzechy włoskie, migdały i właśnie orzechy laskowe. Ich regularne spożywanie pozwala wzbogacić dietę w wiele witamin, mikro- i makroelementów oraz kwasów tłuszczowych nienasyconych. Wszystkie te związki przyczyniają się do zachowania zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wiele składników odżywczych wpływa również na promienny wygląd cery, mocne włosy oraz spowolnienie procesów starzenia.
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – właściwości i wartości odżywcze
Orzechy są przekąską wysokokaloryczną, ale z pewnością nie jest to powód by rezygnować z ich spożywania. Stanowią one źródło wielu niezbędnych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Czekoladowa polewa z prawdziwego kakao również może dostarczyć do naszej diety wartościowych mikro- i makroelementów. Jednocześnie przekąska zawiera bardzo niewielkie ilości cukrów prostych. Nie wywołuje zatem nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi, co może pełnić istotną rolę w prewencji cukrzycy. Bez wątpienia orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej stanowią niezwykle pożywną przekąskę, którą można dodawać do owsianek, lodów i innych deserów. Doskonale nadaje się również jako przekąska w podróży, na uczelni czy w pracy.
Dlaczego orzechy laskowe są zdrowe?
Nawet małe dzieci wiedzą, że orzechy są bardzo zdrowe. Jednak z czego wynika ich korzystny wpływ na organizm człowieka? Naukowcy i dietetycy, jako jedną z głównych zalet orzechów, wskazują wysoką zawartość kwasów tłuszczowych nienasyconych. Według danych literaturowych, orzechy laskowe ponad 50 g kwasów nienasyconych w 100 g produktu! Publikacje wskazują, że ponad 80% wszystkich tłuszczów stanowi kwas oleinowy, czyli kwas jednonienasycony. Orzechy mogą stanowić również cenne źródło kwasów wielonienasyconych, szczególnie kwasu linolowego, należącego do rodziny kwasów omega-6.
Dla wegan i wegetarian istotny może być również fakt, że według danych tabelarycznych, orzechy laskowe zawierają duże ilości białka roślinnego. W 100g znaleźć można około 14g protein.
Oczywiście nie można pominąć bogactwa składników mineralnych zawartych w orzechach. Artykuły naukowe sugerują, że orzechy laskowe mogą stanowić istotne źródło magnezu, żelaza, fosforu, manganu i miedzi. Zawierają również znaczące ilości potasu oraz cynku. Spośród witamin zawartych w orzechach laskowych z pewnością największe znaczenie ma tokoferol, czyli witamina E. Taka przekąska może z nawiązką zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na tę witaminę, która przez wielu nazywana jest „witaminą młodości”.
Jak orzechy laskowe wpływają na nasz organizm?
Regularne spożywanie orzechów może przynieść widoczne pozytywne skutki dla naszego organizmu. Publikacje naukowe wskazują, że odpowiednia podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach jest niezbędna dla zapewnienia prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Spożywanie NNKT wpływa korzystnie na gospodarkę lipidową. Może zapobiegać hipercholesterolemii, nadciśnieniu oraz miażdżycy. Artykuły naukowe wspominają również, że spożywanie WKT z rodziny omega-6 w odpowiednich ilościach pełni rolę w leczeniu otyłości, cukrzycy oraz chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy.
Wśród soli mineralnych zawartych w orzechach laskowych na szczególną uwagę zasługują dwa z nich – miedź i mangan. Pierwszy składnik przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu krążenia. Publikacje naukowe wymieniają jej udział w procesach neutralizacji wolnych rodników, metabolizmie żelaza oraz cholesterolu. Również mangan pełni ważną rolę w metabolizmie cholesterolu, jednak za jego główne funkcje uznaje się aktywację wielu procesów enzymatycznych (jest kofaktorem enzymów), udział w procesach kościotwórczych oraz regulację poziomu cukru we krwi.
Orzechy laskowe, niezwykle bogate w witaminę E, cechują się właściwościami przeciwutleniającymi. Tokoferole są silnymi antyoksydantami. Ich zwiększona podaż w diecie może przyczynić się do redukcji stresu oksydacyjnego w komórkach organizmu. Mogą przyczynić się zatem do zmniejszania ryzyka występowania nowotworów oraz spowalniania procesów starzenia się organizmu.
Orzechy i kakao – solidna dawka magnezu dla naszych mięśni i mózgu
Zarówno orzechy, jak i kakao mogą stanowić istotne źródło magnezu w diecie. Ten makroelement wpływa na wiele fundamentalnych procesów zachodzących w organizmie. Publikacje naukowe wskazują, że jest on niezbędny dla prawidłowej pracy serca. Wpływa zatem na funkcjonowanie całego układu krążenia. Jego niedobory przyczyniają się między innymi do bólów mięśni i skurczów oraz zaburzeń nerwowo-mięśniowych. Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej to świetna przekąska, która może pomóc w zapobieganiu występowania niedoborów tego rodzaju i pozwoli cieszyć się zdrowiem i świetnym samopoczuciem na długo!
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej – doskonały smak bez dodatku cukru!
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej stanowią świetną alternatywę dla zwykłych słodyczy. Nie dostarczają dużych ilości szkodliwych dla zdrowia cukrów prostych. Jednocześnie zachwycają smakiem i zaspokajają ochotę na słodkości. Stanowią źródło wielu cennych składników odżywczych i mogą stanowić stałe uzupełnienie zdrowej, zbilansowanej diety.
Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące orzechów laskowych w czekoladzie bezcukrowej
Pytanie 1: Orzechy laskowe czy włoskie, które są zdrowsze?
Zarówno orzechy laskowe, jak i włoskie, stanowią bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych nienasyconych. Orzechy laskowe zawierają nieco więcej witaminy E, jednak również orzechy włoskie dostarczają duże ilości tego związku. W praktyce kluczem do zdrowej diety jest zachowanie różnorodności, dlatego warto, aby oba te składniki znalazły się w naszym jadłospisie.
Pytanie 2: Czy orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej są odpowiednie dla dzieci?
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej stanowią bardzo dobrą przekąskę dla dzieci. Mogą stanowić alternatywę dla sklepowych słodyczy. Warto jednak mieć na uwadze fakt, że substancje słodzące zawarte w produkcie mogą działać drażniąco na układ pokarmowy dziecka.
Pytanie 3: Czy orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej są dobre na diecie?
Orzechy laskowe w czekoladzie bezcukrowej to zdrowa przekąska, która cechuje się jednak znaczną kalorycznością. Osoby przebywające na diecie odchudzającej mogą włączyć ją do swojej diety, jednak warto uwzględnić jej wysoką kaloryczność.
Bibliografia
- Ciemniewska-Żytkiewicz H. , Krygier K. , Bryś J. Wartość odżywcza orzechów oraz ich znaczenie w diecie. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego. 1/2014.
- EWA MALINOWSKA, PIOTR SZEFER. BADANIE ZAWARTOŚCI NIEZBĘDNYCH SKŁADNIKÓW MINERALNYCH W ORZECHACH, MIGDAŁACH I SUSZONYCH OWOCACH. ROCZN. PZH 2007, 58, NR 1, 339-343.
- Aleksandra Karmańska, Andrzej Stańczak1, Bolesław Karwowski. MAGNEZ AKTUALNY STAN WIEDZY. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVIII, 2015, 4, str. 677 – 689.
- HALINA BOJAROWICZ, BARBARA WOŹNIAK. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę. Probl Hig Epidemiol 2008, 89(4): 471-475.
- https://poznajsienatluszczach.pl/2018/08/20/kwas-oleinowy-charakterystyka-dzialanie/ [dostęp: 4.11.2020r.].
- https://pl.wikipedia.org/wiki/Orzech_laskowy [dostęp: 4.11.2020r.].
- https://www.olej.edu.pl/orzechy-laskowe/ [dostęp: 4.11.2020r.].
- Renata Jędrzejczak. Żelazo i mangan w żywności. ROCZN. PZH, 2004, 55, Suplement 13-20.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.