Orzechy laskowe – właściwości, kcal, przeciwwskazania
Orzechy laskowe często pojawiają się w naszych kuchniach jako dobre źródło witamin, „zdrowych” tłuszczy i po prostu smaczna przekąska czy dodatek do różnych dań. Z tym artykułem jeszcze lepiej poznasz orzechy laskowe – właściwości i wartości odżywcze, które się w nich kryją, przeciwwskazania do ich stosowania, kalorie i sposób na bezpieczne przechowywanie.
Spis treści:
Orzechy laskowe – definicja i krótka charakterystyka
Orzechy laskowe – wartości odżywcze
Orzechy laskowe – kalorie
Orzechy laskowe – witaminy
Orzechy laskowe – minerały
Orzechy laskowe – indeks glikemiczny
Orzechy laskowe – właściwości zdrowotne
Orzechy laskowe – przeciwwskazania
Alergia na orzechy – objawy
Orzechy laskowe w ciąży
O zastosowaniu, czyli co zrobić z orzechów laskowych?
Jak przechowywać orzechy laskowe?
Jak uprażyć orzechy laskowe?
Jak uprażyć orzechy laskowe na patelni?
Jak obrać orzechy laskowe?
Orzechy laskowe – co to takiego?
Orzechami laskowymi nazywamy dojrzałe, jadalne owoce leszczyny – krzewu, który w Polsce występuje w trzech głównych odmianach: jako leszczyna pospolita, turecka i południowa. Orzechy różnią się nieco w wielkości, smaku i ilości składników odżywczych w zależności od pochodzenia. Za najbardziej smaczne i wartościowe uznaje się te tureckiego pochodzenia (czy wiesz, że Turcja jest największym eksporterem tych orzechów?). Z orzechów laskowych człowiek korzystał od najdawniejszych czasów. Dziś wykorzystujemy je głównie w przemyśle cukierniczym i piekarniczym. Z kolei olej z orzechów laskowych używany jest w kosmetyce, farmaceutyce i… przemyśle farbiarskim – jako składnik farb.
Orzech laskowy to najbardziej wartościowa odmiana ze wszystkich orzechów rosnących w strefie umiarkowanej.Dojrzałe owoce zbiera się przez kilka tygodni, najczęściej we wrześniu, podczas gdy leszczyna zaczyna kwitnąć już w przedwiośniu – na przełomie lutego i marca. Orzechy laskowe wraz z dojrzewaniem intensywnie zmieniają kolor, od zielonego na początku, przez jasnopomarańczowy, po brązowy na końcu. Najbardziej zdatne do spożycia są już po spadnięciu z krzewu.
Orzechy laskowe – wartości odżywcze
Orzechy laskowe to nie tylko bogate źródło energii, ale również cennych wartości odżywczych. W 100 gramach produktu znajduje się blisko 15 gramów białka, około 60 gramów tłuszczu, 16,7 gramów węglowodanów i aż 9,7 grama błonnika.
Orzechy laskowe – kcal
W 100 gramach orzechów laskowych jest około 628 kalorii (spora garść orzechów waży około 30 g).
Orzechy laskowe – witaminy
- Witamina A;
- Witaminy z grupy B (tiamina, ryboflawina, niacyna);
- Witamina C;
- Witamina E;
- Witamina K.
Orzechy laskowe – minerały
- Cynk;
- Fosfor;
- Magnez;
- Potas;
- Wapń;
- Żelazo.
Dodatkowo, regularne spożywanie orzechów laskowych jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu kwasy tłuszczowe, w tym: nasycone kwasy tłuszczowe (około 4,5g/100g), jednonienasycone kwasy tłuszczowe (około 45,7g/100g) oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe (około 8g/100g).
Orzechy laskowe – indeks glikemiczny
Za sprawą niskiego indeksu glikemicznego (IG=15) orzechy laskowe mogą być spożywane przez osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością.
Orzechy laskowe – właściwości
Orzechy laskowe, dzięki dużej zawartości składników odżywczych, to doskonały element zdrowej diety, który może przyczynić się do prewencji wielu chorób cywilizacyjnych. Okazuje się, że regularne spożywanie orzechów (np. w formie dodatku do owsianki) zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy oraz problemów z nadciśnieniem w przyszłości. To wynik zawartych w nich nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz sporej ilości błonnika, odpowiedzialnego za obniżenie poziomu złego cholesterolu w krwi.
W świetle niektórych ustaleń owoce leszczyny to również doskonały środek na potencję – a to za sprawą sporej dawki witaminy E, która przez wielu nazywana jest „witaminą płodności”. Dodatkowo pozytywny wpływ na funkcjonowanie męskich narządów płciowych wywierają witaminy z grupy B (ze szczególnym uwzględnieniem niacyny). Wspomagają bowiem procesy wydzielania hormonów płciowych.
Orzechy laskowe (ze względu na bogatą zawartość witamin z grupy B) poprawiają także funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się tym samym do zwiększenia koncentracji i zdolności radzenia sobie ze stresem.
Orzechy laskowe – przeciwwskazania
Alergia na orzechy jest wyraźnym przeciwwskazaniem do stosowania orzechów laskowych w kuchni. Pamiętaj jednak, że zarówno leszczyna w okresie kwitnienia, jak i same orzechy laskowe stanowią częstą przyczynę alergii. Dlatego też szczególną ostrożność powinny wykazać osoby zmagające się także z alergią wziewną na brzozę (reakcja krzyżowa). Źle znosisz ciężkostrawne produkty? W takim razie też bądź ostrożny. Orzechy laskowe mogą spowodować u Ciebie bóle brzucha, wzdęcia, nudności, a nawet wymioty.
Alergia na orzechy – objawy
Jeśli zauważysz u siebie któryś z wymienionych poniżej objawów na chwilę po zjedzeniu orzechów, możesz mieć niemal pewność, że masz uczulenie na orzechy laskowe.
- swędzenie, pieczenie,
- obrzęk jamy ustnej oraz gardła,
- obrzęk warg i twarzy,
- problem z oddychaniem,
- wymioty i biegunka,
- pokrzywka.
Oczywiście jeśli wystąpi reakcja bezpośrednio zagrażająca w życiu, niezbędna jest wizyta w szpitalu!
Orzechy laskowe w ciąży
Teraz nie powinieneś/aś mieć już wątpliwości, czy orzechy laskowe są zdrowe. Są! I powinny wykorzystać to kobiety w ciąży, włączając do swojej diety omawiany produkt. Duża zawartość błonnika zmniejszy ryzyko zaparć (pod warunkiem, że zwiększy się też ilość wypijanej wody!), a magnez zapobiegnie wystąpieniu bolesnych skurczy nóg.
O zastosowaniu, czyli co zrobić z orzechów laskowych?
Orzechy laskowe idealnie spełniają się w roli dodatku do słodkich ciast oraz deserów. Bez przeszkód możesz dodawać je również do owsianki oraz zdrowych ciasteczek zbożowych. Niewielu z nas wie, że z tych pożywnych owoców leszczyny jesteśmy w stanie przygotować przepyszny krem orzechowy– smaczny dodatek do kanapek. Orzechy laskowe są też podstawą do przygotowania zdrowych, domowych lodów. Warto zwrócić uwagę także na olej z orzechów laskowych – świetny do sałatek i warzyw, ale stosuj go oszczędnie, bo jest bardzo kaloryczny!
Jak przechowywać orzechy laskowe?
To bardzo łatwe. Wystarczy umieścić je w zacienionym miejscu i stosunkowo niskiej temperaturze, choć wystarczy też pokojowa. Orzechów nie wystawiaj na kontakt ze światłem i źródłem ciepła, bo wtedy szybko zjełczeją i stracą dobry smak.
Jak uprażyć orzechy laskowe?
Jak uprażyć orzechy laskowe na patelni?
Zasada jest ta sama, co przy prażeniu z piekarnikiem – działaj dopóki skórka orzecha nie ściemnieje. Nie bój się porządnie rozgrzać patelni i jeśli możesz, użyj teflonowej patelni.
Jak obrać orzechy laskowe?
To proste – wcześniej musisz je uprażyć. Po uprażeniu wystarczy niewielki nacisk, by skórka z orzechów zeszła. Możesz też użyć dziadka do orzechów lub kupić orzechy laskowe łuskane.
Podsumowanie
Orzechy laskowe – ulubione orzechy dzieciństwa, przynoszone z zagajnika laskowego od babci… Dziś możesz kupić je w każdym sklepie, choć najsmaczniejsze i najzdrowsze znajdziesz w sklepie ze zdrową żywnością. Włącz je do swojej diety, byle w rozsądnej ilości, a Twój organizm z pewnością Ci za to podziękuje.