Orzechy laskowe – poznaj ich niezwykłe właściwości i odkryj moc wartości odżywczych w nich zawartych

Jakie wartości odżywcze w sobie skrywają? I jakie właściwości zdrowotne mogą wynikać z ich stosowania? Odpowiedzi na te pytania oraz inne, cenne informacje na temat orzechów laskowych znajdziesz w dalszej części tekstu.

Orzechy laskowe to bez wątpienia prawdziwa skarbnica wartościowych składników odżywczych. Niemniej jednak, w odróżnieniu od innych rodzajów orzechów, owoce leszczyny mogą pochwalić się wysokim stężeniem witaminy E, która przez wielu nazywana jest źródłem młodości i płodności. Są doskonałe jako przekąska, a ponadto zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego. A jakie inne, cenne właściwości skrywają w sobie orzechy laskowe?

Orzechy laskowe – wartości odżywcze

Orzechy leszczyny stanowią doskonałe źródło energii i cennych wartości odżywczych w 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 628 kalorii, blisko 15 gramów białka, aż 60,75 gramów tłuszczu oraz 9,7 gramów błonnika. Ponadto, orzechy laskowe stanowią cenne źródło:

Wartościowych witamin, w tym:

  • Witaminy C;
  • Witamin z grupy B (tiaminy, ryboflawiny, niacyny, witaminy B6, kwasu foliowego);
  • Witaminy A, E i K.

Cennych minerałów, w tym:

  • Wapnia;
  • Magnezu;
  • Żelaza;
  • Potasu;
  • Cynku;
  • Fosforu.

Niezbędnych kwasów tłuszczowych,  w tym:

  • Jednonienasyconych kwasów tłuszczowych; oraz
  • Wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

Orzechy laskowe – właściwości zdrowotne

Orzechy laskowe, dzięki bogatej zawartości cennych składników odżywczych, stanowią doskonały element zdrowej diety, która może przyczynić się do prewencji wielu chorób cywilizacyjnych. Okazuje się, iż regularne spożywanie niniejszego produktu (np. w formie dodatku do owsianki) oddziałuje na zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy oraz problemów z nadciśnieniem w przyszłości. Wpływ na to posiadają zawarte w nich nienasycone kwasy tłuszczowe oraz spore ilości błonnika, odpowiedzialne za obniżenie poziomu złego cholesterolu w naszej krwi.

W świetle niektórych ustaleń, owoce leszczyny mogą stanowić również doskonały środek na potencję, a to za sprawą sporej dawki witaminy E, która przez wielu nazywana jest „witaminą płodności”. Dodatkowo, pozytywny wpływ na funkcjonowanie męskich narządów płciowych wywierają również witaminy z grupy B (ze szczególnym uwzględnieniem niacyny) przyczyniające się do wspomagania procesów wydzielania hormonów płciowych.

Ważną informację stanowi również fakt, iż orzechy laskowe (ze względu na bogatą zawartość witamin z grupy B) wpływają na poprawę funkcjonowania naszego układu nerwowego, przyczyniając się tym samym do zwiększenia naszych zdolności do koncentracji i radzenia sobie ze stresem.

Ponadto, za sprawą niskiego indeksu glikemicznego (IG=15) orzechy laskowe bez przeszkód mogą spożywane być przez osoby zmagające się z problemem cukrzycy i insulinooporności.

Orzechy laskowe – zastosowanie w kuchni

Orzechy laskowe znajdują szerokie zastosowanie w naszej kuchni. Idealnie spełniają się w roli dodatku do słodkich ciast oraz deserów. Niemniej jednak, bez przeszkód możemy dodawać je również do pełnej cennych wartości odżywczych owsianki oraz zdrowych ciasteczek zbożowych. Niewielu z nas wie, że z tych pożywnych owoców leszczyny jesteśmy również w stanie przygotować przepyszne masło orzechowe, które z powodzeniem może stanowić smaczny dodatek do kanapek, jak i podstawę do przygotowania zdrowych, domowych lodów.