herbaty

Oliwki

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Oliwki - rodzaje

Oliwki od kilkunastu lat dość mocno rozpowszechniły się na polskim rynku, mimo iż jest to produkt zdecydowanie zagraniczny. Dostępne w naszej ofercie oliwki to starannie wyselekcjonowane przetwory z najlepszych źródeł. Ważne są nie tylko rodzaje oliwek, ale także sposób ich przetwarzania czy zastosowane dodatki. Wbrew pozorom kolor oliwki niekoniecznie zależy od jej odmiany, ale również stopnia dojrzałości oraz dalszej obróbki po zbiorze. Popularne odmiany oliwek zależą od regionu uprawy. I tak hiszpańskie oliwki najczęściej spotykane w sprzedaży to między innymi Arbequina, Blanqueta, Farga, Hojiblanca, Manzanilla, Nevadillo i Piqua. Różnią się subtelnie smakiem, wielkością, kolorem w poszczególnych fazach dojrzewania. Mogą też znajdować różne zastosowania - do dań na ciepło, sałatek, przetworów czy wytwarzania oliwy. Biorąc pod uwagę ostateczny wygląd czy sposób podania w Polsce oliwki - rodzaje dzieli się przede wszystkim na zielone i czarne, a także całe - z pestką oraz drylowane, w tym naturalne lub nadziewane. Oliwki w zalewie często uzupełniane są ziołami, oliwą z oliwek oraz innymi dodatkami nadającymi im smak. Wybrane rodzaje oliwek mogą być sprzedawane nie tylko w słoikach, ale także wygodnych puszkach.

Oliwki - które najlepsze

Jeżeli zastanawiasz się, które oliwki są najlepsze, wszystko zależy od preferencji smakowych. Jednak warto postawić na oliwki z pewnych źródeł, doskonałych greckich czy hiszpańskich upraw. Te kraje słyną z oliwek oraz oliwy, a warunki panujące w gajach oliwnych pozwalają na ich dojrzewanie w pełnych słońca warunkach dających doskonałe walory smakowe oraz odżywcze. Warte spróbowania oprócz bazowych oliwek naturalnych z pestkami są produkty nadziewane. Oliwki - które najlepsze do sałatki? Z pewnością dobrą propozycją będą oliwki zielone drylowane, na przykład Oliwki Nadziewane Papryką o wyrazistym smaku i klasycznej formie. Nie tylko doskonale smakują, ale także efektownie wyglądają, również przy komponowaniu przystawek i przekąsek. Chcesz wybrać oliwki - które najlepsze będą do dań na ciepło? W zależności od przepisu możesz wybrać na przykład aromatyczne oliwki odmiany manzanilla z czosnkiem czy wykwintną propozycję oliwek nadziewanych migdałami. Wygodne w użyciu oliwki w słoikach albo puszkach to cenna pozycja w spiżarce, która pomoże urozmaicić wiele różnorodnych dań nie tylko kuchni śródziemnomorskiej, ale także bliskowschodniej czy bałkańskiej.

Hiszpańskie oliwki z dodatkami

Oliwki jako owoce drzewa oliwnego mają w środku pestkę, która najczęściej jest usuwana w procesie obróbki. Wiele doskonałych propozycji oliwek posiada w miejscu pestki nadzienie lub dodatek, który urozmaica formę, tworząc z oliwek gotową do podania przekąskę czy charakterystyczne uzupełnienie sałatek, wytrawnych dań czy nawet drinków. Sprawdź aromatyczne oliwki zanchua przenoszące Cię w śródziemnomorskie klimaty, spróbuj też nawiązujących do azjatyckiej kuchni oliwek z wasabi. Wielbiciele ostrych smaków docenią natomiast pikantne hiszpańskie oliwki z papryczką Japanelo czy pełne aromatu oliwki nadziewane czosnkiem. Oprócz doskonałego podkreślenia smaku potraw czy przystawek mają one wiele cennych składników odżywczych. Do wykwintnych dań z pewnością sprawdzą się wyjątkowe oliwki z migdałami, które smakiem i aromatem zaskakują niejednego smakosza. Jeżeli kuchnia śródziemnomorska nie jest Ci obca, a dania rodem z Hiszpanii często królują na Twym stole z pewnością docenisz także mieszankę warzywną oliwek Gaspacho. Będzie ułatwieniem przy gotowaniu, a także propozycją na gotową pikantną przekąskę. W tej samej roli sprawdzją się świetnie także oliwki nadziewane papryką.

Oliwa z oliwek

Wśród oliwek nie może zabraknąć również produktu pozyskiwanego w procesie ich wytłaczania. Oliwa z oliwek, w szczególności ta najwyższej jakości extra virgin, tłoczona na zimno i nierafinowana może dostarczyć do diety niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także szeregu witamin i antyoksydantów. Obok doboru najlepszych surowców do produkcji oliwy z oliwek ważny jest także sam proces - pierwsze mechaniczne tłoczenie na zimno, bez podgrzewania czy rafinacji pozbawiających oliwy części właściwości. Proponowany przez nas produkt od hiszpańskiego producenta Bernal spełnia najwyższe normy jakościowe. Oliwa Z Oliwek Extra Virgin dostępna jest w wygodnej, przyciemnianej butelce pozwalającej na bezpieczne przechowywanie bez ryzyka utleniania cennych składników. Ma delikatny smak i aromat, który świetnie komponuje się z potrawami kuchni śródziemnomorskiej. Niezastąpiona jako składnik sosów i dipów, podkreślająca smak warzyw, surówek, mięs. Warto stosować ją na zimno nie tylko w codziennej diecie jako dodatek do dań, zup czy sałatek i pieczywa, ale także jako naturalny kosmetyk. Wysokiej klasy oliwa z oliwek powinna być składnikiem zdrowej i zrównoważonej diety, w szczególności wegetariańskiej i wegańskiej.