Oliwki i oliwy
Każda dieta powinna zawierać w sobie zdrowe tłuszcze. Polecane są zarówno tłuszcze zwierzęce, jak i uzyskiwane z nasion. Coraz chętniej sięgamy również po wygodne masło w sprayu, które ułatwia gotowanie czy tradycyjne smalce. Obecnie dostępne są również w formie wegetariańskiej i wegańskiej.
Oliwa z oliwek
Ten cenny olej znany jest już od stuleci. Wiele osób korzysta z oliwy z oliwek, zamiast z innych olejów roślinnych, ponieważ jest zdrowsza. Na rynku można znaleźć różne rodzaje oliwy, głównie różniące się sposobem tłoczenia lub wyborem oliwek – czarne lub zielone. Najbardziej popularna jest oliwa extra virgin, czyli z pierwszego tłoczenia, która zawiera najwięcej cennych składników odżywczych. Oliwa z oliwek bogata jest w witaminy A, D, E i K. Obniża zły cholesterol, zapobiega miażdżycy, a nawet pomaga na nieżyt żołądka. Można ją wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Jest smacznym dodatkiem do sałatek, ale i duszonych i gotowanych warzyw, ryb i mięsa. Można na niej smażyć, ponieważ jej temperatura spalania to aż 200 stopni Celsjusza. Na bazie oliwy z oliwek można też zrobić domowe sosy, a nawet ukręcić majonez.
Masło Ghee, masło sklarowane, energia do kawy
Popularnym produktem, który regularnie pojawia się w polskich kuchniach, jest masło sklarowane. Jest ono oczyszczone z białek, cukrów czy wody, a więc można powiedzieć, że jest samą esencją masła. Ciekawym produktem spożywczym jest masło Ghee. Powstaje ono ze zwykłego masła, ale w procesie powolnego podgrzewania staje się czystym tłuszczem mlecznym. Choć sama nazwa wskazuje na pochodzenie z Indii, to masło Ghee jest również produkowane w Polsce, głównie w Bieszczadach. Masło sklarowane jak i masło Ghee mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można ich używać do gotowania, duszenia, smażenia, ale też jak dodatek do dań na ciepło jak pierogi czy kluski. Na maśle można smażyć, ponieważ nie przypala się, ale też można po prostu użyć go na kanapki. Do napojów można dodać produkt o nazwie Energia do kawy. Zawiera on również sklarowane masło Ghee, a dodatkowo olej kokosowy. Dzięki takiemu połączeniu kawa jest smaczniejsza, ale i zawiera dawkę zdrowych tłuszczy.
Smalec, smalec gęsi, smalczyk wegański
Tradycyjnym tłuszczem, używanym od pokoleń w polskiej kuchni jest smalec. Jest to tłuszcz zwierzęcy, który służy do przyrządzania różnych potraw lub po prostu jako smarowanie na kanapki. Minusem smalcu jest jego wysoka kaloryczność. Jest bardzo skoncentrowanym źródłem energii, ponieważ głównie zawiera jednonasycone i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także cholesterol. Popularny jest smalec gęsi, ponieważ świetnie nadaje się do pieczenia, gotowania i smażenia. Można na nim smażyć nawet w temperaturach powyżej 200 stopni Celsjusza. Ma również ciekawy smak, dlatego świetnie nadaje się do smarowania pieczywa. Co ciekawe gęsi smalec zawiera krzem. Osoby, które szukają zamiennika o podobnej strukturze, ale bez zwierzęcego tłuszczu, który sprawdzi się na kanapki, mogą spróbować wersji wegańskiej. Smalczyk wegański nie nada się do smażenia, ale będzie doskonałym zamiennikiem do kanapek.
Masło w sprayu
Masło jest bardzo chętnie wykorzystywane do gotowania i smażenia. Jednak czasami trudno jest uzyskać odpowiednią porcję do smażenia czy choćby wysmarować nim blachę do pieczenia. Do takich zadań lepiej sprawdzi się masło w sprayu. Można nim spryskać patelnię i smażyć kotlety czy jajecznicę. Świetnie poradzi sobie z nasączeniem tłuszczem blachy do pieczenia, aby ciasto do niej nie przywierało. Można go użyć również do już ugotowanych potraw, aby podkreślić ich smak. Masło w takiej formie jest wygodne w użyciu i sprawdza się równie dobrze, co inne płynne tłuszcze jak oleje czy oliwa z oliwek.