
- Wartości odżywcze
zielone oliwki z pestkami, woda, sól, wzmacniacz smaku E621, E635, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, konserwant: sorbinian potasu
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
- Zastosowanie
Hiszpańskie zielone oliwki są świetne jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.
- Opis produktu
Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.
- Przeciwwskazania
Zawiera pestki. Może zawierać śladowe ilości siarczanów, ryb i migdałów.
PRODUCENT | BERNAL |
---|---|
KRAJ POCHODZENIA | Hiszpania |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |

DOMOWA PIZZA
Składniki na ciasto:
- 15 g świeżych drożdży;
- 1 duża łyżka mąki pszennej typu 550;
- 100 ml ciepłej wody;
- 1 płaska łyżeczka cukru.
- 7-8 łyżek wybranej mąki razowej;
- 1-2 łyżki tradycyjnej mąki pszennej typu 550;
- szczypta soli;
- 1 łyżka oliwy z oliwek;
- 50 ml wody (jeśli ciasto będzie zbyt suche).
Wykonanie:
Pokrusz drożdże i przełóż je do niewielkiej miseczki, następnie dodaj do nich: 1 łyżkę mąki pszennej, ciepłą wodę oraz łyżeczkę cukru;
Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki przy pomocy rózgi lub łyżeczki;
Przykryj zaczyn ręcznikiem papierowym i poczekaj 10-15 minut, aż mikstura potroi swoją objętość.
Obie mąki przesiej do miski, a następnie dodaj do nich odrobinę soli i delikatnie wymieszaj;
Do miski dodaj wyrośnięty zaczyn i wymieszaj składniki przy pomocy dłoni lub dużej łyżki;
Wyrabiaj ciasto przez około 10-15 minut. Jeśli jego konsystencja będzie zbyt sucha, możesz dodać odrobinę wody;
Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, dodaj do niego łyżkę oliwy z oliwek (lub oleju rzepakowego) i wyrabiaj całość przez następne 5-10 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrobione i elastyczne, podziel je na 2 części i uformuj kulki, a następnie delikatnie posyp je mąką;
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia pod przykryciem na minimum 60 minut;
Kiedy ciasto będzie już wyrośnięte, wyłóż jedną porcję na posypaną mąką stolnicę, a następnie przy pomocy dłoni zacznij formować płaski okrąg (o średnicy około 25-30 cm);
Kiedy ciasto będzie już dostatecznie cienkie możesz zacząć na nim układać wybrane składniki.
Składniki na sos:
- 1 puszka słodkich pomidorów bez skórki;
- 1 łyżka bazylii suszonej;
- 1 łyżka oregano;
- 1 wyciśnięty ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego garnka przełóż pomidory w puszce, a następnie dodaj do nich: bazylię, oregano oraz czosnek;
Całość gotuj na małym ogniu przez około 10 minut;
Gotowy sos rozsmaruj delikatnie na przygotowanym wcześniej cieście na pizzę.
Dodatki do pizzy:
- 1 kula sera mozzarella;
- 5 pomidorków koktajlowych;
- 10 oliwek;
- garść świeżej rukoli
- pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim
- przyprawa do pizzy
- (lub dowolne dodatki mięsne i/lub warzywne)
Sposób przygotowania:
Na posmarowanej sosem pizzy rozłóż pokrojony w cienkie plastry ser mozzarella;
Na serze ułóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w plastry oliwki;
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220oC, a następnie piecz pizzę przez około 10-15 minut;
Gotową pizzę wyciągnij z piekarnika, a następnie rozłóż na niej świeże liście rukoli.
Nasza rada: Podawaj pizzę w towarzystwie oliwy z oliwek lub octu balsamicznego.

Sałatka grecka
Składniki:
- 2 dojrzałe pomidory;
- 1 ogórek zielony;
- Garść czarnych oliwek (najlepiej świeżych);
- 250 gramów sera feta;
- 1 cebula czerwona;
- Łyżka oliwy z oliwek;
- Szczypta rozmarynu.
Wykonanie:
Pomidory dokładnie opłucz, a następnie pokrój je na duże kawałki (najlepiej na 8 części);
Ogórka dokładnie umyj, a następnie pokrój go na grube plastry ze skórką;
Czerwoną cebulę posiekaj w cienkie pióra, a następnie dodaj ją do pokrojonych wcześniej pomidorów i ogórka;
Do wymienionych wyżej składników dodaj pokruszony ser feta oraz czarne oliwki (w całości);
Całość polej odrobiną oliwy z oliwek i posyp suszonym rozmarynem.

POŻYWNA PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Składniki:
- Około 100g suchych nasion soczewicy czerwonej;
- 100g świeżych pomidorów bez skórki i gniazd nasiennych;
- 4 pomidory suszone;
- 10 oliwek zielonych;
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki;
- Szczypta ostrej papryki;
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
Ugotuj soczewicę zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu produktu;
Oliwki dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Pomidory suszone odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki;
Do kielicha blendera przełóż ugotowaną soczewicę, pokrojone suszone oraz świeże pomidory, oliwę z oliwek i przyprawy;
Całość zmiksuj na gładką masę;
Do gotowej masy dodaj posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone oliwki. Całość delikatnie wymieszaj.
Tak przygotowaną pastą posmaruj kanapkę lub grzanki z pieczywa pełnoziarnistego.
Dieta śródziemnomorska – najważniejsze zasady i wpływ na zdrowie
W latach 60-tych ubiegłego wieku uwagę naukowców z całego świata zwrócił fakt, iż mieszkańcy regionu morza śródziemnego znacznie rzadziej zmagają się z takimi zaburzeniami stanu zdrowia, jak cukrzyca, choroby układu krążenia, nadciśnienie tętnicze, a nawet choroby nowotworowe. Dlatego też, rozpoczęto intensywne poszukiwanie czynnika, który sprzyjał dobremu zdrowiu niniejszej ludności. Okazuje się, że za długowieczność mieszkańców […]
czytaj więcej...