Oliwki nadziewane papryką 120g - - BERNAL
Oliwki nadziewane papryką 120g - - BERNAL
Produkt niedostępny
OLIWKI NADZIEWANE PASTĄ Z CZERWONEJ PAPRYKI 292g - BERNAL - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Hiszpania | BERNAL |
woda, zielone oliwki manzanilla, pasta z papryki 9,5% [woda, pieczona papryka 27%, przyprawy i stabilizator: alginian sodu], sól, wzmacniacz smaku E621, E635, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
OLIWKI NADZIEWANE PASTĄ Z CZERWONEJ PAPRYKI 292g - BERNAL - Zastosowanie
Hiszpańskie zielone oliwki nadziewane pastą z czerwonej papryki świetnie nadają się jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, nie wystawiaj bezpośrednio na działanie promieni słonecznych. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.
OLIWKI NADZIEWANE PASTĄ Z CZERWONEJ PAPRYKI 292g - BERNAL - Opis produktu
Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.
OLIWKI NADZIEWANE PASTĄ Z CZERWONEJ PAPRYKI 292g - BERNAL - Przeciwwskazania
Może zawierać pestki i śladowe ilości siarczanów, ryb i migdałów.