Oliwki mieszane Gazpacho 600g - - BERNAL
Oliwki mieszane Gazpacho 600g - - BERNAL
Produkt niedostępny
GAZPACHA ZIELONE OLIWKI Z MARCHEWKĄ I CHILI W OCTOWEJ ZALEWIE 101 - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Hiszpania | BERNAL |
woda, zielone oliwki z pestkami, papryka, marchewka, cebula, czosnek, papryczki chili, ocet, sól, przyprawy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy, konserwant: sorbinian potasu
WARUNKI PRZECHOWYWANIA
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu trzymać w lodówce i spożyć w przeciągu 7 dni.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
GAZPACHA ZIELONE OLIWKI Z MARCHEWKĄ I CHILI W OCTOWEJ ZALEWIE 101 - Zastosowanie
Hiszpańskie zielone oliwki są świetne jako przekąska lub jako przystawka - do sałatek, kremów, tapasów, tapenad, tortilli, kanapek i muffinek. Doskonale nadają się również jako dodatek do dań głównych.
GAZPACHA ZIELONE OLIWKI Z MARCHEWKĄ I CHILI W OCTOWEJ ZALEWIE 101 - Opis produktu
Tradycyjna mieszanka oliwek gazpacha zachęca swoim pikantnym śródziemnomorskim smakiem. W procesie produkcji wykorzystuje się takie składniki jak zielone oliwki z pestkami, świeżo pokrojona marchewka, czosnek i wybrane rodzaje papryczki chilli.
Czy wiesz, że kolor oliwek nie zależy od ich rodzaju, choć istnieje oczywiście wiele odmian tych owoców. Barwa związana jest z momentem zbioru lub sposobem obróbki oliwek. Zielone oliwki to owoce zebrane, zanim dojrzeją, ale już po tym kiedy osiągną właściwą wielkość. Czerwone (lub brązowawe czy z odcieniem fioletowym) to oliwki zebrane w następnym stadium dojrzewania, ale jeszcze przed osiągnięciem pełnej dojrzałości. Dojrzałe są dopiero czarne (lub bardzo ciemnobrązowe) oliwki.
Oliwki, mimo że są bogatym źródłem kwasów tłuszczowych to produkt niskokaloryczny. 25 g czyli 10 oliwek to zaledwie 37 kcal. W takiej porcji otrzymujemy cały pakiet odżywczych składników. Przede wszystkim zawierają dużo dobroczynnego kwasu oleinowy. Oliwki bogate są w witaminy z grupy B ważne dla dobrej kondycji skóry, układu nerwowego i przemiany materii oraz prowitaminy A, witaminy C i E - czyli całego pakietu ochronnego przed działaniem wolnych rodników. Oliwki zawierają też cenne minerały: fosfor, potas, żelazo, miedź i sporo błonnika. Zwykle nie zdajemy sobie z tego sprawy, ale oliwki, które jemy, są kiszone - mają więc wszelkie zalety kiszonek: poprawianie odporności, korzystny wpływ na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz, jak się ostatnio okazało, działanie przeciwdepresyjne.
GAZPACHA ZIELONE OLIWKI Z MARCHEWKĄ I CHILI W OCTOWEJ ZALEWIE 101 - Przeciwwskazania
Zawiera pestki i siarczany. Może zawierać śladowe ilości ryb i migdałów.