Olejek z sosny 30ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAAustria
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

18,45 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olejek z sosny Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych olejku z sosny

Olejki eteryczne od wielu pokoleń zajmują ważne miejsce w lecznictwie naturalnym. Jednym z najpowszechniejszych, a zarazem najcenniejszych olejków, jest ten wytwarzany z igieł sosny zwyczajnej lub syberyjskiej. Niniejszy produkt charakteryzuje się nie tylko niezwykłym zapachem, ale również zawartością cennych dla zdrowia składników. Okazuje się bowiem, iż olejek z sosny jest skutecznym środkiem w zwalczaniu infekcji grzybicznych, jak również wykazuje silne działanie odprężające. A co jeszcze warto wiedzieć na temat tego niezwykłego olejku? I czy jego stosowanie jest bezpieczne dla naszego zdrowia? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić olejek z sosny?

Jak stosować olejek z sosny?

Czy można spożywać olejek z sosny?

Jak zrobić olejek z sosny?

Jak rozpoznać olejek z sosny syberyjskiej?

  • Olejek z sosny – zastosowanie;

  • Jak przygotować domową inhalację z dodatkiem olejku z sosny syberyjskiej.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olejek z sosny?

Olejek z sosny zwyczajnej znany był już starożytnym Grekom, a jego niezwykłe właściwości zdrowotne doceniał sam Hipokrates. Niniejszy produkt w większości przypadków otrzymywany jest z igieł sosny zwyczajnej, drzewa o niewielkich wymaganiach glebowych, które często wykorzystywane jest do zalesiania terenów piaszczystych. W naturalnych warunkach sosna zwyczajna występuje na terenie Europy (również w Polsce), Azji oraz Ameryki Północnej. Co ciekawe, niniejsze drzewo może osiągać wysokość nawet 40 metrów. W celach leczniczych najczęściej wykorzystywane są wiosenne pąki sosny. Napar z nich otrzymywany wykazuje bowiem właściwości napotne, wykrztuśne i moczopędne. Niemniej jednak, zastosowanie znajdują także pędy oraz igły niniejszego drzewa, w których zawarte są cenne olejki eteryczne.

Olejek sosnowy pozyskiwany jest na drodze destylacji parą wodną. Jest on cieczą przejrzystą, bezbarwną (lub jasnozieloną) i nierozpuszczalną w wodzie. Ze względu na swoje pochodzenie, olejek ten charakteryzuje się intensywnym, świeżym zapachem, który w pierwszej kolejności przywodzi nam na myśl spacer po zwilżonym rosą lesie. Niemniej jednak, produkt ten ceniony jest nie tylko ze względu na niepowtarzalny aromat. Warto wiedzieć, iż sosna zwyczajna zawiera w sobie szereg cennych dla zdrowia substancji, wśród których wyróżniamy olejki eteryczne (w tym olejek sosnowy oraz olejek terpentynowy). Liczne badania naukowe dowodzą, iż olejek z sosny zwyczajnej jest nietoksyczny i nie wykazuje właściwości drażniących, jeśli stosowany jest w niskich stężeniach. Co ciekawe, ze względu na swój niezwykły aromat, niniejszy produkt znalazł zastosowanie nie tylko w dziedzinie fitoterapii, ale również podczas produkcji świec zapachowych oraz perfum.

Olejek z sosny – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Olejek z sosny na szeroką skalę wykorzystywany jest w aromaterapii i medycynie naturalnej. Okazuje się bowiem, iż zawarte w nim składniki wykazują silne właściwości odkażające i dezynfekujące. Badania naukowe potwierdzają, iż olejek z sosny zwyczajnej w sposób skuteczny neutralizować może szkodliwe wirusy, grzyby i bakterie. W związku z tym, właściwe stosowanie niniejszej substancji (w połączeniu ze zdrowym stylem życia) może istotnie wzmacniać naszą odporność, a ponadto minimalizować ryzyko rozwoju zakażeń grzybicznych, między innymi z rodzaju Candida Albicans. Ze względu na podane wyżej właściwości, olejek z sosny zwyczajnej często stanowi składnik środków czystości i płynów odkażających. Co ciekawe, produkt ten w sposób korzystny oddziałuje również na naszą skórę oraz zapewnia nam skuteczne uczucie odprężenia. W związku z tym, olejek z sosny powszechnie wykorzystywany jest podczas zabiegu masażu, a ponadto kąpieli relaksacyjnych, których zadaniem jest zniesienie napięcia nerwowego wywołanego stresem w ciągu dnia.

Warto również wiedzieć, iż podobnie jak napar z wiosennych pąków sosny, tak i olejek wytwarzany z jej igieł, wykazuje działanie moczopędne. W związku z tym, stosowanie wspomnianego olejku może zalecane być w przebiegu infekcji w obrębie dróg moczowych. Dodatkowo, jego odpowiednie stosowane zapewnia skuteczne pobudzenie krążenia, jak również łagodzenie dolegliwości bólowych, związanych z przebiegiem chorób reumatycznych oraz w przypadku rwy kulszowej. Nie bez znaczenia są również właściwości pielęgnacyjne olejku z sosny w kontekście zdrowia naszych włosów. Okazuje się, iż produkt ten może ograniczyć wypadanie włosów, a nawet zapobiegać ich nadmiernemu przetłuszczaniu. Najnowsze badania i doniesienia naukowe wskazują również, iż olejek z sosny zwyczajnej może okazać się skutecznym wsparciem w leczeniu cellulitu i zmniejszaniu widoczności zmian trądzikowych.

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, warto pamiętać, że olejek z sosny nie jest lekiem, a jedynie środkiem wspomagającym proces terapeutyczny. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie olejku z sosny w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu lub doświadczonym farmaceutą.

Olejek z sosny a inhalacje

Olejek z sosny znajduje zastosowanie podczas zabiegów inhalacji. Warto wiedzieć, iż działa on korzystnie na podrażnienie błony śluzowej, a tym samym ułatwia oddychanie. Zabieg przygotowania inhalacji z udziałem olejku z sosny jest niezwykle prosty i można wykonywać go w warunkach domowych. Niniejsza forma terapii świetnie sprawdzi się w przebiegu przeziębienia lub zapalenia zatok. Należy jednak pamiętać, iż stosowanie inhalacji przy wykorzystaniu olejku z sosny związane jest z pewnymi ograniczeniami.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania olejku z sosny

Chociaż w większości przypadków właściwe stosowanie olejku z sosny zwyczajnej (lub syberyjskiej) wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie i samopoczucie człowieka, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego użytkowaniem. Po pierwsze, zabiegów inhalacji z udziałem olejku z sosny zwyczajnej nie powinny przeprowadzać osoby, które zmagają się z astmą oskrzelową, gruźlicą, wysoką gorączką lub zaburzeniami w obrębie układu krążenia. Po drugie, stosowanie niniejszej substancji jest zabronione w przypadku osób, u których rozpoznano alergię na olejki eteryczne. Warto przy tym pamiętać, że podczas pierwszego zastosowania olejku z sosny należy wykazać się szczególną ostrożnością i zaobserwować, czy po jego użyciu nie doszło do wystąpienia niepokojących objawów (na przykład zaczerwienienia skóry, pieczenia i/lub swędzenia skóry, duszności). W przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po zastosowaniu olejku z sosny, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza pierwszego kontaktu lub na szpitalny oddział ratunkowy.

Olejek z sosny - cena

Olejek z sosny sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach o pojemności 30ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 19,00 – 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena olejku z sosny może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na kraj pochodzenia wybranego przez nas produktu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące olejku z sosny

Pytanie 1: Gdzie kupić olejek z sosny? Olejek wytwarzany z igieł sosny zwyczajnej lub syberyjskiej możemy kupić w niektórych aptekach, jak również drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu olejku z sosny w atrakcyjnej cenie, ale również zdobędziemy dużą ilość cennych informacji na jego temat (na przykład jego właściwości zdrowotnych, możliwości zastosowania oraz ewentualnych przeciwwskazań).

Pytanie 2: Jak stosować olejek z sosny? Olejek z sosny zwyczajnej możemy stosować na wiele różnych sposobów. Niemniej jednak, najlepiej jest wykorzystywać go w celach kosmetycznych lub podczas zabiegu inhalacji (jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania).

Pytanie 3: Czy można spożywać olejek z sosny? Doustne stosowanie olejku z sosny nie jest wskazane. Niemniej jednak, w celach leczniczych można spożywać napar sporządzony z wiosennych pąków niniejszej rośliny.

Pytanie 4: Jak zrobić olejek z sosny? Chociaż samodzielna produkcja olejków eterycznych jest niezwykle skomplikowana, jeśli posiadamy odpowiedni sprzęt oraz umiejętności, możliwe jest przygotowanie olejku z sosny w warunkach domowych. W tym celu niezbędne okażą się świeże igły sosny zwyczajnej, szare mydło, gorąca woda oraz około 150ml 80% alkoholu. Proces produkcji niniejszego olejku trwa około 30 dni. Warto jednak pamiętać, że łatwiejszym, a zarazem bezpieczniejszym sposobem zdobycia olejku z sosny zwyczajnej jest zakupienie go w specjalnym sklepie ze zdrową żywnością lub w aptece.

Pytanie 5: Jak rozpoznać olejek z sosny syberyjskiej? Olejek z sosny syberyjskiej charakteryzuje się przejrzystością i lekko zielonkawą barwą (zdarza się, iż olejek ten jest całkowicie bezbarwny). Ponadto, należy wiedzieć, iż substancja ta nie rozpuszcza się w wodzie i charakteryzuje się niezwykłym, leśnym zapachem. Olejek z sosny syberyjskiej najczęściej sprzedawany jest w ciemnych, szklanych buteleczkach o pojemności 30ml lub 50ml.

 

 

Podsumowanie

Olejek z sosny zwyczajnej to prawdziwy dar natury. Doceniany jest on nie tylko ze względu na niepowtarzalny zapach, ale przede wszystkim liczne właściwości zdrowotne. Warto pamiętać, że stosowanie olejku z sosny w odpowiedni sposób może skutecznie wzmocnić naszą odporność, jak również minimalizować objawy przeziębienia.

Bibliografia

  1. Arnal- Schnebelen B, Hadji-Minaglou F, Peroteau J-F i wsp. Essential oils in infections gynecological disease: a statistical study of 658 cases. Int J Aromather 2004; 14:192-7;
  2. Chao S, Young G, Oberg C i wsp. Inhibition of methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) by essential oils. Flavour Fragr J 2008; 23:444-9;
  3. Fit IN, Rapuntean G, Rapuntean S i wsp. Antibacterial effects of essential vegetal extracts on Staphylococcus aureus compared to antibiotics. Not Bot Hort Agrobot Cluj 2009; 37(2):117-23;
  4. Griffin SG, Wyllie SG, Makham JL i wsp. Role of structure and molecular properties of terpenoids in determining their antimicrobial activity. Flavour Fragr J 1999; 14:322-32;
  5. Himejima M, Hobson KR, Otsuka T i wsp. Antimicrobial terpenes from oleoresines of Ponderosa pine tree Pinus sylvestris Ponderosa: A delete mechanism against microbial invasion. J Chem Ecol 1992; 18:1809-18;
  6. Jabssen AM, Chin NLJ, Schefter JJC i wsp. Screening for microbial activity of some essential oils by the agar overlay technique. Statistic and correlations. Pharm Weekbl Sci 1986; 8:289-92;
  7. Kalemba D. Przeciwbakteryjne i przeciwgrzybowe właściwości olejków eterycznych. Post Microbiol 1998; 38(2):185-203.
  8. Kędzia A, Kędzia AW. Działanie in vitro olejku sosnowego wobec bakterii beztlenowych wyizolowanych z jamy ustnej i dróg oddechowych. Post Fitoter 2009; 1:19-23;
  9. Lamichhane-Khadka R, Riordan JT, Delgado A i wsp. Genetic changes that correlate with the pine-oil disinfectant- reduced susceptibility mechanism of Staphylococcus aureus. J Appl Microbiol 2008; 105:1973-81;
  10. Motiejunaite O, Peciulyte D. Fungicidal properties of Pinus sylvestris L. for improvement of air quality. Mediana (Kaunas) 2004; 40(8):787-94;
  11. Price CTD, Singh VK, Jayaswal RK i wsp. Pine oil clear-resistant Staphylococcus aureus: Reduced susceptibility to vancomycin, andoxacillin and involement of Sig B. Appl Environ Microbiol 2002; 68(11):5417-21;
  12. Tammela P, Nygren M, Laakso I i wsp. Volatile compound analysis of ageing Pinus sylvestris L. (Scots pine) seeds. Flavour Fragr J 2003; 18:290-5;
  13. Tumen I, Reumanen M. A comparative study on turpentine oil of oleoresins of Pinus sylvestris L. from three districts of Denizli. Rec Nat Prod 2010; 4(4):224-9;
  14. Wojteczek J. Aromaterapia w praktyce. Aromaterapia 2000; 2(20):24-7.


Olejek z sosny Wartości odżywcze

Pinus Sylvestris Leaf Oil

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


Olejek z sosny przepisy / Olejek z sosny zastosowanie

Domowa inhalacja z dodatkiem olejku z sosny syberyjskiej

Domowa inhalacja z dodatkiem olejku z sosny syberyjskiej

Składniki:

- 500 ml gorącej wody;
- 5-10 kropli olejku z sosny.

Do przygotowania zabiegu niezbędna jest również szeroka miska oraz czysty ręcznik.

Sposób przygotowania:

Do szerokiej miski przelej gorącą wodę, a następnie dodaj do niej olejek z sosny;
Nachyl się nad miską, nakryj głowę ręcznikiem i wdychaj głęboko unoszącą się znad miski parę.

Przed zastosowaniem niniejszej formy terapii upewnij się, że nie dotyczą Cię żadne przeciwwskazania. Ponadto, zasięgnij konsultacji w gabinecie lekarza prowadzącego Twój proces leczenia.


Olejek z sosny Zastosowanie

Olejek z sosny – zastosowanie

Olejek z sosny znajduje szerokie zastosowanie zarówno w dziedzinie kosmetyki, jak i fitoterapii. Możemy wykorzystać go między innymi:

  • Podczas zabiegu masażu – olejek z sosny wykazuje właściwości relaksacyjne i przeciwbólowe;
  • Podczas kąpieli relaksacyjnej – olejek ten zapewnia nie tylko uczucie odprężenia, ale również odkażenia naszej skóry z nadmiaru szkodliwych wirusów i bakterii;
  • Podczas zabiegu inhalacji – olejek z sosny zwyczajnej podrażnia błonę śluzową i jednocześnie ułatwia oddychanie w przebiegu łagodnego przeziębienia lub zapalenia zatok;
  • Podczas produkcji domowych kosmetyków – niniejszy produkt skutecznie odkaża skórę i łagodzi stany zapalne w jej obrębie;
  • Podczas produkcji perfum i świec zapachowych – olejek z sosny, za sprawą swojego unikalnego zapachu, w zaledwie kilka chwil jest w stanie przenieść nas w głąb pełnego iglaków lasu.

 


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Olejek z sosny Film


Olejek z sosny Opinie o produkcie: Olejek z sosny 30ml


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również