Olejek paczulowy 10ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIASri Lanka
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

10,99 zł

RABAT - 8%

11,99 zł


W tej cenie pozostało: 6 szt.

-8

30 dni na zwrot

Olejek paczulowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych olejku paczulowego

Znany ze swojego niezwykłego zapachu, olejek paczulowy cieszy się stałą popularnością nie tylko wśród producentów perfum, ale również miłośników aromaterapii. Warto wiedzieć, iż produkt ten wykazuje liczne właściwości zdrowotne, dzięki czemu stosowanie go w odpowiedni sposób może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia. Olejek ten opóźnia procesy starzenia się skóry, a ponadto może okazać się skutecznym środkiem na niechciane mole w naszej szafie. A jakie inne, cenne właściwości wykazuje olejek paczulowy? Odpowiedź na to pytanie oraz inne ciekawe informacje na temat niniejszego produktu znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić olejek paczulowy?

Jak stosować olejek paczulowy?

Czy można spożywać olejek paczulowy?

Czy warto stosować olejek paczulowy na mole?

  • Zastosowanie olejku paczulowego;

  • Jak przygotować domowe kosmetyki z dodatkiem olejku paczulowego?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olejek paczulowy?

Olejek paczulowy jest niezwykle popularnym produktem w środowisku producentów perfum. Nic w tym dziwnego, albowiem charakteryzuje się on nieprzeciętnym, intensywnym, lekko korzennym i orientalnym zapachem. Produkt ten wytwarzany jest z brodźca paczuki, rośliny należącej do rodziny jasnotowatych (z której pochodzi również dobrze nam znana mięta oraz melisa). W naturalnych warunkach roślina ta występuje na terenie Filipin, Archipelagu Malajskiego, Indonezji oraz Chin. Co ciekawe, za największych producentów olejku paczulowego uznaje się Chiny oraz Malezje. Roślina, z której produkowany jest niniejszy olejek osiąga zazwyczaj około metra wysokości i charakteryzuje się ciemno-zielonymi, ząbkowatymi i lekko owłosionymi liśćmi. Zwieńczeniem paczuli są biało-różowe kwiaty. Warto jednak wiedzieć, że to właśnie z liści wspomnianej rośliny produkowany jest cenny olejek o właściwościach leczniczych.

Olejek paczulowy na szeroką skalę wykorzystywany był już w XIX wieku. Na początku służył on do odstraszania moli, które gromadziły się w zwojach jedwabiu. Ponadto, olejek ten znajdował zastosowanie w aromatyzowaniu odzieży oraz bielizny osobistej. Olejek z paczuli wytwarzany jest zazwyczaj poprzez proces destylacji parowej lub ekstrakcji przy użyciu dwutlenku węgla. Warto również wiedzieć, iż niniejszy produkt dotarł na nasz kontynent zaledwie dwa wieki temu. Legendy głoszą, iż za jego sprowadzenie odpowiedzialny był sam Napoleon Bonaparte, który zachwycił się zapachem niniejszej substancji podczas swojej podróży. Co ciekawe, renesans swojej popularności olejek paczulowy przeżywał na przełomie lat 60-tych i 70-tych XX wieku, kiedy to cieszył się szczególnym uznaniem w gronie Hipisów i przedstawicieli ruchu Hare Kriszna. Olejek paczulowy charakteryzuje się ciemnym, lekko zielonkawym kolorem i intensywnym aromatem. Sprzedawany jest zazwyczaj w niewielkich, szklanych butelkach, które chronią go przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.

Olejek paczulowy – właściwości i wpływ na zdrowie człowieka

Olejek paczulowy uznawany jest za jeden z najcenniejszych olejków eterycznych. Znajdziemy w nim ponad 70 substancji aktywnych, które mogą wpływać na poprawę naszego zdrowia i samopoczucia. Liczne badania naukowe dowiodły, iż produkt ten wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Dlatego też, często wykorzystywany jest podczas procesu leczenia egzemy, łupieżu, jak również trądziku i innych infekcji skórnych. Warto również wiedzieć, że olejek paczulowy uznawany jest za cenne wsparcie w zmniejszaniu oznak cellulitu. Wszystko to za sprawą jego właściwości regenerujących oraz ściągających skórę. Badania nad właściwościami niniejszego produktu wykazały również, iż może on wykazywać działanie przeciwobrzękowe i moczopędne. W medycynie Chińskiej olejek paczulowy wykorzystywany jest również w łagodzeniu skutków choroby lokomocyjnej. Okazuje się bowiem, iż może on niwelować uczucie nudności, jak również znosić zaburzenia równowagi. Co ciekawe, olejek paczulowy przez niektórych specjalistów stosowany jest jako wsparcie leczenia bezsenności. Dodatkowo, dzięki swoim silnym właściwościom przeciwbakteryjnym, produkt ten używany jest jako środek wspierający odporność oraz pobudzający procesy metaboliczne. W dziedzinie fitoterapii olejek z paczuli powszechnie wykorzystywany jest w terapii zaburzeń jelitowych oraz nieprawidłowości związanych z funkcjonowaniem wątroby.

Olejek paczulowy na szeroką skalę wykorzystywany jest w aromaterapii, gdzie służy łagodzeniu nieprawidłowości nie tylko w obrębie ciała. Okazuje się, iż produkt ten może pozytywnie oddziaływać również na nasze samopoczucie. W związku z czym, niejednokrotnie wykorzystywany jest w łagodzeniu objawów depresji oraz zaburzeń lękowych. Co ciekawe, olejek produkowany z liści paczuli uznawany jest również za środek pobudzający nasze zdolności do kreatywnego myślenia oraz naszą energię seksualną.

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, jakie wykazuje olejek paczulowy, należy pamiętać, iż jest on jedynie środkiem wpierającym proces leczenia, a nie go zastępującym. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie olejku paczulowego w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu lub doświadczonym farmaceutą.

Olejek paczulowy w kosmetyce – czy warto go stosować

Olejek paczulowy na szeroką skalę wykorzystywany jest nie tylko w medycynie naturalnej i aromaterapii, ale również w kosmetyce. Wszystko to za sprawą jego właściwości regeneracyjnych oraz przeciwbakteryjnych. Jak wspomniano powyżej, stanowi on częsty składnik środków leczniczych przeznaczonych do zwalczania objawów egzemy, łupieżu, trądziku lub infekcji grzybiczych skóry. Co ciekawe, produkt ten nie tylko wygładza i zwiększa elastyczność skóry, ale również przyspiesza proces gojenia się ran. Dlatego też, olejek paczulowy często wykorzystywany jest w regeneracji skóry, po zakończeniu procesu odchudzania. Warto również wiedzieć, iż dzięki swoim niezwykłym właściwościom, produkt ten wykorzystywany jest podczas produkcji kremów opóźniających procesy starzenia się skóry. Okazuje się bowiem, iż może odpowiedzialny być za zmniejszenie widocznych oznak zmęczenia oraz dogłębne nawilżenie skóry. Dodatkowo, olejek paczulowy może zapobiegać efektowi nadmiernego pocenia się. Dlatego też, warto dodawać go zarówno do kremów do pielęgnacji stóp, jak i antyperspirantów.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania olejku paczulowego

Chociaż w większości przypadków właściwe używanie olejku z paczuli jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Szczególną ostrożnością powinny wykazać się zarówno kobiety w ciąży, matki karmiące piersią, jak i najmłodsze dzieci. Warto również wiedzieć, iż nie należy stosować niniejszego produktu w okolicach oczu oraz błony śluzowej. W związku z faktem, iż produkt ten może wywoływać reakcję alergiczną, podczas pierwszego stosowania należy zachować wszelkie środki ostrożności, a najlepiej przeprowadzić test tolerancji skórnej (w okolicach nadgarstka).

Olejek paczulowy – cena

Olejek paczulowy sprzedawany jest zazwyczaj w butelkach o pojemności 10 ml, 30 ml, 50 ml lub 100 ml. Za najmniejsze opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 15,00-20,00 złotych. Natomiast za największe, około 110,00-150,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/ lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy produkt zamknięty jest w nieprzepuszczającej światła słonecznego butelce. W przeciwnym razie, może on zostać pozbawiony wartościowych składników, które wykazują właściwości zdrowotne.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące olejku paczulowego

Pytanie 1: Gdzie kupić olejek paczulowy? Olejek paczulowy możemy kupić w niektórych drogeriach oraz aptekach. Niemniej jednak warto poszukać go również w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas zyskamy nie tylko możliwość zakupu w atrakcyjnej cenie, ale również uzyskamy dużą ilość informacji na temat wybranego przez nas produktu (na przykład możliwości jego stosowania lub właściwości zdrowotnych).

Pytanie 2: Jak stosować olejek paczulowy? Olejek paczulowy możemy stosować na wiele różnych sposobów. Na przykład jako dodatek do kąpieli lub olejku do masażu. Ponadto, często stosowany jest on podczas zabiegów aromaterapii.

Pytanie 3: Czy można spożywać olejek paczulowy? Olejek paczulowy nie jest wskazany do stosowania wewnętrznego.  

Pytanie 4: Czy warto stosować olejek paczulowy na mole? Olejek paczulowy charakteryzuje się intensywnym zapachem odstraszającym liczne owady. Już od XIX wieku, stosowany był on jako skuteczny środek w walce z molami. Warto więc przygotować saszetki zapachowe z olejkiem paczulowym i umieścić je w szafie w celu odpędzenia niechcianych owadów.

 

 

Podsumowanie

Olejek paczulowy charakteryzuje się nie tylko pięknym zapachem, ale również licznymi właściwościami, które pozytywnie mogą wpłynąć zarówno na nasze zdrowie fizyczne, jak i samopoczucie psychiczne. Należy jednak pamiętać, aby stosować niniejszy produkt zgodnie z zaleceniami i pod żadnym pozorem nie używać go w okolicach oczu i błony śluzowej, jak również nie wprowadzać go do jamy ustnej.

Bibliografia

  1. Cathy Wong ; “The Benefits of Patchouli Essential Oil”;
  2. Christine Ruggeri; “Reduce Depression & Inflammation with Patchouli Oil”;
  3. Debra Rose Wilson; “Patchouli Oil Benefits and Uses”;
  4. Dorman H.J., Figueiredo A.C., Barroso J.G., Deans S.G.: In vitro evaluation of antioxidant activity of essential oils and their components. Flavour Fragr. J., 2000;
  5. Grabowska K., Janeczko Z.: Olejki eteryczne o aktywności przeciwwirusowej. Aromaterapia, 2009;
  6. H. G. Ramya, V. Palanimuthu, Singla Rachna, An introduction to patchouli (Pogostemon cablin Benth.) – A medicinal and aromatic plant: It’s importance to mankind;
  7. New Directions Aromatics Blog; “Patchouli Oil: The History, Benefits, Uses, And More!”;
  8. Lutomirski J., Kędzia B.: Ocena działania olejków eterycznych i ich składników w aspekcie działania przeciwzapalnego i immunostymulującego. Post. Fitoterapii, 2000;
  9. P. Chakrapani, K. Venkatesh, B. Chandra Sekhar Singh, B. Arun Jyothi, Prem Kumar, P. Amareshwari, A. Roja Rani, Phytochemical, Pharmacological importance of Patchouli (Pogostemon cablin (Blanco) Benth) an aromatic medicinal plant;
  10. Roberta Wilson, Aromatherapy. Essential oils for vibrant health and beauty;
  11. Xian Yang i in.; “Evaluation of the Antibacterial Activity of Patchouli Oil”.


Olejek paczulowy Wartości odżywcze

Pogostemon Cablin Leaf Oil

Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.


Olejek paczulowy Zastosowanie

Zastosowanie olejku paczulowego

Ze względu na swoje liczne właściwości, olejek paczulowy znajduje szerokie zastosowanie zarówno w lecznictwie, jak i przemyśle kosmetycznym. Warto wiedzieć, iż stanowi on częsty składnik kremów przeznaczonych do pielęgnacji cery dojrzałej, jak również balsamów do ciała, które przyczyniają się do zminimalizowania objawów cellulitu. Ponadto, produkt ten wykorzystywany jest podczas zabiegu masażu oraz kąpieli relaksacyjnych. Co ciekawe, olejek paczulowy stanowi również częsty element wysokiej klasy perfum.

Jak przygotować domowe kosmetyki z dodatkiem olejku paczulowego

  • Jeśli chcesz wzbogacić skład swojego kremu lub balsamu przeznaczonego do pielęgnacji skóry – dodaj około 19 kropelek olejku paczulowego na każde 100 ml wybranego przez ciebie kosmetyku.
  • Jeżeli zależy Ci na przygotowaniu aromatycznej kąpieli, do wybranego olejku bazowego (około 1 łyżki) dodaj 5-10 kropel olejku paczulowego i wlej całość do gorącej kąpieli.
  • Jeśli chcesz wykonać masaż z użyciem niniejszego produktu, do olejku bazowego (około 25 ml) dodaj maksymalnie 10 kropelek olejku paczulowego.
  • Jeżeli chcesz wykonać zabieg aromaterapii, do miski z wodą stanowiącej element kominka do aromaterapii, dodaj zaledwie 5-7 kropelek olejku paczulowego.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Olejek paczulowy Film


Olejek paczulowy Opinie o produkcie: Olejek paczulowy 10ml

E
Elwira
Zweryfikowany recenzent
5.0 star rating
18/10/19
OLEJEK PACZULOWY
Review by Elwira on 18 Oct 2019 review stating OLEJEK PACZULOWY
Od jakiegoś czasu borykłam sie z molami ten olejek skutecznie przegonił szkodniki, zapach wogule mi nie przeszkadzał wręcz przeciwnie bardzo mi się podoba chyba zacznę go używac jako olejek eteryczny.
M
Magda
5.0 star rating
18/10/19
Olejek paczulowy
Review by Magda on 18 Oct 2019 review stating Olejek paczulowy
Mocny zapach powiedziała bym trochę męski, mnie osobiscie sie bardzo podoba daje fajnego charakteru mojemu mieszkaniu.
M
Marta
5.0 star rating
18/10/19
Olejek paczulowy 10ml - VIVIO
Review by Marta on 18 Oct 2019 review stating Olejek paczulowy 10ml - VIVIO
Dużo dobrego naczytałam się o tym olejku, zamówiłam teraz czeka aż go użyje.