Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości
Olej rzepakowy tłoczony na zimno cena, właściwości

Olej rzepakowy 1000ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

12,36 zł

RABAT - 2%

12,60 zł

-2

30 dni na zwrot

Olej rzepakowy Wartości odżywcze

Składniki: olej rzepakowy

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Olej rzepakowy Zastosowanie

Zastosowanie oleju rzepakowego w codziennej kuchni

Olej rzepakowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonałą bazę do przygotowania sosów sałatkowych. Bez trudu możemy go również dodać do koktajli owocowo-warzywnych, dzięki czemu zwiększymy ich wartość energetyczną. Warto również pamiętać, że olej rzepakowy może nam służyć do smażenia. Ponadto, można stosować go w pielęgnacji włosów oraz skóry. Polecany do krótkiego smażenia, pieczenia i duszenia oraz wyrobu majonezu i przyrządzania sałatek.
W oleju może wytracić się naturalny osad, lecz nie zmienia to jego właściwości.


Olej rzepakowy KCAL

Jak każdy olej, również ten rzepakowy dostarcza do naszego organizmu sporą ilość kalorii. W 100 mililitrach niniejszego produktu znajdziemy około 837 kalorii. Warto jednak pamiętać, że w ciągu dnia nie spożywamy więcej niż około 10-20 mililitrów oleju rzepakowego, co pozwala na dostarczenie zaledwie 84 – 170 kalorii. Ze względu na bogatą zawartość witamin i Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, olej rzepakowy stanowi cenny element również w diecie odchudzającej.


Olej rzepakowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju rzepakowego

Olej rzepakowy stanowi dobrze nam znany produkt. I chociaż często przegrywa z popularnością oleju słonecznikowego, stanowi on ważny element naszej codziennej kuchni. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, iż olej pozyskiwany z nasion rzepaku uznawany jest za jeden z najzdrowszych na świecie! Ze względu na zawartość cennych składników, olej rzepakowy znajduje istotne miejsce w diecie osób zmagających się z nieprawidłowościami w obrębie układu sercowo-naczyniowego. Ponadto, wykorzystywany jest w pielęgnacji włosów, jak również skóry. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niniejszego produktu?

Gdzie kupić olej rzepakowy?

Który olej rzepakowy wybrać?

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej rzepakowy?

Rzepak stanowi jedną z najważniejszych roślin białkowo-oleistych na całym świecie. Istotny wpływ na zwiększenie jego atrakcyjności wywarła stale zwiększająca się wartość użytkowa nasion, które stanowią ważny produkt zarówno dla przemysłu paszowego, jak i tłuszczowego. Ogromny sukces rzepaku przypisywany jest również wieloletniej (ponad 40-letniej) hodowli jakościowej. Dzięki niej, doprowadzono w Polsce do utworzenia wysokiej jakości nasion, które stanowią doskonały produkt do wytwarzania oleju o prozdrowotnych właściwościach. Warto wiedzieć, iż rzepak stanowi jedną z najpopularniejszych roślin oleistych, które obecnie hodowane są na całym świecie. Niemniej jednak, za największego producenta niniejszego produktu uznaje się obszar Unii Europejskiej, w tym Polskę. Przemierzając nasz kraj w miesiącach wiosenno-letnich nie trudno jest zauważyć soczysto-żółte pola obsiane właśnie drogocennym rzepakiem.

Rzepak jest odmianą kapusty. Charakteryzuje się on długą, rozgałęzioną łodygą, która osiąga wysokość około 100-150 centymetrów. Na końcach łodygi znajdziemy żółte kwiaty, które zebrane są w charakterystyczne grona. Co ciekawe, nasiona rzepaku, z których pozyskiwany jest cenny olej, charakteryzują się czarnym kolorem. Niemniej jednak, pozyskiwany z nich produkt przyjmuje złotawą barwę.

Olej rzepakowy – właściwości zdrowotne

Olej rzepakowy to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Jego niezwykłe właściwości zdrowotne przypisywane są najczęściej bogatej zawartości Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych (NNKT). Dodatkowo, niniejszy produkt dostarcza do naszego organizmu związki bioaktywne, dlatego też zaliczany jest do grupy żywności funkcjonalnej. Liczne badania naukowe wskazują na fakt, iż regularne spożywanie oleju rzepakowego, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie przyczynić się do przeciwdziałania zarówno chorobom w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak i chorobom nowotworowym.

Zawarte w oleju rzepakowym Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (w tym kwasy tłuszczowe z grupy omega-6 i omega-3) wspomagają prawidłowy rozwój organizmu, jak również przyczyniają się do wsparcia układu odpornościowego, a tym samym zwalczania szkodliwych wirusów i bakterii. Ponadto, zawarte w niniejszym produkcie kwasy tłuszczowe wykazują właściwości przeciwalergiczne i zapewniają sprawne funkcjonowanie w obrębie układu nerwowego człoweieka. Co ważne, olej rzepakowy, jako jeden z nielicznych, charakteryzuje się prawidłowym stosunkiem kwasów omega-6 do kwasów omega-3 (stosunek ten wynosi 2 do 1). W tym miejscu warto również przypomnieć, że w codziennej diecie stosunek kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3 powinien wynosić 3-4 do 1.

Jednak olej rzepakowy to nie tylko cenne dla zdrowia NNKT, ale również tokoferole, fitosterole i związki fenolowe. Tokoferole wykazują między innymi właściwości przeciwutleniające, a tym samym wpływają na ochronę naszego organizmu przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają procesy starzenia się. Warto również wiedzieć, iż zawarte w oleju rzepakowym fitosterole i związki fenolowe przyczyniają się do obniżenia poziomu złego cholesterolu we krwi, a co za tym idzie zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego w przyszłości.

Olej rzepakowy na włosy – czy warto go stosować?

Olej rzepakowy stanowi cenne źródło witaminy E, K oraz prowitaminy A, które doskonale wpływają na poprawę kondycji naszej skóry oraz włosów. Dlatego też, niniejszy produkt często wykorzystywany jest podczas zabiegu olejowania. Zabieg ten pozwala na wzmocnienie, odżywienie i regenerację struktury włosa. W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów, powyższy zabieg należy stosować regularnie, najlepiej raz w tygodniu. Warto także wiedzieć, iż olej rzepakowy możemy również wykorzystać podczas przygotowywania domowej maseczki lub peelingu do twarzy i ciała.

Przeciwwskazanie dotyczące spożywania oleju rzepakowego

Spożywany w umiarkowanych ilościach, olej rzepakowy nie wywiera szkodliwego wpływu na zdrowie człowieka. Szczególną ostrożnością w jego spożywaniu powinny jednak wykazać się osoby zmagające się z niedoczynnością tarczycy (ze szczególnym uwzględnieniem choroby Hashimoto). Dlatego też, w przypadku wyżej wymienionych osób, przed wprowadzeniem niniejszego produktu do swojej codziennej diety, zaleca się skorzystanie z konsultacji w gabinecie endokrynologa lub dietetyka klinicznego.

Olej rzepakowy – cena

Olej rzepakowy możemy kupić najczęściej w butelkach o pojemności 1000 ml. Za opakowanie wysokiej jakości zimnotłoczonego oleju zapłacimy około 11,00 – 15,00 złotych. Cena produktu może różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju rzepakowego

Gdzie kupić olej rzepakowy? Olej rzepakowy możemy kupić w większości marketów spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie kupić produkt nie tylko w atrakcyjnej cenie, ale również w najwyższej jakości.

Który olej rzepakowy wybrać? W większości sklepów możemy znaleźć różne rodzaje oleju rzepakowego, zarówno olej rafinowany, nierafinowany oraz tłoczony na zimno. Spośród nich najzdrowszy jest olej tłoczony na zimno. To właśnie w nim znajduje się zestaw cennych dla zdrowia składników odżywczych. Warto również wiedzieć, że podczas procesu rafinacji, olej poddawany jest działaniu substancji chemicznych, co wpływa na utratę większości prozdrowotnych kwasów tłuszczowych.

Czy olej rzepakowy nadaje się do smażenia? Chociaż olej rzepakowy może stosowany być podczas smażenia, najlepiej spożywać go w zimnej formie. Na przykład w roli dodatku do pełnej warzyw sałatki. Wówczas będziemy w stanie uzyskać z niego jak największą ilość cennych dla zdrowia składników odżywczych.

 

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Olej rzepakowy Opinie o produkcie: Olej rzepakowy 1000ml

Najchętniej czytane

Dieta wysokobiałkowa – poznaj korzyści i zagrożenia wynikające z jej stosowania

Przybierająca na sile epidemia nadwagi i otyłości skłania nas do poszukiwania skutecznych metod redukcji masy ciała. I choć w większości przypadków najbezpieczniejsze dla zdrowia okazuje się wprowadzenie zaleceń zdrowego trybu życia oraz zrównoważonej diety do swojej codzienności, wiele osób pragnie osiągnąć spektakularne efekty w znacznie szybszym czasie. Dlatego też, w ciągu ostatnich lat ogromną popularnością […]

czytaj więcej...

Dieta niskowęglowodanowa – dobry sposób na odchudzanie, a może zagrożenie dla zdrowia?

Otyłość to bez wątpienia jeden z najpoważniejszych problemów zdrowotnych we współczesnym świecie. Stanowi przyczynę licznych chorób, w tym zaburzeń metabolicznych, miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca, a nawet niektórych nowotworów. Niestety, każdego roku liczba osób zmagających się z niniejszym problemem zwiększa się i coraz częściej dotyka młodych osób, w tym również dzieci. Problem otyłości zmusza nas do […]

czytaj więcej...

Dieta kapuściana – jakie są jej najważniejsze zasady?

Problem otyłości każdego roku przybiera na swojej sile. Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, wysokoprzetworzona żywność oraz siedzący tryb życia sprawiają, że coraz więcej osób (w tym również dzieci) wykazuje nadmierną masę ciała, a tym samym zwiększone ryzyko zachorowania na zaburzenia w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również na niektóre choroby nowotworowe. W związku z tym, wiele osób poszukuje […]

czytaj więcej...

Dieta cukrzycowa – poznaj jej najważniejsze zalecenia

Prawidłowe odżywianie to bez wątpienia jeden z najważniejszych elementów leczenia osób chorujących na cukrzycę. Dostosowana do indywidualnych potrzeb pacjenta dieta powinna dostarczać wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, dzięki którym możliwe staje się osiągnięcie nie tylko prawidłowego poziomu glukozy, ale także lipidów w surowicy krwi. Ponadto, prowadzone w odpowiedni sposób postępowanie dietetyczne oddziałuje na utrzymywanie prawidłowych wartości […]

czytaj więcej...

Dieta ketogeniczna dla początkujących – zasady, wskazania, przykładowy jadłospis

Dieta ketogeniczna (znana także jako dieta ketonowa oraz dieta ketogenna) to dieta niskowęglowodanowa, która w ciągu ostatnich lat cieszy się rosnącą popularnością oraz zainteresowaniem miłośników zdrowego żywienia. I chociaż większości z nas znana jest ona jako dieta odchudzająca, warto wiedzieć, że została stworzona w celu leczenia zaburzeń o charakterze neurologicznym, w tym padaczki lekoopornej oraz […]

czytaj więcej...

Przerost prostaty – leczenie, zapobieganie i wpływ diety

Przerost prostaty to potoczna nazwa na łagodny rozrost gruczołu krokowego. Dolegliwość ta dotyczyć może nawet 80% mężczyzn w wieku 75. lat. Objawy z nią związane dotyczą głównie układu moczowego i mogą w znaczący sposób obniżyć komfort życia wielu Panów. Chociaż na obecną chwilę nie są znane sposoby, które jednoznacznie pozwolą uniknąć choroby, to nie ulega […]

czytaj więcej...