Weekend taniej dostawy

Olej goździkowy 30ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt

14,99 zł

RABAT - 25%

19,99 zł

-25

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Olej goździkowy Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju goździkowego

Goździki od wielu lat cieszą się niesłabnącą popularnością w polskiej kuchni. Wykorzystujemy je zarówno podczas pieczenia aromatycznych mięs, jak i świątecznych ciast oraz pierników. Niemniej jednak, niewielu z nas zdaje sobie sprawę z tego, jak cenne właściwości zdrowotne i kosmetyczne skrywa w sobie ta niezwykła roślina oraz olej z niej produkowany. Okazuje się, iż potencjał leczniczy oleju goździkowego znany był już tysiące lat temu. Wykorzystywany był on między innymi przez starożytnych Greków oraz Rzymian. Również we współczesnej fitoterapii olej z goździków znajduje zastosowanie w leczeniu objawów trądziku młodzieńczego, a nawet powszechnie występującego wśród kobiet cellulitu. A co jeszcze warto wiedzieć na temat właściwości kosmetycznych tego niezwykłego olejku eterycznego? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić olej goździkowy?

Jak rozpoznać olej goździkowy?

Jak przechowywać olej goździkowy?

Czy można spożywać olej goździkowy?

Jak w prawidłowy sposób stosować olej z goździków?

  • Olej goździkowy – zastosowanie w kosmetyce;

  • Inne zastosowanie oleju goździkowego.

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej goździkowy

Cenne właściwości goździków od wieków znane były na terenie starożytnej Babilonii, Egiptu, Grecji, a nawet Chin. Niemniej jednak, pierwsze wzmianki na temat niniejszego produktu na ziemiach polskich możemy znaleźć w zapiskach pochodzących z XVI wieku. Nad niezwykłymi właściwościami zdrowotnymi goździków zachwycał się wówczas krakowski zielarz, który opatrzył je mianem gwoździków. Goździkowiec wonny (znany równiej jako Eugenia caryophyllata) zaliczany jest do gatunku Eugenia, obejmującego ponad 100 reprezentantów roślin występujących zazwyczaj w regionie tropikalnym. Goździkowiec jest wysokim, wiecznie zielonym drzewem, które może osiągać wysokość nawet 15 metrów. Co ciekawe, drzewo to kwitnie dwa razy do roku, przez ponad 60 lat. Pierwsze owoce jest jednak w stanie wydać na świat dopiero po osiągnięciu 6-10 roku życia. Owoce goździkowca są jadalne. Niemniej jednak, najbardziej znane są nam one pod postacią aromatycznej przyprawy.

Dobrze nam znane goździki to tak naprawdę nierozwinięte pąki kwiatowe. Zbierane są one zazwyczaj przed końcem okresu kwitnienia, od sierpnia aż do lutego. W ten sposób, można uzyskać z nich jak największe ilości cennego olejku eterycznego. Pąki goździkowca osiągają zazwyczaj długość od 10 do maksymalnie 20 milimetrów. Po wysuszeniu przyjmują one ciemno-brązową barwę, a swoim kształtem mogą przypominać nam wspomniane gwoździki. Warto wiedzieć, iż zainteresowanie goździkami na świecie jest tak duże, że ich 12-miesięczna produkcja osiąga wagę nawet kilkunastu tysięcy ton. Goździki charakteryzują się wyjątkowym aromatem. Ponadto, po jego spożyciu dochodzi do wywołania odrętwiającego uczucia w ustach. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości olejku eterycznego w jego składzie.

Olej goździkowy (znany również jako Oleum Caryophylli) dostępny był w aptekach europejskich już w XVI wieku. Sporządził go niemiecki aptekarz Valerius Cordus. Niniejszy produkt otrzymywany jest najczęściej na drodze destylacji parą wodną. Do jego produkcji wykorzystuje się przede wszystkim pąki kwiatów wspomnianego drzewa. Niemniej jednak, w niektórych olejkach możemy również znaleźć jego szypułki oraz liście.

Oprócz niepowtarzalnego aromatu, olej goździkowy charakteryzuje się również niezwykłym składem. Jest on naturalnym olejkiem eterycznym, którego głównym składnikiem jest eugenol oraz pochodny acetyloeugenol. Eugenol jest substancją zaliczaną do grupy terpenów. To właśnie on w głównej mierze odpowiada za niezwykłe właściwości olejków eterycznych i wykazuje silne działanie odkażające. Ponadto, olej goździkowy jest źródłem salicylanu metylu, odpowiadającego za właściwości przeciwbólowe niniejszego produktu. Warto również wiedzieć, że produkt ten stanowi doskonałą skarbnicę witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminę A oraz witaminę C, jak również fosfor, potas, wapń, sód oraz żelazo. Co ciekawe, produkt ten jest również źródłem alkoholu metylowego, który wykazuje szkodliwe działanie dla zdrowia. Niemniej jednak, jego ilość jest na tylko znikoma, że właściwe stosowanie oleju goździkowego jest całkowicie bezpieczne.

Olej goździkowy – właściwości kosmetyczne i wpływ na samopoczucie człowieka

Olej goździkowy jest w stanie wykazywać wysoce pozytywny wpływ zarówno na wygląd skóry, jak i samopoczucie człowieka. Przede wszystkim znany jest on ze swoich właściwości antyseptycznych i przeciwgrzybiczych. Dlatego też, od lat stosowany jest w fitoterapii, jako podstawa leczenia trudno gojących się raz oraz zakażeń skórnych. Co ciekawe, znajduje on również zastosowanie w terapii grzybicy skóry, a nawet świerzbu. Liczne źródła donoszą, iż rozcieńczony olej goździkowy, nałożony na miejsce ukąszenia przez komara, w krótkim czasie jest w stanie załagodzić ból oraz uczucie swędzenia. Badania naukowe dowodzą, iż olej wytwarzany z cennych goździków jest w stanie zwalczać bakterie należące do gatunku E. Coli, a nawet gronkowca. W związku z tym, produkt ten na szeroką skalę wykorzystywany jest w leczeniu widocznych zmian trądzikowych. Warto wiedzieć, że olej goździkowy dobrze tolerowany jest przez skórę człowieka. W większości przypadków nie doprowadza on do nadmiernego wysuszania, ani podrażniania skóry.

Podobnie jak same goździki, tak i olej z nich otrzymywany, uznawany jest za cenny składnik w utrzymywaniu prawidłowej higieny jamy ustnej. Substancje w nim zawarte wykazują działanie bakteriobójcze oraz przeciwbólowe. Dlatego też, rozcieńczony olej goździkowy można stosować miejscowo na bolący ząb lub w formie odkażającej płukanki. Nie bez znaczenia jest również fakt, iż produkt otrzymywany z goździków pozytywnie wpływa na złagodzenie nieprzyjemnego oddechu. Warto wiedzieć, że znajduje on szerokie zastosowanie podczas produkcji past oraz płynów przeznaczonych do pielęgnacji jamy ustnej.

Już setki lat temu olej goździkowy uznawany był nie tylko za cenny lek, ale również afrodyzjak. Jego niepowtarzalny aromat jest w stanie złagodzić negatywne objawy stresu i nawet pobudzać układ nerwowy, a tym samym odsuwać uczucie zmęczenia i wywoływać delikatne pobudzenie seksualne.

Mimo licznych właściwości zdrowotnych jakie wykazuje olej goździkowy, należy pamiętać, że jest on jedynie produktem kosmetycznym, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie niniejszego produktu w celach leczniczych powinno być każdorazowo konsultowane z doświadczonym lekarzem pierwszego kontaktu, dermatologiem oraz/lub farmaceutą.

Olej goździkowy na cellulit

Zawarty w oleju goździkowym eugenol (składnik aktywny) może przyczyniać się do poprawy cyrkulacji krwi w organizmie. Dzięki temu możliwe staje się lepsze dotlenienie narządów oraz kończyn. Powyższe właściwości oleju goździkowego sprawiły, iż znalazł on zastosowanie w terapii powszechnie występującego wśród kobiet cellulitu. Jest on bowiem w stanie nie tylko pobudzać prawidłowe krążenie krwi, ale również działać rozgrzewająco, co sprzyja rozbijaniu podskórnej tkanki tłuszczowej. W celu zminimalizowania objawów „skórki pomarańczowej” należy wymieszać 5 kropel oleju goździkowego z 5 łyżkami oliwy z oliwek. Do przygotowanej mieszanki warto dodać 1 łyżkę cukru brązowego. Tak przygotowaną miksturą należy wykonywać dokładny masaż miejsc dotkniętych cellulitem. Po upływie około 5 minut należy spłukać oleje ze skóry przy pomocy chłodnej wody. Taki zabieg warto wykonywać minimum dwa razy w tygodniu. Warto przy tym pamiętać, że ogromne znaczenie dla zniesienia objawów cellulitu posiada również zdrowa dieta oraz systematyczna aktywność fizyczna.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania oleju goździkowego

Chociaż w większości przypadków odpowiednie dozowanie oleju goździkowego jest bezpieczne dla naszego zdrowia, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego stosowaniem. Po pierwsze: olej goździkowy nie jest wskazany dla kobiet w ciąży oraz matek karmiących piersią. Po drugie, nie należy rozprowadzać bezpośrednio na skórze nierozcieńczonego oleju goździkowego. Przed użyciem należy go rozcieńczyć lub wymieszać z innym olejem bazowym (np. oliwą z oliwek lub olejem lnianym). Warto również wiedzieć, że olej goździkowy może wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego też, przed właściwym zastosowaniem warto przeprowadzić test tolerancji skórnej. Natomiast w przypadku wystąpienia niepokojących objawów (takich jak: zaczerwienienie, świąd, obrzęk skóry, pieczenie lub pojawienie się wysypki) warto zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego alergologa.

Olej goździkowy – cena

Olej goździkowy sprzedawany jest w szklanej butelce o pojemności 30ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 15,00 – 25,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena oleju goździkowego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na skład produktu oraz kraj pochodzenia jego składników. Dodatkowo, należy wybierać ten olej goździkowy, który znajduje się w ciemnej szklanej butelce. Dzięki temu, na dłużej będzie on w stanie zachować swoje cenne właściwości zdrowotne i kosmetyczne.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju goździkowego

Pytanie 1: Gdzie kupić olej goździkowy? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych aptekach oraz salonach zielarskich. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób jesteśmy w stanie uzyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej, a ponadto zyskać gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak rozpoznać olej goździkowy? Olej wytwarzany z pąków drzewa goździkowego charakteryzuje się złotym kolorem i niepowtarzalnym aromatem, który na myśl przywodzi nam świąteczne chwile. Najczęściej sprzedawany jest on w szklanych butelkach o ciemnym zabarwieniu.

Pytanie 3: Jak przechowywać olej goździkowy? Produkt ten należy przechowywać w ciemnym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zaleca się, aby chronić go przed działaniem promieni słonecznych. W ten sposób na dłużej będziemy w stanie zachować jego niezwykłe właściwości lecznicze.

Pytanie 4: Czy można spożywać olej goździkowy? Olej z goździków przeznaczony jest wyłącznie do stosowania zewnętrznego. Pod żadnym pozorem nie można go spożywać. Dlatego też, najlepiej jest trzymać go z dala od dzieci.

Pytanie 5: Jak w prawidłowy sposób stosować olej z goździków? Niniejszy produkt nie może stosowany być bezpośrednio na skórę. Przed użyciem należy zawsze rozcieńczyć go z wodą lub olejem bazowym. Ponadto, przed zastosowaniem oleju goździkowego w celach pielęgnacyjnych, warto wcześniej wykonać test tolerancji skórnej.

 

 

Podsumowanie

Olej goździkowy to bez wątpienia wyjątkowy produkt. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym jest on w stanie wspomagać leczenie niektórych chorób skórnych, a za sprawą swojego niezwykłego aromatu, zapewniać nam skuteczne uczucie odprężenia. Warto jednak pamiętać, że produkt ten przeznaczony jest wyłącznie do użytku zewnętrznego.

Bibliografia

  1. Boonchird C., Flegel T.W.: In vitro antifungal activity of eugenol and vanillin against Candida albicans and Cryptococcus neoformans. Can. J. Microbiol. 1982, 28, 1235;
  2. Chaieb K., Hajlaoni H., Zantar T. i wsp.: The chemical composition and biological activity of clove essential oil, Eugenia caryophyllata ( Syzigium aromaticum L. Myrtaceae): A short review. Phytother. Res. 2007, 21, 501;
  3. Enzo A.P., Susan J.S.: Antibacterial activity of Australian plant extracts against methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA) and vancomycin-resistant enterococci (VRE). J. Basic Microbiol. 2002, 42, 444;
  4. Friedman M., Henika P.R., Mandrell R.E.: Bactericidal activities of plant essential oils and some of their isolated constituents against Campylobacter jejuni, Escherichia coli, Listeria monocytogenes, and Salmonella enterica. J. Food Prot. 2002, 65, 1545;
  5. Gulcin I., Gungor I., Beydemir S.S., i wsp.: Comparison of antioxidant activity of clove ( Eugenia caryophyllata Thumb.) buds and lavender ( Lavandula stoechas L.). Food Chem. 2004, 87, 393;
  6. Hussein G., Miyashiro H., Nakamura N. i wsp.: Inhibitory effects of Sudanese medical plant extracts on hepatitis C virus (HCV) protease. Phytother. Res. 2000, 14, 510;
  7. Kurokawa M., Hozumi T., Basnet P. i wsp.: Purification and characterization of eugeniin as an anti-herpesvirus compound from Geum japonicum and Syzygium aramaticum. J. Pharmacol. Exp. Ther. 1998, 284, 728;
  8. Murdoch D.A., Shah H.N.: Reclassification of Peptostreptococcus magnus (Prevot 1933), Holdeman and Moore 1972 as Finegoldia magna comb. nov. and Peptococcus micros (Prevot 1933) Smith 1957 as Micromonas micros comb. nov. Anaerobe 1999, 5, 555;
  9. Olsen I., Shah H.N.: Review and outcome of the Meetings held Manchester U.K., June 2000, by the Intarnational Committee on the Systematic of Prokaryotes Subcommittee on the Taxonomy of Gram-negative Anaerobe Rods. Anaerobe 2001, 7, 329;
  10. Smith-Palmer A., Steward J., Fyte L.: Antimicrobial properties of plant essential oils and essences against five important food-borne pathogens. Lett. Appl. Microbiol. 1998, 26, 118;
  11. Velluti C., Sanchis V., Ramos A.J. i wsp.: Impact of essential oil on growth rate, zearalenone and oleoxynivalenol production by Fusarium graminearum under different temperature and water activity condition in maize grain. J. Appl. Microbiol. 2004, 96, 716;
  12. Yoo C.B., Han K.T., Cho K.S. i wsp.: Eugenol isolated from the essential oil of Eugenia caryophyllata induces a reactive oxygen species-mediated apoptosis in HL-60 human promyelocytic leukemia cells. Cancer Lett. 2005, 225, 41;
  13. Zheng G.Q., Kenney P.M., Lam L.K.T.: Sesquiterpenes from clove ( Eugenia caryophyllata). J. Nat. Prid. 1992, 55, 999.


Olej goździkowy Zastosowanie

Olej goździkowy – zastosowanie w kosmetyce

Olej goździkowy znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Wykorzystywany jest on między innymi w produkcji perfum, jak również środków do pielęgnacji ciała. Znajdziemy go między innymi w składzie kremów, balsamów oraz olejków. Ponadto, może on być składnikiem maści leczniczych przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej.

Inne zastosowanie oleju goździkowego

Olej goździkowy wyróżnia się niepowtarzalnym zapachem. Dlatego też, znajduje zastosowanie w czasie zabiegów aromaterapii. Ponadto, jest on składnikiem mieszanek olejów przeznaczonych do masażu ciała oraz kąpieli odprężających. Rozcieńczony z dużą ilością wody, olej z goździków może posłużyć nam jako odświeżacz powietrza. Zdarza się, iż jest on również wykorzystywany podczas produkcji past do zębów oraz niektórych środków farmaceutycznych o działaniu przeciwbólowym.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.



Olej goździkowy Opinie o produkcie: Olej goździkowy 30ml VIVIO


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również