tydzień odporności

Ocet z kwiatów jaśminowca 250ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

7,99 zł

RABAT - 68%

24,99 zł

-68

30 dni na zwrot

Ocet z kwiatów jaśminowca Wartości odżywcze

woda, kwiaty jaśminowca (min. 40%), cukier


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Ocet z kwiatów jaśminowca Zastosowanie

Ze względu na swój wyjątkowy smak oraz zawartość cennych składników, w tym flawonoidów, ocet jaśminowy możemy wykorzystać w naszej kuchni na wiele różnych sposobów:

  • Po pierwsze: możemy dodać go do domowego pasztetu warzywnego, który doskonale komponuje się ze smakiem tostów z pieczywa pełnoziarnistego;
  • Po drugie: niewielkie jego ilości możemy dodawać do domowych koktajli warzywnych oraz zup;
  • Po trzecie: ocet z kwiatów jaśminowca świetnie sprawdzi się w formie sosu do sałatki pełnej świeżych warzyw;
  • Po czwarte: produkt ten możemy wykorzystać podczas przygotowywania zapraw na zimę;
  • Po piąte: ocet jaśminowy w połączeniu z ziołami idealnie sprawdzić się może podczas przygotowywania marynaty do mięs.


Ocet z kwiatów jaśminowca Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych octu z kwiatów jaśminowca marki VIVIO

Ocet często wykorzystywany jest podczas przygotowywania dań zdrowej kuchni. Do najpopularniejszych jego rodzajów zalicza się ocet jabłkowy, winny oraz balsamiczny. Warto jednak wiedzieć, że na rynku spożywczym dostępnych jest także wiele innych rodzajów niniejszego produktu, wśród nich na szczególną uwagę zasługuje ocet z kwiatów jaśminowca, odznaczający się lekko słodkawym smakiem i delikatnym kwiatowym aromatem. Co ciekawe, wprowadzenie octu z kwiatów jaśminowca do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. A co jeszcze warto wiedzieć na temat niezwykłych właściwości octu jaśminowego? I jak wykorzystać go w naszej codziennej kuchni? Odpowiedzi na te oraz inne pytania znajdziesz w dalszej części tekstu?

Gdzie kupić ocet z kwiatów jaśminowca?

Jak smakuje ocet z kwiatów jaśminowca?

Jak w prawidłowy sposób przechowywać ocet z kwiatów jaśminowca?

Czy ocet z jaśminowca może spożywany być przez dzieci?

Do czego można dodawać ocet z kwiatów jaśminowca?

  • Zastosowanie octu z kwiatów jaśminowca w codziennej kuchni;

  • Ocet z kwiatów jaśminowca – przepisy.

Czym jest i skąd pochodzi ocet z kwiatów jaśminowca?

Ocet z kwiatów jaśminowca to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który stworzony został z myślą o wszystkich miłośnikach wysublimowanych, lekko kwiatowych smaków i aromatów. Ocet ten wyprodukowany został w oparciu o prostą recepturę, na którą składają się wyselekcjonowane kwiaty jaśminowca (stanowiące minimum 40% składu), woda oraz cukier. Połączenie tych składników pozwoliło na osiągnięcie niespotykanego dotąd w kuchni smaku, w którym skrywają się liczne właściwości zdrowotne. Warto także wiedzieć, że za sprawą unikalnego połączenia, ocet z kwiatów jaśminowca doskonale komponuje się zarówno ze świeżymi warzywami, jak i daniami mięsnymi.

Kwiaty stanowiące podstawę niniejszego octu są owocami drzewa o nazwie jaśminowiec wonny, które często (ze względu na podobieństwo nazwy) mylone jest z jaśminem. Jaśminowiec jest gatunkiem krzewu należącego do rodziny hortensjowatych. Zazwyczaj rozwija się on w ciepłym klimacie. Dlatego też, w naturalnych warunkach możemy spotkać go na terenie Turcji, Włoch oraz Wysp Egejskich. Warto jednak wiedzieć, że jaśminowiec wonny na szeroką skalę uprawiany jest także na terenie Austrii, aż po Kaukaz. W niewielkich ilościach krzew ten możemy spotkać również na ziemiach naszego kraju. Jaśminowiec wonny w sprzyjających warunkach może osiągać wysokość nawet 3 metrów. Odznacza się on silnie rosnącymi, sztywnymi i wyprostowanymi pędami oraz przewieszającymi się starszymi gałęziami. Co ciekawe, najmłodsze pędy jaśminowca zwyczajnego szybko pozbywają się owłosienia, natomiast te starsze przyjmują czerwono-brunatną barwę, a ich korowina ulega złuszczeniu. Liście niniejszego krzewu są eliptyczne, zaostrzone na końcach i charakteryzują się drobnymi ząbkowaniami. W większości przypadków osiągają one długość od 4 do 8 centymetrów.

Najważniejszym elementem jaśminowca wonnego są jednak jego pachnące kwiaty. Pojawiają się one na gałęziach krzewu na przełomie maja i czerwca. Zwykle są dość duże i rosną obficie. Wyróżniają się biało-kremową barwą i złożone są z czterech nagich płatków korony, czterech działek kielicha oraz jednego słupka, na którym znajdują się liczne pręciki. Kwiaty jaśminowca osiągają zazwyczaj wielkość od 2,5 do 3,5 centymetrów. To właśnie z nich wytwarzany jest smaczny i pełen zdrowia ocet marki VIVIO. Warto wiedzieć, że ze względu na swoją niezwykłą urodę, jaśminowiec wonny najczęściej wykorzystywany jest jako roślina ozdobna. Dlatego też, niniejszy krzew często możemy spotkać w parkach oraz zielonych alejach. Co ciekawe, jego kwiaty na szeroką skalę wykorzystywane są także w dziedzinie ziołolecznictwa. Okazuje się bowiem, że zawierają one w swoim składzie zarówno cenne flawonoidy, jak i olejki eteryczne.

Ocet z kwiatów jaśminowca – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Dzięki zawartości flawonoidów oraz cennych olejków eterycznych, wprowadzenie octu z kwiatów jaśminowca do zrównoważonej diety, w połączeniu z aktywnym trybem życia, może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia. Najnowsze badania z dziedziny fitoterapii dowodzą, iż kwiaty jaśminowca mogą wywierać pozytywny wpływ na wiele istotnych funkcji naszego organizmu. Zawarte w nich flawonoidy przyczyniają się między innymi do zwalczania szkodliwego wpływu wolnych rodników na nasz organizm, a tym samym zmniejszenia ryzyka rozwoju chorób nowotworowych w przyszłości. Substancje te są także w stanie pozytywnie oddziaływać na układ sercowo-naczyniowy, poprzez usuwanie nadmiaru złego cholesterolu, a co za tym idzie ograniczenie ryzyka wystąpienia miażdżycy.

Niektóre doniesienia zwracają także uwagę na podobieństwo właściwości kwiatów jaśminowca do kwiatów lipy. Roślina ta jest bowiem w stanie wykazywać działanie uspakajające. Okazuje się, że aromat kwiatów zawartych w occie marki VIVIO, działa łagodząco na nasze nerwy, a odpowiednie stosowanie niniejszego produktu może przyczyniać się nawet do obniżania wartości ciśnienia krwi. Ponadto, ocet z kwiatów jaśminowca wykazuje działanie przeciwbakteryjne. W dziedzinie fitoterapii kwiaty jaśminowca wonnego niejednokrotnie wykorzystywane są podczas odkażania ran, a nawet leczenia niektórych odmian trądziku. Co ciekawe, ocet sporządzany na bazie kwiatów jaśminowca jest w stanie hamować rozwój bakterii ze szczepu e-coli.

W medycynie ludowej zarówno ocet z kwiatów jaśminowca, jak i napary sporządzane na ich bazie, niejednokrotnie stosowane są w terapii zaburzeń trawiennych, jak również stanów zapalnych gardła. Według pradawnych wierzeń, kwiaty te stanowiły także silny afrodyzjak. Nic w tym dziwnego, albowiem odznaczają się one niezwykle kuszącym aromatem.

W tym miejscu warto pamiętać, że ocet z kwiatów jaśminowca jest jedynie produktem spożywczym, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie octu jaśminowego w celach leczniczych, każdorazowo powinno konsultowane być z doświadczonym lekarzem lub zaufanym farmaceutą.

Jak powstaje ocet z kwiatów jaśminowca?

Receptura powstawania octów kwiatowych znana jest już od setek pokoleń. Ocet to bowiem nic innego, jak wodny roztwór kwasu octowego, powstający w wyniku fermentacji octowej alkoholu. Warto także wiedzieć, iż na drodze fermentacji ocet zyskuje ostrawy, lekko kwaśny aromat. Aby go przygotować, wystarczy wybrane kwiaty (np. kwiaty jaśminowca zwyczajnego) zalać roztworem ciepłej wody z cukrem, a następnie odstawić na minimum 7-14 dni. W tym czasie, niezwykle ważne jest, aby kilkukrotnie mieszać ocet w ciągu dnia, szczególnie wtedy, gdy mocno fermentuje.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania octu z kwiatów jaśminowca

W większości przypadków stosowanie odpowiednich ilości octu jaśminowego jest całkowicie bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego spożywaniem. Po pierwsze, stosowanie dużych ilości octu może doprowadzić do podrażnienia śluzówki przełyku oraz/lub żołądka. Dlatego też, jego stosowanie nie jest zalecane w przypadku osób, które zmagają się z chorobą wrzodową lub stanami zapalnymi w obrębie układu pokarmowego. Po drugie, ograniczenie ilości spożywania octu zalecane jest w przypadku kobiet znajdujących się w okresie ciąży, jak również matek karmiących piersią. Ponadto, kwiaty jaśminowca zwyczajnego mogą odpowiedzialne być za wywoływanie reakcji alergicznych. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać ocet jaśminowy do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast, w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu niniejszego produktu (np. nudności, bólu brzucha, zaczerwienienia skóry, wysypki, duszności), należy jak najszybciej zgłosić się na konsultacje do gabinetu lekarza pierwszego kontaktu lub alergologa.

Ocet z kwiatów jaśminowca – cena

Ocet z kwiatów jaśminowca sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych butelkach o pojemności 250 mililitrów. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 10,00 – 30,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena octu jaśminowego może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu trzeba zwrócić uwagę na skład produktu. Należy wybierać ten ocet, który zawiera w swoim składzie jedynie kwiaty jaśminowca, wodę oraz cukier. Dzięki temu zyskamy pewność, że wybrany przez nas produkt jest bezpieczny dla zdrowia.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące octu z kwiatów jaśminowca

Pytanie 1: Gdzie kupić ocet z kwiatów jaśminowca? Produkt ten dostępny jest w nielicznych marketach spożywczych. Niemniej jednak, warto poszukać go w renomowanych sklepach internetowych ze zdrową żywnością, jak również w stacjonarnych punktach sprzedaży marki VIVIO. Decydując się na zakup w takim miejscu, zyskujemy nie tylko gwarancję najwyższej jakości produktu, ale również dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej.

Pytanie 2: Jak smakuje ocet z kwiatów jaśminowca? Produkt ten odznacza się delikatnym, lekko słodkawym smakiem. Ponadto, wyróżnia go przyjemny, kwiatowy aromat, który jest w stanie złagodzić nasze nerwy.

Pytanie 3: Jak w prawidłowy sposób przechowywać ocet z kwiatów jaśminowca? Produkt ten należy przechowywać w zaciemnionym miejscu, w temperaturze pokojowej. Na przykład w szafce kuchennej lub w spiżarni. Ponadto, do przechowywania należy użyć szklanej, nieprzepuszczającej promieni słonecznych butelki. Dzięki temu zyskamy pewność, że ocet z kwiatów jaśminowca na długo będzie w stanie zachować swoje cenne walory smakowe oraz właściwości zdrowotne.

Pytanie 4: Czy ocet z jaśminowca może spożywany być przez dzieci? Produkt ten w odpowiednich ilościach może dodawany być do potraw przygotowywanych dla starszych dzieci. Natomiast, nie powinno stosować się go w diecie niemowlaków. Przed podaniem octu jaśminowego naszym dzieciom, należy upewnić się, iż nie zmagają się one z alergią na kwiaty jaśminowca wonnego.

Pytanie 5: Do czego można dodawać ocet z kwiatów jaśminowca? Produkt ten może dodawany być do licznych potraw zarówno kuchni mięsnej, jak i warzywnej. Co ciekawe, może on także stosowany być podczas sporządzania koktajli, których celem jest wsparcie procesów trawiennych.

 

 

Podsumowanie

Ocet z kwiatów jaśminowca to wyjątkowy produkt marki VIVIO, który odznacza się niepowtarzalnym aromatem. Włączenie go do zrównoważonej diety oraz aktywnego stylu życia może sprzyjać poprawie naszego zdrowia, jak również codziennego samopoczucia. Dlatego też, już dziś warto wypróbować ocet jaśminowy!

Bibliografia

  1. Braun NA, Kahlenberg B, Sim S i wsp. Jasminum flexile flower absolute from India – a detailed comparison with three other Jasmin absolute. Nat Prod Comm 2009; 4(9):1239-50;
  2. Elumalai S, Murugesan R, Chinnasamy N i wsp. Essentials oil analysis of FT-IR and GC-MS studiem of Jasminum grandiflorum, Jasminum sambac and Polianthus tuberose flowers. Biomed Pharmacol J 2010; 3(1):63-72;
  3. Hegnauer R. Chemotaxonomie der Pflanzen. Basel und Stuttgart: Birkhäser Verlag 1969; 5. 17. Lawrence BM. Progress in essential oils – Jasmine extracts. Perfumer Flavorist 1988; 13:69- 76;
  4. Ito Y, Sugimoto A, Kakude T i wsp. Identification of potent odorants in Chinese Jasmine green tea scented with flowers of Jasminum sambac. J Agric Food Chem 2002; 50(17):4878-84;
  5. Kyoko K, Naohiko I,Yuriko I i wsp. Sedative effects of the jasmine tea odor and (R)-(-) -linalool, on of its major odor components, on autonomic nerve activity and mood states. Eur J Appl Physiol 2005; 95:107-14;
  6. Lawrence BM. A preliminary report on the world production of some selected essential oils and countries. Perfum Flavorist 2009; 34:38-44;
  7. Muszyński J. Farmakognozja. PZWL, Warszawa, 1957; 243;
  8. Pawełczyk A, Zapruto L. Jasmine and their varieties in perfumery. Pol J Cosmetol 2011; 14(2):82-7;
  9. Paibon W, Yimnoi CA, Tembab N i wsp. Comparison and evaluation of volatile oils from three different extraction methods for some Thai fragrant flowers. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 150-6;
  10. Podbielkowski Z, Sudnik-Wójcikowska B. Słownik roślin użytkowych. PWRiL, Warszawa 2003; 161-2;
  11. Reverchon E, Delle Porta G. Supercritical CO2 fractionation of Jasmine concrete. J Supercrit Fluids 1995; 8:60-5;
  12. Witkiewicz Z. Podstawy chromatografii. Wyd Nauk-Techn, Warszawa 2005.



Ocet z kwiatów jaśminowca Opinie o produkcie: Ocet z kwiatów jaśminowca 250ml Vivio

Ocet z kwiatów jaśminowca przepisy / Ocet z kwiatów jaśminowca zastosowanie

Sałatka z nutą jaśminu

Sałatka z nutą jaśminu

Składniki:

- 1 główka świeżej sałaty masłowej;
- około 30 g kiełków rzodkiewki;
- 1 papryk żółta;
- 2 pomidory malinowe;
- 1 ogórek zielony;
- garść nasion słonecznika;
- łyżeczka octu jaśminowego;

Wykonanie:

Dokładnie opłucz liście sałaty, osusz je, a następnie porwij na mniejsze kawałki;
Paprykę żółtą pokrój w cienkie paski i dodaj je do sałaty;
Pomidory malinowe pokrój na 8 części i dodaj do pozostałych składników;
Ogórka zielonego dokładnie umyj, a następnie przekrój na pół i pokrój w cienkie słupki;
Do sałatki dodaj nasiona słonecznika oraz kiełki rzodkiewki, całość dopraw wybranym octem.

 


Koktajl owocowo-warzywny z nutą jaśminu

Koktajl owocowo-warzywny z nutą jaśminu

Składniki:

- 1 banan;
- Garść świeżych liści szpinaku;
- 1 pomarańcza;
- 1 łyżeczka miodu lipowego;
- ½ łyżeczki octu jaśminowego;
- 50 ml wody.

Sposób przygotowania:

Banana oraz pomarańczę obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do kielicha blendera;

Liście szpinaku dokładnie umyj, osusz, a następnie dodaj do składników w blenderze;

Do warzyw i owoców dodaj małą łyżeczkę octu oraz miodu;

Zmiksuj składniki na gładką masę. Jeśli koktajl będzie zbyt gęsty, dodaj do niego odrobinę wody.