Smalec Gęsi 320g - AGRO-TOP

PRODUCENTAGRO-TOP
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
1 pkt
POZOSTAŁE GRAMATURY300ml

12,99 zł

RABAT - 13%

14,99 zł

-13

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Smalec gęsi Opis

Smalec gęsi to naturalny tłuszcz drobiowy, bez sztucznych dodatków i konserwantów. Ma delikatny zapach i smak, a jego wszechstronne zastosowanie sprawia, że zyskuje coraz więcej zwolenników. Ze względu na odporność na wysokie temperatury, nie traci swoich cennych właściwości pod wpływem obróbki termicznej. Wykorzystasz go w swojej kuchni do smażenia, gotowania i pieczenia, a potrawy z jego dodatkiem nabiorą wspaniałego aromatu. Nadaje się również do stosowania zewnętrznego. Poznaj właściwości i zastosowanie gęsiego smalcu.

Co to jest smalec gęsi?

Smalec gęsi to produkt, który powstaje poprzez wytapianie gęsiego tłuszczu. Najlepszy do produkcji tego specyfiku jest tłuszcz sadełkowy. Powinien mieć delikatny jasnoszary kolor oraz neutralny zapach i smak. Gęsi smalec można stosować zarówno wewnętrznie jak i zewnętrznie. Ma półpłynną konsystencję i niską temperaturę topnienia (podobnie jak masło, około 25-40 stopni Celsjusza). Zawiera więcej wielonienasyconych i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, niż smalec wieprzowy. Smalec gęsi jest bardzo popularnym dodatkiem w kuchni francuskiej i żydowskiej. Od wieków stosuje się go do smażenia w kuchni koszernej. Stosowany był również jako środek konserwujący. Obkładano nim mięso, co przedłużało jego przydatność do spożycia. Smalec gęsi może być przechowywany nawet przez kilkanaście miesięcy w lodówce, nie tracąc przy tym swojego saku i aromatu. W medycynie ludowej przypisywano mu cenne właściwości lecznicze. W połączeniu z olejkiem rycynowym stosowano go do nacierania klatki piersiowej, kręgosłupa i stawów. Jego właściwości rozgrzewające były wykorzystywane również w leczeniu przeziębień. Zmieszany z ciepłym mlekiem i miodem miał łagodzić przebieg infekcji. Smalec gęsi stosowany był również na hemoroidy.

Gdzie kupić i jaka jest jego cena?

Mimo tego, że gęsina nie jest jeszcze zbyt popularna w naszym kraju, smalec z gęsi można bez problemu nabyć w dobrych sklepach ze zdrową żywnością, zwłaszcza znajdziemy go w ofertach sklepów internetowych. Za opakowanie 320 – gramowe, dobrej jakości smalcu musimy zapłacić kilkanaście złotych. Nie jest to wygórowana cena, biorąc pod uwagę wszechstronność zastosowania gęsiego smalcu i jego liczne właściwości prozdrowotne.

Jak zrobić smalec gęsi?

Smalec można przygotować w warunkach domowych, ale jest to proces czasochłonny. Potrzebna jest także znaczna ilość gęsiny. Z pieczonej, 6-kilogramowej gęsi otrzymamy około litra smalcu. Po upieczeniu gęsiny należy znać cały tłuszcz, który się wytopił. Dodać sól, pieprz, majeranek, jedną cebulę i dwa jabłka pokrojone w kostkę. Wszystko smażyć przez około 10-15 minut. Po ostudzeniu przechowywać w szklanym lub kamionkowym naczyniu w lodówce.

Smalec gęsi czy wieprzowy? Który lepszy?

Przyjmuje się, że smalce gęsi jest jednym z najzdrowszych tłuszczów. Należy jednak stosować go z umiarem. Ma podobne zastosowanie do smalcu wieprzowego. Używa się go do smażenia oraz jako dodatek do wielu dań. Może być również wykorzystywany do smarowania pieczywa. Smalec wieprzowy zawiera jednak dużą ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą sprzyjać powstawaniu chorób układu krążenia. W składzie gęsiego smalcu znajdziemy głównie kwasy oleinowe (te same, co występują w oliwie z oliwek). Niektórzy twierdzą również, że z uwagi na większą ruchliwość drobiu gęsie sadło jest o wiele zdrowsze i łatwiej przyswajalne, niż wieprzowe.

Co zawiera smalec gęsi i dlaczego jest zdrowy?

W gęsim sadle znajdziemy szereg cennych dla zdrowia witamin (A,E, witamin z grupy B) oraz składników mineralnych tj. fosfor, potas, cynk, żelazo, magnez). To także źródło aminokwasów egzogennych, które nie są wytwarzane przez nasz organizm. Smalec gęsi zawiera spore ilości białka (około 23%) oraz kwasów tłuszczowych w korzystnych dla zdrowia proporcjach (przeważają kwasy oleinowe, co sprawia, że zalecany jest do stosowania w diecie przeciwmiażdżycowej).

Właściwości gęsiego smalcu

W medycynie naturalnej gęsie sadło wykorzystywane jest w leczeniu wielu dolegliwości z uwagi na działanie rozgrzewające. Rozpuszczony w gorącym mleku z dodatkiem miodu ma działać pomocniczo w leczeniu przeziębień, łagodzić katar i kaszel. Stosuje się go również zewnętrznie do nacierania klatki piersiowej i pleców. Działa korzystnie w leczeniu bólu stawów i kręgosłupa. W formie kompresów stosowany jest w bólach reumatycznych.

 


Smalec gęsi Wartości odżywcze

skład: tłuszcz gęsi 100%

  • jadalny tłuszcz drobiowy
  • w 100% z gęsi mających dostęp do wolnego wybiegu
  • posiada delikatny zapach i smak oraz półpłynną konsystencję
  • przeznaczony do bezpośredniej konsumpcji (na zimno i na gorąco)
  • bez konserwantów

 

 


Smalec gęsi KCAL

Jest to produkt wysokokaloryczny dlatego też należy spożywać go z umiarem. 100 gram smalcu dostarcza prawie 900 kalorii. Nigdy jednak nie stosuje się go jednorazowo w tak dużych ilościach.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g:

wartość energetyczna: 3690 kJ/898 kcal

tłuszcz: 100 g

w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 26 g

węglowodany: 0 g

w tym cukry: 0 g

białko: 0 g

sól: 0 g


Smalec gęsi przepisy / Smalec gęsi zastosowanie

Rozgrzewająca maść na stawy

Rozgrzewająca maść na stawy

Smaleć gęsi wymieszaj z kilkmowa kroplami olejku rycynowego, lekko podgrzej.

Wcieraj w bolące stawy. Ulga powinna być bardzo szybka.


Kruche ciasteczka na gęsim smalcu

Kruche ciasteczka na gęsim smalcu

Składniki:

- 70g mąki owsianej (może być również gryczana lub jaglana)
- 2 łyżki smalcu gęsiego
- 1 łyżka masła orzechowego bez dodatków
- 1/3 szklanki przegotowanej, letniej wody
- 1/3 szklanki mleka
- 2 łyżki miodu
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- cynamon, laska wanilii

 Przygotowanie:

Mąkę wymieszać ze smalcem, masłem orzechowym i miodem, dodać letnią wodę.
Do jednolitej masy dolać mleko, wsypać proszek do pieczenia, cynamon, dodać ziarenka wanilii i dokładnie wymieszać.
Ciasteczka nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczać. Piec ok. 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza do zarumienienia


Smalec gęsi Zastosowanie

Gęsie sadło wykorzystasz przede wszystkim w swojej kuchni na wiele sposobów. Można smarować nim chleb, nadaje się do bezpośredniego spożycia bez wcześniejszej obróbki termicznej. Jest idealny do smażenia, gotowania i pieczenia z uwagi na neutralny smak i odporność na wysokie temperatury. Smalec gęsi może być również stosowany w wielu kuracjach medycyny ludowej, zwłaszcza jako środek wspomagający w leczeniu bólów reumatycznych oraz przeziębień. Znalazł również swoje zastosowanie w kosmetyce. Stosowany zewnętrznie wykazuje pozytywne działanie na kondycję naszej skóry. Zapewnia regenerację, intensywne nawilżenie naskórka, sprawia, że zmarszczki są mniej widoczne. Ma również działanie przeciwzapalne, więc może być stosowany na suchą i łuszczącą się skórę. Przed pierwszym zastosowanie należy wykonać próbę, aby sprawdzić, czy nie występuje reakcja uczuleniowa.

Przechowywać w temperaturze pokojowej. Chronić przed światłem słonecznym. Po otwarciu przechowywać w lodówce.



Smalec gęsi Opinie o produkcie: Smalec Gęsi 320g Agro-top


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również