info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
-38%Olej kokosowy rafinowany 900ml VIVIO
Olej kokosowy rafinowany 900ml VIVIO

Olej kokosowy rafinowany 900ml - VIVIO

15,99 zł9,99 zł
  duża dostępność

Produkt niedostępny


Olej kokosowy rafinowany Wartości odżywcze

Składniki:  Kokos (kopra, tj. twardy miąższ orzechów palmy kokosowej)

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Olej kokosowy rafinowany Zastosowanie

Do czego pasuje olej kokosowy rafinowany i jak wykorzystać go w naszej kuchni

Tłoczony na zimno oraz rafinowany olej kokosowy od wielu pokoleń stanowi niezastąpiony element kuchni orientalnej. Niemniej jednak, możemy go również wykorzystać podczas przygotowywania innych dań.

  • Po pierwsze: z pomocą rafinowanego oleju kokosowego możemy przygotować chrupiące nugetsy z kurczaka w panierce z wiórków kokosowych;
  • Po drugie: olej kokosowy możemy dodać do domowych sałatek owocowych lub pełnych witamin smoothie. Dzięki temu będziemy w stanie zwiększyć ich wartość odżywczą;
  • Po trzecie: z pomocą oleju kokosowego rafinowanego możemy upiec pyszne ciasteczka pełnoziarniste, a nawet aromatyczne pierniki.

Inne zastosowanie oleju kokosowego rafinowanego

Rafinowany olej kokosowy znajduje szerokie zastosowanie nie tylko w naszej kuchni, ale również w przemyśle kosmetycznym. Często wykorzystywany jest on podczas produkcji balsamów do ciała, odżywek do włosów, a nawet pomadek ochronnych do ust. Rafinowany olej kokosowy niejednokrotnie wykorzystywany jest również podczas wytwarzania świec zapachowych. Ponadto, olej kokosowy coraz częściej znajduje zastosowanie przy tworzeniu żywności przeznaczenia medycznego.


Olej kokosowy rafinowany Film


Olej kokosowy rafinowany KCAL

Olej kokosowy rafinowany (podobnie jak inne oleje roślinne oraz te pochodzenia zwierzęcego) stanowi doskonałe źródło energii. W zaledwie 100ml niniejszego produktu znajdziemy blisko 900 kalorii, co stanowi aż 45% referencyjnego zapotrzebowania kalorycznego dorosłego człowieka. Warto przy tym pamiętać, że energia ta pochodzi głównie z nasyconych (średniołańcuchowych) kwasów tłuszczowych. Dlatego też, należy spożywać maksymalnie 5-10g niniejszego produktu dziennie.


Olej kokosowy rafinowany Opis

Olej kokosowy rafinowany zyskał na popdivarności i cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem w gronie miłośników kuchni orientalnej, jak również osób, które szczególnie dbają o zdrowy wygląd swojej sylwetki. Pozyskiwany jest z owoców palmy kokosowej, charakteryzuje się nie tylko niecodziennym smakiem i delikatnym aromatem, ale również zawartością średniołańcuchowych kwasów tłuszczowych, o które trudno w innych produktach roślinnych. Okazuje się, iż wprowadzenie go do zrównoważonej diety może sprzyjać zwiększaniu efektywności procesu odchudzania. Rafinowany olej kokosowy to bez wątpienia cenny składnik w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy stosować go podczas smażenia, jak również wypieku ciast. Ponadto, warto pamiętać, że olej kokosowy wykazuje szereg właściwości kosmetycznych. Dlatego też, można stosować go w roli naturalnego kosmetyku przeznaczonego do pielęgnacji skóry oraz włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat oleju kokosowego rafinowanego?


 

Podsumowanie

Rafinowany olej kokosowy to bez wątpienia cenny składnik w naszej kuchni. Bez przeszkód możemy stosować go podczas smażenia, jak również wypieku ciast. Ponadto, warto pamiętać, że olej kokosowy wykazuje szereg właściwości kosmetycznych. Dlatego też, można stosować go w roli naturalnego kosmetyku przeznaczonego do pielęgnacji skóry oraz włosów.

Bibliografia

  1. A. Prior, F. Davidson, C. E. Salmond, and Z. Czochanska, Cholesterol, coconuts, and diet on Polynesian atolls: a natural experiment: the Pukapuka and Tokelau island studies, “The American Society for Clinical Nutrition” 1981, http://ajcn.nutrition.org/content/34/8/1552.short;
  2. Boateng L, Ansong R, Owusu WB i wsp. Coconut oil and palm oil’s role in nutrition, health and national development: a review. Ghana Med J 2016; 50(3):189-96;
  3. Cox, C., Mann, J., Sutherland, W., Chisholm, A., & Skeaff, M. (1995). Effects of coconut oil, butter, and safflower oil on lipids and lipoproteins in persons with moderately elevated cholesterol levels. Journal of lipid research, 36(8), 1787-1795;
  4. Eyres, L., Eyres, M. F., Chisholm, A., & Brown, R. C. (2016). Coconut oil consumption and cardiovascular risk factors in humans. Nutrition reviews, 74(4), 267-280;
  5. G. Nevin, T. Rajamohan, Influence of virgin coconut oil on blood coagulation factors, lipid levels and LDL oxidation in cholesterol fed Sprague–Dawley rats, Department of Biochemistry, University of Kerala, http://e-spenjournal.org.marlin-prod.literatumonline.com/article/S1751-4991(07)00043-1/abstract;
  6. Kłosiewicz-Latoszek L. (2017), Olej kokosowy a choroby sercowo-naczyniowe, Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej Instytutu Żywności i Żywienia https://ncez.pl/choroba-a-dieta/choroby-ukladu-krazenia/olej-kokosowy-a-choroby-sercowo-naczyniowe;
  7. Kai Ming Liau, Yeong Yeh Lee, Chee Keong Chen, Aida Hanum, G. Rasool, An Open-Label Pilot Study to Assess the Efficacy and Safety of Virgin Coconut Oil in Reducing Visceral Adiposity, “ISRN Pharmacol.” 2011 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3226242/;
  8. O. Ogbolu, A. A. Oni, O. A. Daini, A. P. Oloko, In vitro antimicrobial properties of coconut oil on Candida species in Ibadan, Nigeria, “Med. Food. 2007” nr 10 (2), s. 384-387 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17651080;
  9. Prasanth Kumar PK, Gopala Krishna AG. 2015. “Physicochemical characteristics of commercial coconut oils produced in India.” Grasas Aceites 66 (1): e062;
  10. Shijna Kappally et al. “Coconut oil – a review of potential applications”, Hygeia.J.D.Med.7 (2) October 2015; 34-41;
  11. Vijayakumar M, et al. “A randomized study of coconut oil versus sunflower oil on cardiovascular risk factors in patients with stable coronary heart disease”, Indian Heart J. (2015);
  12. Voon, P. T., Ng, T. K. W., Lee, V. K. M., & Nesaretnam, K. (2011). Diets high in palmitic acid (16: 0), lauric and myristic acids (12: 0+ 14: 0), or oleic acid (18: 1) do not alter postprandial or fasting plasma homocysteine and inflammatory markers in healthy Malaysian adults–. The American journal of clinical nutrition, 94(6), 1451-1457;
  13. Zielińska, A., & Nowak, I. (2014). Kwasy tłuszczowe w olejach roślinnych i ich znaczenie w kosmetyce. Chemik, 68(2), 103-110.
 

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAPolska (kraj pochodzenia surowca: Indonezja/Filipiny/Papua Nowa Gwinea)
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 199zł
Więcej informacji o tym produkcieDOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ