
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać.
PRODUCENT | VIVIO |
KRAJ POCHODZENIA | Polska |
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 50zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |
19,99 zł
Wartości odżywcze
Składniki: nasiona wiesiołka
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Zastosowanie
Można go dodawać do sałatek i zimnych sosów.
Film
Opis
Olejek nierafinowany
Olej z nasion wiesiołka jest cenny pod wieloma względami, dlatego znalazł zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Swoje drogocenne działanie zawdzięcza obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witaminy E, o działaniu antyoksydacyjnym, zwanej „witaminą młodości”. Wiesiołkiem nazywana jest grupa roślin zielonych, które porastają lasy, miejsca przy drogach i rzekach. Mają żółte kwiaty, a z ich nasion tłoczy się olej.
W porównaniu z innymi, pospolitymi olejami, jak np. słonecznikowym, czy sojowym, olej z wiesiołka cechuje się znacznie wyższym stopniem nienasycenia. Oznacza to, że charakteryzuje się większą zawartością kwasów tłuszczowych o wysokiej liczbie wiązań podwójnych. Naturalne, wysokonienasycone oleje wykazują szereg odżywczych i zdrowotnych właściwości. Wartość odżywcza oleju z nasion wiesiołka przewyższa pozostałe oleje.
Nienasycone kwasy tłuszczowe o specyficznym układzie wiązań podwójnych zalicza się do składników niezbędnych człowiekowi, zwłaszcza że sam ludzki organizm nie może ich produkować.
Naturalnym źródłem ważnego kwasu linolowego i γ-linolenowego są m.in. nasiona roślin wiesiołkowatych. Wiesiołek może zawierać od 7 do nawet 10% kwasu GLA przy równoczesnej wysokiej zawartości kwasu linolowego. Zawartość NNKT w oleju z niektórych odmian wiesiołka może sięgać nawet 80%. Są one bardzo dobrze przyswajalne.
FUNKCJE WITAMINY F
Mało znana dziś nazwa – witamina F – odnosi się do mieszaniny NNKT, które są niezbędnym uzupełnieniem diety. Niedobór NNKT u dorosłych działa niekorzystnie na przebieg miażdżycy, a zdarza się również, że jest jedną z jej przyczyn wywołaną zaburzeniami w transporcie cholesterolu.
Funkcje witaminy F:
- działa regenerująco na skórę
- wspiera układ immunologiczny
- hamuje reakcje organizmu na swoje antygeny
- wspiera układ krwionośny
- wspomaga gospodarkę lipidową
- chroni narządy wewnętrzne przed stłuszczeniem
- obniża poziom cholesterolu
- przedłuża trwałość erytrocytów
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, inne orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.