Olej neem 50ml - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAIndie
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł

8,99 zł

RABAT - 3%

9,26 zł

-3

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Opis

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych oleju z drzewa neem

Wraz ze wzrostem świadomości dotyczącej zdrowego stylu życia oraz znaczenia ochrony środowiska, coraz częściej sięgamy po naturalne metody pielęgnacji ciała. I chociaż olej z drzewa neem znany był w medycynie ajuwerdyjskiej już od wielu pokoleń, w Polsce produkt ten stosunkowo od niedawna cieszy się stale rosnącą popularnością. Okazuje się bowiem, że substancje zawarte w oleju, pochodzącym z nasion tego niezwykłego drzewa, są w stanie pozytywnie wpłynąć na funkcjonowanie organizmu człowieka, a przede wszystkim na poprawę kondycji jego skóry oraz włosów. A co jeszcze warto wiedzieć na temat cennych właściwości oleju neem? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu!

Gdzie kupić olej z drzewa neem?

Jak rozpoznać olej neem?

Czy można spożywać olej pochodzący z drzewa neem?

Jak przechowywać olej z drzewa neem?

Czy olej z drzewa neem zawiera alkohol?

  • Olej z drzewa neem – zastosowanie w kosmetyce;

  • Inne zastosowania oleju neem.

  • Olej neem na włosy – jak przygotować odżywczą maseczkę?

Skąd pochodzi i czym charakteryzuje się olej z drzewa neem?

Olej z drzewa neem to nierafinowany olej roślinny, który wytwarzany jest z nasion Miodli Indyjskiej (znanej również jako Azadirachta Indica). Drzewo to zaliczane jest do rodziny miodlowatych i w naturalnych warunkach wstępuje na terenie Indii oraz państw zlokalizowanych w strefie podzwrotnikowej. Miodla Indyjska osiąga zazwyczaj wysokość od 20m do nawet 40m. Jej liście są wiecznie zielone o szerokości około 15-20 centymetrów. Korona niniejszego drzewa zwykle zwieńczona jest niewielkimi białymi kwiatami o przyjemnym zapachu. Co ciekawe, Miodla znana jest ze swojej niezwykłej odporności na suszę. Ponadto, jest ona w stanie rozwijać się w temperaturze poniżej 5oC. Dlatego też, niejednokrotnie możemy spotkać ją na terenach pustynnych.

Niniejsze drzewo wykorzystywane było w kulturze indyjskiej już tysiące lat temu. Dlatego też, olej z niego pozyskiwany zajmuje ważne miejsce w medycynie ajuwerdyjskiej. Warto wiedzieć, że do produkcji cennych środków leczniczych wykorzystywane są nie tylko wartościowe nasiona Miodli, ale również jej gałęzie, liście, owoce, kwiaty, korzenie, a nawet kora. Okazuje się bowiem, że są one źródłem azadyrachtyny – związku o silnych właściwościach antybakteryjnych, przeciwgrzybicznych, przeciwpasożytniczych oraz przeciwzapalnych.

Jak się okazuje, Miodla Indyjska jest nie tylko ważnym składnikiem medycyny ludowej na terenie Indii, ale również istotnym elementem tamtejszej religii. Warto wiedzieć, że kwiaty niniejszego drzewa są częścią świątecznych posiłków, jak również wykorzystywane są podczas religijnych obrządków i rytuałów.

Cenny olej neem, wytwarzany na drodze zimnego tłoczenia, charakteryzuje się jasno-brązową lub ciemno-brązową barwą. Jego kolor uzależniony jest przede wszystkim od sposobu przetwarzania i czasu przechowywania. Niniejszy produkt posiada gorzkawy smak oraz ostry (czasem nieprzyjemny) aromat. Co ciekawe, zawiera on w sobie nie tylko niezbędne kwasy tłuszczowe (w tym kwas linolowy oraz kwas oleinowy), ale również sporą dawkę witaminy E (uznawanej za źródło młodości).

Olej z drzewa neem – właściwości kosmetyczne i wpływ na samopoczucie człowieka

Olej neem znany jest przede wszystkim ze swoich licznych właściwości kosmetycznych. Na szeroką skalę wykorzystywany jest on w zabiegach pielęgnacji włosów i skóry głowy. Okazuje się bowiem, że w wielu aspektach przypomina olej rycynowy, który cieszy się ogromnym uznaniem w gronie kosmetologów i trychologów. Ponadto, olej pozyskiwany z nasion Miodli Indyjskiej uznawany jest za cenny środek leczniczy, wspierający walkę z problemem łupieżu. Wpływa on między innymi na utrzymanie odpowiedniego poziomu pH skóry głowy. Liczne obserwacje wskazują, iż regularne stosowanie oleju neem przyczynia się również do zmniejszenia zjawiska wypadania włosów, ponieważ zapewnia on ich wzmocnienie, aż od samych cebulek. Co ciekawe, niniejszy produkt znalazł również zastosowanie w leczeniu wszawicy. Wszystko to za sprawą jego właściwości antyseptycznych. Warto również podkreślić, że w odróżnieniu od licznych środków chemicznych zalecanych w przebiegu wszawicy, olej neem w większości przypadków nie podrażnia skóry głowy. W świetle niektórych doniesień, niniejszy preparat jest w stanie przyczynić się do przyspieszania procesu wzrostu włosa. Ponadto, wpływa on na regenerację zniszczonych końcówek oraz głębokie nawilżenie zniszczonych już włosów.

Olej neem wykazuje pozytywny wpływ nie tylko na włosy, ale również skórę człowieka. Okazuje się, że jest on w stanie skutecznie przeciwdziałać procesom starzenia się, jak również chronić naszą cerę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Zawarte w niniejszej roślinie karetonoidy, uznawane są za silne przeciwutleniacze, które skutecznie łagodzą wpływ stresu oksydacyjnego na naszą skórę. Dodatkowo, są one odpowiedzialne za przyspieszenie procesu opalania skóry oraz poprawę jej kolorytu. Co ciekawe, dzięki sporej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, olej z drzewa neem skutecznie nawilża skórę, a ponadto poprawia jej elastyczność.

Warto wiedzieć, że powyższy produkt znajduje zastosowanie w dziedzinie dermatologii. Eksperci z zakresu fitoterapii twierdzą, iż może on istotnie wpływać na łagodzenie przebiegu grzybicy paznokci. Badania naukowe potwierdziły, iż olej pozyskiwany z drzewa neem skutecznie usuwa aż 14 różnych kultur grzybów. W ostatnich latach olej neem znalazł również zastosowanie w weterynarii. Niejednokrotnie wykorzystywany jest on podczas odstraszania kleszczy i pcheł u zwierząt. Dodatkowo, stanowi on ważny element pielęgnacji sierści.

Olej neem a trądzik

Olej z drzewa neem w ostatnich latach coraz częściej wykorzystywany jest w pielęgnacji skóry trądzikowej. Okazuje się, że jego właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne w pozytywny sposób mogą wpływać na oczyszczanie cery i łagodzenie stanów zapalnych. Co ciekawe, w składzie niniejszego olejku znajdziemy również aspirynę, która działa bakteriobójczo na drobnoustroje wywołujące trądzik. Ważną informację stanowi również fakt, iż olej neem skutecznie zmniejsza zaczerwienienia w obrębie zmian, a także obniża ryzyko powstawania widocznych blizn. Mimo faktu, iż olej z drzewa neem pozytywnie wpływa na łagodzenie objawów trądziku, należy pamiętać, że nie powinniśmy stosować go zamiast środków zaleconych przez specjalistę. Warto również wiedzieć, że stosowanie niniejszego olejku w celach leczniczych każdorazowo powinno konsultowane być z dermatologiem lub doświadczonym farmaceutą.

Przeciwwskazania dotyczące stosowania oleju z drzewa neem

W większości przypadków, stosowanie oleju neem jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jego używaniem. Po pierwsze, stosowanie niniejszej substancji nie jest wskazane w przypadku kobiet w ciąży, jak również matek karmiących piersią i najmłodszych dzieci. Po drugie, olej z drzewa neem może wywoływać reakcję alergiczną. Dlatego też, zaleca się, aby przed jego zastosowaniem wykonać na skórze próbę. Ważną informację stanowi fakt, że olej neem stosowany w wysokim stężeniu może wywoływać podrażnienie skóry. W związku z tym, zaleca się jego rozcieńczanie z innymi olejami roślinnymi (na przykład olejem kokosowym) lub produktami kosmetycznymi (na przykład szamponem, balsamem do ciała). Olej należy rozprowadzać w proporcjach 1g oleju neem na 100g wybranego produktu kosmetycznego lub innego oleju roślinnego.

Jeśli po 24 godzinach od wykonania próby alergicznej nie wystąpią żadne objawy niepożądane, można rozpocząć stosowanie oleju neem w wybrany przez siebie sposób.

Olej z drzewa neem – cena

Olej neem sprzedawany jest zazwyczaj w ciemnych, szklanych butelkach o pojemności 50ml. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 9,00 – 15,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena oleju z drzewa neem może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas olej jest tłoczony na zimno oraz na to, z jakiego kraju pochodzi.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące oleju z drzewa neem

Pytanie 1: Gdzie kupić olej z drzewa neem? Olej neem możemy kupić w niektórych aptekach oraz drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać niniejszego produktu w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. W ten sposób zyskamy nie tylko możliwość zakupu w atrakcyjnej ofercie cenowej, ale również gwarancję najwyższej jakości produktu.

Pytanie 2: Jak rozpoznać olej neem? Olej neem jest cieczą o brązowym lub lekko zielonkawym zabarwieniu. Posiada on niezwykle charakterystyczny, nieco ostrawy zapach. Niniejsza ciecz nie rozpuszcza się w wodzie. Warto wiedzieć, że olejek pozyskiwany z drzewa neem sprzedawany jest zazwyczaj w ciemnych, szklanych butelkach. Dzięki temu, jest on w stanie zachować zestaw cennych dla naszego zdrowia oraz urody składników odżywczych.

Pytanie 3: Czy można spożywać olej pochodzący z drzewa neem? OLEJ NEEM PRZEZNACZONY JEST WYŁĄCZNIE DO UŻYTKU ZEWNĘTRZNEGO. Oznacza to, że pod żadnym pozorem nie możemy go spożywać. Dlatego też, należy przechowywać niniejszy produkt szczelnie zamknięty oraz z dala od dzieci.

Pytanie 4: Jak przechowywać olej z drzewa neem? Niniejszy produkt należy przechowywać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Zaleca się, aby nie narażać go na działanie promieni słonecznych. Co ważne, produkt ten należy trzymać z dala od najmłodszych dzieci.

Pytanie 5: Czy olej z drzewa neem zawiera alkohol? Olej neem pozyskiwany jest z nasion Miodli Indyjskiej na drodze zimnego tłoczenia. Dlatego też, nie znajdziemy w jego składzie alkoholu, a jedynie zestaw, cennych dla zdrowia naszej skóry oraz włosów, składników odżywczych, witamin i minerałów. Warto również wiedzieć, że produkt ten jest również wolny od parabenów i szkodliwych pestycydów.

 

 

Podsumowanie

Olej neem od wielu pokoleń zajmuje ważne miejsce w medycynie naturalnej. Składniki w nim zawarte pozytywnie wpływają zarówno na kondycję naszej skóry, jak i włosów. Odpowiednie stosowanie niniejszego produktu odpowiada za wsparcie leczenia licznych zaburzeń dermatologicznych, jak również opóźnienie procesów starzenia się skóry.

Bibliografia

  1. Agbo B.E., Nta A.I., Ajaba M.O.: Bio-pesticidal Properties of Neem (Azadirachta indica). Adv. Tr. Agr. Sc. 2019, 1, 17–26;
  2. Bhargava A.K., Lal J., Vanamayya P.R., Kumar P.N.: Experimental evaluation of a few indigenous drugs as promoter of wound healing. Vide. Index. Vet. 1991, 059–000005;
  3. Brahmachari G.: Neem-an omnipotent plant: a retrospection. Chembiochem. 2004, 5, 408–421;
  4. Ciesielska J., Malusà E., Sas Paszt L.: Środki ochrony roślin stosowane w rolnictwie ekologicznym. Rozdział. Azadirachtyna (Azadirachta indica – miodla indyjska) 2011, 1, 5–7;
  5. Das S.S., Bhatia B.B.: Comparative therapeutic evaluation of Ectozee aerosol spray and Betnovate-N against mite causing canine dermatitis. Ind. J. Indig. Med. 1993, 10, 9–10;
  6. Dua, Virendra K., Akhilesh C. Pandey, Kamaraju Raghavendra, Ashish Gupta, Trilochan Sharma, and Aditya P. Dash. “Larvicidal activity of neem oil (Azadirachta indica) formulation against mosquitoes.” Malaria journal 8, no. 1 (2009): 1;
  7. Govindachari T.R.: Chemical and biological investigations on Azadirachta indica (the neem tree). Cur. Sci. 1992, 63, 117–122;
  8. Hossain M.A., Al-Toubi W.A.S., Weli A.M., Al-Riyami Q.A., Al-Sabahi J.N.: Identfction and characterization of chemical compounds in different crude extracts from leaves of Omani neem. J. Taibah Univ. Sci. 2013, 7, 181–188;
  9. Kapoor, Shweta, and Swarnlata Saraf. “Topical herbal therapies an alternative and complementary choice to combat acne.” Research journal of Medicinal plant 5, no. 6 (2011): 650-669;
  10. Kimura Y., Sumiyoshi M., Samukawa K.I., Satake N., Sakanaka.: Facili tating action of asiaticoside at low doses on burn wound repair and its mechanism. Eur. J. Pharmacol. 2008, 584, 415–423;
  11. Orhan I.E.: Centella asiatica (L.) Urban: From Traditional Medicine to Modern Medicine with Neuroprotective Potential. Evid. Based. Complement. Alternat. Med. 2012, 1–8;
  12. Saini S., Dhiman A., Nanda S.: Traditional indian medicinal plants with potential wound healing activity: a review. Int. J. Pharm. Sci. Res. 2016, 7, 1809–1819;
  13. Sharma, S. K., V. K. Dua, and V. P. Sharma. “Field studies on the mosquito repellent action of neem oil.” The Southeast Asian journal of tropical medicine and public health 26, no. 1 (1995): 180-182;
  14. Vijaylakshmi K., Radha K.S.: Vandana S. Neem-a user’s manual. Research Foundation for Science, Technology and Natural Resource Policy, New Delhi, India. 1995.


Wartości odżywcze

Azadirachta Indica Seed Oil


przepisy /zastosowanie

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

Odżywcza maseczka na włosy z olejem neem

W celu przygotowania odżywczej maseczki należy przygotować:

- 2 łyżki ulubionej odżywki do włosów;
- 1 kroplę oleju neem;
- 1 łyżkę oleju kokosowego.

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a następnie nanieś je na wilgotne włosy. Trzymaj maseczkę na głowie przez około 5-10 minut, a następnie spłucz ją obfitą ilością chłodnej wody. Pamiętaj jednak, aby 24 godziny przed zastosowaniem powyższej maski, upewnić się, że nie zmagasz się z uczuleniem na składniki zawarte w oleju z drzewa neem.


Zastosowanie

Olej z drzewa neem – zastosowanie w kosmetyce

Olej neem znajduje szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Często jest on składnikiem naturalnych kosmetyków. Znajdziemy go między innymi w szamponach oraz odżywkach do pielęgnacji włosów, jak również w balsamach do ciała. Co ciekawe, olej ten wykorzystywany jest również podczas zabiegów aromaterapii oraz masażu ciała.

Inne zastosowania oleju neem

Olej z drzewa neem na szeroką skalę wykorzystywany jest nie tylko podczas produkcji kosmetyków do pielęgnacji włosów i skóry. Okazuje się, iż znajduje on zastosowanie również podczas produkcji leków. Znajdziemy go między innymi w naturalnych medykamentach, które na stałe zapisały się w kulturze indyjskiej, jak również we współczesnych środkach leczniczych, podawanych między innymi w przebiegu cukrzycy oraz zapalenia stawów.

Co ciekawe, olej neem jest również składnikiem środków bakteriobójczych oraz kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji sierści zwierząt. Warto również wiedzieć, że produkt wytwarzany z nasion Miodli indyjskiej skutecznie odstrasza owady oraz insekty.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Film


Opinie o produkcie: Olej neem 50ml