Olej z pestek winogron – czy warto stosować? Zobacz przepis!
Olej z pestek winogron posiada delikatnie zielonkawy kolor, a w zapachu wyczuwalna jest nuta orzechów i winogrona. Czy warto go stosować?
Dziś winorośl uprawiana jest głównie w Europie, ale roślina ta znana była już 6000 tysięcy lat p.n.e. w Egipcie, Syrii i Palestynie. Uznaje się ją za jedną z najstarszych roślin, jakie uprawiał człowiek. Owoce winorośli wykorzystywane są do bezpośredniego spożycia lub do produkcji soków i win. Jednak na uwagę zasługują także pestki winogron i wytwarzany z nich olej.
Pestki winogron – bioaktywny skarb
Pestki winogron są źródłem wielu związków o korzystnym dla człowieka działaniu m.in. antyoksydantów. Pestki, z których produkowany jest olej oraz ekstrakty zawierają białka, lipidy, polifenole oraz węglowodany. Jakie właściwości wykazuje tak bogaty skład?
- katechiny są związkami, które działają przeciwmiażdżycowo i antyoksydacyjnie
- antocyjany to grupa barwników roślinnych, rozpuszczalnych w wodzie, które posiadają właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające (dieta bogata w antocyjany jest ważna w profilaktyce chorób układu krążenia, a nawet nowotworów)
- proantycyjanidy wpływają ochronnie na naczynia krwionośne, działają antyoksydacyjnie i osłonowo w stosunku do witaminy C i E
- resweratrol – oddziałuje korzystnie na układ krążenia, gdyż posiada właściwości przeciwpłytkowe i antyoksydacyjne

Olej z pestek winogron
Olej z pestek winogron w większości składa się z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym cennego kwasu linolowego i oleinowego. Kwasy te są ważne w profilaktyce miażdżycy, ponieważ pomagają wyregulować poziom cholesterolu. Olej nie poddany procesowi rafinacji jest bogaty w związki polifenolowe oraz tokoferole. Jego temperatura dymienia sięga 230 stopni, a więc jest wysoka.
Olej z pestek winogron to zasób witaminy E – ważnego antyoksydanta, który rozpuszcza się w lipidach i korzystnie wpływa m.in. na wygląd skóry.
Jak go zastosować?
Pozyskiwany z pestek winogronowych olej jest doceniany za swój neutralny smak. Można dodawać go do marynat, sosów czy sałatek. Nadaje się również do smażenia i pieczenia.
Przepis na sałatkę z mango i olejem z pestek winogron
Składniki:
- mieszanka mix sałat
- 1/2 awokado
- 1/2 mango
- 1/2 opakowania serka twarogowego
- 10 połówek orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju z pestek winogron