
- Wartości odżywcze
Składniki: olej z pestek winogron
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, gorczycę, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.
- Zastosowanie
Nadaje się wyśmienicie do sałatek, do smażenia, pieczenia i gotowania. Jego podstawową zaletą jest nieporównywalna z żadnym innym olejem właściwość zachowywania naturalnego smaku składników potraw - usmażone na oleju z pestek winogron nie przejdą obcym aromatem, nie zmienią swoich właściwości smakowych i zapachowych, a przede wszystkim nie będą miały tłustego posmaku.
- Opis produktu
Olejek rafinowany
O tym, jak wielkie dobrodziejstwo tkwi w niepozornych pestkach winogron i produkowanym z nich oleju wiadomo było już w starożytności. Dla osób dbających o swoje zdrowie, olej z pestek winogron powinien być prawdziwym odkryciem. Pestki winogron, z których jest tłoczony, to naturalne kapsułki zdrowia.
Olej z pestek winogron spośród wszystkich znanych tłuszczów zawiera najwięcej kwasu linolowego i jest produktem całkowicie naturalnym. Ma jasnozielony kolor, bardzo łagodny smak, a przy tym jest niemal bezwonny - co może być zaletą dla osób nie przepadających za intensywnym smakiem innych tłuszczów roślinnych. Doskonale podkreśla smak potraw.
Olej z pestek winogron, z uwagi na swój bogaty skład, stanowi doskonały produkt do wykorzystania w celach kulinarnych i do uzupełnienia codziennej diety. Winogrona uzupełniały jadłospis ludzi już 6 tysięcy lat temu i szybko rozprzestrzeniły się do Europy i Ameryki.
Pierwsze kroki w kierunku produkcji oleju z pestek winogron na szerszą skalę poczyniono we Włoszech i Francji na przestrzeni XVIII i XIX w.
WŁAŚCIWOŚCI OLEJU Z PESTEK WINOGRON
- jest bogaty w kwasy tłuszczowe – linolowy, oleinowy, palmitynowy i stearynowy
- wielonienasycone kwasy tłuszczowe stanowią ok. 70% jego składu
- jest źródłem witaminy E oraz innych antyoksydantów, które usuwają wolne rodniki
- kwas linolowy w nim zawarty posiada właściwości obniżające poziom cholesterolu
PRODUCENT | VIVIO |
---|---|
WEGETARIAŃSKI | |
WEGAŃSKI | |
DARMOWA DOSTAWA | od 299zł |
PUNKTY ZA ZAKUP sprawdź szczegóły | 1 pkt |