info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Oleje w sprayu

Smażenie to jeden z popularnych sposobów przygotowywania potraw. Dlatego w każdej kuchni znajduje się płynny tłuszcz, na którym można usmażyć różne potrawy. Bardzo wygodną opcją dozowania tłuszczu jest jednak atomizer. Oleje w sprayu stały się nowym hitem, dzięki wygodzie użytkowania i swojej niskokaloryczności.

Oleje w sprayu

Oleje w sprayu to po prostu olej umieszczony w atomizerze ze sprayerem. Jest to taki sam olej, jak ten kupowany w butelkach, ale o mniejszej kaloryczności. W spray można znaleźć tradycyjne oleje, ale też oliwę z oliwek, kokos czy canola oil. Sposób dozowania za pośrednictwem atomizera jest bardzo wygodny i pozwala na dokładne spryskanie patelni czy blachy do pieczenia, a jednocześnie nie uwalnia za dużo produktu, a więc smażone lub pieczone potrawy nie są zbyt tłuste. Używają oleju w sprayu mamy pełną kontrolę nad dozownikiem. Możemy delikatnie prysnąć na ulubioną sałatkę oliwą z oliwek i nigdy nie będzie ona „zalana oliwą”. Takie podanie oleju jest też niskokaloryczne, ponieważ większość olejów w sprayu ma jedynie kilka kalorii w porcji. A zatem można nie tylko dokładnie dozować potrzebny tłuszcz, ale również dzięki temu lepiej kontrolować kaloryczność potraw.

Olej w sprayu zastosowanie

Używanie oleju w sprayu jest bardzo proste i praktyczne. Warto jednak wiedzieć, że olej w sprayu zastosowanie może mieć szersze niż tylko spryskanie patelni przed smażeniem. W formie spray dostępna jest choćby oliwa z oliwek, na której można smażyć nawet w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Inne oleje również nadają się do smażenia w wysokiej temperaturze, pieczenia czy podawania na zimno jako element dressingu. Olej można wykorzystać w wielu kulinarnych przepisach. Wystarczy go rozpylić na wok, patelnie czy blachę do pieczenia. Można też go dodać do ciasta pryskając na nie, albo do sałatki skrapiając ją w ten sposób. Olej w tej formie można stosować zarówno do potraw wytrawnych, jak i słodyczy. Świetnie sprawdzi się do usmażenia steku, ale i zrobimy na nim pyszne słodkie racuchy czy naleśniki.