Olej lniany zimnotłoczony 500ml

Olej lniany zimnotłoczony 500ml
Produkt niedostępny
Olej lniany zimnotłoczony - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Polska | BELLIS PHARMA |
Olej lniany zimnotłoczony - Zastosowanie
Olej lniany posiada tradycyjne zastosowanie w kuchni. Ma też szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej, gdzie przypisuje mu się pozytywne oddziaływanie na w przypadku chorób układu krążenia, przy nadciśnieniu, chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, przy przewlekłych stanach zapalnych jelit i przewodu pokarmowego.
W medycynie niekonwencjonalnej olej lniany jest stosowany przy przewlekłych zaparciach, zewnętrznie w przypadku chorób skórnych i naskórka, podczas gojenia ran, odleżyn i czyraków. Uważany jest za pomocny w poprawie kondycji i ogólnego stanu organizmu.
Olej lniany zimnotłoczony - Opis produktu
Olej lniany jest wyciskany z nasion lnu. Był znany i stosowany już w czasach starożytnych przez Greków i Rzymian. Hipokrates zalecał stosowanie oleju lnianego w przypadku bólów brzucha i zapalenia błon śluzowych. Uważał, że dodanie do diety produktów z lnu działa dobroczynnie w przypadku takich dolegliwości.
Działanie lnu na organizm człowieka
Najnowsze badania potwierdzają pozytywne oddziaływanie lnu na organizm człowieka. Zgodnie z informacjami, jakie przedstawia Polska Izba Lnu i Konopii, olej lniany zawiera cenne kwasy tłuszczowe, które mają zastosowanie profilaktyczne w przypadku chorób serca, w stanach zapalnych i niedoborach hormonalnych. Zawiera substancje, których organizm człowieka nie wytwarza w naturalny sposób. Zawiera też ligniny, wspomagające organizm w walce z infekcjami bakteryjnymi i wirusowymi.
Czym charakteryzuje się olej lniany zimnotłoczony Bellis?
Jest to produkt dostępny w aptekach i dobrych sklepach internetowych. Stanowi dodatek do diety i wzbogaca ją. Jest tłoczony na zimno, co pozwala na zachowanie wartości naturlnie występujących w ziarnach lnu.
Len w ok. 45% składa się z tłuszczu, w tym głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Z ich udziałem ciele człowieka dochodzi do obniżenia poziomu tzw. "złego" cholesterolu – LDL i podwyższenia dawki tzw. "dobrego" cholesterolu – HDL. Dzięki zmianie takich proporcji możliwe jest ograniczenie ryzyka chorób związanych z układem krążenia.