Olej kokosowy w 3 kulinarnych odsłonach – sprawdź przepis!
Olej kokosowy to inaczej masło albo tłuszcz kokosowy. Należy do grupy olejów roślinnych i powstaje w wyniku tłoczenia miąższu orzechów palmy kokosowej. Jest uniwersalnym produktem w kuchni – można dodawać go do dań wytrawnych, mięsnych, rybnych, warzywnych oraz ciast, deserów, makaronów i ryżu. świetnie uzupełni smaki dań wegańskich i wegetariańskich. Urzeka przyjemnym, delikatnym, kokosowym zapachem…Wypróbuj przepis z dodatkiem oleju kokosowego – zrób obiad albo deser!
Ciasteczka z olejem kokosowym
Składniki:
- 100 g bio oleju kokosowego ViVio
- 1/2szklanki ksylitolu ViVio
- 1/2 szklanki BIO mąki orkiszowej typ 700 ViVio
- 11/2 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki rodzynek ViVio
- 1 łyżka świeżo zmielonego siemienia lnianego + 2 łyżki letniej wody
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 3/4 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej ViVio
Przygotowanie:
Olej kokosowy ucieramy z ksylitolem, następnie dodajemy spęczniałe w wodzie siemię lniane i miksujemy na gładką masę. Dosypujemy mąkę, cynamon, imbir, sól i sodę, całość miksujemy. Na koniec dodajemy płatki owsiane oraz rodzynki. Zagniatamy ciasto, formując z niego kulę. Odstawiamy całość do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Następnie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i z ciasta formujemy ciasteczka wielkości orzecha włoskiego. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 10 minut.
Zupa marchewkowa z olejem kokosowym
Składniki:
- 2 kg marchewek
- 2 cebule
- sok z 2 pomarańczy
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- 3 łyżki BIO oleju kokosowego ViVio
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 litr bulionu warzywnego
- garść świeżej kolendry
- sól himalajska
- świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
Olej kokosowy rozgrzewamy w garnku, wsypujemy drobno pokrojoną cebulę i podsmażamy do uzyskania złotego koloru. Następnie wlewamy bulion i sok wyciśnięty z pomarańczy. Dodajemy pokrojoną marchew, imbir i gałkę muszkatołową. Gotujemy przez około pół godziny do miękkości. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec całość miksujemy blenderem na gładki krem. Tuż przed podaniem przyprawiamy gałązkami świeżej kolendry.
Sos do warzyw z kokosowym akcentem
Składniki:
- 3 łyżki BIO oleju kokosowego ViVio
- 5 łyżek mąki kokosowej ViVio
- 1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
- szczypta soli do smaku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Olej kokosowy roztapiamy w rondelku, dodajemy mąkę kokosową i mieszamy. Następnie wlewamy bulion warzywny. Całość gotujemy na małym ogniu, aż do momentu wrzenia. Ciągle mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na samym końcu dodajemy olej sezamowy i szczyptę soli. Sos nadaje się do gotowanych na parze warzyw np. kalafiora lub brokułów.
Produkty potrzebne do przygotowania powyższych dań dostępne są w sklepie.
(przepisy inspirowane: 10 przepisów na wykorzystanie oleju kokosowego w kuchni, Dzieci są ważne)