Niepieczona szarlotka z kruszonką
Puszysta, delikatna i wilgotna szarlotka. Cóż więcej oczekiwać od dobrego jabłecznika? ViVio poleca przepis, a większość produktów znajdziesz w naszym sklepie „Coś dla zdrowia”. Smacznego! 🙂
Składniki:
Spód:
- 1 szklanka orzechów laskowych
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- ½ szklanki posiekanych suszonych daktyli
- łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki olej kokosowego Virgin
Nadzienie:
- 5 dużych jabłek
- sok z 1 cytryny
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- 2 łyżki cynamonu
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- 2 łyżki miodu
Wierzch:
- ¼ szklanki orzechów laskowych
- ¼ szklanki orzechów nerkowca
- ¼ szklanki komosy ryżowej białej
- ¼ szklanki suszonej żurawiny
- szczypta soli himalajskiej
Wykonanie:
- Szatkownicą pokrój jabłka na cienkie plastry i na 30 minut włóż je do miski z sokiem z cytryny, żurawiną, cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem i miodem. Jeśli nie masz szatkownicy, możliwie jak najcieniej pokrój jabłka.
- Aby wykonać spód, włóż do malaksera: orzechy, daktyle, wanilię i cynamon. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej konsystencji okruchów. Pokryj naczynie żaroodporne o wymiarach 23×33 cm cienką warstwą oleju kokosowego, po czym wciskaj w nie kawałki spodu. Wstaw na 20 minut do zamrażalnika. Odsącz jabłka i połóż na spodzie ciasta.
- W celu przygotowania wierzchu, włóż do malaksera orzechy nerkowca, laskowe, komosę i żurawinę i zmiksuj an drobno. Rozprowadź te składniki po jabłkach.