Przypominamy, że w czasie darmowej dostawy punkty za zakupy zostają naliczone, jednak w tym dniu nie można wykorzystać kodów rabatowych.
Jeśli posiadasz punkty w programie lojalnościowym możesz je wykorzystać. Sprawdź szczegóły.
Nie tylko chwast! Niezwykłe właściwości pokrzywy

Pokrzywa, choć przez niektórych traktowana wyłącznie jako chwast, od wieków jest użytkowana na wiele sposobów jako roślina jadalna lub paszowa, a także w lecznictwie, kosmetyce i ogrodnictwie.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest byliną o prostych sztywnych łodygach osiągających wysokość 1,5 metra. Liście pokrzywy są podłużne, ostro zakończone o ząbkowanych brzegach. Cała roślina pokryta jest licznymi parzącymi włoskami (zawierają one histaminę i kwas mrówkowy – związki odpowiedzialne za „parzenie” rośliny). Roślinę tę najczęściej spotkać można w miejscach wilgotnych jak lasy, czy zarośla.
Cenne składniki
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera całe mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. Liście i łodygi bogate są m.in. w barwniki roślinne, w tym chlorofil i beta-karoten, witaminy (między innymi C, K,B2 i B5), histaminę, liczne pierwiastki (szczególnie żelazo, magnez i potas) oraz śladowe ilości olejku eterycznego. Korzenie natomiast bogate są w lipidy, sterole, ligniany, krzemionkę i minerały.

Właściwości
Niezwykłe właściwości pokrzywy wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm. Oto kilka najważniejszych przykładów oddziaływania pokrzywy na ludzki organizm:
- Oczyszczanie organizmu. Pokrzywa wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych złogów kwasu moczowego, który osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Roślina ta wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem. Dzięki właściwościom moczopędnym pokrzywa niezastąpiona jest w leczeniu kamicy nerkowej oraz innych schorzeń układu moczowego. Oczyszcza również organizm osób, które długotrwale przyjmują leki czy też spożywają jedzenie zawierające chemiczne dodatki.
- Anemia. Pokrzywa zawiera unikalną mieszankę kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K. Są to składniki biorące udział w tworzeniu hemoglobiny, dlatego pokrzywa korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w walce z niedokrwistością. Sok lub napary z pokrzywy mogą stosować rekonwalescenci i osoby cierpiące na anemię ale także osłabione, zestresowane, czy przemęczone.
- Przemiana materii, apetyt. Pijąc napar, sok, bądź dodając świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek usprawnimy przemianę materii. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe oraz pozytywnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.
- Schorzenia skórne. Bakteriobójcze właściwości tej rośliny (stosując przemywanie i okłady), wykorzystuje się w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. W chorobach skóry głowy, łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów stosuje się masowanie skóry głowy pokrzywowym naparem.
- Odporność – pokrzywa posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy , pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała.
- Osteoporoza. Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm wapnia oraz krzemu pokrzywa korzystnie wpływa na wszelkie problemy z kośćmi. Wzmacnia je, ułatwia zrastanie sprawia, że chrząstki stawowe ulegają odnowieniu i zapobiega osteoporozie.
- Skuteczne odchudzanie. Pokrzywa zawiera sekretynę , co wpływa na pracę trzustki oraz na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.
- Energia. Zawartość cennych składników odżywczych w pokrzywie działa lepiej niż niejeden napój energetyczny!
