Nie tylko chwast! Niezwykłe właściwości pokrzywy
Pokrzywa, choć przez niektórych traktowana wyłącznie jako chwast, od wieków jest użytkowana na wiele sposobów jako roślina jadalna lub paszowa, a także w lecznictwie, kosmetyce i ogrodnictwie.
Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica L.) jest byliną o prostych sztywnych łodygach osiągających wysokość 1,5 metra. Liście pokrzywy są podłużne, ostro zakończone o ząbkowanych brzegach. Cała roślina pokryta jest licznymi parzącymi włoskami (zawierają one histaminę i kwas mrówkowy – związki odpowiedzialne za „parzenie” rośliny). Roślinę tę najczęściej spotkać można w miejscach wilgotnych jak lasy, czy zarośla.
Cenne składniki
Pokrzywa to prawdziwa skarbnica związków niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera całe mnóstwo cennych składników mineralnych i witamin. Liście i łodygi bogate są m.in. w barwniki roślinne, w tym chlorofil i beta-karoten, witaminy (między innymi C, K,B2 i B5), histaminę, liczne pierwiastki (szczególnie żelazo, magnez i potas) oraz śladowe ilości olejku eterycznego. Korzenie natomiast bogate są w lipidy, sterole, ligniany, krzemionkę i minerały.
Właściwości
Niezwykłe właściwości pokrzywy wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm. Oto kilka najważniejszych przykładów oddziaływania pokrzywy na ludzki organizm:
- Oczyszczanie organizmu. Pokrzywa wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych złogów kwasu moczowego, który osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Roślina ta wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem. Dzięki właściwościom moczopędnym pokrzywa niezastąpiona jest w leczeniu kamicy nerkowej oraz innych schorzeń układu moczowego. Oczyszcza również organizm osób, które długotrwale przyjmują leki czy też spożywają jedzenie zawierające chemiczne dodatki.
- Anemia. Pokrzywa zawiera unikalną mieszankę kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K. Są to składniki biorące udział w tworzeniu hemoglobiny, dlatego pokrzywa korzystnie wpływa na produkcję czerwonych krwinek, co przydaje się w walce z niedokrwistością. Sok lub napary z pokrzywy mogą stosować rekonwalescenci i osoby cierpiące na anemię ale także osłabione, zestresowane, czy przemęczone.
- Przemiana materii, apetyt. Pijąc napar, sok, bądź dodając świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek usprawnimy przemianę materii. Związki zawarte w pokrzywie oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe oraz pozytywnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w chorobach przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.
- Schorzenia skórne. Bakteriobójcze właściwości tej rośliny (stosując przemywanie i okłady), wykorzystuje się w leczeniu schorzeń skórnych, ropni, czyraków, trądziku, guzków, stanów zapalnych pochwy oraz stanów zapalnych mięśni. W chorobach skóry głowy, łupieżu i łojotoku, przy wypadaniu włosów stosuje się masowanie skóry głowy pokrzywowym naparem.
- Odporność – pokrzywa posiada właściwości wzmacniające układ odpornościowy , pobudza proces niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała.
- Osteoporoza. Dzięki zawartości dobrze przyswajalnego przez ludzki organizm wapnia oraz krzemu pokrzywa korzystnie wpływa na wszelkie problemy z kośćmi. Wzmacnia je, ułatwia zrastanie sprawia, że chrząstki stawowe ulegają odnowieniu i zapobiega osteoporozie.
- Skuteczne odchudzanie. Pokrzywa zawiera sekretynę , co wpływa na pracę trzustki oraz na produkcję żółci przez wątrobę. Ułatwia i reguluje trawienie, przez co jest wsparciem dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy.
- Energia. Zawartość cennych składników odżywczych w pokrzywie działa lepiej niż niejeden napój energetyczny!