Nasiona

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

PODKATEGORIE

Wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona to prawdziwa skarbnica cennych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowej pracy całego organizmu oraz zachowania dobrego samopoczucia i witalności na długie lata. Nasiona chia, nasiona czarnuszki czy wszelkiego rodzaju kiełki stanowią niezwykle bogate źródło witamin i minerałów regulujących wiele ważnych procesów zachodzących każdego dnia w ludzkim organizmie. Biorą one czynny udział m.in. w produkcji czerwonych krwinek, przeciwciał i hormonów, procesach metabolicznych czy reakcjach obronnych układu immunologicznego.

W ich składzie znajdziemy m.in. witaminy z grupy B, witaminę C, E i K a także sporą ilość składników mineralnych, tj. magnez, wapń, fosfor, żelazo, selen, mangan czy cynk. Regularne spożywanie nasion dostarcza do organizmu także cennych aminokwasów oraz błonnika pokarmowego, który m.in. reguluje rytm wypróżnień, pomaga kontrolować poziom cukru we krwi, poprawia perystaltykę jelit oraz wspomaga proces odchudzania.

W ich składzie znajdziemy także spore ilości rzadkich i niezwykle cennych dla zdrowia nienasyconych kwasów tłuszczowych (np. omega-3, omega-9) pełniących w organizmie wiele istotnych funkcji, takich jak wspomaganie pracy serca i układu nerwowego, obniżanie stężenia trójglicerydów i cholesterolu we krwi, wspieranie układu immunologicznego czy regulacja pracy układu nerwowego.

Nasiona stanowią także doskonałe źródło łatwo przyswajalnego białka zawierającego aminokwasy egzogenne (tych, których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i które muszą być dostarczane wraz z pożywieniem). Jak więc widać, regularne spożywanie nasion może przynieść dla naszego zdrowia szereg wymiernych korzyści poprzez dostarczanie do organizmu wartościowych składników odżywczych oraz licznych substancji o prozdrowotnym działaniu.

Wszelkiego rodzaju ziarna i nasiona z powodzeniem możemy wprowadzać do swojej diety w formie dodatku do wszelkiego rodzaju sałatek, owsianek, koktajli, zup, wypieków czy deserów. Znacząco podniosą one nie tylko wartość odżywczą przygotowywanych potraw, ale także w ciekawy sposób urozmaicą ich smak.