Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić
Nasiona chia, cena, właściwości, gdzie kupić

Nasiona Chia 100g - VIVIO

PRODUCENTVIVIO
KRAJ POCHODZENIAArgentyna / Paragwaj
WEGETARIAŃSKI
WEGAŃSKI
CERTYFIKAT BIO
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
OPAKOWANIE PAPIEROWENasiona Chia 400g ZERO WASTE - VIVIO
POZOSTAŁE GRAMATURY250g1000g

2,99 zł

RABAT - 17%

3,59 zł

-17

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Nasiona Chia Opis

Nasiona szałwii hiszpańskiej, choć wyglądają niepozornie, są skarbinicą cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Doceniane zwłaszcza przez osoby odchudzające się z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Ich neutralny smak pozwala tworzyć oryginalne desery i koktajle. Świetnie komponują się z mlekiem roślinnym i owocami. W jaki sposób można je wykorzystać w kuchni i co jeszcze w sobie kryją? Poniżej podstawowe informacje o nasionach chia, dzięki którym dowiesz się:

Jak wyglądają nasiona szałwii hiszpańskiej?

Nasiona chia to najcenniejsza część rośliny zwanej szałwią hiszpańską. Na pierwszy rzut oka przypominają mak. Mają owalny kształt i są bardzo małe, średnica jednego ziarna wynosi około 1 minimetra. Przybierają kolor od ciemnobrązowego po czarny. Można również spotkać odmiany białe i jasno-rude. W tych niepozornych ziarenkach tkwi ogromna moc!

Skąd pochodzą?

Uprawa nasion chia była rozpowszechniona już w 3400 r. p.n.e. Dobroczynne właściwości nasion chia docenili Aztekowie i Majowie. Z szałwii hiszpańskiej produkowano wówczas olej i mąkę, które wzbogacały ówczesną dietę. Dodawano je również do farb i kosmetyków oraz wykorzystywano w obrzędach religijnych. Obecnie również na tych terenach roślina jest bardzo popularna. Największe ilości szałwii hiszpańskiej uprawia się w Argentynie, Boliwii, Meksyku, Gwatemalii i Ekwadorze.

Jak smakuje chia?

Te małe ziarenka praktycznie pozbawione są smaku. Neutralność jest ich zaletą, ponieważ przybierają smak płynu, w którym są namaczane. Można połączyć je z jogurtem, sokiem, czy też mlekiem. Stanowią idealny dodatek do koktajli i deserów. Wielokrotnie zwiększają swoją objętość i przybierają galaretowatą postać.

Jak działają nasiona chia?

W 2009 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności uznał, że nasiona chia są bezpieczne dla zdrowia i zakwalifikował je do grupy tzw. „nowej żywności”. Co dają nasiona chia? Zdaniem naukowców powinny one stanowić element codziennej diety zwłaszcza wśród osób z dolegliwościami ze strony układu sercowo-naczyniowego z uwagi na dużą zawartość wielonasyconych kwasów tłuszczowych. Kwasy obecne w nasionach mogą przyczynić się do zmniejszenia stężenia złego cholesterolu we krwi, wykazują pozytywne działanie na układ nerwowy, przyczyniają się do poprawy kondycji skóryoraz pomagają obniżyć ciśnienie krwi. Chyba nie ma więc wątpliwości dlaczego warto jeść nasiona chia?

Nasiona chia - wskazania

Kto może jeść nasiona chia? W badaniach naukowych zwraca się szczególna uwagę na to, że nasiona chia mogą być cennym składnikiem diety bezglutenowej, ponieważ nie zawierają glutenu. Pełnią również ważną rolę w profilaktyce chorób układu sercowo-naczyniowego.

Co lepsze? Nasiona chia, czy siemię lniane?

Zdaniem naukowców nasiona chia posiadają największą ilość kwasu a-linolenowego (ALA) spośród innych produktów roślinnych, które również są jego źródłem (np. len). Są również lepszym źródłem błonnika pokarmowego, niż siemie lniane. Dlatego też w pojedynku nasiona chia vs. siemie lniane, zdecydowanie wygrywają te pierwsze.

Jak moczyć nasiona?

Nasiona chia powinno się namoczyć w płynie przed ich spożyciem w proporcjach 1:10. Ten zabieg pozwala w maksymalnym stopniu wydobyć z nich drogocenne wartości odżywcze. Proces namaczania powinien trwać około 2 godzin. Podczas obserwacji ziarenek pływających w wodzie, mleku lub soku, czesto pojawia się pytanie dlaczego nasiona chia nie pęcznieją? Potrzebują one czasu, aby wchłonąć wodę. Zbyt krótkie namaczanie spowoduje, że nie zdążą zwiększyć swojej objętości. Ważne jest także, aby co jakiś czas mieszać przygotowaną miksturę.

Które nasiona wybrać? Gdzie kupić?

Nasiona chia można kupić obecnie niemal w każdym supermarkecie i sklepie ze zdrową żywnością. Przed zakupem warto jednak sprawdzić skład podany na opakowaniu. Dotyczy to zwłaszcza osób uczulonych na niektóre produkty. Często w zakładach, w których pakuje się nasiona chia, znajdują się również substancje alergenne. Taka informacja zawsze podana jest na opakowaniu. Cena uzależniona jest w dużej mierze od dostępnej pojemności opakowania (im większa waga, tym niższa cena). Wpływ na nią może mieć również rodzaj uprawy, z której pochodzą nasiona chia. W przypadku upraw BIO, jest nieznacznie wyższa.

nasiona chia

Bibliografia:

Joanna Karbowska, Zdzisław Kochan (Gdański Uniwersytet Medyczny) „Szałwia hiszpańska (chia) jako bogate źródło kwasów wielonienasyconych n-3 o działaniu przeciwmiażdżycowym i kardioprotekcyjnym” – Postepy Hig Med. Dosw (online), 2018;72:307-317

Angelika Kargulewicz, Ewelina Swora-Cwynar, Emilia Marcinkowska, Marian Grzymisławski (Uniwerystet Medyczy w Poznaniu) „Ziarna chia jako wartościowy produkt racjonalnej diety – zastosowanie w profilaktyce chorób metabolicznych” – Pielęgniarstwo Polskie nr 1 (59) 2016


Nasiona Chia Wartości odżywcze

Składniki: Nasiona Chia (Salvia hispanica L.)

Spożycie nasion szałwii hiszpańskiej powinno wynosić nie więcej niż 15g dziennie.

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.

Co zawierają nasiona szałwii hiszpańskiej?

Oprócz wysokiej zawartości cennych dla zdrowia kwasów omega-3, nasiona chia to także skarbnica białka (16-26%) oraz węglowodanów (37-42%), w tym błonnika pokarmowego. Zawartość białka jest większa, niż w przypadku tak popularnych produktów zbozowych jak kukurydza, pszenica, czy ryż. Wszystko zależy jednak od obszaru, na którym uprawiana jest szałwia hiszpańska. Na terenach uprawnych położonych wysoko nad poziomem moża, w niskich temperaturach, obserwuje się, że zawartość białka w nasionach chia jest mniejsza. Nasiona chia to także źródło błonnika pokarmowego, który wywołuje uczucie sytości, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu trawienego. W nasionach chia jest go zdecydowanie więcej niż w suszonych owocach, czy ziarnach zbóż. Nasiona szałwii hiszpańskiej wykazują również działanie przeciwutleniające, dzięki obecności takich składników jak kwas kawowy, chlorogenowy, kwercytyna i kemferol. Działanie antyoksydacyjne nasion chia jest porównywalne w badaniach naukowych do właściwości kawy i herbaty. Co więcej, te niepozorne ziarenka dostarczają wielu witamin z grupy B oraz składników mineralnych (głównie fosforu i wapnia). Są również źródłem żelaza i jest go o wiele więcej, niż w pszenicy i szpinaku.


Nasiona Chia KCAL

Odchudzanie z wykorzystaniem nasion chia

100 gram produktu dostarcza około 500 kcal. Jedna łyżka waży średnio 10 gram i dostarcza 50 kcal. Nasiona są znakomitym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i wielu innych wartościowych dla naszego organizmu składników odżywczych, jak witaminy i minerały. Kalorie w chia pochodzą w 13% z białka, 33% z węglowodanów i 54% z tłuszczy. Stanowią również doskonałe źródło błonnika pokarmowego.

Mimo tego, że nasiona chia są dość kaloryczne (w 100 gramach znajduje się około 486 kalorii), to mogą pomóc w utrzymaniu zgrabnej sylwetki. Wszystko za sprawą dużej zawartości błonnika, który zapewnia uczucie sytości i przyczynia się do lepszej przemiany materii. Ważne jest jednak odpowiednie nawodnienie.

Brak pomysłu na fit deser bez wyrzutów sumienia? Z nasionami chia możliwości jest wiele. Wystarczy do szklanki ciepłego mleka migdałowego dodać dwie łyżki nasion chia, łyżkę naturalnego kakao, łyżeczkę stewii i dwie łyżki posiekanych migdałów. Całość wstawić do lodówki na noc, a następnego dnia udekorować powstały pudding malinami i borówkami. Pyszny deser gotowy!


Nasiona Chia przepisy / Nasiona Chia zastosowanie

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

SERNIK NA DAKTYLOWYM SPODZIE

Ciasto jest pyszne, proste w wykonaniu i można w nim „przemycić” sporo wartości odżywczych, ponieważ do jego przygotowania użyto zdrowych składników m.in. nasion chia, daktyli i otrębów. Sprawdź przepis wypróbowany przez dietetyka firmy ViVio – Sylwię Witek.

 

Składniki na spód:

  • 90 g płatków owsianych górskich
  • 100 g otrębów owsianych
  • odrobina płatków migdałowych
  • 100 g daktyli suszonych + woda do zalania
  • 1 łyżka nasion chia lub siemienia lnianego
  • 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:

Daktyle zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Namoczone owoce miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników i ponownie miksujemy.
Na tortownicę (im będzie mniejsza, tym wyższe będzie ciasto) kładziemy papier do pieczenia (tylko na dno). Następnie wykładamy ciasto, dociskając i wyrównując ręką. Chłodzimy w lodówce.

 

Składniki na masę serową:

  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 5–6 łyżek ksylitolu
  • 1 budyń śmietankowy (w proszku) ok. 35–60 g
  • 1 cukier wanilinowy/miąższ z laski wanilii
  • 1 jajko
  • 250 g malin na wierzch

Wykonanie:

Do misy miksera wsypujemy twaróg, ricottę (lub mascarpone), cukier, budyń i wanilię. Miksujemy na średnich obrotach miksera, krótko, do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko i znów miksujemy.
Na schłodzony spód wylewamy masę serową, na wierzchu, równomiernie po całej powierzchni rozsypujemy 250 g malin. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w 180°C. Wyjmujemy i studzimy. Ciasto można schłodzić przez 1 godzinę.


BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE Z NASIONAMI

Składniki:

- 350 g mąki pszennej
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 230 g jogurtu naturalnego
- 70 g oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- nasiona chia, sezamu i siemienia lnianego

Z powyższych składników zagnieść ciasto. Jeśli będzie za rzadkie, zwiększyć ilość mąki. Ciasto podzielić na 10 części i uformować z nich bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować pędzelkiem namoczonym w mleku i posypać nasionami chia, sezamem i siemieniem lnianym. Piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez ok. 15 minut. 


KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

KOKTAJL BORÓWKOWY Z GUARANĄ

Składniki:

- ½ szkalnki borówek
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżeczka nasion chia
- garść jagód goji
- 1 łyżeczka mielonej guarany
- 1 szklanka wody niegazowanej

Całość wymieszaj w blenderze i delektuj się wspaniałym smakiem i dawką energii.


ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

ŚWIĄTECZNY NERKOWNIK Z NUTĄ PIERNIKA I POMARAŃCZY

Spód:

- 1 i ½ szklanka daktyli, zalanych wrzątkiem na ok.15 min.
- ¾ szklanki płatków owsianych,
- 2 garści orzechów (najlepiej włoskich, pecanów)
- 2 łyżki nasion chia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika (można dodać tę domowej roboty lub gotową, ale uwaga na skład często sklepowe zawierają mąkę pszenną lub spore ilości cukru)

Wszystkie składniki blendujemy w termomiksie (obroty 6 ok.5-6 sek), jeśli będziemy blendować dłużej wszystko zmieni się na gładką “pulpę”, a po wskazanym czasie przygotowany spód do ciasta będzie miał ciekawą, chrupiącą teksturę. Masę wyłożyć na blaszkę (np. okrągła 24cm), wcześniej wyścieloną papierem do pieczenia.

Masa nerkownikowa:

- 2 szklanki nerkowców zalać wrzątkiem na ok. 2 godziny lub do wystygnięcia,
- 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości schłodzona w lodówce co najmniej 1 dobę (część stała)

Odcedzamy orzechy, dodajemy mleko i miksujemy. Tutaj niestety potrzebny jest dość dobry mikser lub blender. Masa musi być gładka niczym mus. Robimy to przez około 2-3 minut. Wylewamy na wcześniej przygotowany spód.
Całość schładzamy w lodówce przez okres przygotowywania masy.

Polewa:

- ½ szklanki daktyli zalanych wrzątkiem, dosłownie na chwilę,
- ¾ tabliczki czekolady gorzkiej (80%) rozpuszczonej w kąpieli wodnej.

Daktyle miksujemy, dodajemy do czekolady i łączymy razem, smarujemy na masie nerkownikowej. Na wierzchu posypujemy skórką ze sparzonej wrzątkiem pomarańczy. Ciasto smakuje najlepiej kolejnego dnia, kiedy każdy ze smaków połączą się w jeden unikalny.


PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

PRZEKĄSKA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM

Składniki:

- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżki jagód goji
- 3 łyżki syropu z agawy
- 2 łyżki nasion chia
- 2 szklanki świeżych truskawek
- kilka łyżek chrupiącego musli lub granoli

Wykonanie:

Jogurt naturalny wymieszaj z nasionami chia i 2 łyżkami syropu z agawy. Truskawki zblenduj na gładki mus z dodatkiem 1 łyżki syropu z agawy. W pucharku lub słoiczku układaj warstwowo: musli/granola, połowa jogurtu z chia, jagody goji, druga połowa jogurtu z chia, musli/granola, mus truskawkowy. Odstaw do lodówki do schłodzenia. Deser możesz udekorować świeżymi owocami lub listkami mięty. 


OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

OWOCOWY SHAKE OCZYSZCZAJĄCY

Składniki:

- 1 banan
- 2 łyżki soku z limonki
- szklanka truskawek
- 1 kieliszek soku z granatu
- 2 łyżeczki błonnika oczyszczającego
- 1 łyżeczka nasion chia (wcześniej namoczonych w wodzie na 15 min)
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 3/4 szklanki wody

Wszystkie składniki zmiksować. Smacznego.


CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

CHLEB Z SIEMIENIEM LNIANYM

 Składniki na zaczyn:

  • 1 szklanka mąki gryczanej (ok. 300 ml)
  • 0,5 l zakwasu ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy zaczyn i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 12 godzin). Połowę zaczynu pozostawiamy na kolejny chleb.

Do drugiej połowy dodajemy pozostałe składniki:

  • 2 łyżki mąki z amarantusa
  • 4 łyżki mąki łubinowej
  • 0,5 startego obranego jabłka
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego ViVio zalanego wrzątkiem i zblendowanego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej drobnej
  • 1 szklanka mąki owsianej
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 szklanki mąki gryczanej
  • 4 łyżki całych ziaren siemienia lnianego
  • 2 łyżki nasion chia
  • 1 szklanka ciepłej wody

 Wykonanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Ciasto chlebowe przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem. Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni C i wstawiamy chleb na 20 min. Po tym czasie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim chleb na ok. 6 godzin. Ponownie nagrzewamy piekarnik – do 150 stopni C i pieczemy chleb z siemieniem lnianym przez 20 min, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 20 min. Wyjmujemy z foremki i pozostawiamy do wystygnięcia.

Inspiracja przepisem z książki „Wegańskie wypieki i potrawy bez glutenu”


PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

PODWIECZOREK Z KOMOSĄ RYŻOWĄ

Składniki:

- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 10 łyżeczek nasion chia
- 100 g dżemu truskawkowego
- pół szklanki białej komosy ryżowej
- 2 łyżki ksylitolu
- 2-3 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- garść dowolnych orzechów

Wykonanie:

Komosę gotujemy w wodzie z dodatkiem ksylitolu przez ok. 15 minut. Odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w dość grubą kostkę i dusimy na małym ogniu z dodatkiem cynamonu i kilku łyżek wody, od czasu do czasu mieszając.
Pierwszą połowę nasion chia mieszamy z jogurtem naturalnym, drugą z dżemem truskawkowym.
W pucharkach układamy warstwowo: jogurt naturalny z chia, dżem truskawkowy z chia, ugotowaną komosę ryżową, prażone jabłka. Całość posypujemy ulubionymi orzechami i odstawiamy do lodówki do całkowitego schłodzenia.


FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

FRANCUSKIE PRZEKĄSKI Z MOZARELLĄ

Składniki:

- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- dwa ząbki czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- trzy dojrzałe pomidory
- szczypta pieprzu cayenne
- łyżeczka oregano
- łyżeczka bazylii
- przyprawa: pomidory z chilli i oregano
- 150 g startego sera mozarella
- 2 łyżeczki nasion chia
- kilka plastrów salami lub szynki

Wykonanie:
Pomidory sparz i obierz ze skórki. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż pokrojony w kosteczkę czosnek, dodaj pokrojone w kostkę pomidory, cayenne, oregano i bazylię i duś na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstego sosu. Pod koniec gotowania dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
(wersja błyskawiczna: wymieszaj przecier pomidorowy z odrobiną ketchupu)
Rozłóż ciasto francuskie, posmaruj je przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym i posyp mozarellą, nasionami chia i rozłóż salami lub szynkę, potrzeb ziołami i przyprawami.
Ciasto zwiń w gruby rulon i pokrój go na plastry o grubości ok. 1 cm. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując dość duży odstęp. Piecz w temp. 180°C aż przez 15-20 minut (do zrumienienia). Podawaj na ciepło lub zimno. Ciepłe - posyp świeżą pietruszką.


Razowy chleb żytni

Razowy chleb żytni

Składniki:

- 2 szklanki letniej wody
- 2 łyżeczki suchych aktywnych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 2 i 1/2 szklanki ciemnej mąki żytniej typ 2000
- 3/4 szklanki mąki uniwersalnej
- 1 i 1/4 szklanki siemienia lnianego
- 1 i 1/2 szklanki ulubionych ziaren i nasion (np. nasion chia, słonecznika, pestek dyni, posiekanych migdałów)
- 3 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciemnego piwa
- 1 szklanka kefiru
- Tradycyjne płatki owsiane do posypania

Sposób wykonania:

Drożdże z cukrem rozpuszczamy w letniej wodzie i odstawiamy na 10 min, aż się zaczną pienić. Łączymy wszystkie suche składniki, dodajemy do nich drożdże, piwo i maślankę. Miksujemy wszystko dokładnie aż składniki się połączą. Przekładamy ciasto do większej, niemetalowej miski. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej całą dobę.
Wykładamy formę (o wym. 9x5x3 cale) papierem pergaminowym. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Ciasto wsypujemy do formy, smarujemy wierzch wodą i potrzepujemy płatkami owsianymi. Pieczemy 1,5 – 2 godzin. Przed krojeniem chleb powinien być całkowicie wystygnięty.


Pożywny koktajl z guaraną

Pożywny koktajl z guaraną

Składniki:

  • 1 banan;
  • garść truskawek;
  • 1 łyżeczka guarany;
  • 1 brzoskwinia;
  • 1 łyżeczka nasion chia;
  • 6-8 kostek lodu.

Wykonanie:

Wszystkie owoce dokładnie umyj. Pozbaw truskawki szypułek, brzoskwinię oraz banana obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki;

Do kielicha blendera przełóż pokrojone owoce;

Do owoców dodaj 1 łyżeczkę guarany oraz nasionek chia;

Na koniec dodaj do składników pokruszone kostki lodu;

Miksuj całość tak długo, aż otrzymasz jednolitą masę. Gotowy koktajl przelej do szklanek.


Nasiona Chia Zastosowanie

Jak stosować szałwię hiszpańską?

Nie powinno się spożywać więcej niż dwie łyżki nasion chia dziennie. Pod wpływem wody lub innego płynu zwiększają one objętość nawet dwunastokrotnie. Zbyt duża ich ilość może utrudniać przyswajanie innych wartościowych składników odżywczych z pożywnienia. Również dopuszczalna ilość tych nasion w produktach spożywczych oferowanych na sklepowych półkach w Unii Europejskiej nie powinna przekraczać 10%. Jak jeść nasiona chia? W badaniach naukowych podkreśla się, że spożywanie nasiona chiaw zmielonej postaci lub w formie oleju zwiększa przyswajalność znajdujących się z nich lipidów.Jak inaczej przygotować nasiona chia? Można wcześniej namoczyć całe ziarna lub dodać je bezpośrednio do chleba, ciasta, czy też owsianki. Co jeszcze można zrobić z nasion chia? Świetnie komponują się z różnego rodzaju koktajlami i smoothie. Zalewając je mlekiem roślinnym lub sokiem i dodając ulubione owoce, uzyskamy niskokaloryczny fit deser.

 Można je dodawać między innymi do:

- Koktajli,
- Puddingów,
- Sałatek, naleśników, omletów, kasz,
- Musli, płatków, owsianki,
- Zmielone można dodawać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej,
- Ze zmielonych nasion można przyrządzić budyń,
- Jeść, jako przekąskę lub posypywać kanapki,
- Rozdrobnić i w postaci sproszkowanego ziarna używać jako zagęszczacza do zup i sosów,
- Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno.


Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.


Nasiona Chia Film


Nasiona Chia Opinie o produkcie: Nasiona Chia 100g VIVIO

J
justi19761
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
07/01/16
Nasiona chia.
Review by justi19761 on7 Jan 2016 review stating Nasiona chia.
Odpowiednik naszego siemienia lnianego, można nimi posypywać każdą potrawę, a namoczony zamienia się w "kisiel", którym można zagęszczać potrawy, polecam.
D
Diana
Zweryfikowany recenzent
5 star rating
12/09/15
Nasiona
Review by Diana on 12 Sep 2015 review stating Nasiona
Bardzo smaczne nasiona, dodaje je praktycznie do każdej potrawy, polecam :)


Klienci, którzy wybrali ten produkt zamówili również

Najchętniej czytane

Nasiona chia przepisy i pomysły na ich wykorzystanie!

Nasiona chia to produkt, który już od pewnego czasu króluje na rynku zdrowej żywności. Pochodzą z centralnej doliny Meksyku oraz północnej Gwatemali. Za produkt spożywczy uznane zostały w 2009 r. przez UE. Dziś nie ma wątpliwości, że posiadają szereg właściwości o korzystnym działaniu na ludzki organizm. Zacznijmy od początku…

czytaj więcej...