jesień

Napoje wegańskie

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Mleko roślinne – zdrowie prosto z natury

Mleko roślinne to wszelkiego rodzaju napoje roślinne wykonane na bazie wegańskich surowców roślinnych. Najczęściej usłyszeć można o mleku sojowym, ale gama podobnych produktów w sklepach z naturalną żywnością jest znacznie szersza. Mleka roślinne doskonale uzupełniają dietę wegańską pod względem smakowym. Sprawdzają się w większości przepisów jako substytut mleka krowiego. Jednocześnie umożliwiają wprowadzenie do diety składników odżywczych, które znaleźć można w tym tradycyjnym, odzwierzęcym produkcie. Najlepszym źródłem pełnowartościowego białka będzie napój sojowy. Jako słodkie urozmaicenie wielu przepisów sprawdzi się natomiast mleko ryżowe. W wegańskiej lub wegetariańskiej kuchni orientalnej użyć można mleka kokosowego w wersji tradycyjnej lub light. Do śniadań lub zdrowych wypieków wykorzystać można natomiast mleko migdałowe.

Napoje roślinne nie tylko dla wegan

Napoje roślinne najczęściej wybierane są właśnie przez wegan lub wegetarian. Jako produkty całkowicie roślinne, doskonale sprawdzą się też dla osób z nietolerancją laktozy lub alergiami na inne składniki mleka krowiego. W takich przypadkach stanowią one bardzo odżywczy składnik jadłospisu , doskonale zastępujący mleko krowie. Jednak nawet stosując najpospolitszą dietę mięsną, warto czasami sięgnąć po tego rodzaju roślinne zamienniki. Pozwolą one wprowadzić do jadłospisu wiele składników roślinnych i bioaktywnych, które znaleźć można w roślinnych surowcach. Mleko sojowedostarcza składników takich jak witaminy z grupy B oraz sporych ilości wartościowego białka. W mleku migdałowymznaleźć można natomiast cenne składniki mineralne, na czele z wapniem niezbędnym do prawidłowej budowy kości. Mleko kokosowepoza magnezem, fosforem, żelazem czy selenem, zawiera również cenny kwas laurynowy. Substancja ta posiada silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Vege napoje – zastosowanie

Mleko roślinne może być wytwarzane z różnych surowców, takich jak soja, wiórki kokosowe, orzechy, sezam, ryż, owiec, czy nawet nasiona konopii. Każdy z takich wyrobów cechuje się unikatowym smakiem i właściwościami. Mleko sojowe oraz owsiane stanowią najbardziej uniwersalny substytut mleka krowiego. Można je wykorzystywać do owsianek, koktajlów, naleśników czy cist. W słodkich wypiekach jeszcze lepiej sprawdzi się jednak mleko ryżowe. Cechuje się one bowiem bardzo słodkim smakiem. Z tego powodu można używać go również jako naturalny słodzik do kawy. Mleko kokosowe stanowi podstawę wielu dań kuchni orientalnej. Jest niezbędne do przygotowania prawdziwego curry czy zup-kremów azjatyckich. Mleko migdałowe świetnie sprawdzi się natomiast do przygotowywania słodkich puddingów, budyniów, deserów z chia czy tapioki.