TWÓJ PRZEPIS NA DZIŚ: mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki. Pycha :)
Lato to dobry czas, by uzupełnić zapasy na zimę. W sezonie warto zaopatrzyć się w przetwory i konfitury, po które można sięgnąć w czasie zimowych, długich dni i na szybko przygotować coś pysznego w swojej kuchni. Tym razem polecamy mus jabłkowy, który sprawdzi się nie tylko do szarlotki i jabłecznika, ale też do porannej owsianki lub np. jako nadzienie do gofrów.
Czasami mamy ochotę na świeże, domowe ciasto z jabłkami, które można szybko i łatwo przygotować. W takich sytuacjach idealnie sprawdzi się gotowy mus jabłkowy z domowej spiżarni.
Tajemnica dobrej jakości musu kryje się w jego składnikach – wysokiej jakości produktach, pochodzących z naturalnych upraw. Dlatego najlepsze są do niego jabłka z własnego sadu, a, jeśli nie mamy takich – od sprawdzonych dostawców, z rodzimych upraw.

Kiedy mamy już podstawowy i najważniejszy składnik musu można rozpocząć jego przygotowanie. Przepis poniżej 🙂
Mus jabłkowy z cząstkami jabłek do szarlotki
Składniki na ok. 3 słoiki o poj. 0,7 l.:
2 i 1/2 kwaśnych jabłek
200 g cukru
1/2 łyżeczki cynamonu
1 laska wanilii
Sok z 1 cytryny (jeśli jabłka są słodkie)
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne. 3/4 jabłek zetrzeć na tarce o dużych oczkach i włożyć do garnka. Dodać cukier i miąższ ze środka wanilii. Smażyć na małym ogniu do momentu całkowitego rozgotowania się jabłek i częściowego odparowania soku.
Pozostałe jabłka pokroić w ósemki i dodać do prażonych jabłek. Prażyć razem ok. 5 minut. Dodać cynamon i sok z cytryny (jeśli jest taka potrzeba).
Mus jabłkowy przełożyć do słoików i pasteryzować ok. 6 minut od momentu zagotowania się wody.
Smacznego!