Morwa biała bez pestek 50g - VIVIO
Morwa biała - skład
KRAJ POCHODZENIA | MARKA |
---|---|
Tadżykistan / Turcja | VIVIO |
Składniki: morwa suszona
„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej
(8 400 kJ/2 000 kcal)”.
*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.
Morwa biała - Zastosowanie
Zastosowanie morwy białej. Co z niej zrobić?
Owoce morwy w postaci suszonej są doskonałą i zdrową przekąską. Najlepiej więc jeść je pomiędzy posiłkami, jako alternatywę dla słodyczy. Dobrym pomysłem jest dodanie suszonej morwy do jogurtu lub owsianki. Będzie świetnym uzupełnieniem owocowych i mlecznych koktajli oraz wypieków. Sprawdzi się także jako dodatek do sałatek. Rukola, feta, filet z indyka, gruszka i suszona morwa. Do tego lekki dressing na bazie soku z limonki i pomysł na lunch gotowy.
Morwa biała - KCAL
Morwa biała – kalorie
Morwa biała posiada niewielką wartość kaloryczną w porównaniu do innych przekąsek np. orzechów. Garść suszonych owoców (około 30 gram) dostarcza naszemu organizmowi 102 kalorie. Wystarczy zaledwie 10-minutowa przejażdżka na rowerze, aby to spalić. Po suszone owoce morwy warto sięgać nawet na diecie.
Morwa biała - Opis produktu
Morwa biała to roślina, która posiada zdolności obniżania poziomu cukru we krwi. Jej suszone owoce wykorzystuje się do produkcji win i likierów. Stanowią one również oryginalny dodatek do słodkich wypieków. Suszona morwa to także pyszna, zdrowa i niskokaloryczna przekąska. Dlaczego warto włączyć ją do swojej diety?
Co to jest morwa biała? Gdzie rośnie, jak wygląda i smakuje?
Morwa biała czy czarna? Jaka najlepsza?
Morwa biała na odchudzanie?
Właściwości morwy białej.
Na co działa morwa?
Przeciwskazania do spożycia morwy białej.
Morwa biała – kalorie
Zastosowanie morwy białej. Co z niej zrobić?
Co to jest morwa biała? Gdzie rośnie, jak wygląda i smakuje?
Morwa biała to długowieczne drzewo liściaste z rodziny morwowatych, które najlepiej czuje się w klimacie umiarkowanym, tropikalnym i subtropikalnym. Jej nazwa wiąże się z kolorem kory, a nie owoców. Z uwagi na wysoką tolerancję temperaturową, jej uprawa przyjęła się w Europie, rośnie również w Polsce. Została sprowadzona w w XI w. z Chin i Japonii. W starożytności liście morwy były pokarmem dla jedwabników. Drzewo dorasta do 10 metrów wysokości. Jak szybko rośnie? Najszybszy wzrost obserwuje się w wieku 40-50 lat. Owoce przypominają nieco jeżyny, w smaku są słodkawe i lekko mdłe. Ich kolor uzależniony jest od stopnia dojrzewania i przybiera barwę od białej po czerwoną do ciemno fioletowej, nawet czarnej. Wyróżnia się dwie odmiany morwy: białą i czarną. Różnią się między sobą głównie wyglądem liści. Uprawa morwy białej w naszym klimacie jest o wiele łatwiejsza i z powodzeniem można posadzić roślinę w przydomowym ogrodzie. Ważne, aby wybrać do tego celu ciepłe i osłonięte od wiatru miejsce.
Morwa biała czy czarna? Jaka najlepsza?
Pod względem uprawy w Polsce, zdecydowanie lepiej wypada morwa biała. Jest ona bardziej odporna na mrozy. Natomiast jeśli chodzi o walory smakowe, owoce morwy czarnej są bardziej wyraziste i słodkie. Wykorzystuje się je najczęściej do przyrządzania soków, nalewek, konfitur. Zawierają duże ilości mikroelementów i witamin, które korzystnie wpływają na nasze zdrowie. Jednak to właśnie owoce morwy białej mają potwierdzone badaniami naukowymi właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
Morwa biała na odchudzanie?
Badania naukowe wskazują również na korzyści wynikające z pomocniczego stosowania morwy białej w leczeniu otyłości. Takie właściwości mają jednak liście tej rośliny. Testy prowadzone na myszach wykazały, że ekstrakt z liści morwy białej może przyczynić się do spadku masy ciała, obniżenia poziomu insuliny oraz zmniejszenia spożycia kalorii. Wykorzystanie morwy białej w prewencji oraz leczeniu otyłości wygląda więc obiecująco. Jak podkreślają naukowcy, konieczne jest jednak przeprowadzenie dalszych badań klinicznych w tym kierunku.
Właściwości morwy białej.
W składzie owoców morwy białej odnajdziemy głównie cukry (18%). To także źródło witaminy B, niacyny, kwasu askorbinowego, wielu makro i mikroskładników oraz antyoksydantów. Jej prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności. W medycynie ludowej wykorzystywano nie tylko owoce, ale również liście, kłącza i korę. Świeże owoce miały neutralizować zawroty głowy, zmniejszać obrzęki, regulować ciśnienie krwi i wspomagać trawienie. Suszone owoce miały za zadanie wzmocnić organizm podczas wyczerpujących wędrówek. Badania naukowe obecnie wskazują, że spożywanie owoców morwy białej jest korzystne dla cukrzyków. Testy prowadzone na szczurach chorych na cukrzycę dały zaskakujące wyniki. Okazało się, że ich trzustka zaczęła się regenerować na skutek spożycia owoców morwy białej. Właściwości przeciwcukrzycowe roślina ta zawdzięcza obecnym w niej związkom z grupy polihydroksyalkaloidów. Hamują one działanie enzymów odpowiedzialnych za rozkład cukrów złożonych do glukozy w jelicie cienkim.
Na co działa morwa?
Morwa biała, zdaniem naukowców, posiada również właściwości antyoksydacyjne. Wszystko to za sprawą obecnych w niej związków zwanych flawonoidami. Jej stosowanie może wpłynąć na obniżenie poziomu złego cholesterolu i tym samym być wsparciem w profilaktyce chorób układu krążenia. Obecnie prowadzone są również badania nad właściwościami przeciwnowotworowymi morwy białej. Jej działanie w tym zakresie miałoby polegać m.in. na zmniejszeniu stresu oksydacyjnego. Konieczne jest jednak przeprowadzenie dodatkowych badań. Potwierdzone zostało natomiast działanie przeciwgrzybiczne i przeciwbakteryjne morwy białej.
Przeciwwskazania do spożycia morwy białej.
Uczulenie na morwę jest przeciwwskazaniem do spożywania jej w każdej postaci. Występuje ono jednak niezwykle rzadko. Czy można ją stosować w ciąży? Z uwagi na brak wystarczających badań prowadzonych na tej grupie pacjentek, należy zachować szczególną ostrożność. Należy zaznaczyć również, że morwa biała może wchodzić w interakcje z innymi lekami. Powinni uważać zwłaszcza cukrzycy przyjmujący leki obniżające poziom cukru we krwi oraz osoby stosujące preparaty na obniżenie cholesterolu.
Bibliografia:
Joanna Grześkowiak, Małgorzata Łochyńska –„ Związki biologicznie aktywne morwy białej (morus alba L.) i ich działanie lecznicze”; Postępy Fitoterapii 1/2017, s. 31-35
Roman Karczmarczuk – „Morwa, brusonecja i żółtnica pomarańczowa”; Wszechświat t. 113, nr 1-3/2012
Paula Ćwiek, Adam Grdeń, Agnieszka Malik – „Właściwości prozdrowotne morwy białej”; Właściwości prozdrowotne roślin i ich metabolitów wtórnych, Wydawnictwo Tygiel, Lublin 2018 ( ISBN 978-83-65932-42-6), s. 39
Informacje dodatkowe
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.
Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.