Młody jęczmień na kiełki 30g - TORAF
Młody jęczmień na kiełki 30g - TORAF
Produkt niedostępny
- skład
MARKA |
---|
TORAF |
- Zastosowanie
Są doskonałym dodatkiem do potraw gotowych - sałatek, kanapek, makaronów, oraz jako dodatek do wypieku chleba. Ze względu na swój neutralny smak polecane są również najmłodszym.
Aby wyhodować kiełki w kiełkownicy postępuj zgodnie z instrukcją załączoną do urządzenia. Jeśli używasz szklanego słoika, przepłucz nasiona, następnie wsyp do wcześniej wyparzonego słoika i zalać przegotowaną letnią wodą. Moczyć przez kilka godzin, następnie zlać wodę, a słoik nakryć gazą i postawić w ciepłym miejscu (18-22℃). Kiełki płukać 2 razy dziennie. Kiełki gotowe są do spożycia przy długości 1-2cm po 4-6 dniach.
- Opis produktu
Kiełki roślin cieszą się stale rosnącą popularnością przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych. Stanowią one bowiem prawdziwą skarbnicę cennych witamin, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych oraz makro- i mikroelementów niezbędnych do codziennej, prawidłowej pracy całego organizmu. W cyklu życiowym roślin kiełki reprezentują moment największej żywotności, podczas kiełkowania zawartość witamin i enzymów gwałtownie wzrasta. Spożywając kiełki regularnie, można doświadczyć tej witalności. Produkcja kiełków w domu jest bardzo prosta do wykonania przy użyciu kiełkownicy lub szklanego słoika i gazy.
Kiełki młodego jęczmienia są witaminową bombą. Zawierają dużą ilość kwasu foliowego (wit. B9), witaminy C i B12. B12 jest witaminą, która niezwykle rzadko występuje w pokarmach pochodzenia roślinnego. Nasiona są bogate również w potas, magnez i łatwo przyswajalne żelazo. Składniki te doskonale wpływają na układ nerwowy. Polecane szczególnie osobom pracującym umysłowo, kobietom w ciąży i osobom chcącym oczyścić swój organizm z toksyn. Dzięki dużej zawartości chlorofilu, kiełki odkwaszają organizm oraz wspierają jego gospodarkę kwasowo-zasadową. Są również źródłem błonnika i antyoksydantów.