Mleko krowie vs. mleko roślinne
Człowiek to jedyny ssak, który w okresie swej dorosłości spożywa mleko. Faktem jest, że mleko to bogate źródło pełnowartościowego białka i wapnia. Pomimo to w mleku zwierzęcym znajdują się również składniki, których większość ludzi nie przyswaja, czyli:
- laktoza – cukier mleczny, który wraz z wiekiem jest coraz gorzej trawiony przez ludzki organizm; z czasem człowiek traci zdolność przyswajania krowiego mleka – laktoza jest trawiona przez laktazę, a kazeina przez reniny. Laktaza jest produkowana w coraz mniejszych ilościach po odstawieniu dziecka od piersi
- frakcje białka wywołujące alergie i nietolerancje pokarmowe (nie znajdują się w naturalnym pokarmie kobiety w okresie laktacji)
- białko o nazwie kazeina jest potrzebne zwierzętom do wykształcenia kopyt i rogów, ale w ludzkim organizmie może wywołać problemy z górnymi drogami oddechowymi
- dużo większa dawka białka potrzebnego do szybkiego wzrostu młodego zwierzęcia, które już po kilku godzinach od porodu wstaje na własne nogi – mleko krowie jest przystosowane do wykarmienia cielaków
- mleko zwierzęce dostępne w sklepach jest wysokoprzetworzone i pasteryzowane
- krowie mleko zawiera dużo więcej sodu, niż pokarm kobiecy, a nadmiar tego pierwiastka może być szkodliwy dla niemowlęcia, zwłaszcza jego nerek
Niemniej jednak picie mleka jest wskazane przez Instytut Żywności i Żywienia, który uwzględnia jego obecność w piramidzie żywienia.
Czym jest mleko roślinne?
Mleko roślinne jest napojem produkowanym z nasion lub orzechów m.in. wiórek kokosowych, migdałów, orzechów laskowych, sezamu czy ryżu.
Mleko roślinne jest produktem, po który chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Jest ciekawą alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy i alergiami np. skazą.
Mleko roślinne, podobnie jak zwierzęce nie zastąpi człowiekowi całkowicie pokarmu matki, a jego dawkowanie powinno być konsultowane z lekarzem.
W zależności od rodzaju mleko pochodzenia roślinnego jest nieco mniej słodkie, niż mleko krowie. Cechuje się również mniejszą zawartością białka (choć np. mleko sojowe ma dużo protein).
- Mleko sojowe – jest cennym źródłem witamin z grupy B wspierających pracę układu nerwowego, polecane jest kobietom w okresie menopauzy, zawiera sporo białka (przed spożyciem musimy się jednak upewnić się czy nie jesteśmy uczuleni na soję), przy zakupie warto zwrócić uwagę na skład i obecność GMO.
- Mleko migdałowe – jest szczególnie bogate w wapń, ponieważ migdały są cennym jego źródłem. Posiada dużo mniej kalorii, niż mleko krowie i urzeka delikatnie orzechowym smakiem. Orzechy nerkowca, migdały i orzechy ziemne są zasobne w cenne białko, dlatego pozyskane z nich mleko jest pod tym względem bardzo wartościowe.
- Mleko kokosowe – to zastrzyk wartościowych kwasów tłuszczowych tj. linolenowego, stearynowego, laurynowego i kaprylowego. Jest naturalnym izotonikiem, zawiera witaminę C, K oraz witaminy z grupy B. Ponadto w jego składzie znajdziemy żelazo, fosfor, sód i miedź.
Więcej na temat mleka roślinnego w artykule tutaj.
Źródła:http://dziecisawazne.pl/10-powodow-dlaczego-nie-warto-pic-mleka/http://www.ajwendieta.pl/blog/dieta/mleko-krowie-kontra-roslinne/