Miody i produkty pszczelarskie

Miody, miód wielokwiatowy, propolis, pyłek pszczeli
Wyniki od 1 do 23 z 23 (strona 1)
RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

PODKATEGORIE

Nie od dziś wiadomo jak ważną rolę w naszym świecie spełniają pszczoły i produkty pszczelego pochodzenia w rozmaitych dziedzinach naszego życia, poczynając od bezpośredniej konsumpcji, a kończąc na przemyśle kosmetycznym i farmaceutycznym.

Produkty pszczelarskie to prawdziwa skarbnica cennych witamin (B1, B2, B6, B12, C, PP, D, K), minerałów (cynku, magnezu, żelaza, fosforu, wapnia, manganu, potasu) i wielu innych składników o prozdrowotnym charakterze.

W związku z niezwykle bogatym składem produktów pszczelego pochodzenia ich regularne spożywanie korzystnie wpływa na pracę całego organizmu - wspiera naturalną odporność i systemy obronne, wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego i pracę mózgu, przyśpiesza procesy regeneracyjne, łagodzi objawy długotrwałego stresu i zmęczenia, ogranicza ryzyko wielu poważnych chorób, jak schorzenia układu sercowo-naczyniowego, cukrzyca czy nowotwory. 

Miody(miód wielokwiatowy, miód gryczany) są grupą produktów niezwykle zróżnicowaną pod względem smaku, barwy, konsystencji czy stopnia krystalizacji. W ofercie naszego internetowego sklepu ze zdrową żywnością znajdziesz najwyższej jakości miody prosto z polskich pasiek, kwiatowe i aromatyczne miody hiszpańskie a także inne produkty pszczelego pochodzenia, jak pierzga pszczela, propolis czy pyłek kwiatowy.

Miody i produkty pszczelarskie są uznawane za jedne z najbogatszych pokarmowych źródeł witamin, składników mineralnych a także innych związków o prozdrowotnym działaniu. Ze względu na swoje antybakteryjne, antygrzybicze i przeciwzapalne działanie coraz większe znaczenie przypisuje się apiterapii, czyli dziedzinie medycyny niekonwencjonalnej wspomagającej leczenie różnego rodzaju schorzeń produktami pszczelego pochodzenia.

Regularne spożywanie miodów i innych produktów pszczelarskich korzystnie wpływa na funkcjonowanie całego organizmu - wzmacnia naturalną odporność i pracę systemów immunologicznych, poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, obniża ciśnienie krwi oraz hamuje procesy miażdżycowe. Z tego względu wprowadzenie na stałe do swojej diety produktów pszczelego pochodzenia jest polecane osobom w niemalże każdej grupie wiekowej - poczynając od dzieci, a kończąc na osobach starszych.