info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043, +48 537 801 951

Podkategorie
Miód wrzosowy 1000g
Miód wrzosowy 1000g

Miód pszczeli wrzosowy 1000g H&H - Prywatna Pasieka Jerzy & Adrian Hammer

80,99 zł(1)
  dostępne: 19 szt.
produkt regionalny

Produkt regionalny

Vivio inspiruje do zdrowia poprzez wiele działań. Dlatego też z radością wprowadzamy do naszej oferty produkty lokalne i regionalne. Jesteśmy firmą z Podkarpacia z biurem, magazynami i produkcją mieszczącymi się również w tym regionie. Dzięki naszym działaniom chcemy wesprzeć lokalne rolnictwo i powstawanie lokalnych miejsc pracy. Ponieważ produkty regionalne nie jadą do nas z daleka może to pomóc w obniżeniu śladu węglowego. Z badań wynika, że jedzenie lokalnie może obniżyć nasz ślad węglowy o 4-5%. Dodatkowo krótki łańcuch dostaw jedzenia ma ogromne znaczenie. Im mniej pośredników, tym lepiej – tym więcej zarobi lokalny rolnik i tym większe będzie miał szanse na przetrwanie i rozwój działalności. Warto też pamiętać, że największą wartość i gęstość odżywczą mają produkty naturalnie występujące w naszym klimacie w danej porze roku. Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów lokalnych i regionalnych.

Kilka słów o marce

Historia pasieki sięga lat 40-tych, około roku 1995 liczba pni (pszczelich rodzin wraz z ulem i plastrami) zaczęła z sezonu na sezon rosnąć, by na przełomie 2003/2004 roku przekroczyć setkę. Obecnie nasza pasieka liczy około 250 pni pszczelich wielkopolskich. Firma posiada w pełni wyposażoną pracownię pszczelarską. Oprócz pasiek stacjonarnych prowadzone są też pasieki wędrowne - wszystko po to, by osiągnąć jak najlepszą jakość miodów. W 2009 roku pasieka wygrała konkurs na najlepszą Pasiekę Towarową Podkarpacia, a ich miody często zajmują wysokie miejsca w konkursach.


Miód pszczeli wrzosowy 1000 g H&H Wartości odżywcze

SKŁAD: 100% miód wrzosowy

 


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Miód pszczeli wrzosowy 1000 g H&H Zastosowanie

Miód wrzosowy możemy stosować w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonały dodatek do rozgrzewającej herbaty, domowych lodów oraz koktajli owocowych. Doskonały dodatek do pieczywa, owsianki i musli. Może być składnikiem dressingów i marynat.

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Przechowywać na półce w temperaturze pokojowej, chronić przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych.


Miód pszczeli wrzosowy 1000 g H&H Opis

Miód wrzosowy należy do miodów o ciemnej barwie z uwagi na fakt, że zawiera mało sacharozy, a stosunkowo dużo białka. Miodu wrzosowego nie jest trudno odróżnić od innych miodów, z wyjątkiem miodu gryczanego, także jednego z cenniejszych ciemnych miodów. Miód wrzosowy posiada zwykle delikatny, wyczuwalny aromat wrzosu. Cechuje się też lekko galaretowatą konsystencją, jest mniej lejący od typowych jasnych miodów. Jednak wszystko powyższe zależy również od wielu czynników, jak na przykład temperatury przechowywania.

Miód wrzosowy ze względu na trudność i pracochłonność w pozyskaniu nazywany jest „Królem miodów”. Jest dostępny w niewielu pasiekach również z powodu małej liczby wrzosowisk w Polsce. To z kolei wpływa na jego cenę, która jest wyższa niż w przypadku innych odmian miodu. Jest pozyskiwany od pszczół w okresie od lipca do października. Co ciekawe, nie zawiera on wielu witamin, jednak ich brak rekompensuje wysoka zawartość enzymów i wolnych aminokwasów.

Naturalny silny zapach wrzosu zawdzięcza zawartości olejków eterycznych i 120 innych substancji, które pochodzą z nektaru. Miód wrzosowy zawiera witaminy A, B i B6, a także aminokwasy i łatwo przyswajalne żelazo. Ma też bardzo dużą ilość hormonów wzrostu, neurohormonów i aż 47 biopierwiastków, równie łatwo przyswajalnych przez organizm człowieka, co żelazo. Między innymi jest to potas, chlor, fosfor, wapń, sód i magnez. Posiada także właściwości antyseptyczne.

Miód wrzosowy wykazuje silne działanie antyseptyczne i moczopędne. Z tego względu doskonale sprawdza się w przypadku chorób układu moczowego. Można go stosować pomocniczo w chorobach nerek (takich jak kamica nerkowa) i pęcherza.

Dzięki właściwościom bakteriobójczym, miód wrzosowy może być stosowany w przypadku problemów z układem pokarmowym. Łagodzi stany zapalne żołądka i jelit. Pomaga również w walce z biegunką i zaparciami.

PRODUCENTPrywatna Pasieka Jerzy & Adrian Hammer
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
8 pkt

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM
PRZEPIS

SAŁATKA Z GOTOWANYM JAJKIEM

Składniki:

  • 2 gotowane jajka
  • 1 pomidor (lub 5 pomidorków koktajlowych)
  • ¼ zielonego ogórka
  • 2 garści sałaty masłowej
  • 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
  • 1-2 rzodkiewki
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Szczypta soli
  • Szczypta pieprzu
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka ulubionej musztardy
  • 1 mała łyżeczka miodu

Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, a następnie obierz je ze skorupki.
Wszystkie warzywa (rzodkiewkę, ogórka oraz pomidory) dokładnie opłucz, osusz, a następnie pokrój na dowolnej wielkości kawałki.
Sałatę masłową dokładnie opłucz, osusz, a następnie porwij na mniejsze kawałki i przełóż do średniej wielkości miski.
Do sałaty dodaj pokrojone warzywa.
Obrane jajka podziel na 8 części i ułóż je na sałatce.
Całość posyp posiekanym szczypiorkiem.
W małej misce połącz ze sobą: jogurt, sok z cytryny, musztardę, miód oraz szczyptę soli i pieprzu.
Przygotowanym sosem polej sałatkę.

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika
PRZEPIS

Zielony koktajl z dodatkiem błonnika

Składniki:

- 2 garści liści szpinaku;
- 1 łodyga selera naciowego;
- Sok wyciśnięty z jednej pomarańczy;
- 1-2 łyżeczki błonnika oczyszczającego;
- 1 banan;
- 1 jabłko zielone;
- 1 łyżeczka miodu.

Sposób przygotowania:

Liście szpinaku dokładnie umyj i przełóż do kielicha blendera;
Seler naciowy pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do szpinaku;
Banana obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż do blendera;
Jabłko dokładnie umyj, pokrój wraz ze skórką na mniejsze kawałki i dodaj do pozostałych składników;
Do składników w blenderze dodaj: błonnik oczyszczający, sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz jedną łyżkę miodu. Całość dokładnie wymieszaj.

Gotowy koktajl możesz podawać z dodatkiem chrupiącego selera naciowego.

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny
PRZEPIS

Domowe batony musli z dodatkiem żurawiny

Składniki:

Sposób przygotowania:

Płatki oraz ziarna przełóż na suchą patelnię i smaż je przez krótką chwilę;

Suche składniki przełóż do miski, a następnie dodaj do nich suszoną żurawinę oraz wiórki kokosowe;

Delikatnie rozpuść masło z miodem, a następnie dodaj je do składników w misce;

Otrzymaną masę rozłóż na papierze do pieczenia;

Przy pomocy noża podziel masę na batony o grubości około 2 cm;

Włóż batony do lodówki na około 2-3 godziny.

NAJCHĘTNIEJ CZYTANE

Jak wzmocnić odporność

Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]

czytaj więcej...