info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Miód gryczany 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

%Miód gryczany prosto z pasieki cena, właściwosci

Miód gryczany 1kg - Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski

Cena regularna: 35,99 zł
33,11 zł
Najniższa cena z 30 dni: 32,90 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 3 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 45 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Miód gryczany - skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
Gospodarstwo Rolne Andrzej Jaworski2026-01-11

Składniki: Miód  gryczany

 

Wartość odżywczaW 100g produktu % RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1357 kJ/319 kcal16%
Tłuszcz0 g0%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g0%
Węglowodany79,5 g31%
W tym
Cukry70 g78%
Błonnik--
Białko0,3 g0,6%
Sól0g0%

 

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej

(8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

Miód gryczany - Zastosowanie

Miód gryczany możemy stosować w naszej kuchni na wiele różnych sposobów. Stanowi on doskonały dodatek do rozgrzewającej herbaty, domowych lodów oraz koktajli owocowych. Ponadto, niniejszy produkt świetnie sprawdzić się może podczas przygotowywania porannej owsianki. Dzięki silnym właściwościom regeneracyjnym oraz oczyszczającym, miód gryczany idealnie odnajduje się podczas zabiegów pielęgnacyjnych twarzy, ciała i włosów.

Miód gryczany - KCAL

W 100 gramach miodu gryczanego znajdziemy około 319 kalorii. Należy jednak pamiętać, że większość energii pochodzi z węglowodanów. Oprócz sporej dawki kalorycznej, miód gryczany jest w stanie dostarczyć do naszego organizmu dużą ilość cennych dla zdrowia składników. Dlatego też, wprowadzenie tego produktu do zdrowej diety, przy prowadzeniu aktywnego trybu życia, może sprzyjać poprawie naszego samopoczucia.

Miód gryczany - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych miodu gryczanego

Miód jest dobrze nam znanym produktem, po który sięgamy nie tylko w czasie grypy i przeziębienia. Ten słodki nektar doskonale sprawdza się w celach leczniczych, jak i w codziennej kuchni. Niemniej jednak, czy zdajemy sobie sprawę z tego, jak ogromny wpływ na właściwości zdrowotne i walory smakowe miodu posiadają rośliny, z których jest pozyskiwany? Miód gryczany obecnie uznawany jest za jeden z najzdrowszych nektarów. Niniejszy produkt doskonale sprawdza się nie tylko w walce ze szkodliwymi bakteriami, ale również podczas zabiegów pielęgnacyjnych ciała i twarzy. A co jeszcze warto wiedzieć na temat miodu gryczanego?

Jak spożywać miód gryczany?

Gdzie kupić miód gryczany?

Czy miód gryczany dla cukrzyka jest dobrym wyborem?

Miód gryczany na twarz. Czy można go stosować?

  • Miód gryczany – Kcal;

  • Zastosowanie miodu gryczanego w kuchni i nie tylko;

  • Przepisy z dodatkiem miodu gryczanego.

Czym jest i skąd pochodzi miód gryczany?

Miód gryczany uznawany jest obecnie za jeden z najbardziej wartościowych produktów pszczelarskich. Na szczególną uwagę zasługują jego niezwykłe właściwości lecznicze. Niniejszy produkt nie trudno jest rozpoznać spośród innych słodkich nektarów. Charakteryzuje się on ciemną, brązową barwą (przypominającą napar z czarnej herbaty), intensywnym kwiatowym zapachem i lekko ostrawym smakiem. Warto również wiedzieć, iż przechowywanie miodu gryczanego w miejscu z dostępem do światła sprawia, że jest on w stanie zmienić swoją barwę z brązowej na czarną. Co ważne, w składzie miodu gryczanego znajdziemy około 50% fruktozy i blisko 46% glukozy. Niniejszy nektar zbierany jest zazwyczaj w połowie wakacji (pod koniec lipca).

Miód gryczany produkowany jest przez pszczoły, które zbierają nektar z gryki zwyczajnej. Niniejsza roślina jednoroczna w naturalnych warunkach występuje w klimacie umiarkowanym. Jej pierwsze uprawy miały miejsce na terenie Środkowej i Wschodniej Azji. Ze względu na dużą popularność miodu gryczanego, również w Polsce możemy spotkać nieliczne uprawy gryki zwyczajnej. Roślina ta charakteryzuje się walcowatą, brunatno-zieloną łodygą oraz dużymi, zielonymi liśćmi, które mogą osiągać długość nawet 10 centymetrów. Gryka zwyczajna zwieńczona jest delikatnymi, lekko różowymi kwiatami o charakterystycznym zapachu. W kwiatach gryki znajdują się natomiast owoce o prostych i ostrych kształtach, które mogą przywodzić nam na myśl trójkąty. Co ciekawe, gryka zwyczajna uznawana jest za roślinę o cennych właściwościach leczniczych. To właśnie dlatego produkowany z niej miód zawiera w sobie szereg substancji, których spożywanie może pozytywnie wpłynąć na stan naszego zdrowia oraz samopoczucie.

Miód gryczany – właściwości zdrowotne i wpływ na organizm człowieka

Właściwości zdrowotne miodu gryczanego doceniane były już w czasach starożytnego Egiptu. Dziś jego dobroczynny wpływ na zdrowie człowieka potwierdzają liczne obserwacje i badania naukowe. Niniejszy produkt uznawany jest za skuteczny środek wzmacniający naczynia krwionośne. Wszystko to za sprawą rutyny w nim zawartej. To właśnie obecność tej substancji istotnie wyróżnia miód gryczany na tle innych nektarów. W związku ze swoim działaniem ochraniającym układ krwionośny człowieka, miód gryczany często zalecany jest osobom, które zmagają się z zaburzeniami w obrębie układu sercowo-naczyniowego (np. miażdżycą). Dodatkowo, zawarta w niniejszym produkcie rutyna zapobiega rozpadowi witaminy C, co tym samym sprzyja zwiększeniu jej przyswajalności. Dlatego też, stosowanie miodu gryczanego może nie tylko przyspieszać proces gojenia się ran oraz zrastania się kości, ale również istotnie wzmacniać odporność naszego organizmu.

Warto również wiedzieć, iż w składzie miodu gryczanego możemy znaleźć całą masę cennych dla zdrowia witamin i minerałów. Na szczególną uwagę zasługuje przede wszystkim wysoka zawartość żelaza, którego przyswajalność jest zwiększona za sprawą obecności w składzie niniejszego miodu dużych ilości witaminy C. W związku z tym, produkt ten często zalecany jest w diecie osób, które borykają się z problemem anemii lub niedoboru żelaza. Nie bez znaczenia są również właściwości oczyszczające miodu. Okazuje się bowiem, iż wprowadzenie jego niewielkich ilości do zdrowej diety i aktywnego trybu życia może sprzyjać spowolnieniu procesów starzenia się organizmu, a nawet zmniejszaniu ryzyka występowania chorób nowotworowych w przyszłości. Dodatkowo, dzięki zawartości choliny w swoim składzie, miód gryczany uznawany jest za środek chroniący zarówno wątrobę, jak i nerki przed uszkodzeniami. Ponadto, regularne spożywanie niniejszego produktu może zwiększać przyswajalność spożywanych wraz z dietą witamin i aminokwasów.

Mimo licznych właściwości zdrowotnych, które bez wątpienia wykazuje miód gryczany, należy pamiętać, że jest on jedynie dodatkiem do zdrowej diety, a nie lekiem. Dlatego też, nie można stosować go zamiast środków farmaceutycznych zalecanych przez specjalistę, zwłaszcza w przebiegu chorób przewlekłych. Dodatkowo, warto zapamiętać, iż miód gryczany (podobnie jak każdy inny) dostarcza do naszego organizmu sporą ilość cukrów prostych i w związku z tym, powinniśmy stosować go wyłącznie w umiarkowanych ilościach (około 1-2 łyżek dziennie).

Miód gryczany – na co jeszcze pomaga?

Miód gryczany wywiera nie tylko pozytywny wpływ na nasze zdrowie, ale również na nasz wygląd. Okazuje się, iż wykorzystywany jest on często podczas produkcji kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji. Niniejszy produkt znajdziemy między innymi:

  • W maseczkach oraz peelingach przeznaczonych do pielęgnacji cery trądzikowej – miód gryczany wykazuje bowiem właściwości oczyszczające i regenerujące;
  • W maseczkach oraz odżywkach przeznaczonych do pielęgnacji włosów – regularne stosowanie kosmetyków zawierających w swoim składzie miód gryczany może przyczynić się do oczyszczenia skóry głowy, jak również regeneracji końcówek włosów;
  • Kremach zapobiegających powstawaniu zmarszczek – substancje zawarte w składzie miodu gryczanego mogą wpływać na opóźnianie procesów starzenia się skóry.

Miód gryczany może również stanowić składnik domowych kosmetyków. Możemy wykorzystać go między innymi podczas przygotowywania odżywczego peelingu do ust.

Miód gryczany – przeciwwskazania dotyczące stosowania

Bezwzględnym przeciwwskazaniem do stosowania miodu gryczanego jest alergia na składniki w nim zawarte. Dodatkowo, szczególną ostrożnością w jego stosowaniu powinny wykazać się osoby zmagające się z problemem cukrzycy typu II lub insulinooporności. Spożywanie powyżej 1 łyżeczki dziennie nie jest zalecane w przypadku osób borykających się z nadwagą lub otyłością. Niniejszy produkt może również wywoływać niepożądane reakcje u osób cierpiących z powodu Zespołu Jelita Nadwrażliwego (IBS). Ponadto, umiarem w stosowaniu miodu gryczanego (oraz innych produktów zawierających istotne ilości fruktozy) powinny wykazać się pacjenci z rozpoznaniem dny moczanowej. W przypadku zdrowych osób, stosowanie miodu gryczanego w odpowiednich ilościach nie powinno wywoływać żadnych skutków ubocznych. Zaleca się jednak, aby wprowadzać niniejszy produkt do swojej diety stopniowo.

Cena miodu gryczanego

Miód gryczany sprzedawany jest zazwyczaj w szklanych słoikach o pojemności 1 litra. Za opakowanie niniejszego produktu zapłacimy około 34,00 – 55,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena produktu może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta i dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu należy zwrócić uwagę na to, czy produkt jest naturalny i pochodzi z prawdziwego gospodarstwa rolnego. Dzięki temu, uzyskamy pewność, że w wybranym przez nas miodzie znajdują się wszystkie cenne wartości odżywcze, których spożywanie może przyczynić się do poprawy funkcjonowania naszego organizmu.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące miodu gryczanego

Pytanie 1: Jak spożywać miód gryczany? Każdego dnia nie powinniśmy spożywać więcej niż 1-2 łyżek niniejszego produktu. W przypadku grypy lub przeziębienia możemy podwoić zalecaną dawkę (jedynie wtedy, gdy nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania). Miód gryczany możemy dodawać do ciepłej wody lub herbaty. Pamiętajmy jednak, aby nie łączyć go z wrzątkiem. W temperaturze powyżej 70oC miód może stracić większość cennych dla zdrowia składników.

Pytanie 2: Gdzie kupić miód gryczany? Niniejszy produkt możemy kupić w niektórych marketach spożywczych oraz w drogeriach. Niemniej jednak, warto poszukać go w internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Wówczas będziemy w stanie uzyskać dużą ilość informacji na temat miodu, jego najwyższą jakość oraz atrakcyjną ceną. Miód gryczany warto również kupić bezpośrednio od pszczelarza, który zajmuje się wytwarzaniem tego niezwykłego produktu.

Pytanie 3: Czy miód gryczany dla cukrzyka jest dobrym wyborem? Miód gryczany (podobnie jak każdy inny) charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Dlatego też, spożywanie go może negatywnie wpływać na zdrowie osób zmagających się z problemem cukrzycy lub insulinooporności. Dlatego też, przed wprowadzeniem niniejszego produktu do diety należy zasięgnąć konsultacji w gabinecie doświadczonego dietetyka klinicznego lub diabetologa.

Pytanie 4: Miód gryczany na twarz. Czy można go stosować? Miód gryczany jest częstym składnikiem kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji twarzy. Ponadto, można wykorzystać go podczas przygotowywania domowych maseczek lub peelingów. Niemniej jednak, przed rozpoczęciem jego stosowania, należy upewnić się, iż nie reagujemy na niego w sposób alergiczny.

 

 miód gryczany

Podsumowanie

Miód gryczany to nie tylko doskonały dodatek do owsianki, czy rozgrzewającej herbaty, ale przede wszystkim prawdziwa skarbnica cennych dla zdrowia składników odżywczych. Jego regularne stosowanie, w połączeniu ze zdrową dietą oraz systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie zmniejszyć ryzyko powstawania chorób w obrębie układu sercowo-naczyniowego, jak również wzmocnić naszą odporność. Należy jednak pamiętać, aby nie spożywać niniejszego produktu w nadmiernych ilościach.

Bibliografia:

  1. Badanie preferencji konsumenckich cech jakościowych miodów naturalnych M Giemza - Zeszyty Naukowe/Akademia Ekonomiczna, 2004;
  2. Basista K., Właściwości biologiczne i prozdrowotne miodu oraz jego zastosowanie jako zdrowa żywność. Gazeta Farmaceutyczna, 2013, 22, 3: 26–28;
  3. Borawska J. i wsp., Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania Bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości. Żywność, Nauka, Technologia, Jakość, 2011, 76, 3: 29–39;
  4. Dubiago G., Nowak A., Klimowicz A., Wybrane właściwości miodu szczególnie przydatne w kosmetologii, „Postępy Fitoterapii” 2015, nr 19(1), s. 58-64;
  5. Fizykochemiczne parametry wybranych miodów gryczanych dostępnych na rynku polskim E Majewska, J Kowalska, B Owerko - Bromat. Chem. Toksykol, 2012;
  6. Godlewska M., Świsłocka R., Fizykochemiczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości miodów z rejonu Podlasia, „Kosmos. Problemy nauk biologicznych” 2015, t. 15, nr 2, s. 347-352;
  7. Grecka K., Kuś P. M., Worobo R. W., Szweda P., Study of the Anti-Staphylococcal Potential of Honeys Produced in Northern Poland, „Molecules” 2018, nr 23(2), s. 260;
  8. Hołderna-Kędzia E, Kędzia B. Badania nad aktywnością antybiotyczną i działaniem przeciwutleniającym miodu. XLII Nauk Konf Pszczel, Puławy 2005; 144-6;
  9. Justyna Borawska, Włodzimierz Bednarski, Joanna Gołębiewska „Charakterystyka sacharydów miodu oraz możliwości zastosowania bifidobacterium do modyfikacji ich składu i właściwości”, 2011;
  10. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Współczesne poglądy na mechanizm przeciwdrobnoustrojowego działania miodu, „Postępy Fitoterapii” 2017, nr 18(4), s. 290-297;
  11. Kędzia B. i wsp., Aktywność antybiotyczna krajowych miodów odmianowych. Postępy Fitoterapii, 2014, 2: 67–70;
  12. Mandal, S., Honey: its medicinal property and antibacterial activity, „Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine” 2011, nr 1(2), s. 154-160;
  13. Milena Bąkowska, Katarzyna Janda „Właściwości prozdrowotne wybranych miodów”, 2018;
  14. Podręcznik dla pszczelarzy, materiały szkoleniowe opracowane w ramach projektu pt. „Zrównoważony rozwój pszczelarstwa w aspekcie środowiskowym w Europie”, 2010;
  15. Rychlik M, Doleżal M. Właściwości inhibinowe niektórych miodów polskich. Pszczeln Zesz Nauk 1961; (5):53-64;

Opinie klientów