info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Miód manuka 500g 16+ - Wedderspoon

Miód Manuka cena, miody Manuka zastosowanie, właściwości

Miód manuka 500g 16+ - Wedderspoon

Darmowa dostawa

259,90 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 25 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl
  dostępne: 25 szt.

darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

- skład

MARKADATA WAŻNOŚCI
Wedderspoon2027-06-30

Wartość odżywczaW 100g produktu% RWS (Referencyjne Wartości Spożycia
Wartość energetyczna
/energia/
1435 kJ/343 kcal17%
Tłuszcz0 g0%
W tym
Kwasy tłuszczowe nasycone
(kwasy nasycone)
0 g0%
Węglowodany80 g31%
W tym
Cukry76 g84%
Białko0g0%
Sól0 g0%

„Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej

osoby dorosłej (8 400 kJ/2 000 kcal)”.


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.

- Zastosowanie

Miodu Mauka nie należy rozpuszczać w wodzie, w odróżnieniu do innych miodów. Najlepiej spożywać go na czczo, na pusty żołądek, zaraz po przebudzeniu, przed pierwszym posiłkiem, w ilościach ok. 2 - 3 łyżeczki dziennie (ok. 5 g). Miód najlepiej spożywać rano i wieczorem, a dla uzyskania lepszego efektu także w ciągu dnia.

Po zjedzeniu miodu najlepiej powstrzymać się od jedzenia i picia na co najmniej 20 minut.

 

- Opis produktu

Oryginalny miód Manuka, pochodzący z terenów Nowej Zelandii, charakteryzującej się czystością środowiska naturalnego i występowaniem pewnych gatunków roślin.

Miód Manuka początkowo nie cieszył się zainteresowaniem, co wynikało z jego specyficznego smaku, różniącego się od smaku europejskich miodów. W miarę upływu lat stawał się, jednak coraz bardziej popularny, co doprowadziło do badań nad jego składem i działaniem.

Miód Manuka zawiera substancję o nazwie methylgloxal, co powoduje, że jest unikalnym produktem wśród miodów. Odkrył to prof. Thomas Henle wraz ze współpracownikami z Politechniki w Dreźnie. Związek ten występuje w miodzie Manuka w ilościach, w jakich nie ma go w innych produktach. Henle opisał wyniki swoich badań w "Molecular Nutrition & Food Research Journal" w styczniu 2008 r.

Methylglyoxal zawarty w miodzie Manuka, powstaje z dihydroksyacetonu (DHA) - związku chemicznego, który jest zawarty w nektarze kwiatów Manuka (Leptospermum Scoparium).

 

Czym kierować się przy wyborze miodu manuka? Co to jest MGO, UMF i KFactor?

Sposobów certyfikacji miodów Manuka jest wiele - najpopularniejsze, a zarazem najbardziej wiarygodne to MGO i UMF.

Im wyższa zawartość MGO, tym wyższa wartość odżywcza miodu. Miody certyfikowane w ten sposób występują w kilku wersjach – MGO 30+, 100+, 250+, 400+, 550+, a w Nowej Zelandii również 700+ oraz 850+. Ten sposób oznakowania oznacza, że w miodzie znajduje się nie mniej niż 30, 100, 250 itd. miligramów methylglyoxalu na kilogram miodu. Podczas certyfikacji MGO sprawdzane są: methylglyoxal, DHA (dihydroxyaceton), HMF (hydroksymethylfurfural), liczba diastazowa (wskazuje aktywność enzymów w miodzie), leptosperin oraz badania mikrobiologiczne.

MGO został wyizolowany z nowozelandzkich miodów Manuka, gruntownie przebadany i opisany przez niemieckiego profesora Thomasa Henlego w 2007 roku. MGO wykazuje silne działanie antybakteryjne, dlatego jest naturalnym antybiotykiem – hamuje namnażanie bakterii, grzybów, wirusów czy paciorkowców, sprawdzi się zarówno w przypadku lekkich infekcji, jak i podczas przeziębienia i grypy. Dzięki wysokiej aktywności antybiotycznej methylglyoxal przyspiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń, a także zabezpiecza je przez zakażeniem. MGO odżywia, oczyszcza i działa przeciwzapalnie. Związek ten wzmacnia układ odpornościowy (chroni przed chorobami) i wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Methylglyoxal to naturalny związek, a regularne spożywanie zawierających go produktów może przyczynić się do poprawy naszego zdrowia.

 

UMF to skrót od Unique Manuka Factor. Jest to bardzo popularny sposób certyfikacji stworzony przez prof. Petera Molana, stosowany zanim odkryto związek methylglyoxal i jego właściwości. Miody Manuka UMF występują w kilku wariantach: UMF 5+, 10+, 15+ i 18+. UMF obecnie bada następujące wskaźniki: methylglyoxal, DHA, HMF, leptosperin.

Metoda UMF jest jednak wciąż stosowana przez wielu producentów, choć jej dokładność jest niższa niż w przypadku MGO.

 

KFactor to termin marketingowy używany przez firmę Wedderspoon.

Etykieta jest zgodna z wytycznymi Ministerstwa Przemysłu Pierwotnego Nowej Zelandii, które opracowuje normy dla miodu Manuka w tym kraju.

Standard KFactor zapewnia:

  • miód surowy i nie pasteryzowany
  • wolny od antybiotyków, glifosatu i pestycydów
  • BEZ GMO
  • identyfikowalność od ula do domu
  • pochodzi z Nowej Zelandii

Oprócz tego istnieją dwie główne odmiany miodu Manuka firmy Wedderspoon; KFactor 16 i KFactor 12. Nie ma wyraźnego znaczenia liczb 12 i 16, poza tym, że mogą zmylić konsumentów, którzy szukają numerów UMF.

KFactor 16 to miód jednokwiatowy, który jest „w całości lub w większości” wytwarzany z rośliny Leptospermum scoparium (Manuka). Oznacza to, że ten miód jest bardziej ekstraktem z jednej rośliny. KFactor 12 to wielokwiatowa Manuka, która jest bardziej „mieszanką” Manuka i innych rodzajów kwiatów.

 

KFactor 16 to odpowiednik UMF 15 - 20+ lub MGO 514 - 829+ co przekłada się na bardzo wysoką aktywność antybakteryjną. Doskonałe właściwości lecznicze.

 

KFactor 12 to odpowiednik UMF 10 - 15+ lub MGO 83 - 263+ co przekłada się na aktywność na średnim poziomie. Nadaje się do utrzymania dobrego stanu zdrowia.

- Przeciwwskazania

Miód Manuka jest środkiem spożywczym, a nie lekiem. Można go przyjmować bezpiecznie we wskazanych wyżej ilościach, obserwując reakcję organizmu.

Nie należy podawać go dzieciom do 1. roku życia i osobom uczulonym na produkty pszczele.

Opinie klientów