Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich - Pasieki Sadowskich

PRODUCENTPasieki Sadowskich
KRAJ POCHODZENIAPolska
WEGETARIAŃSKI
DARMOWA DOSTAWA od 299zł
PUNKTY ZA ZAKUP
sprawdź szczegóły
2 pkt

29,90 zł

Do koszyka

W magazynie

30 dni na zwrot

Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich Wartości odżywcze

SKŁAD: miód wielokwiatowy nektarowy 98%, liofilizowany rokitnik 2%


*Wartość odżywcza jest wartością literaturową i nie stanowi wyniku analiz. Zostaje sporządzona na podstawie danych pochodzących z dokumentów jakościowych użytych surowców, dlatego może się różnić w zależności od partii produktu.


Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich Zastosowanie

STOSOWANIE

Miód z rokitnikiem świetnie pasuje do herbaty, sosów sałatkowych, dressingów przygotowanych na zimno. Można dodawać go również jako dodatek do mięs i serów - doskonale je podkreślając.

 

WARUNKI PRZECHOWYWANIA

Miód najlepiej przechowywać w suchym, ciemnym i chłodnym miejscu (do 18 stopni). Może to być piwnica lub szafka. Nie musi być przechowywany w lodówce. Oczywiście, jeśli w domu jest ciepło to można trzymać miód w lodówce. Niskie temperatury nie wpływają na właściwości miodu, tylko wysokie są niebezpieczne.


Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich Opis

Kremowy miód wielokwiatowy z rokitnikiem od Pasieka Sadowskich to produkt tak samo pyszny jak i zdrowy. Wyróżnia go piękny, głęboki kolor oraz wyjątkowy smak. Rokitnik to moc witamin i mikroelementów. Do najważniejszych zaliczyć możemy witaminę A, witaminę E, witaminę K, karotenoidy, kwas foliowy, fitosterole oraz kwasy organiczne. Rokitnik wyróżnia się dużą zawartością witaminy C (więcej jest jej tylko w aronii oraz dzikiej róży), dzięki czemu polecany jest zimą w okresie podwyższonej zachorowalności.

Miód wielokwiatowy wzbogacony jest liofilizowanym rokitnikiem. Miód ma lekko kwaskowaty, głęboki smak i piękny, pomarańczowy kolor owoców rokitnika. Liofilizacja to proces suszenia produktów poprzez mrożenie. Dzięki niskiej temperaturze i niskiemu ciśnieniu żywność oprócz tego, że zamarza, traci też wodę, która odparowuje. Po tym procesie produkty wciąż zachowują ten sam smak oraz zestaw białek, tłuszczy, cukrów oraz witamin i składników mineralnych.

 

Właściwości miodu z rokitnikiem:

  • miód wielokwiatowy jest polecany w chorobach alergicznych dróg oddechowych, np. astmie oskrzelowej atopowej lub katarze siennym
  • zawarte w miodzie wielokwiatowym cukry proste (glukoza i fruktoza), dzięki łatwej przyswajalności przez organizm, stanowią cenne źródło energii
  • dodatek rokitnika to aż 190 substancji bioaktywnych, w tym witamin (C, A, E, F, K, P, B12), mikroelementów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych, antyoksydantów i lipidów
  • zawartość witaminy C w rokitniku jest wyjątkowo wysoka - około 500-1500mg witaminy C w 100g owoców, dodatkowo owoce zawierają rutynę, która podtrzymuje witaminę C w organizmie
  • rokitnik zawiera około 4-6 razy więcej witaminy A i karotenoidów niż marchew, dzięki czemu w skuteczny i pewny sposób uzupełnimy niedobory witaminy A
  • owoce rokitnika stymulują układ odpornościowy, pomagają zwalczać infekcje i drobnoustroje



Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich Opinie o produkcie: Miód z rokitnikiem 430g P. Sadowskich

Najchętniej czytane

Jak wzmocnić odporność

Przesilenie wiosenne to okres, w którym częściej zapadamy na różnego rodzaju infekcje. Nasz układ odpornościowy jest wtedy szczególnie narażony na kontakt z licznymi patogenami. Dlatego też często poszukujemy skutecznych metod na wzmocnienie organizmu. Musimy pamiętać, że to proces długotrwały — nie zrobimy tego w jeden dzień. Poprawa odporności wymaga konsekwencji w działaniu i zmiany stylu […]

czytaj więcej...