info@cosdlazdrowia.pl

+48 530 044 043
+48 537 801 951

Kontakt

sprawdź promocje

Pierzga pszczela 100g - VIVIO

Pierzga pszczela, chleb pszczeli cena, właściwosći

Pierzga pszczela 100g - VIVIO

37,50 zł
Zaoszczędź i zdobądź: 3 pkt w klubie cosdlazdrowia.pl

Produkt niedostępny


darmowa dostawa od 179zł
wysyłka 24h - 48h
gwarancja jakości
zwrot towaru do 90 dni
certyfikat bezpieczeństwa HACCP

Pierzga pszczela - skład

KRAJ POCHODZENIAMARKA
PolskaVIVIO

Pierzga pszczela - Zastosowanie

Pierzga pszczela nie jest tak słodka jak miód. Ma specyficzny, kwaskowaty smak, który zawdzięcza fermentacji pyłku. Dzienna dawka spożycia tego produktu wynosi 2-3 łyżeczki. Najlepsze efekty zdrowotne można uzyskać stosując pierzgę 2 razy dziennie.

Pierzga nadaje się do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z opakowania, ale należy ją dokładnie przerzuć, bo dzięki temu jest łatwiej przyswajalna.

Pierzgę można również rozpuścić w przegotowanej wodzie, w mleku lub miodzie: 1 łyżeczka pierzgi na ½ szklanki wody. Połączenie miodu i pierzgi potęguje ich dobroczynne działanie. Najlepiej przygotować pierzgę rozpuszczoną w wodzie rano, do wypicia wieczorem i przygotować wieczorem, do spożycia rankiem kolejnego dnia. Minimalny czas moczenia pierzgi to 4 godziny.

Zastosowanie chlebka pszczelego w ziołolecznictwie i nie tylko

Chlebek pszczeli stosowany jest w leczeniu licznych zaburzeń stanu zdrowia. Między innymi w terapii niedokrwistości oraz chorób w obrębie układu pokarmowego. Warto również wiedzieć, że ze względu na cenne właściwości kosmetyczne, pierzga na szeroką skalę wykorzystywana jest także w przemyśle kosmetycznym. Na przykład podczas produkcji kremów pielęgnacyjnych, balsamów do ciała oraz odżywek do włosów i paznokci. Ponadto, produkt ten może stanowić podstawę do przygotowywania pełnowartościowych domowych kosmetyków i środków leczniczych.

Pierzga pszczela - KCAL

Pierzga pszczela stanowi doskonałe źródło składników odżywczych, witamin oraz minerałów. W 100 gramach niniejszego produktu znajdziemy około 168 kalorii. Każdego dnie nie powinniśmy jednak spożywać więcej niż około 30 gramów chlebka pszczelego. Co oznacza, że jest on w stanie dostarczyć do naszego organizmu zaledwie 50 kalorii. Warto przy tym pamiętać, że pierzga zawiera w sobie w większości łatwo przyswajalne węglowodany oraz spore ilości białka.

Pierzga pszczela - Opis produktu

Wszystko co warto wiedzieć na temat wartości odżywczych oraz właściwości zdrowotnych pierzgi (chlebka pszczelego)

Już od wielu pokoleń produkty wytwarzane przez pracowite pszczoły uważa się za cenny element diety człowieka, jak również medycyny naturalnej. I chociaż dobrze znane są nam właściwości niektórych miodów, a nawet pyłku kwiatowego, nadal niewielu z nas zdaje sobie sprawę z niezwykłych korzyści, jakie może przynieść nam pierzga pszczela. Produkt ten uznawany jest za nieocenione wsparcie w terapii zaburzeń układu pokarmowego. Ponadto, wprowadzenie go do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, wspiera naszą odporność, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. A co jeszcze warto wiedzieć na temat pierzgi (chlebka pszczelego)? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz w dalszej części tekstu.

Gdzie kupić pierzgę (chlebek pszczeli)?

Jak prawidłowo przechowywać chlebek pszczeli?

Jaki indeks glikemiczny wykazuje pierzga (chlebek pszczeli)?

Jak stosować pierzgę pszczelą w prawidłowy sposób?

Czy chlebek pszczeli można podawać najmłodszym dzieciom?

  • Pierzga – kcal;

  • Zastosowanie chlebka pszczelego w ziołolecznictwie i nie tylko;

  • Chlebek pszczeli – przepisy;

Co to jest pierzga i jakie wartości odżywcze w sobie skrywa

Pierzga należy do jednych z najcenniejszych owoców pszczelej pracy. Od wielu pokoleń stanowi ona nieoceniony element apiterapii (metody leczniczej stosowanej przy pomocy produktów pochodzenia pszczelego). Ponadto, jest ona podstawowym składnikiem żywienia pracowitych owadów. Pierzga pszczela (nazywana również chlebkiem pszczelim) przyjmuje formę niewielkich grudek o ciemnobrązowym i złotawym zabarwieniu, które w pierwszej kolejności mogą przywodzić nam na myśl drobne kamyczki.

Chlebek pszczeli to tak naprawdę pyłek kwiatowy, który został przetworzony przez pszczoły. Na proces jego powstawania składa się zmieszanie niniejszej substancji ze śliną owadów, a następnie jej transport do ula. Po przyczepieniu do plastrów, pyłek kwiatowy zaczyna podlegać procesom fermentacji mlekowej. Dzięki temu, pierzga jest w stanie przetrwać w ulu długie miesiące. Co ciekawe, na podstawie licznych obserwacji stwierdzono, iż pszczoły, które spożywają pierzgę, przejawiają lepsze zdrowie i żyją dłużej niż pozostali mieszkańcy ula. Zdarza się, iż pierzgi nie starcza dla wszystkich pszczół. Dlatego też, w pierwszej kolejności otrzymują ją młode oraz królowa.

Pierzga pszczela już od dawna nazywana jest eliksirem młodości. Nic w tym dziwnego, albowiem stanowi ona doskonałą substancję składników odżywczych, witamin i minerałów. Wszystko to za sprawą połączenia pyłku kwiatowego, miodu oraz wydzieliny z gruczołów ślinowych pszczół, która stanowi nieocenione źródło wartościowych enzymów. Warto wiedzieć, iż pierzga (i zawarte w niej cenne substancje) jest znacznie łatwiej przyswajalna przez organizm człowieka, niż sam pyłek kwiatowy. Oprócz łatwej dostępności, odznacza się ona także zawartością cennych witamin. W tym przede wszystkim: witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, D, H oraz E i K. Nie bez znaczenia są również wartościowe minerały zawarte w składzie chlebka pszczelego. W tym miejscu na szczególną uwagę zasługuje: magnez, żelazo, cynk, miedź, fosfor, potas oraz sód. Co ciekawe, w porównaniu do tradycyjnego pyłku kwiatowego, pierzga odznacza się mniejszą zawartością białka oraz tłuszczów.

Chlebek pszczeli – właściwości zdrowotne i wpływ na samopoczucie człowieka

Za sprawą bogatej zawartości cennych składników odżywczych, witamin oraz minerałów, wprowadzenie chlebka pszczelego do zrównoważonej diety, w połączeniu z systematyczną aktywnością fizyczną, jest w stanie wpłynąć na poprawę naszego zdrowia, jak i codziennego samopoczucia. Badania naukowe dowodzą, iż pierzga wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, a ponadto jest w stanie uzupełnić nasze zapotrzebowanie na niezbędne witaminy oraz mikroelementy. Chlebek pszczeli niejednokrotnie stosowany jest jako wsparcie w leczeniu osób niedożywionych. W składzie niniejszego produktu znajdziemy bowiem łatwo przyswajalne peptydy oraz aminokwasy, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.

Co ciekawe, pierzga pszczela wykazuje także pozytywny wpływ na układ pokarmowy człowieka. Za sprawą licznych enzymów (pochodzących ze śliny owadów) jest ona w stanie wspomagać procesy trawienne, a tym samym łagodzić dolegliwości bólowe w przebiegu bolesnych zaparć i stanów zapalnych w obrębie żołądka. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz łatwo przyswajalnym węglowodanom, chlebek pszczeli jest również w stanie korzystnie wpływać na nasz układ odpornościowy. Wprowadzenie niniejszego produktu do zrównoważonej diety sprzyja zmniejszeniu naszej podatności na działanie szkodliwych wirusów i bakterii, a także wpływa na skrócenie czasu trwania przeziębienia. Najnowsze doniesienia z dziedziny fitoterapii zwracają również uwagę na pozytywny wpływ niniejszego produktu na naczynia krwionośne oraz układ sercowo-naczyniowy. Okazuje się, że składniki zawarte w chlebku pszczelim mogą wpływać na obniżanie ciśnienia krwi, a tym samym zmniejszenie ryzyka występowania udarów w przyszłości.

Warto również wiedzieć, że pierzga stanowi doskonałe wsparcie dla funkcjonowania układu nerwowego. Wszystko to za sprawą bogatej zawartości witamin z grupy B oraz magnezu. Zdaniem naukowców, wprowadzenie niniejszego produktu do zdrowego stylu życia sprzyja zwiększaniu naszych zdolności do zapamiętywania oraz długotrwałej koncentracji. Ponadto, liczne badania dowodzą, że wysoka zawartość witamin z grupy B w codziennej diecie może zmniejszać ryzyko rozwoju zaburzeń nastroju (w tym depresji) w przyszłości. Ważną informacje stanowi także fakt, iż pierzga wykazuje silne właściwości przeciwbakteryjne oraz odtruwające. Ponadto, bogata zawartość witaminy A w składzie chlebka pszczelego wpływa na ochronę wzroku oraz zwiększenie ostrości widzenia.

W tym miejscu warto również wspomnieć o właściwościach kosmetycznych pierzgi pszczelej. Zawarte w niej witaminy (w tym witamina E i H) oraz minerały (takie jak cynk i krzem) pozytywnie oddziałują na kondycję naszych włosów i paznokci. Co ciekawe, chlebek pszczeli jest świetnym źródłem biotyny. Dlatego też, na szeroką skalę wykorzystywany jest podczas produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Mimo faktu, iż pierzga pszczela wykazuje szereg właściwości zdrowotnych, należy pamiętać, że jest ona jedynie cennym uzupełnieniem zdrowej diety, a nie lekiem. W związku z tym, nie można stosować jej zamiast środków farmaceutycznych zaleconych przez specjalistę. Ponadto, stosowanie chlebka pszczelego w celach leczniczych powinno każdorazowo konsultowane być z lekarzem pierwszego kontaktu, zaufanym farmaceutą lub doświadczonym apiterapeutą.

Pierzga a rak – czy chlebek pszczeli jest w stanie wspierać proces leczenia chorób nowotworowych

Wraz ze wzrostem liczby diagnozowanych nowotworów, naukowcy poszukują nowych sposobów leczenia niniejszego zaburzenia. Mimo wzrostu wiedzy oraz coraz to bardziej zaawansowanych technik terapeutycznych, częściej zwraca się uwagę na naturalne metody leczenia. Współczesne badania z dziedziny apiterapii, jak i fitoterapii, poświęcone są działaniu pierzgi pszczelej. Zawarte w niej enzymy oraz cenne przeciwutleniacze mogą bowiem przyczyniać się do zahamowania rozwoju komórek nowotworowych. Mimo, iż obserwacje naukowe potwierdzają korzystny wpływ pierzgi pszczelej na profilaktykę chorób nowotworowych, nadal nie ma wystarczającej liczby badań, które jednoznacznie wskazywałyby na potencjał terapeutyczny niniejszego produktu w kontekście leczenia chorób nowotworowych.

Przeciwwskazania dotyczące spożywania pierzgi (chlebka pszczelego)

W większości przypadków właściwe stosowanie pierzgi pszczelej jest bezpieczne dla naszego zdrowia. Niemniej jednak, istnieją pewne przeciwwskazania związane z jej spożywaniem. Po pierwsze, chlebek pszczeli w nadmiernych ilościach nie powinien stosowany być przez osoby zmagające się z problemem istotnej nadwagi, otyłości, insulinooporności lub cukrzycy. Po drugie, produkt ten może wchodzić w negatywną interakcję z niektórymi lekami. Dlatego też, stosowanie go w celach leczniczych powinno każdorazowa konsultowane być z doświadczonym lekarzem. Należy także pamiętać, że podobnie jak inne produkty pochodzenia pszczelego, tak i pierzga może wywoływać silne reakcje alergiczne. W związku z tym, zaleca się, aby wprowadzać ją do swojej diety stopniowo, obserwując przy tym reakcje organizmu. Natomiast w przypadku wystąpienia objawów niepożądanych po spożyciu chlebka pszczelego (np. świądu, wysypki oraz/lub zaczerwienienia skóry, duszności oraz/lub bólu głowy, bólu brzucha oraz/lub nudności) należy jak najszybciej zasięgnąć konsultacji w gabinecie alergologa lub lekarza pierwszego kontaktu.

Pierzga (chlebek pszczeli) – cena

Pierzga jest znacznie droższa od dobrze nam znanych produktów pszczelich (np. miodu lub pyłku kwiatowego). Wpływa na to jej trudna dostępność oraz ograniczona ilość. Zazwyczaj sprzedawana jest w szklanych słoikach o pojemności 100 gramów lub 500 gramów. Za 100 gramów niniejszego produktu zapłacimy około 40,00 – 60,00 złotych. Warto przy tym pamiętać, że cena pierzgi pszczelej może istotnie różnić się w zależności od wybranego producenta oraz/lub dystrybutora. Ponadto, podczas dokonywania zakupu warto zwrócić uwagę na to, czy wybrany przez nas produkt jest w 100% naturalny.

Odpowiadamy na najczęściej zadawane pytania dotyczące chlebka pszczelego

Pytanie 1: Gdzie kupić pierzgę (chlebek pszczeli)? Produkt ten możemy kupić bezpośrednio z pasieki, jak również w wybranych aptekach i salonach zielarskich. Niemniej jednak, chlebka pszczelego warto także poszukać w renomowanych, internetowych sklepach ze zdrową żywnością. Dzięki temu, możemy zyskać dostęp do atrakcyjnej oferty cenowej oraz niezbędną liczbę informacji na temat interesującego nas produktu.

Pytanie 2: Jak prawidłowo przechowywać chlebek pszczeli? Produkt ten najlepiej jest przechowywać w suchym miejscu z dala od promieni słonecznych. Dzięki zamknięciu pierzgi w szczelnie zakręcanym słoiku na dłużej będziemy w stanie zachować jej cenne wartości odżywcze, a przede wszystkim niezwykłe właściwości zdrowotne.

Pytanie 3: Jaki indeks glikemiczny wykazuje pierzga (chlebek pszczeli)? Podobnie jak inne produkty pszczele, tak i pierzga charakteryzuje się wysokim indeksem glikemicznym. Dlatego też, spożywanie jej w nadmiernych ilościach nie jest wskazane w przypadku osób, które na co dzień zmagają się z problemem cukrzycy lub insulinooporności.

Pytanie 4: Jak stosować pierzgę pszczelą w prawidłowy sposób? Jeśli nie istnieją ku temu żadne wyraźne przeciwwskazania, pierzgę możemy spożywać nawet każdego dnia. Zaleca się jednak, aby nie przekraczać dawki 30 gramów na dobę. Niniejszy produkt bez przeszkód możemy dodawać zarówno do ciepłej herbaty, jak i jogurtu, czy porannej owsianki. W celach zdrowotnych, zaleca się spożywania roztworu z pierzgi na czczo.

Czy chlebek pszczeli można podawać najmłodszym dzieciom? Stosowanie chlebka pszczelego nie jest zalecane w przypadku dzieci poniżej 1 roku życia. Produkty pszczele zawierają w sobie bakteria, na które organizm małego dziecko mógł nie wykształcić jeszcze odporności.

 

pierzga pszczela

 

Podsumowanie

Pierzga to bez wątpienia jeden z najcenniejszych owoców pszczelej pracy. Jest ona w stanie dostarczyć do naszego organizmu szereg wartościowych składników odżywczych, witamin i minerałów. Dlatego też, wprowadzenie jej do zdrowej diety sprzyja poprawie naszego zdrowia oraz codziennego samopoczucia.

Bibliografia

  1. American Cancer Society., American Cancer Society complete guide to complementary & alternative cancer therapies, wyd. 2nd ed, Atlanta, Ga.: American Cancer Society, 2009, ISBN 978-0-944235-71-3, OCLC 150366165;
  2. Barrie R. Cassileth, The Complete Guide to Complementary Therapies in Cancer Care : Essential Information for Patients, Survivors and Health Professionals, Singapore: World Scientific, 2011, ISBN 978-981-4335-66-9, OCLC 775360906;
  3. Catherine Ulbricht i inni, An Evidence-Based Systematic Review of Bee Pollen by the Natural Standard Research Collaboration, „Journal of Dietary Supplements”, 6 (3), 2009, s. 290–312;
  4. Emilia Bartosiuk, Maria H. Borawska. Skład chemiczny i właściwości antybakteryjne oraz przeciwnowotworowe pierzgi. „Pszczelarz”. 5, 2014, 2017;
  5. Florek E., Leciejewska A.: Próba zastosowania preparatów pszczelarskich w profilaktyce zatruć trichloroetylenem. Herba Pol. 1995, 41, 70;
  6. Hiroyuki Morita i inni, Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers, „Nutrition Journal”, 11 (1), 2012, s. 77, DOI: 10.1186/1475-2891-11-77, PMID: 22995464, PMCID: PMC3499288;
  7. Juźwiak S., i wsp.: The influence of pollen extracts on serum trigliceride lipase activity in rabbits fed with a high-fat diet. Herba. Pol. 1989, 35, 43;
  8. Katarzyna Komosinska-Vassev i inni, Bee Pollen: Chemical Composition and Therapeutic Application, „Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine”, 2015, 2015, s. 1–6;
  9. Kędzia B., Hołderna-Kędzia E., Właściwości biologiczne i działanie lecznicze pyłku kwiatowego zbieranego przez pszczoły, „Postępy Fitoterapii” 2005, nr 3-4, s. 103-108, http://www.czytelniamedyczna.pl/2583,wlasciwosci-biologiczne-i-dzialanie-lecznicze-pylku-kwiatowego-zbieranego-przez.html;
  10. Loniewski I., i wsp.: Der Einfluss von Pollen-extrakten auf die von Tetrachlorkohlenstoff (CCl4) experimentell hervorgerufenen Veranderungen in der Rattenleber. Arztezeit. Naturheil. 2001, 42, 594;
  11. Put A., Myśliwiec Z.: Der Einfluss von Pollenextrakten auf biochemische Indikatoren der Leberfunktion im Verlauf einer chronischen Intoxikation mit Ammonium fluorid bei Ratten. Teil II. Arztezeit. Nanurheil. 1994, 35, 351;
  12. Szczęsna T., Rybak-Chmielewska H.: Porównawcze badania składu obnóży pyłkowych z różnych krajów (Polski, Korei i Chin). XXXV Nauk. Konf. Pszczel., Puławy 1998, 76;
  13. Wójcicki J., i wsp.: The effect of Cernitins on galactosamine-induced hepatic injury in rat. Arch. Immunol. Ther. Exper. 1985, 33, 361;
  14. Wójcicki J., i wsp.: The influence of pollen extracts on biochemical disturbances in rats exposed to prolonged ethyl alcohol intake. Herba Pol. 1989, 35, 201.

Informacje dodatkowe

Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.

Produkt może zawierać: gluten, orzeszki arachidowe, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne. Jest to spowodowane faktem, że na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające te alergeny.

Wartości odżywcze podane w tabeli mogą nieznacznie różnić się w zależności od partii. Strona jest na bieżąco aktualizowana, jednak zdarza się, że posiadamy na stanie kilka partii produktu.

Opinie klientów