jesień

Inne miody

PODKATEGORIE

RODZAJ PRODUKTU
PRODUCENT

Naturalne miody z polskich pasiek i nie tylko

Miód tymiankowy

Naturalny miód tymiankowy to propozycja dla wielbicieli korzenno-ziołowych aromatów. Podobnie jak miód rozmarynowy, produkt ten powstaje z nektaru kwiatowego konkretnej rośliny, w tym przypadku - tymianku pospolitego. Miód tymiankowy produkowany jest przez pszczoły głównie na południu Europy, w szczególności w Hiszpanii. Ma ciemnobursztynową barwę, określany jest czasem jako miód czerwony. Tymiankowy miód cechuje się zawartością olejków eterycznych tymiankowych, tymolu. Wykazują one działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. Po miód tymiankowy chętnie sięgają osoby mające problem z infekcjami górnych dróg oddechowych, czy też chorujące na przeziębienie oraz grypę. Jest dobrze tolerowany przez organizm i raczej rzadko wywołuje uczulenia. Smak miodu doskonale komponuje się z różnorodnymi daniami, również wykwintnymi. Może być aromatycznym składnikiem marynat do mięs czy warzyw. Jest źródłem przeciwutleniaczy, witamin i składników mineralnych takich jak wapń, żelazo, miedź, mangan, fosfor, cynk, potas i sód, a także kwasów organicznych oraz flawonoidów. Spożycie miodu tymiankowego to także sposób na szybki zastrzyk energii.

Miód pomarańczowy

Miód z kwiatów pomarańczy jest kolejnym z typów miodów pochodzących ze słonecznych rejonów Europy. Naturalny miód pomarańczowy cechuje delikatny słodki cytrusowy aromat, łagodny, a zarazem delikatnie ostry smak. To wyjątkowa kompozycja smakowa, często przyrównywana do miodu akacjowego. Miód pomarańczowy uznawany jest za jeden z najszlachetniejszych odmian miodu. Warto spożywać go na surowo, by nie tracił swoich cennych właściwości w wyniku podgrzewania. W składzie miodu pomarańczowego znaleźć można wiele cennych dla zdrowia elementów. To witaminy takie jak prowitamina A, witaminy z grupy B, a także witaminy C, E, K, a także minerały w postaci cynku, boru, manganu, magnezu, wapnia, selenu, miedzi oraz potasu i sodu. Jak inne miody, również miód pomarańczowy jest jednak przede wszystkim źródłem węglowodanów, może stanowić dobre i szybkie źródło łatwo przyswajalnej energii. Nie wykazuje większych właściwości uczulających, jednak przy spożyciu po raz pierwszy miodu pomarańczowego warto ograniczyć ilość i obserwować reakcję organizmu. Miody pomarańczowe uznawane są za pomocne w łagodzeniu napięcia i stresu, a także w oczyszczaniu organizmu, poprawie nastroju.

Miód lipowy

Naturalny miód lipowy z polskich pasiek jest znanym i cenionym typem miodu nektarowego. Produkowany przez pszczoły z nektaru kwiatostanu lipy szerokolistnej albo drobnolistnej wykazuje szereg cennych właściwości wykorzystywanych od wieku w medycynie naturalnej. Uznawany jest za pozytywnie wpływający na odporność oraz leczenie przeziębień i infekcji. Ma charakterystyczny, głęboki żółto-złoty kolor, czasem lekko zielonkawy. Jego smak jest również typowy dla kwiatów lipy, lekko ostry i gorzkawy, przy jednoczesnej pełnej słodyczy. Obok węglowodanów, aminokwasów, witamin oraz minerałów ten rodzaj miodu zawiera cenne olejki eteryczne i kwasy organiczne. Olejek lipowy, który jest składnikiem miodu, może mieć pozytywny wpływ na łagodzenie napięcia, działać kojąco na układ nerwowy, pomóc w redukcji bezsenności czy wspierać koncentrację. Podobnie jak napar z lipy, również miód lipowy może wykazywać delikatne działanie moczopędne. Zastosowanie miodu lipowego ma charakter nie tylko dietetyczny, ale także kosmetyczny. Właściwości odżywcze tego produktu pszczelego są wykorzystywane w wielu naturalnych kosmetykach. Miód lipowy może również posłużyć do przygotowania domowych specyfików do pielęgnacji.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy nektarowy zwany jest często „królem miodów”. Wynika to z czasochłonnego, trudnego procesu jego pozyskiwania, który ma wpływ na dość wysoką cenę. Wrzosowy miód ma wyjątkowy zapach oraz dosyć specyficzny smak z lekką goryczką. Piękna herbaciana barwa płynnego miodu naturalnego sprzyja wielu zastosowaniom. Miód wrzosowy nie ma w składzie dużej ilości witamin, natomiast bogaty jest w wolne aminokwasy, łatwo przyswajalne żelazo, olejki eteryczne czy enzymy. Dodatkowo zawiera inhubinę wspierającą zatrzymywanie rozprzestrzeniania się bakterii oraz wirusów w organizmie. Spożywanie miodu wrzosowego zalecane jest w okresie spadku odporności, w infekcjach różnego rodzaju, w szczególności dotyczących układu moczowego oraz trawiennego. Uznaje się, że ma on również właściwości wpływające na obniżenie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu we krwi. Miód wrzosowy sprawdza się podobnie jak inne miody jako słodki dodatek do napojów, deserów, pieczywa czy różnorodnych dań. Warto spożywać go na surowo, by nie tracił części ze swoich cennych właściwości. Wrzosowe miody pochodzą najczęściej z czystych ekologicznie terenów, co wpływa na ich bogate walory aromatyczno-smakowe.

Miód akacjowy

Nektarowy miód akacjowy jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych produktów pszczelich. Ma jasną, słomkową barwę oraz delikatny smak i aromat przywodzący na myśl kwitnące akacje. Miód akacjowy powstaje właśnie z białej lipy, czyli robinii akacjowej w czasie, gdy kwitnie. Ma mnóstwo składników odżywczych, a także naturalne substancje aromatyczne - olejki eteryczne. Miód z akacji zawiera witaminy z grupy B, a także niezbędne w diecie minerały takie jak fosfor, magnez, mangan, potas oraz żelazo. Jest bogaty we flawonoidy oraz karotenoidy. Zawartość w miodzie akacjowym nadtlenku wodoru daje mu właściwości antyseptyczne. W celach dietetycznych miody akacjowe spożywa się między innymi w okresie osłabienia czy przemęczenia, stanowią bowiem szybkie źródło łatwoprzyswajalnej energii. Dodatkowo mogą być pomocne przy spadku odporności, przeciwdziałaniu przeziębieniom czy przy szybszym wychodzeniu z infekcji górnych dróg oddechowych. Miód akacjowy jako suplement diety może pozytywnie wpływać na układ trawienny oraz krwionośny. Z powodzeniem wykorzystywany jest także w produkcji kosmetyków mających wpływ na poprawę stanu skóry i przeciwdziałanie procesom jej starzenia.